Copy
Nyheder fra januar til marts 2016 og orientering om kommende aktiviteter på Epos.  
View this email in your browser
Kære modtager af Epos’ nyhedsbrev
På Epos nyder vi i disse dage, at vejret er ved at blive lunere, og vi ser frem til en periode hvor vi kan få endnu mere glæde af den smukke natur omkring os og af den gode strand. -Nogle elever har allerede trodset kulden og har været i vandet i år.  
I dette nyhedsbrev kan du få et overblik over nogle af de ting, der er et sket på Epos siden jul, og du kan læse om nogle af vore kommende aktiviteter.

Overskrifterne i dette nyhedsbrev er:
 • Projektopgave: Elever gennemførte tilfredshedsundersøgelse om Epos
 • Kommende cosplaylærer deltog i Epos camp
 • Når fantasien får frit løb (blogindlæg om Epos camp)
 • Epos var i P1 om cosplay
 • Superhelte kæmper for bæredygtighed på Epos
 • Temauge om spildesign
 • Temauge om kærlighed og sexualitet
 • I dialog med Frie skolers lærerforening om Epos’ inspiratorordning
 • Indskrivningerne følger sidste års tempo
 • Kommende camps og korte kurser på Epos
 • Vi holder generalforsamling d. 20. april kl 19.30
Projektopgave: Elever gennemførte tilfredshedsundersøgelse om Epos
 
I forrige uge var det normale skema ryddet, og eleverne havde en uge til at arbejde med et selvvalgt projekt. Det var en fornøjelse at se den seriøsitet og kreativitet som eleverne lagde i projekterne, og det var forfriskende for både lærere og elever at have en uge, hvor eleverne fik lov til at bestemme indholdet. Et af de bemærkelsesværdige projekter var Felix Stenderups tilfredshedsundersøgelse: Felix havde oprettet et online spørgeskema og indhentede data om sine med-elevers tilfredshed med deres ophold på Epos. Disse data bearbejdede han derefter med statistiske værktøjer.
Et af fundene var, at 92% af eleverne er ’meget’ eller ’nogenlunde’ tilfredse med at gå på Epos. Stiller man det samme spørgsmål vedr. deres tidligere skole er tallet kun 47%. Der er med andre ord tale om næsten en fordobling i tilfredshedsscoren i forhold til de tidligere skoler.
Andelen af elever der ’slet ikke’ var tilfredse med deres tidligere skole var 20%, og når de blev spurgt til Epos var tallet et flot 0%. Det er vi selvfølgelig rigtig glade for at høre.
I alt 40 elever deltog i Felix’s undersøgelse.
 
Kommende cosplaylærer deltog i Epos camp
Midt i maj får Epos to nye lærere: Kamilla Ravnholt og Esben Halskov. De skal tage over for henholdsvis Natashja Olsen som går på barsel og Lauge Schøler, som fra starten har meldt ud, at han kun ønskede at arbejde på Epos i ét år. Kamilla og Esben flytter til Fynshav 1. maj, og har allerede skrevet deres to-årige søn Knud op i Fynshav vuggestue.
I påsken fik Kamilla en smagsprøve på Epos, da hun deltog i vores camp for kommende elever. Hun har skrevet dette blogindlæg om sin oplevelse:
Kamilla Ravnholt bliver lærer på Epos fra midt i Maj, og vil blandt andet udbyde aktiviteter for skolens cosplayere. På billedet cosplayer hun Katniss Everdeen fra filmen 'The Hunger Games'
Når fantasien får frit løb         
Af Kamilla Vigsø Ravnholt, kommende lærer på Efterskolen Epos

Prøv at lukke dine øjne, slap helt af og giv dig hen til fantasien og drømmene. Lad tankerne føre dig med til magiske øer, ukendte strandbredder eller barndommens fristeder. Forestil dig det sjoveste du har oplevet i dit liv og de ting du elsker at lave, situationerne hvor du forsvandt i et flow af kreativitet og fantasi. Og tænk så på hvordan det ville være, hvis disse tanker, din fantasi og dine drømme kunne få lov at fylde hele dit liv. Sådan havde jeg det de fem dage dette års Epos camp løb af stablen.

Epos campen var mit første møde med mange af de lærere, inspiratorer og arrangører jeg meget snart skal arbejde sammen med hver dag. Og jeg er mildest talt imponeret! Mage til kampgejst, energi, passion og medmenneskelighed har jeg sjældent mødt... læs hele blogindlægget
Epos var i P1 om Cosplay
Følg linket og hør Epos-lærer Martin Kindberg og epoet Anna 'Haru' Madsen fortælle om cosplay, og hvad det betyder at kunne gå ind i en rolle. Anna har netop skrevet projektopgave om japansk popkultur, så hun var velforberedt til radiointerviewet. Epos blev kontaktet af P1 som optakt til J-popcon, som er et stort arrangement for blandt andet cosplayere, som løb fandt sted i København forrige weekend. Hør indslaget.
 
Superhelte kæmper for bæredygtighed på Epos
Fire øko-superhelte er netop landet på Epos! Med blafrende, grønne kapper og et stålsat blik vil disse 4 x E.B.O.S.(Epos’ Bæredygtig Omstillings-Sheriffer) bekæmpe madspild og glødepærer. Missionen: At gøre Epos til den mest bæredygtige efterskole i Universet.
EBOS’erne består af biologilærer og øko-ekspert Nina Tofte Hansen samt tre epoeter: Victor Hulgaard, Andreas Findalen og Noah Sarah Ekelund. Nogle af de første missioner består i at få sat nogle effektive skraldesorteringssystemer op på skolen og minde alle om at huske at bruge dem. Desuden har EBOS’erne sat gang i kompostering af skolens køkkenaffald og sørget for, at Epos’ årgangstrøjer er produceret af fair trade og 100% økologisk bomuld.

Hvor mon EBOS’erne slår til næste gang?
Epos' fire Bæredygtig Omstillings-Sheriffer (EBOS'er)
Temauge om spildesign
For nylig havde vi besøg af tre gæstelærere, som underviste epoeterne i spildesign. Gæstelærerne er universitetsuddannede indenfor økonomi og psykologi, og gennem det klassiske brætspil ’The Settlers of Catan’ lærte de eleverne om spils:
ØKONOMI: Hvad betyder ressourcer og handel for dette og andre spils spildynamik?
STATISTIK: Hvad betyder statistik og sandsynlighedsregning for måden hvorpå et spil fungerer?
PSYKOLOGI: Hvilken type interaktion skaber spillet? Hvordan kan ændrede regler skabe en anden dynamik mellem spillerne, og evt. gøre spillet til et samarbejdsspil?

Undervejs fik eleverne mulighed for at designe deres egne varianter af spillet for at eksperimentere med, hvordan nye regler påvirker spillets mini-univers. 
Om aftenen slappede underviserne naturligvis af med selv at spille et spil Settlers med hjemmelavede regler... 
Temauge om kærlighed og sexualitet
I uge 6 havde vi temauge om kærlighed og sexualitet: Uge sex (!). Forløbet kulminerede med, at eleverne – skriftligt og anonymt – kunne stille spørgsmål til et panel af lærere i rollen som ’sexperterne’: Carl Mar Møller, Tantra Cassandra, Sexy Mama, Polly Bifluidia og Professor Tinglef Hansen. Det gav en levende og rig diskussion med både grin og alvor.
I dialog med Frie skolers lærerforening om Epos’ inspiratorordning
Vi er for tiden i dialog med FSL (Frie Skolers Lærerforening) om den stillingsfunktion, som vi på Epos kalder ’inspiratorer’, og som på andre efterskoler bliver kaldt for ’voluntører’. Efterskoleforeningen og FSL har forskellige udlægninger af, hvordan overenskomsten skal fortolkes, når det gælder denne jobfunktion, og de to foreninger arbejder på at nå til en fælles forståelse af dette. Indtil videre følger vi efterskoleforeningens anbefalinger, og vi sætter pris på, at vi hos efterskoleforeningen kan trække på nogle meget kompetente rådgivere, som har erfaringer med succesfulde inspirator/voluntør ordninger fra andre efterskoler. Vi ser frem til at der forhåbentlig i nær fremtid kommer nogle gode og præcise retningslinjer på området.

Indskrivningerne følger sidste års tempo
I slutningen af marts rundede vi de 50 bekræftede indskrivninger til næste årgang. Det svarer næsten præcist til indskrivningsforløbet fra sidste år, hvor vi også rundede de 50 i slutningen af marts. Vi forventer derfor, at vi ligesom sidste år får fuldt hus eller næsten fuldt hus til vores kommende årgang.
 
Kommende camps og korte kurser på Epos
I løbet af foråret og sommeren er vi værter for fire camps og korte kurser, både for unge, voksne og børnefamilier. Fælles for alle arrangementerne er, at de handler om leg i forskellige former. Læs mere herunder:

Cospos – Cosplay-rollespilscamp 5-8 maj
Campen er for dig, der går i 7-9 klasse, og interesserer sig for cosplay eller rollespil. På campen kan du prøve dig selv af i nye roller og møde nye venner, der deler dine interesser. Der vil være aktiviteter som photo-shoots, rollespil med- og uden kostumer, sminkeworkshop, just dance, werewolf og meget mere. Tilmeldingen åbner i løbet af den kommende uge. Læs mere
 
Fantasmos rollespilscamp, 4-8 juli
Campen er for dig, der lige nu (dvs. før sommerferien) går i 7-9 klasse, og interesserer dig for rollespil. Hvis du er ’for gammel’ kan du søge om at komme med på campen som hjælper, spilleder eller medarrangør. Tilmeldingen åbner inden udgangen af april. Læs mere
 
Sommerlejr for nørder med børn, 18-23 juli
Vi arrangerer sommerlejr for voksne rollespillere og brætspillere med børn. Så pak børnene, badetøjet og yndlingsbrætspillet, og kom til en hyggelig uge i selskab med ligesindede.
Læs mere
 
Fortællerkursus 24-30 juli
Hvordan fortæller man, så andre lytter og budskabet står krystal klart? Hvordan strukturerer man en fortælling, improviserer, bruger humor og følelser i en historie? Det lærer du på dette kursus om fortælling og mundtlig formidling. På kurset vælger du ét af fire spor, som du følger hele ugen. Der vil både være oplæg, workshops og træning af dine kompetencer i mundtlig formidling.
Den sidste dag på kurset, får du lov til selv at stå på scenen og vise hvad du har lært, når vi åbner dørene for gæster til en hyggelig fortælleaften.
Læs mere

 
Kari Brinch er en af de fire undervisere på sommerens fortællerkursus. Kurset arrangeres af Mads Lund som er dansklærer på Epos, underviser i narratologi på syddansk universitet og en kendt skikkelse i det danske fortællemiljø. 
Vi holder generalforsamling 20. april kl 19.30
Du kan bakke op om Epos, og være med til at sætte dit præg på en skole under udvikling, ved at melde dig ind i vores skolekreds og møde op til generalforsamlingen. http://efterskolen-epos.dk/meld-dig-ind-skolekredsen/
Der bliver også et par pladser ledige i vores bestyrelse, så du kan overveje om du er interesseret i at stille op til den. Alle skolekredsmedlemmer er naturligvis velkomne til at stille op, og vi vil særligt opfordre dig til at stille op, hvis du kan sige ’ja’ til en eller flere af følgende ting:

1) Du har en berøringsflade til et af de miljøer som vore elever kommer fra. F.eks. ’gifted children’ eller interessefællesskaber indenfor rollespil, cosplay, fortælling, teater, skoleskak eller lignende.

2) Du har erfaring med efterskoler eller skoleledelse.

3) Du har organisatoriske evner og ville have lyst til at være med til at arrangere frivillige events for forældre eller lokalsamfundet – f.eks. foredragsaftener, arbejdslørdage, kulturarrangementer eller lignende.

4) Du har erfaring med fundraising og kunne tænke dig at bidrage til Epos med disse evner.
Man kan stille op til bestyrelsen for en 2-årig periode eller som suppleant for en 1-2 årig periode. Bestyrelsen mødes 5-6 gange om året her på Epos.

Du er velkommen til at kontakte undertegnede hvis du gerne vil høre mere, eller orientere mig hvis du overvejer at stille op. Du kan naturligvis også blot møde op til selve generalforsamlingen og stille op der. Officiel indkaldelse til generalforsamlingen udsendes i den kommende uge til alle skolekredsmedlemmer.
 
 
Tak for din interesse i Efterskolen Epos og glædeligt forår!
 
Mathias Granum
Copyright © 2016 Efterskolen Epos, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp