Copy

LSC Inovacijski Bento Box

Pozdrav, <<Ime>>!

Nadam se da ste se odmorili tijekom ljeta i punih baterija spremni za nove izazove koje nam donosi jesen. Iako ljeto kalendarski traje još mjesec dana, vjerujem da je i vama povratak s mora, nakon godišnjeg odmora, prekretnica koja dijeli ljeto od jeseni.
 
Tijekom ljeta pročitao sam između ostalog i knjigu koju već duže vremena imam kod sebe, ali jednostavno iz nekog razloga ostala je nepročitana na polici. Knjiga govori o "instinktima" (kako ih naziva autor) koje mi kao ljudi imamo, a koji na snažan način utječu na našu perspektivu svijeta u kojem živimo.
Radi se o knjizi Factfulness, autora Hansa Roslinga koji je svoju karijeru posvetio poboljšanju javnog zdravlja u svijetu, a što je poprilično aktualna tema zadnjih godina s obzirom na situaciju s COVID-19. Knjiga počinje jednostavnim upitnikom kojeg je autor provodio na nizu različitih grupa ljudi. Upitnik ispituje naše poimanje svijeta danas. Prije nego krenete dalje i pročitate više o knjizi u sekciji Znanje, volio bih da ispunite navedeni upitnik i ispitate svoju perspektivu svijeta. Ovdje je link na upitnik.
 
Zašto je ova knjiga važna spomena u newsletteru o inovacijama i startupima? Razlog je taj što perspektiva svijeta koju osnivač ima uvelike utječe na njega i posljedično njegov startup, a ako ta perspektiva nije temeljena na ispravnim činjenicama onda može rezultirati i lošim odlukama.
 
Nadam se da će vam ovaj moj tekst biti od koristi i barem malo doprinijeti tome da svijet ipak gledamo iz pozitivnije perspektive. Ovo je već naš 8. ovogodišnji newsletter pa ako ste kojim slučajem propustili koji od prethodnih, možete ih sve pronaći ovdje: https://leanstartup.hr/inovacijski-bento-box/
 
Uživajte u čitanju.

Urednik za kolovoz
Dr. sc. Miro Hegedić

Znanje i vještina  Inspiracija   Prilika 


Startup Rječnik
U startup zajednici se koristi dosta žargona, stoga ukoliko tek pokrećete svoj startup ili vas samo zanima što određena riječ predstavlja u Lean startup Hrvatska smo spremili za vas Startup rječnik s pojmovima koje mora poznavati svaki poduzetnik i osnivač startupa. Ima li još koji pojam za koji mislite da bi ga trebali staviti u naš Startup rječnik?

Factfulness i startupi
Već sam ju spomenuo u uvodu, knjiga Factfulness je svakako dobar izbor za pročitati. Naše odluke, za koje često tvrdimo da su donijete na temelju racionalnog pogleda na cijelu situaciju, u većini slučajeva su samo rezultat različitih instinkata koji u nekom trenutku djeluju na nas, a kojih u najčešće nismo ni svjesni. Ova knjiga stoga govori o 10 takvih instinkata  koji rezultiraju donošenjem krivih odluka ili krivim poimanjem stvarnosti, ali i daje savjete što učiniti kako bi se smanjio negativni utjecaj svakog od njih. Ako ste ispunili upitnik od ranije, kako ste zadovoljni s rezultatima?
Ovdje je napisan dobar sažetak knjige po poglavljima, a ako vam se svidi možete ju nabaviti i u hrvatskoj verziji.

Znanje i vještina  Inspiracija   Prilika 


Kako od ideje do investicije
Na Hrvatskoj startup sceni ni ljeto nije bilo mirno, a sve nas je razveselila još jedna investicija koju je primio startup Peekator kojeg vodi Marin Mrša. Ne radi se o najvećoj investiciji ove godine, ali s obzirom da Marina znamo još od 2017. godine, kad smo se upoznali na jednom od naših Lean startup meetupa, znamo koliko truda ulaže u Peekator. Njegov put do investicije može biti dobra inspiracija ostalim osnivačima startupima koji tek kreću, ali i prilika za učenje o traženju investicija iz Hrvatske. Marin će biti gost našeg 5. ovogodišnjeg TeamUp live događaja u 11. mjesecu.

Mapa AI ekosustava u Hrvatskoj
Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju CroAI pokrenula je novo nacionalno istraživanje kojim želi mapirati scenu umjetne inteligencije u Hrvatskoj. Rezultat će biti nadopunjena AI mapa koja na vizualno atraktivan način prikazuje različite sudionike AI ekosustava u Hrvatskoj. Ovo je drugo ovakvo istraživanje, a rezultate istraživanja od prošle godine možete vidjeti ovdje: https://www.croai.org/landscape.

Znanje i vještina  Inspiracija   Prilika 


Četvrti TeamUp live događaj
Nakon zaslužene ljetne stanke, krećemo s novom serijom TeamUp live događaja. Sljedeći TeamUp live događaj će biti 29. rujna u 17h. Na tom događaju ćemo uz 4 nova Startup tima koji su u potrazi za suradnicima imati priliku ugostiti Stjepana Buljata, suosnivača tvrtke Cognism. Ovdje se već danas možete registrirati za događaj, a ako ste u potrazi za suosnivačem ili prvim članovima svog startup tima ovdje možete objaviti svoje otvorene pozicije i prijaviti se za pitch.
BAIF radionica u Splitu - otvorene prijave
Trenutno je otvoren poziv na BAIF program za startupe u Splitu. BAIF nudi „tailor made“ program za poduzetnike početnike, koji je nadopunjen podrškom iskusnih mentora u stvarnom vremenu te sveobuhvatnu i strukturiranu podršku. Nakon Osijeka i Rijeke, njihov program dostupan je i Splitu. Timovi će tako proći kroz trotjedni edukacijski program korištenjem BAIF LMS platforme i Bootcamp uživo u Splitu. 
Program se provodi od 6. rujna do 01. listopada 2021. godine, dok će bootcamp biti 29. rujna, 30. rujna i 1. listopada 2021. godine. Više informacija i prijava na program u Splitu.
Copyright © 2021 Lean Startup Croatia, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp