Copy
 
Računovodske novice - januar 2016Specialist za računovodenje.
NOVOSTI ZA PODJETNIKE V LETU 2016

Spoštovane podjetnice in podjetniki.
 
Zakorakali smo v novo koledarsko in poslovno leto, ki prinaša za podjetja številne spremembe na področju zakonodaje in ki bodo vplivale na samo poslovanje.

Te spremembe so:
  1. Uvedba davčnih blagajn: Podjetja, s.p., društva, nevladne organizacije, občinski in državni organi, ki poslujejo z gotovino, so pričeli z uvajanje davčnih blagajn. Obstajajo izjeme, ki davčnih blagajn ne bodo potrebovali, vendar jih je malo.
  2. En transakcijski račun za samostojne podjetnike: Samostojni podjetniki ne potrebujejo več ločenega transakcijskega računa za svojo dejavnost, ampak bodo lahko uporabljali tako za zasebne namene kot za poslovanje en transakcijski račun.
  3. Zvišana osnova za obračun prispevkov za samozaposlene: Osnova se bo dvignila iz 54 na 56 odstotkov zadnje povprečne bruto plače zaposlenih v RS.
  4. Iz minimalne plače izvzeti določeni dodatki: Iz minimalne plače bodo izvzeti dodatki za nočno delo ter za delo med prazniki in v nedeljo.
  5. Vračilo ustanovnega kapitala: Podjetniki, ki so si ob ustanovitvi podjetja izplačali ustanovni kapital v obliki posojila družbeniku, ga bodo morali do sredine avgusta prihodnje leto vrniti v družbo.
  6. Strožji pogoji za ustanovitev d.o.o. in s.p..
Vse dodatne novosti si lahko preberete v nadaljevanju.

Lepe in uspešne dni.

Sodelavci De Facto.
Izkoristite možnost brezplačnega pregleda bruto bilance. Pokličite nas ter si rezervirajte termin.
 
Poskrbite za dobre odločitve ob pravem času!
05.01.2016 – FURS
 
Informativni izračun dohodnine
 
Na eDavkih je objavljen online izračun dohodnine za leto 2015. Dostop do izračuna je možen preko spodnje povezave.
 
Informativni izračun dohodnine
07.01.2016 – FURS

Olajšave za vzdrževane družinske člane
 
Zavezanci za dohodnino, ki med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane in zavezanci, ki so olajšavo med letom uveljavljali, pa želijo te podatke spremeniti, naj do 5. 2. 2016 oddajo vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane.
 
Podpisano vlogo je potrebno oddati po pošti ali osebno na pristojni finančni urad (kjer ima zavezanec prebivališče). Vlogo je mogoče oddati tudi prek sistema eDavki, če ima zavezanec digitalno potrdilo in je v sistem registriran.

Vloga se nahaja na spodnji povezavi.
 
Vloga za uveljavljanje posebne olajšave
07.01.2016 – FURS

Pavšalni prispevki za leto 2016
 
Obveznost plačevanja pavšalnih prispevkov za zdravstveno zavarovanje je določena z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Zneski so določeni v odstotku od povprečne plače za oktober preteklega koledarskega leta.
 
Preberite več
07.01.2016 – MDDSZ

5-dni dodatnega očetovskega dopusta
 
Od 1. 1. 2016 ima oče pravico do dodatnih 5 dni plačanega očetovskega dopusta, ki ga oče izrabi v strnjenem nizu po koncu starševskega dopusta, najkasneje pa do konca prvega razreda osnovne šole otroka. Ostalih 50 dni, za katere so plačani prispevki le za socialno varnost, oče lahko izrabi do tretjega leta starosti otroka. Nova ureditev ureja drugačen način koriščenja očetovskega dopusta. Skrajšal se je neplačani del v korist plačanih dni dopusta.

Več si lahko preberete na spodnji povezavi.
 
Preberite več
Povečajte uspešnost podjetja.

Povežite se z uspešnimi.
Email
Email
Spletna stran
Spletna stran
Facebook
Facebook
DE FACTO TRADE d.o.o.
Partizanska cesta 30, 2000 Maribor.
TEL: 02/229-59-90, FAX: 02/229-59-91, GSM: 041/242-343
ID za DDV: SI33706042.  MAT. ŠT.: 5880823


Odjava od prejemanja mesečnih novic in opomnikov.