Copy
Lay-out van je mail wat vreemd? In je browser is alles in orde
BIV-Mail 365
27/01/21
Beste vastgoedmakelaar, 
dit lees je deze week:

Controles FOD Economie op komst

De Economische Inspectie organiseert elk jaar algemene onderzoeken in verschillende sectoren waarbij ze controleert of de verschillende aspecten van de wetgeving worden nageleefd. Dit jaar voert ze onder andere een algemeen onderzoek in de sector van de vastgoedmakelaars.

Zo kan de Economische Inspectie onder meer volgende punten controleren:
 

  1. KBO (inschrijving onder juiste NACEBEL-codes, maatschappelijk adres…);

De overzichtspagina rond bovenstaande verplichtingen vind je hier. We zullen bovendien in de loop van komende weken deze punten telkens uitlichten in de BIV-Mail. 

Juridisch advies nodig?
Bel de helpdesk op 070/211 211 (enkel voor vastgoedmakelaars)

Overzicht energiepremies 2021

Op de site van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) vind je een handig overzicht van de energiepremies die dit jaar van toepassing zijn. Her en der zijn er enkele nieuwigheden. Zo stijgt de premie voor buitenmuurisolatie van 15 naar 30 euro per m². Verder kan er bij het isoleren van het dak of van de buitenmuur bovenop de isolatiepremie een forfaitaire premie van 8 euro per m² toegekend worden als er gelijktijdig asbesthoudende dak- of gevelbekleding verwijderd wordt. Deze forfaitaire premie geldt enkel voor het aantal vierkante meters dak- en/of muuroppervlak dat wordt geïsoleerd.  De aannemer moet bovendien werken volgens de Code van goede praktijken van de OVAM.

Ook de premie voor hoogrendementsglas verdubbelt en gaat van 8 naar 16 euro per m². Verder zijn er nog steeds premies voor installatie van een warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler. Details daarover zijn te vinden op voornoemde site. Sinds dit jaar geldt bovendien een EPC-labelpremie. Daarop kan aanspraak gemaakt worden als een woning of appartement binnen de 5 jaar dermate gerenoveerd wordt dat het EPC er aanzienlijk door verbetert. We kondigden dit al aan  in BIV-Mail 361.

Maak het jezelf gemakkelijk: eBIV: e-learning voor de vastgoedmakelaarKadasterfinder: online toegang tot het kadasterMyRentPro: huurcontracten online registreren en beheren MyRentPro: huurcontracten online registreren en beheren

Hoe werkt de Vlaamse Wooninspectie?

De Vlaamse Wooninspectie is de dienst van het agentschap Wonen-Vlaanderen werkzaam binnen de strafrechtelijke procedure inzake woningkwaliteit. Ze heeft 9 woninginspecteurs en 3 verbalisanten in dienst en treedt op tegen het verhuren van woningen met zware kwaliteitsproblemen. Ze doet dit volgens vastgestelde prioriteiten waarbij de focus voornamelijk op het bestrijden van krotverhuur ligt. Recent werden hierover enkele schriftelijke vragen gesteld aan Woonminister Matthias Diependaele.

De minister verduidelijkt dat de inspecteurs de bevoegdheid hebben van officier van gerechtelijke politie en vaststellingen doen. De verbalisanten zijn agent van gerechtelijke politie en staan in voor de controles na herstel. Het aantal processen-verbaal bij een eerste controle steeg van 375 in 2018 naar 446 het jaar nadien. Het ging om 1.052 geverbaliseerde woningen in 2018 om in 2019 te stijgen naar 1.389. In de meerderheid van de gevallen waarin een PV wordt opgesteld, wordt ook een herstelvordering opgesteld die aan het parket wordt overgemaakt om bij het dossier te voegen. In 2018 werden 299 herstelvorderingen opgesteld, in 2019 al 404. Als het parket seponeert, en het herstel niet is doorgevoerd, zal de Wooninspectie overgaan tot een burgerlijke dagvaarding om de herstelvordering toch te doen opleggen.

Het parket kan ook beslissen tot dagvaarding wat kan leiden tot een straf en het uitvoeren van herstel. Eveneens kan ze een minnelijke schikking voorstellen. De vervolgingsgraad door het parket ligt volgens de minister hoog gezien de focus van de Wooninspectie o.a. op krotverhuur ligt. Minder ernstige gevallen worden overgelaten aan de administratieve procedure die door gemeenten en de woningscontroleurs van het Agentschap worden waargenomen. 

In 2018 waren 61 gevallen van panden met een definitieve strafrechtelijke veroordeling, in 2019 waren het er 54. Bij een definitieve burgerlijke veroordeling merken we in 2018 3 panden op en vorig jaar 9.

We waarderen je mening. Geef deze BIV-Mail in één klik je beoordeling op 10!
lowest 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   highest
Sorry, voting is closed.
Laat meteen ook even weten hoe we voor jou beter kunnen doen...
http://www.biv.beVragen, opmerkingen, suggesties, feedback?
info@biv.be of 02/505 38 50© 2021 BIV 
Alle rechten voorbehouden. V.U.: Stefaan Leliaert