Copy
In deze nieuwsbrief: de milt en het vernieuwde inloopspreekuur
View this email in your browser
Facebook
Facebook
Website
Website
Email
Email
LinkedIn
LinkedIn
De milt: het hulpje van ons bloed

De milt is het grootste zelfstandige lymfeorgaan. De boonvormige milt maakt als enig lymfatisch orgaan onderdeel uit van de bloedsomloop en kan worden gezien als de lymfeklier van het bloed. Bij miltproblemen helpen Viscerale Therapie en Geïntegreerde Embryonale Therapie om de mobiliteit en vitaliteit van de milt te verbeteren.
 
In de milt worden uit B-lymfocyten plasmacellen gevormd, rode bloedcellen afgebroken en het daarbij vrijkomende ijzer opgeslagen. De milt bevat ook een reservoir aan bloed en draagt bij aan de verwerking van afvalstoffen uit het bloed.
 
Pulpa
De milt heeft twee soorten weefsels: de rode en witte pulpa, oftewel rood en wit vlees. De rode pulpa haalt afvalstoffen uit het bloed en de witte pulpa helpt met het doden van bacteriën en virussen. Eerst wordt het bloed, dat via een slagader en vertakkingen naar het binnenste van de milt komt, schoongemaakt door de witte pulpa en daarna door de rode. De witte pulpa hoort bij ons afweersysteem. Deze pulpa beschermt ons tegen virussen en bacteriën en zit vol met witte bloedlichaampjes.
De rode pulpa is er om de oude en beschadigde rode bloedlichaampjes uit het bloed te halen en vervolgens te kunnen hergebruiken.
 

Naast de bloedregulerende functie heeft de milt ook een bloeddrukregulerende functie. Het vormt het eindpunt van het arterieel systeem, omdat de milt als overloop dient voor de lever en dus ook voor het hart. De milt kan 1 liter bloed per minuut verwerken. Voor een optimale bloeddruk is een beweegbare milt belangrijk. Ook is de milt belangrijk voor de detectie van suikers. Als gevolg van het gebruik van suikervervangers kan de milt uitgeput raken met alle gevolgen van dien.

Problemen
Miltproblemen staan vaak niet opzichzelf maar zijn het gevolg van problemen elders in het lichaam, zoals in de lever, bij virussen, shock (zowel emotioneel als fysiek), koudeprikkel (bij keizersnede of een snelle geboorte) of bij langdurig gebruik van harddrugs.
 
De milt wordt ook wel het spleen genoemd en wordt beschouwd als de zetel van de zwaarmoedigheid. Daarom spreekt men wel van ‘het spleen hebben’ of ‘aan het spleen lijden’ bij een lichtdepressieve gemoedstoestand met gebrek aan (zelf)vertrouwen en veel piekeren.

Therapie
Omdat de milt in sterke verbinding staat met andere organen zal behandeling van deze organen ook invloed hebben op de milt. De milt kan met Viscerale Therapie en Geïntegreerde Embryonale Therapie behandeld worden voor een verbeterde mobiliteit en vitaliteit. De milt wordt dan in zijn oorspronkelijke beweging gebracht en kan zo weer optimaal functioneren.
 
“Vasthouden aan boosheid en woede
is zoals vergif drinken
en verwachten dat de andere persoon sterft.”

Siddhartha Gautama Boeddha

Gratis inloopspreekuur uitgebreid

Het gratis inloopspreekuur voor kinderen van 0-4 jaar is uitgebreid naar een gratis inloopspreekuur voor iedereen. We hopen op deze manier meer mensen te bereiken, en vooral diegenen die niet goed weten waar ze met een probleem heen kunnen in het grote aanbod van complementaire therapievormen.

Tijdens het inloopspreekuur krijg je informatie of advies over de meest passende behandelwijze voor jouw hulpvraag. Vier verschillende therapeuten geven advies en bekijken je hulpvraag vanuit verschillende disciplines:
Haptotherapie door Karen Ehrbecker, Homeopathie door Hetty Buitelaar, Integratieve Psychotherapie door Maartje van Driel en Cranio Sacraal Therapie door mij.

Het vernieuwde inloopspreekuur houden we op de eerste woensdag van de maand van 9.00 tot 10.00 uur in Centrum Dynamis, Floris Burgwal 194 in Capelle aan den IJssel.
 
Voorgaande nieuwsbrieven
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Lourenz Nienhuis, Praktijk voor Cranio Sacraal Therapie en Viscerale Therapie, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp