Copy
 
Računovodske novice - marec 2016Specialist za računovodenje.
NORMIRANEC – DA ALI NE?

Spoštovane podjetnice in podjetniki.
 
Ob zaključku poslovnega leta 2015, se mnogo podjetnikov sprašuje ali bi novo poslovno leto pričeli poslovati kot normiranec ali ne. Kadar zavezanec že redno posluje, je sprememba iz ene v drugo obliko mogoča le ob opredelitvi v okviru zadnjega davčnega obračuna, ki je sedaj v zadnji fazi priprave in oddaje.
 
Ugotavljanje davčne osnove na podlagi normiranih prihodkov je primernejše za tiste, ki imajo različne storitvene dejavnosti (intelektualne, umetniške, novinarske, odvetniške, finančne, računalniške, zdravstvene ipd.). Normiranec je primeren za pravne osebe z dejavnostjo, ki nima posebno visokih nabav materiala in blaga ter ostalih stroškov poslovanja.

Vsem, ki razmišljate o spremembi, svetujemo, da to dobro premislite in vsestransko preverite, kaj je najbolj ugodno za vaše poslovanje in dejavnost.

Če želite ob tem kakšen nevtralen nasvet vas vabimo, da se dogovorite za sestanek in se oglasite pri nas, kjer vam bomo z veseljem svetovali glede najboljše izbire.

Lep pozdrav do prihodnjih novičk.

Sodelavci De Facto.
Skupaj zmoremo več!
18.02.2016 – FURS
 
Informacija o vpogledu v knjigovodsko kartico zavezanca preko sistema eDavki in urejanje knjigovodskega stanja
 
Obveščamo vas, da je objavljena 2. izdaja dokumenta »Informacija o vpogledu v knjigovodsko kartico zavezanca preko sistema eDavki in urejanje knjigovodskega stanja«. 
 
Preberite več
02.03.2016 – FURS

Deklarantom se bo iz SIAIS pošiljalo tudi podatke dopolnilne deklaracije
 
Spremembe SIAIS so povezane z vlaganjem nepopolnih deklaracij v skladu z 76/1/a členom CZ (Uredba Sveta, št. 2913/92, o Carinskem zakoniku Skupnosti (UL L 302, 19. 10. 1992)). Po vnosu dopolnilne deklaracije bo iz SIAIS poslano elektronsko sporočilo IE429, tako da bo deklarant dobil tudi podatke dopolnilne deklaracije. 
 
Preberite več
03.03.2016 – FURS

Najnižja osnova za obračun prispevkov za socialno varnost za osebe v delovnem razmerju
 
Od leta 2015 dalje so najnižje osnove za plačilo prispevkov za zavarovance iz delovnega razmerja vezane na znesek zadnje znane povprečne letne plače v RS, preračunane na mesec. Za izplačila od 1.1. do vključno 29.2.2016 se za izračun minimalne osnove za zavarovance iz delovnega razmerja uporablja znesek povprečne plače predpreteklega leta, za izplačila od 1.3. dalje pa znesek povprečne plače preteklega leta.
 
Preberite več
04.03.2016 – Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko

Evropska sredstva za usposabljanje na delovnem mestu
 
Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločbo za 8,8 milijona evrov vreden program "Usposabljanje na delovnem mestu", ki se bo izvajal v obeh kohezijskih regijah. Tako bo v program 80 odstotkov oz. nekaj več kot sedem milijonov evrov prispeval Evropski socialni sklad. Namen programa je vključevanje brezposelnih oseb, ki so na trgu dela prepoznane med najbolj ranljivimi, v usposabljanja pri delodajalcih na konkretnih delovnih mestih. Med njimi so npr. starejši od 50 let ali starejši od 30 let z dolgotrajnejšo brezposelnostjo ali nižjo izobrazbo. Več o usposabljanju spodaj.
 
Preberite več
11.03.2016 – MRA

Drugi javni razpis za sofinanciranje manjših začetnih naložb ter Drugi javni razpis kreditov in garancij za mikro, mala in srednja podjetja v okviru Regijske garancijske sheme za Podravje
 
Mariborska razvojna agencija je 11.3.2016 v Uradnem listu RS št. 19/2016 objavila oba omenjena javna razpisa. Predmet javnih razpisov je sofinanciranje manjših začetnih naložb v mikro, malih in srednje velikih podjetjih iz upravičenega območja, ki bodo pridobila garancije za bančne kredite, ki jih bosta podelili Mariborska razvojna agencija p.o. in RRA Koroška d.o.o. v sodelovanju s Slovenskim regionalno razvojnim skladom in izbranimi bankami. 
 
Preberite več
11.03.2016 – SPS

Socialna podjetja hitro in enostavno do finančnih sredstev
 
SPS je skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) objavil javni razpis (P7 sop 2016) za mikrokredite v višini štirih milijonov evrov, ki jih bodo lahko najemala podjetja s statusom socialnega podjetja. Na ta način si bodo tovrstna podjetja v letu 2016 zagotovila ugodne vire financiranja za nemoteno in tekoče poslovanje, so še zapisali na Slovenskem podjetniškem skladu. 
 
Preberite več
Povečajte uspešnost podjetja.

Povežite se z uspešnimi.
Email
Email
Spletna stran
Spletna stran
Facebook
Facebook
DE FACTO TRADE d.o.o.
Partizanska cesta 30, 2000 Maribor.
TEL: 02/229-59-90, FAX: 02/229-59-91, GSM: 041/242-343
ID za DDV: SI33706042.  MAT. ŠT.: 5880823


Odjava od prejemanja mesečnih novic in opomnikov.