Copy
Lay-out van je mail wat vreemd? In je browser is alles in orde
BIV-Mail 332
06/05/20
Beste vastgoedmakelaar, 
dit lees je deze week:

Aanvraag compensatiepremie mogelijk

Ondernemers binnen de vastgoedsector die niet over een winkelpand of etalage beschikken, of louter zelfstandige medewerkers hebben recht op de éénmalige compensatiepremie. Het heeft even geduurd, maar sinds gisteren kan je de aanvraag indienen bij het VLAIO. Lees hoe je de premie exact dient aan te vragen. 

Belangrijk is dat je onderneming een omzetdaling van minstens 60% heeft geleden ten gevolge van de exploitatiebeperkingen door de coronamaatregelen. De periode waarin de omzetdaling zich moest voordoen liep van 14 maart 2020 tot en met 30 april 2020. De referentieperiode is de periode van 14 maart 2019 tot en met 30 april 2019. 

De compensatiepremie bedraagt 3.000 euro voor zelfstandigen in hoofdberoep en voor zelfstandigen in bijberoep die door de hoogte van hun inkomen dezelfde sociale bijdragen betalen als een zelfstandige in hoofdberoep. De overige bijberoepers kunnen 1.500 euro bekomen. Meer details over deze premie lees je in BIV-Flash#15 van 22 april.

>> We herinneren er nog aan dat al je vragen omtrent premies, alsook alle andere coronagerelateerde vragen gericht moeten worden aan info@biv.be. Dank voor je begrip!

Juridisch advies nodig?
Bel de helpdesk op 070/211 211 (enkel voor vastgoedmakelaars)

Competentietesten en schriftelijke proeven gaan opnieuw door vanaf 11 mei

Het BIV is sinds 4 mei terug fysiek geopend. Voorlopig enkel voor vastgoedmakelaars en louter voor het afgeven van documenten. Daarnaast zullen de competentietesten en schriftelijke bekwaamheidsproeven geleidelijk worden hervat vanaf 11 mei. Diegenen die hun competentietest of schriftelijke bekwaamheidstest geannuleerd zagen door de coronamaatregelen ontvingen reeds een uitnodiging om zich als eerste terug te kunnen herinschrijven. Vanaf vrijdag zullen ook de anderen zich opnieuw kunnen inschrijven.

Er werd een computerzaal ingericht op de eerste verdieping. De tafels werden voldoende ver uit elkaar geplaatst maar we vragen graag je aandacht voor volgende zaken:

Je persoonlijke account op BIV.be
Activeren | Inloggen | Dashboard

Poll rond rentmeesterschap

Enkele maanden geleden organiseerden we een bevraging rond de aanwezigheid van kandidaat-huurders bij plaatsbezoeken. Jullie reageerden massaal. Ook nu houden we graag de vinger aan de pols en hebben we een korte poll opgezet rond het rentmeesterschap. Wie onder jullie is actief als rentmeester? En in welke mate? 

Neem deel aan onze poll, die slechts enkele minuten tijd neemt. Alvast bedankt!

Maak het jezelf gemakkelijk: eBIV: e-learning voor de vastgoedmakelaarKadasterfinder: online toegang tot het kadasterMyRentPro: huurcontracten online registreren en beheren MyRentPro: huurcontracten online registreren en beheren

Bezoek onze FAQ

Zit je naar aanleiding van de coronacrisis met vragen omtrent je stage, je vormingsplicht, steunmaatregelen...? Bezoek dan zeker de FAQ op onze site, die we regelmatig actualiseren. In de loop van komende uren en dagen vernemen we meer details omtrent de heropening van je kantoor. Ga dus zeker eens kijken!

Het BIV is dichtbij.
Like BIV-Mail 332: Vraag je compensatiepremie aan en neem deel aan onze poll! on Facebook

Conformiteitsattesten in verschillende nieuwe gemeenten

Wie in Vlaanderen een woning verhuurt, moet ervoor zorgen dat ze aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoet (o.a. op vlak van veiligheid, gezondheid…). Om dat aan te tonen, kunnen eigenaars-verhuurders een conformiteitsattest aanvragen bij hun gemeente. In bepaalde gemeenten is een dergelijk attest verplicht. 

Sinds 19 december werd in Sint-Lievens-Houtem een verplicht conformiteitsattest ingevoerd voor huurwoningen ouder dan 20 jaar. Deze verplichting wordt gefaseerd ingevoerd voor alle nieuwe verhuringen, tehuurstellingen en verlengingen van verhuring vanaf 1 januari 2021 en gefaseerd op basis van het kadastraal bouwjaar van de huurwoning.

In de gemeenten Zemst en Grimbergen werd sinds 5 maart ll. een verplicht conformiteitsattest voorwaardelijk goedgekeurd. Dat betekent dat de gemeenteraden het conformiteitsattest bij verordening - dus binnen het wettelijke kader - verplicht kunnen maken. 

Sinds 11 maart ll. werd een conformiteitsattest verplicht gesteld in Middelkerke, zij het gradueel en afhankelijk van de ouderdom van de verhuurde woning. 

Tot slot trad sinds 10 april in Aalst een besluit tot verplicht conformiteitsattest in werking voor eigenaars van huurwoningen die ouder zijn dan 30 jaar. De verplichting wordt gefaseerd ingevoerd vanaf 1 januari 2021 en loopt over een periode van 10 jaar. De stad zal weldra een infocampagne starten.

Vastgoedmakelaars die een pand aanbieden waar een conformiteitsattest verplicht is, kunnen de modaliteiten in het desbetreffende gemeentelijk reglement nagaan (te consulteren via de gemeentelijke websites) of via de lokale woondienst.  

We waarderen je mening. Geef deze BIV-Mail in één klik je beoordeling op 10!
lowest 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   highest
Sorry, voting is closed.
Laat meteen ook even weten hoe we voor jou beter kunnen doen...
http://www.biv.beVragen, opmerkingen, suggesties, feedback?
info@biv.be of 02/505 38 50© 2020 BIV 
Alle rechten voorbehouden. V.U.: Stefaan Leliaert
Email Marketing Powered by Mailchimp