Copy
in deze nieuwsbrief: onze darmen, ontwikkelingen in de behandelingen, in memoriam: Masaru Emoto
View this email in your browser
VRIJDAG 7 november is er weer een GRATIS KINDER-INLOOPSPREEKUUR Meer weten? Neem contact op of lees de nieuwsbrief juni 2014.
Facebook
Facebook
Website
Website
Email
Email
LinkedIn
LinkedIn
Onze darmen: mengen, ontzuren en verteren

De dikke en dunne darm zijn cruciaal in het functioneren van het lichaam. Ze zorgen voor het mengen, ontzuren en verteren van ons voedsel. Stress en spanningen, teveel adrenaline en antibiotica kunnen de werking van de darmen belemmeren en bijkomende klachten veroorzaken. Met Viscerale Therapie wordt de oorzaak van de klacht opgespoord, zodat de bijkomende klachten zullen verminderen of verdwijnen.

Na de voorbewerking in de mondholte en de maag vinden in de dunne darm de verdere vertering en opname plaats. Hiertoe wordt in de 12-vingerige darm gal en pancreassap toegevoegd; de darm produceert zelf darmsap. De motoriek van dit eerste stukje darm is vooral gericht op mengen en ontzuren van de zure maagsappen. Maar liefst 50% van het vocht uit het voedsel wordt hier opgenomen, als ook veel vitamines die in water oplosbaar zijn. De vetopname gebeurt in de hele dunne darm. De verwerking van galzouten en vitamine B12 vindt plaats in het laatste stuk van de dunne darm. Voor de opname van vitamine B12 is ook nog de intrinsieke factor uit het maagsap nodig.
De dunne darm zorgt voor de koolhydraatvertering, vetvertering en eiwitvertering. Voedsel vanuit de maag heeft 6 tot 8 uur nodig om in de dikke darm terecht te komen.

De motorische activiteit van de dunne darm wordt gestimuleerd door prikkeling van de Nervus Vagus en door acetylcholine, de motoriek wordt geremd door adrenaline. Adrenaline wordt door de bijnieren geproduceerd. In stressvolle situaties wordt er veel adrenaline geproduceerd en hierdoor wordt de werking van de dunne darm geremd. Gevolg hiervan is onregelmatige ontlasting en buikklachten. Tevens kan dit schouder-, heup- en rugklachten veroorzaken als gevolg van compensatie door houding en mobiliteit. Door te kijken naar de oorzaak van de klacht en inventarisatie van mogelijke stressfactoren kunnen de klachten verminderen of verdwijnen.
 
De dikke darm (colon) vangt de onverteerde voedselresten, gisting- en rottingsproducten en afbraakproducten uit de gal op om ze na enige tijd als faeces naar de buitenwereld te lozen. Bij vele dieren speelt de blinde darm een grote rol bij de vertering van plantenmateriaal. Bij de mens is de blinde darm slechts kort en heeft weinig betekenis. Wel bevinden zich in de dikke darm veel bacteriën, die voor de mens onverteerbare voedingsstoffen kunnen gebruiken. Zij zijn voor de mens van belang als leveranciers van vitaminen (vitamine B-complex en vitamine K).

Bij het gebruik van antibiotica worden veel bacteriën gedood, zowel de slechte als de goede bacteriën. Het gevolg is een verandering in de darmflora en daardoor een verminderde vitamineopname door het lichaam. Daarom is het raadzaam om na een antibioticakuur een tijdje probiotica te gebruiken om de darmflora weer op te bouwen.

Als de dikke darm niet goed kan functioneren als gevolg van verklevingen, spanningen, ‘verkeerde’ voeding, emoties (als iets onverteerbaar is), kan dit schouder-, heup- en rugklachten tot gevolg hebben. Dit gebeurt omdat het lichaam in dienst staat van de organen en het defect gaat compenseren in houding en stand van gewrichten. Door de mobiliteit van de darm weer te optimaliseren, zullen klachten aan het bewegingsapparaat verdwijnen.
Ontwikkelingen in de behandelingen

In september ben ik begonnen aan een nieuwe opleiding: Innovative Embryonal Intergrated Therapy, ontwikkeld door osteopaat Frank de Bakker.

De opleiding is gebaseerd op het ontstaan van het embryo uit drie lagen: het ectoderm waaruit het zenuwstelsel en de huid ontstaan, het entoderm waaruit de organen ontstaan en het mesoderm (tussenlaag) waaruit structuren voor verbinding en transport ontstaan zoals skelet, bloedvaten, lymfe en dergelijke.
Het ontstaan en de groei van organen gaat met draaiingen en rotaties gepaard. De embryologische draairichtingen zijn de basis voor deze onderzoek- en behandelmethode. Deze draairichtingen blijven gedurende het hele leven aanwezig in het lichaam. Als deze draairichting verstoord raakt, gaat het lichaam compenseren om de draairichting weer te herstellen. Volle organen zoals de lever en de nieren kunnen zich vullen (stuwen) en zo de rotatie initiëren. Andere mogelijkheden voor het lichaam zijn het opleggen van bewegingsbeperkingen ter ondersteuning van de letsels van de organen.

Deze benadering geeft veranderende inzichten en nieuwe manieren van onderzoek en behandeling die ik de komende tijd regelmatig zal toepassen.

Voor meer informatie neem contact met mij op of zie www.embryonalintegratedtherapy.nl

In Memoriam
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2014 Lourenz Nienhuis, Praktijk voor Cranio Sacraal Therapie en Viscerale Therapie, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp