Copy
in deze nieuwsbrief: de nieren en blaas, Dalai Lama
View this email in your browser
VRIJDAG 3 oktober is er weer een GRATIS KINDER-INLOOPSPREEKUUR Meer weten? Neem contact op of lees de nieuwsbrief juni 2014.
Facebook
Website
Email
LinkedIn
Onze filters, de nieren
 
Als onze nieren niet goed kunnen bewegen als gevolg van overbelasting, operaties, verklevingen, uitdroging of emotionele belasting, kan dit vervelende klachten zoals lage rugpijn tot gevolg hebben. Viscerale Therapie helpt bij het herstel van de mobiliteit van de nieren zodat de rugpijn zal verdwijnen.
 
Mensen hebben gewoonlijk twee nieren. Onze nieren zijn boonvormige organen en hebben de grootte van een vuist. Ze bevinden zich onder de ribben achter in de buikholte in een beschermend vetkussentje (omega 3), in een eigen vlies aan de binnenkant van de rug. Doordat ze onder het diafragma liggen, bewegen ze met de ademhaling mee en leggen per ademhaling 6-9 centimeter af. Ze glijden over een spier heen, de m psoas (het bekende varkenshaasje). Ze zijn verbonden met de bloedbaan. Via de nierslagader stroomt het bloed in de nieren.

Per uur stroomt er ongeveer 60 liter bloed door de nieren, waar het gefilterd wordt. Van het overtollige vocht en de afvalstoffen maken de nieren urine die via de urineleiders in de blaas terechtkomt. Het gezuiverde bloed wordt via de nierader terug naar de organen in het lichaam gebracht.
De nieren zijn door zenuwen verbonden met de lagere rugwervels en ook met de nervus Vagus die naar bijna alle organen gaat behalve het laatste stukje dikke darm. Bij spanningen en stress geeft de nervus Vagus dit door aan de organen, met als gevolg een gewijzigd functioneren.
Emoties die bij de nieren horen zijn: voor de linker nier doodsangst, overleven. Voor de rechter nier intense boosheid en angst.
 

De nieren hebben verschillende functies. De vier belangrijkste zijn:
 
Afvalstoffen uit het bloed verwijderen
Onze nieren filteren afvalstoffen uit het bloed die samen met water de urine vormen. Via de urineleider komt de urine in de blaas terecht, waarna je het uit kunt plassen. Stoffen die nuttig zijn voor ons lichaam worden via de nierader terug in het bloed gebracht. Op deze manier helpen de nieren de samenstelling van het bloed constant te houden. 
De afvalstoffen die door de nieren uit het bloed worden verwijderd, bestaan uit afbraakproducten van de lever, overbodige en overtollige stoffen. Afbraakproducten uit de lever zijn bijvoorbeeld ureum (de oorzaak van jicht), een afbraakproduct van eiwitten, of afbraakproducten van alcohol en medicijnen. Overbodige stoffen zijn bijvoorbeeld kleurstoffen uit voedingsmiddelen. Wanneer je te veel vitaminen of zouten binnenkrijgt, filteren de nieren deze overtollige stoffen ook uit het bloed.
 
Vocht- en zoutbalans regelen
Het lichaam bestaat voor tweederde deel uit water. Het lichaam kan alleen goed werken als de hoeveelheid vocht zo veel mogelijk gelijk blijft. De nieren zorgen daarvoor. Na veel drinken produceren ze bijvoorbeeld extra urine en bij veel zweten minder. De nieren zorgen er ook voor dat de hoeveelheid zouten in het bloed binnen bepaalde grenzen blijft.
 
Hormonen aanmaken
Een hormoon is een signaalstof (boodschapper) die in een orgaan wordt aangemaakt. Het stroomt via het bloed naar andere delen van het lichaam en zet de cellen, waarvoor de boodschap bedoeld is, aan het werk of remt het af. De nieren maken:
▪renine, een hormoon dat een rol speelt bij het regelen van de bloeddruk
▪erytropoëtine (EPO), dat stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Een tekort aan dat hormoon leidt tot bloedarmoede met onder andere moeheid tot gevolg
 
Rol bij botstofwisseling
Vitamine D bevordert de opname van calcium (kalk) uit de darm en de inbouw van calcium in de botten. Vitamine D is daarom belangrijk voor sterke botten. Onder invloed van zonlicht wordt in onze huid vitamine D aangemaakt. De nier is echter nodig om deze vitamine D om te zetten in een actieve vorm.
 
Nieren en Viscerale Therapie
Indien de nieren niet goed kunnen bewegen als gevolg van overbelasting, operaties, verklevingen, uitdroging of emotionele belasting, kan dit vaak lage rugpijn tot gevolg hebben. Door de mobiliteit van de nieren te herstellen zal de rugpijn verdwijnen.
Na een keizersnede en het ontstaan van littekenweefsel kunnen de nieren en/of blaas, met elkaar verbonden door de urineleiders, soms niet meer optimaal bewegen. Dit uit zich dan in lage rugpijn, niet goed kunnen plassen of vaak moeten plassen, incontinentie of vermoeidheid. Door het littekenweefsel te behandelen en de mobiliteit van de nieren, urineleiders en blaas weer te optimaliseren zullen de klachten verdwijnen.
Volgens de orgaanklok is de blaas het meest actief tussen 15.00 en 17.00 uur en de nieren tussen 17.00 en 19.00 uur. Als de klachten in deze periode verergeren, kan dat duiden op problemen met deze organen.
 
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2014 Lourenz Nienhuis, Praktijk voor Cranio Sacraal Therapie en Viscerale Therapie, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp