Copy
Lay-out van je mail wat vreemd? In je browser is alles in orde
BIV-Mail 398
13/10/21
Beste vastgoedmakelaar, 
dit lees je deze week:

Nadere details bekend over hervorming Vlaamse verkooprechten 

Afgelopen vrijdag communiceerde Vlaams Woonminister Matthias Diependaele meer details over de hervorming van de verkooprechten, die vanaf 1 januari volgend jaar zal ingaan. De minister verduidelijkt dat wie dit jaar een compromis tekent voor een enige woning waarvan de akte in 2022 verleden wordt, toch nog van het verlaagde 3%-tarief zal kunnen genieten, of 1% bij een ingrijpende energetische renovatie. De aktedatum is hier bepalend. Wie dit jaar investeerde in een bijkomende woning bovenop de enige woning zal nog van 10% verkooprechten kunnen genieten, ook al wordt de akte pas in 2022 verleden. De compromisdatum is hier namelijk bepalend.

Ook de termijn om de eigen woning te verkopen als je een andere woning wil kopen, zal worden verlengd. Om te genieten van de verlaagde registratierechten mag men slechts één woning bezitten. Weldra krijgen kopers twee jaar de tijd om hun voormalige woning te verkopen. Een ander belangrijk element is dat de extra korting die geldt bij aanschaf van een bescheiden woning met 20.000 euro wordt verhoogd. Dit betekent dat woningen tot 240.000 euro in kernsteden of de Vlaamse rand rond Brussel en 220.000 euro in andere gemeenten een vrijstelling genieten voor het betalen van verkooprechten op de eerste schijf van 93.333 euro.

Eerder werd reeds gecommuniceerd dat wie vanaf 1 januari 2022 een enige, eigen woning koopt 3% verkooprechten zal moeten betalen, waar dat nu nog 6% is. Bij de aankoop van een niet-enige woning (tweede verblijf, investeringspand, …) betaalt men vanaf begin volgend jaar geen 10, maar wel 12% verkooprechten.

De genomen beslissingen moeten nog in wetteksten gegoten worden. We houden je op de hoogte!

Juridisch advies nodig?
Bel de helpdesk op 070/211 211 (enkel voor vastgoedmakelaars)

Renovatiewerken op het gelijkvloers van het BIV afgerond

Met trots kunnen we aankondigen dat de renovatiewerken op het gelijkvloers van ons gebouw na een jaar volledig zijn afgerond. Voortaan passeer je langs een gloednieuw onthaal. De ruimte werd uitgebreid en aangekleed met modern meubilair wat het heel wat aangenamer maakt voor leden en bezoekers. We geven nog mee dat ons gebouw voortaan opnieuw bereikbaar is via de ingang langs de Luxemburgstraat 16B. Onze openingsuren (doorlopend toegankelijk van 9u tot 17u) blijven ongewijzigd. 

Je persoonlijke account op BIV.be
Activeren | Inloggen | Dashboard

Verplichte vermeldingen op social media: verduidelijkingen van de FOD Economie

In BIV-Mail 394 van 15 september ll. gaven we mee dat de verplichte vermeldingen die je op je website moet plaatsen eveneens voor de sociale netwerkpagina’s van je kantoor gelden. Enkele leden signaleerden ons dat het praktisch onmogelijk is al deze verplichte informatie onder te brengen op een Instagrampagina. We vroegen klaarheid rond dit punt aan de FOD Economie. Ze verduidelijkte dat de verplichte vermeldingen, in de wetgeving terug te vinden onder art. XII.6.§1 van het Wetboek van Economisch recht en art. 20 van de BIV-plichtenleer, op alle sociale netwerken aangegeven moeten worden. De FOD Economie voorziet echter, enkel voor Instagram, in een bepaalde tolerantie. Niet alle informatie moet op de Instagrampagina vermeld. De volgende gegevens moeten wél vermeld worden:

  • naam van de onderneming (in het vak “naam”);
  • website van de onderneming verwijzend naar de pagina waarop alle verplichte informatie, conform bovenstaand artikel te vinden is (in het vak “website”);
  •  adres van de onderneming (in het vak “bio”);
  •  e-mailadres (in het vak “bio”);
  • ondernemingsnummer (in het vak “bio”);
  • vastgoedmakelaar + biv nr. (in het vak “bio”);
  • www.biv.be  (in het vak “bio”, de link moet vermeld worden maar het is normaal dat deze niet aanklikbaar is).
Maak het jezelf gemakkelijk: eBIV: e-learning voor de vastgoedmakelaarKadasterfinder: online toegang tot het kadasterMyRentPro: huurcontracten online registreren en beheren MyRentPro: huurcontracten online registreren en beheren

Kleine wijziging bij het gebruik van tool KadasterFinder

Maak je gebruik van de tool ‘KadasterFinder’, dan zal je sinds gisteren mogelijk gemerkt hebben dat een opzoeking iets anders verloopt dan voorheen. Het komt erop neer dat de algemene gebruiksvoorwaarden voortaan bij elke nieuwe opzoeking in een pop-up zullen verschijnen en ook expliciet aanvaard zullen moeten worden. Het gaat om acht voorwaarden, de zogenaamde EULA (end-user agreement), waarvan de eerste twee voorwaarden automatisch zullen verschijnen. De overige kan je eenvoudig raadplegen door naar beneden te scrollen. Alvorens je een nieuwe opzoeking kan starten, dien je op ‘aanvaarden en opzoeken’ te klikken.

Het kennen en naleven van deze gebruiksvoorwaarden is van groot belang. Zo dien je steeds over een schriftelijke bemiddelingsopdracht voor verkoop of verhuur te beschikken en mag de tool niet aangewend worden ter prospectie, ter schatting of voor commerciële doeleinden. Het BIV houdt een inlogbestand bij en controleert of de voorwaarden gerespecteerd worden. In voorgaande publicaties, zoals deze BIV-NEWS en in dit artikel gaven we al meermaals toelichting bij de voorwaarden. In dit artikel vind je eveneens tuchtrechtspraak terzake van onze Nederlandstalige Uitvoerende Kamer terug. 

BIV @ Facebook
BIV @ Twitter
BIV @ Google+
BIV @ LinkedIn
Frank Damen @ BIV
BIV @ www

BIV dinsdagvoormiddag 19/10 telefonisch niet bereikbaar, VIVO morgen onbereikbaar

Op dinsdag 19 oktober kent het BIV een stroomonderbreking van 8 uur tot 12 uur. Tijdens deze periode zullen we dus telefonisch onbereikbaar zijn. De juridische helpdesk blijft beschikbaar op de gekende openingsuren. 

We geven ook nog mee dat onze vormingspartner VIVO, die o.a. instaat voor de gratis BIV by VIVO vormingen, morgen 14 oktober de hele dag, zowel telefonisch als per e-mail onbereikbaar zal zijn.

We waarderen je mening. Geef deze BIV-Mail in één klik je beoordeling op 10!
lowest 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   highest
Sorry, voting is closed.
Laat meteen ook even weten hoe we voor jou beter kunnen doen...
http://www.biv.beVragen, opmerkingen, suggesties, feedback?
info@biv.be of 02/505 38 50© 2021 BIV 
Alle rechten voorbehouden. V.U.: Olivier Morobé