Copy
Lay-out van je mail wat vreemd? In je browser is alles in orde
BIV-Mail 395
22/09/21
Beste vastgoedmakelaar, 
dit lees je deze week:

Aandachtspunten controles FOD Economie

Zoals al enkele keren gemeld in het verleden, controleert de FOD Economie regelmatig of vastgoedmakelaars voldoen aan de verplichtingen die er gelden, onder andere rond het vermelden van informatie op de websites (en social media dus). Maar ook de antiwitwasverplichtingen of het uithangen van je tarieven wordt onder de loep genomen. 

De FOD Economie hecht hier een groot belang aan, dus willen we ter info graag nog eens je aandacht vestigen op onderstaande puntjes die de FOD zal nakijken. We lichten bondig toe. Dit is een niet-exhaustieve lijst. Meer informatie over de controles vind je in onze Knowledge Base.

 • De bemiddelingsopdracht moet steeds de door de consument handgeschreven vermelding bevatten van de datum en het adres (postcode, gemeente, straat, huisnummer) waar de opdracht wordt ondertekend.
 • Als een opdracht van bepaalde duur tussen een onderneming en een consument een stilzwijgende verlengingsclausule bevat, moet deze clausule in vetgedrukte letters en in een kader los van de tekst vermeld staan op de voorzijde van de eerste pagina.
 • Deze clausule moet eveneens de gevolgen van de stilzwijgende verlenging bevatten, net als de uiterste datum waarop de consument zich tegen de verlenging kan verzetten, en de manier waarop dit moet gebeuren.
 • Je moet correct ingeschreven zijn in de KBO. Je gegevens moeten geüpdatet zijn en de NACEBEL-codes moeten correct zijn. Je mag geen facturen sturen voor activiteiten die niet in de KBO vermeld zijn.
 • De antiwitwasverplichtingen stellen dat je je klanten en eventuele mandatarissen moet identificeren aan de hand van een document dat bewijskracht heeft.
  • Voor natuurlijke personen ken je de naam, voornaam, geboortedatum en -plaats van de klant. De identiteit moet geverifieerd zijn aan de hand van de identiteitskaart.
  • Voor rechtspersonen ken je de handelsnaam, de maatschappelijke zetel, de bestuurders en de machtigingen waarover deze beschikken om de rechtspersoon te verbinden. De identiteit van de rechtspersoon moet geverifieerd worden aan de hand van de meest recente versie van de gecoördineerde statuten, de lijst van bestuurders en de publicatie van hun benoeming in het Staatsblad, en de meest recente publicatie in het Staatsblad van de vertegenwoordigingsmacht van de klant-rechtspersoon.
Juridisch advies nodig?
Bel de helpdesk op 070/211 211 (enkel voor vastgoedmakelaars)

Premiezoeker wint aan populariteit

Als eigenaar, huurder of (ver)bouwer kan je via de tool premiezoeker van de Vlaamse overheid, nagaan voor welke premies je in aanmerking komt. In april van dit jaar werd de premiezoeker nog geactualiseerd. Het antwoord op een recente schriftelijke vraag aan Woonminister Matthias Diependaele leert dat de populariteit van de tool jaar na jaar toeneemt. Zo lag het aantal unieke gebruikers in 2018 nog op 194.000 waar dat er vorig jaar al bijna 243.000 waren. De meeste gebruikers situeren zich - ook jaar na jaar - in de steden Antwerpen, Brussel en Gent.

Vorig jaar werd het vaakst naar de Vlaamse renovatiepremie gezocht (73.000 keer), gevolgd door de Fluvius dak- en zoldervloerisolatiepremie en de Fluvius totaalrenovatiebonus. In de premiezoeker werden afgelopen jaar in totaal 1.272 premies opgenomen. Het gaat dan om een verzameling van federale, provinciale, gewestelijke en vooral veel lokale premies. Het aantal steunmaatregelen is duidelijk wel gedaald ten aanzien van enkele jaren geleden. In 2016 bv. waren en nog 1.469 premies voorradig. 

Je persoonlijke account op BIV.be
Activeren | Inloggen | Dashboard

Stroompanne van vandaag

We kampten vandaag met een zeer vervelende stroompanne in ons gebouw waardoor onder andere onze telefooncentrale onbereikbaar was. De oorzaak bleek bij netbeheerder Sibelga te liggen en zij hebben rond de middag het probleem opgelost.

We zijn dus weer bereikbaar. Onze excuses voor het ongemak!

Maak het jezelf gemakkelijk: eBIV: e-learning voor de vastgoedmakelaarKadasterfinder: online toegang tot het kadasterMyRentPro: huurcontracten online registreren en beheren MyRentPro: huurcontracten online registreren en beheren

Gratis vorming in de kijker

Landpacht in een notendop

In deze opleiding leggen wij de nadruk op de meest voorkomende vragen en problemen bij de aan- en verkoop van landbouwgrond. Zo wordt uitgelegd wanneer de pachtwet van toepassing is en hoe het bestaan van een pacht kan bewezen worden. Je krijgt ook een overzicht van de verschillende vormen van pacht en andere contracten die een gebruiksrecht op landbouwgronden toekennen aan landbouwers.

 Data en locaties:

 • Webinar: 28 september, 10u-13u
 • Zwijnaarde: 8 oktober, 13u30-16u30
 • Webinar: 28 oktober, 14u-17u
 • Berchem: 13 december, 13u30-16u30

Vragen over gratis BIV-vorming? Stuur gerust een mailtje.
Vragen over een andere vorming? Neem contact op met de organisator.

Schrijf je nu in voor deze gratis BIV-vorming!
We waarderen je mening. Geef deze BIV-Mail in één klik je beoordeling op 10!
lowest 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   highest
Sorry, voting is closed.
Laat meteen ook even weten hoe we voor jou beter kunnen doen...
http://www.biv.beVragen, opmerkingen, suggesties, feedback?
info@biv.be of 02/505 38 50© 2021 BIV 
Alle rechten voorbehouden. V.U.: Olivier Morobé