Copy
Nyhedsbrev - Internationalt arbejde
September 2016

 

Nyhedsbrev - Internationalt arbejde

Dette nyhedsbrev kommer som afslutning på en spændende VM-finale i svenske Strømstad, hvor de danske landsholdsfarver endnu en gang prægede målopløbet på den gode måde.
 
Nyhedsbrevet indeholder en række korte nyheder fra DOFs arbejde med IOF og fra de danske landsholds aktive deltagelse i internationale stævner.

Af Walther Rahbek, formand i Dansk Orienterings-Forbund
VM i Strømstad
Landsholdet klarede sig igen pænt over forventning med guld til Maja Alm på sprinten, guld til de danske herre/dameløbere i mix-stafetten og ikke mindst den super flotte afslutning med damernes stafet om lørdagen.

Her så vi igen hvordan en målbevidst indsats fra alle tre løbere sikrede placeringen på podiet og ikke mindst Maja’s afslutning, hvor hun løb uden om den finske løber og sikrede sølvet på den næstsidste post.

Landstræner Lars Lindstrøms evaluering kan genlæses her:
Landstræner Lars Lindstrøm evaluerer VM i Sverige oven på det danske sølv på den afsluttende stafet (link til Youtube)
DR og TV dækning
Som noget nyt havde DR valgt at vise livesendinger fra de fleste af konkurrencerne. Det var ikke helt uventet at interessen var der, men vi er yderst glade og positive overfor den fantastiske sendetid vi fik, og dermed den store omtale af vores sport.

Jeg mødte i ugen efter VM mange på min arbejdsplads som intet vidste om o-løb før VM, men nu pludselig kunne forstå og gengive en række begreber og navne på de danske stjerner. Fedt!
IOF General Assembly
Det internationale orienteringsforbund, IOF, afholder i forbindelse med VM et stort møde for alle verdens præsidenter. Det lyder flot, men er bare sådan nogen som mig – altså valgte formænd for de nationale forbund. For de mindre landes vedkommende er det nogen gange deres landstræner, som møder op til disse præsidentmøder.

I lige år (dvs. i år i Strømstad) er det tilmed IOF’s generalforsamling.
Her skulle vælges ny IOF-præsident, idet den skotske præsident, Brian Porteus (som vores egen Helge Søgaard jo stillede op imod) havde valgt at trække sig – efter 4 år på posten.

Det var vi ærgerlige over fra dansk side. Om end vi naturligvis havde foretrukket Helge, så var det lykkedes mig at opbygge en god relation til Brian i de seneste 2 år. Han har stået for en positiv og udadvendt linje.

Council (IOF’s bestyrelse) havde kun en kandidat, der også blev valgt - nemlig Leho Haldna fra Estland, der i en del år har siddet i IOF-bestyrelsen - senest som Vice President. Vores kendskab til ham er ikke nær så stort, men vi vil selvfølgelig opmuntre til, at han fortsætter den samme udadvendte tilgang til IOF.

Til selve generalforsamlingen satte vi fra Danmark også en stribe fodaftryk i afstemningerne, hvor vi var med til at præge beslutningerne – og blandt andet afvise en del forslag. Eksempelvis det svenske forslag om at lade kvinderne have samme vindertid som mænd på langdistancen ved WOC.

IOF har summeret forslagene og beslutninger på generalforsamlingen op her:
Ny regional struktur i Europa
Helge Søgaard var i nogle år formand for sammenslutningen af Europæiske forbund. Status på dette er, at det nærmest er nedlagt – man besluttede IKKE at vælge en ny formand og man har heller ikke en bestyrelse længere.

I stedet har IOF besluttet at oprette en række regionale grupper – lidt som den NORD gruppe vi i mange år har haft med S, FIN og N. På mit initiativ er denne nu foreslået udvidet med de tre baltiske lande ligesom jeg på vegne af DOF har indsendt et forslag til ny opdeling af Europa i mindre regioner hver med suveræne bestyrelser og formandskab.

Det bliver spændende at se, om Council tager pænt imod den udstrakte hånd og initiativet fra DOF. Det ved vi mere om i slutningen af oktober, når Council har haft møde igen.
VM i 2020
På den absolut positive side står jo tildelingen af VM i 2020 til Trekantområdet. Klubberne her har sat sig i spidsen for en flot ansøgning, der gjorde det nemt for IOF at tildele os værtskabet – så Danmark skal afholde det første rene sprint-VM nogensinde. Konkurrencerne foregår i Kolding, Vejle og Fredericia med publikumsløb i dels samme byer og dels i de lækre skovterræner i området. En delegation bestående af repræsentanter fra klubberne, Sport Event Danmark og Trekantområdet var taget med til Strømstad for at overvære tildelingen.
 
VM i Mountainbike i 2019
Ligeså positivt var det at, vi - lidt mod forventning - vandt dette mesterskab uden kraftig modstand. Det betyder at MTBO-miljøet og Viborg kommune i fællesskab skal i gang med planlægningen af dette store mesterskab allerede i 2019. Det gennemføres som et DOF-arrangement, hvorfor også DOF står for ansvaret økonomisk set.
 
Junior VM i 2019 godt på vej
I et stykke tid har vi også vidst, at vi fik dette mesterskab, så allerede nu er OK Pan og Silkeborg OK så småt i gang med at organisere dette store arbejde og starte op med alle de nødvendige aftaler og forberedelser.
Erasmus projekt
En repræsentant fra det tyske forbund har henvendt sig og vil gerne lave et Erasmus projekt blandt andet med Danmark. Jeg tænker, at de syddanske klubber kunne være relevante?

Hvis det lykkes at få penge til projektet, vil det give mulighed for at sende unge danske o-løbere til Tyskland og andre lande på en form for udveksling, og jeg håber, at det kan være med til at give inspiration til ungdomsarbejdet i DOF og måske Sydkredsen.
Fotos: Jeppe Ruud
Følg DOF på Facebook
DOF's hjemmeside
DOF på Instagram
Copyright © 2016 Dansk Orienterings-Forbund.

Afmeld dig nyhedsbrevet ved at fjerne evt. flueben i O-service.

Nyhedsbrevet er udsendt ved hjælp af:
Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Orienterings-Forbund · Idrættens Hus · Brøndby Stadion 20 · Brøndby DK-2605 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp