Copy
In deze nieuwsbrief: de alvleesklier, thymus en zorgverzekering.
View this email in your browser
VRIJDAG 5 december is er weer een GRATIS KINDER-INLOOPSPREEKUUR Meer weten? Neem contact op of lees de nieuwsbrief juni 2014.
Facebook
Facebook
Website
Website
Email
Email
LinkedIn
LinkedIn
Emoties en de alvleesklier
 
Heftige emoties kunnen de werking van de alvleesklier belemmeren. Cranio Sacraal Therapie en Viscerale Therapie maken de weg vrij voor de alvleesklier om weer goed te kunnen bewegen en functioneren.
 
De alvleesklier (pancreas) is een orgaan dat zich in de buikholte bevindt en wordt omringd door de twaalfvingerige darm (duodenum). De alvleesklier ligt diep naar achteren verscholen in de bovenbuik, achter de maag en het achterste buikvlies, en voor de wervelkolom. De alvleesklier komt ook in contact met de linkernier en de bijnier.
Bij een volwassene is de alvleesklier 12 tot 15 centimeter lang en weegt 70 tot 100 gram. De alvleesklier bestaat uit een hoofd (caput), een lichaam (corpus) en een staart (cauda).

Embryonaal ontwikkelt de alvleesklier zich uit één of meer uitstulpingen van de twaalfvingerige darm. Deze vertakken zich tot een gangenstelsel met aan het eind de cellen die het alvleeskliersap produceren, dat door de gangetjes de darm kan bereiken. Daarnaast ontstaan in de alvleesklier ook klompjes cellen, de eilandjes van Langerhans, die hun producten (hormonen nodig voor de koolhydraatstofwisseling) niet lozen in het gangenstelsel, maar rechtstreeks afgeven aan het bloed.
 
Functies
De alvleesklier heeft twee functies: een exocriene en endocriene functie. Exocrien betekent ‘afscheiden door middel van een afvoerbuis’. De alvleesklier produceert dagelijks zo’n 1,2 liter alvleeskliersap met inactieve spijsverteringsenzymen (inactief om afbraak van de alvleesklier zelf te voorkomen). Samen met gal uit de galblaas komt het alvleeskliersap via een afvoerbuis in de twaalfvingerige darm, waar de enzymen worden geactiveerd. De enzymen, onderverdeeld in eiwit-, vet- en koolhydraatsplitsers, in het alvleeskliersap zorgen ervoor dat voedingsstoffen kunnen opgenomen worden in het lichaam. De alvleesklier speelt dus een belangrijke rol bij de spijsvertering.

Endocrien wil zeggen dat er hormonen worden afgegeven aan het bloed. In de alvliesklier zitten groepen cellen, de eilandjes van Langerhans. Deze cellen produceren de hormonen insuline en glucagon. Deze stoffen houden de bloedsuikerspiegel in evenwicht: insuline verlaagt je bloedsuikerspiegel, glucagon zorgt er juist voor dat deze stijgt. 
Bij een verhoogde lichamelijke activiteit of stress zal de productie van insuline geremd worden door adrenaline dat geproduceerd wordt door de bijnieren.

 
Aandoeningen
Als de alvleesklier geen insuline aanmaakt, wordt de suikerspiegel in het bloed te hoog. Het gevolg is dan diabetes mellitus type 1. Maakt de alvleesklier te weinig insuline aan of reageert het lichaam er onvoldoende op, dan ontstaat er diabetes mellitus type 2 (ouderdomssuiker).
 
Verschillende emoties kunnen invloed hebben op de werking van de alvleesklier. Door te piekeren, (extreem) zorgen te maken of een schuldgevoel te hebben, bijvoorbeeld naar aanleiding van een familiekwestie, scheiding of het verbreken van een relatie, kan de alvleesklier verminderd werken.
Als de alvleesklier niet goed kan bewegen en functioneren, kan dit de volgende verschijnselen geven:
  • moeilijke stoelgang
  • lichtkleurige, puddingachtige ontlasting
  • vermoeidheid, misselijkheid en transpireren na maaltijd
  • irritatie bij linkerschouderblad na zware maaltijd
  • overgevoeligheid voor luchtjes (vooral zware parfums)
Vaak zie je dat mensen die hun levenspartner verliezen suikerziekte ontwikkelen. De alvleesklier wordt belemmerd in het functioneren, waardoor de hormoonhuishouding niet meer in balans is.
 
Behandeling
Doordat de alvleesklier een zeer gevoelig orgaan is, kan deze niet direct behandeld worden. Daarom worden de omliggende organen, zoals de maag, nieren, darm, lever/galblaas en milt, behandeld met Cranio Sacraal Therapie en Viscerale Therapie om de alvleesklier weer vrij te maken.
Omdat ook stress en emoties invloed hebben op de functie van de alvleesklier, zijn dit ook aandachtspunten voor de behandelmethode voor functieverbetering van de alvleesklier. 
Thymus opkloppen voor betere weerstand
 
De thymus (of zwezerik) is een klier die zich achter het borstbeen bevindt. Door de thymus te activeren met licht kloppen, verbeter je je weerstand.
 
Vroeger dacht men dat dit orgaan bij volwassenen geen functie meer vervulde en dat de thymus slechts groeide en actief bleef tot in de puberteit, om daarna te verschrompelen. Later bleek dat het verschrompelen van de thymusklier meestal gepaard ging met een toestand van langdurige ziekte.
 
De thymusklier is een van de belangrijkste organen in ons afweersysteem. Een belangrijk deel van de witte bloedcellen lymfocyten, afkomstig van stamcellen uit het beenmerg, wordt in de thymusklier omgevormd tot de afweercellen T-lymfocyten. Door de werking van het thymushormoon thymine worden de lymfocyten rijper, groter en actiever. Daarnaast speelt de thymus een essentiële rol bij de aanmaak van ‘geheugencellen’ die het recept onthouden voor de afweerstoffen tegen doorgemaakte ziekten.

Waarom dit zo belangrijke orgaan vaak verschrompelt bij volwassenen is niet altijd duidelijk. Wat wel bekend is dat tekorten aan bepaalde mineralen en vitaminen, langdurige stress, bestralingen, zware metalen en langdurige inname van klassieke medicamenten (zoals cortisonen) de verschrompeling in de hand werken. Deze verschrompeling heeft een permanente verzwakking van de afweer tot gevolg en opent de weg naar andere ziekten. 
 
Wanneer de thymusklier actief is, beschikken we over genoeg levensenergie. Is de thymusklier zwak, dan neemt ook de vitaliteit af en voelen we ons futloos, moedeloos en sukkelen we met onze gezondheid.
 
Een manier voor de activering van welzijn en een goede gezondheid is het kloppen op de thymusklier. Het activeren van de thymusklier gebeurt door licht ritmisch met de vingers ongeveer 2 minuten op het midden van het borstbeen, tussen keel en middenrif, te kloppen terwijl je rustig en gelijkmatig blijft ademen. Tevens stimuleert dit de werking van de alvleesklier.
 
Zorgverzekering

Het loopt weer tegen het eind van het jaar en dus kun je weer kijken of je huidige zorgverzekering wel past bij de behandelingen en je wensen, bijvoorbeeld voor alternatieve zorg.

De zorgverzekeraars wijzigen ieder jaar de vergoedingen voor zowel reguliere als alternatieve zorg. Daarom is het raadzaam goed te kijken naar de vergoedingen van je huidige zorgverzekering. Misschien kun je van zorgverzekering wisselen als je huidige zorgverzekeraar de alternatieve zorg niet of nauwelijks vergoedt. Lees de polisvoorwaarden goed na of vraag advies aan de helpdesk van de zorgverzekering.

Overigens gaan alternatieve behandelingen nooit van het eigen risico af; deze worden afhankelijk van de verzekering geheel of gedeeltelijk vergoed.

 
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2014 Lourenz Nienhuis, Praktijk voor Cranio Sacraal Therapie en Viscerale Therapie, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp