Copy

LSC Inovacijski Bento Box

Pozdrav, <<Ime>>!

Iako se nalazimo u sredini sezone kiselih krastavaca, područje startupa i inovacija nepresušno je po pitanju korisnih znanja i inspirativnih zanimljivosti. U tom mnoštvu dostupnog sadržaja za učenje i inspiraciju i ovaj mjesec pronašlo se nešto za naš Inovacijski Bento Box.

Velik dio vas vjerojatno već odmara negdje u hladovini te se nadam da ne čitate e-mailove (osim ovog) nego neku dobru knjigu. Ljetni i novogodišnji praznici za mene su posljednjih godina dva perioda u godini kada pokušavam napraviti reset, retrospektivu i punjenje baterija. Uvijek posegnem za dobrom knjigom iz koje tražim novo znanje, inspiraciju i drugu perspektivu razmišljanja. Moj odmor još nije započeo i nisam pripremio svoj reading list, ali s vama ću podijeliti tri knjige koje sam čitao na nekom od prošlih odmora i  ostale su u pozitivnom sjećanju🙂

The Everything Store - Brad Stone
Priča o nastanku i razvoju Amazona, na mene je ostavila poseban utisak o temama strateškog promišljanja, donošenja odluka i podnošenja rizika. Ali svakako interesantna priča, tim više što je Amazon danas veći i moćniji nego ikada.

The How of Happines - Sonja Lyubomirsky
Jedna od popularnih knjiga iz područja pozitivne psihologije, dođe kao dobro osvježenja od poslovne literature.

Open: An Autobiography - Andre Agassi
Volim autobiografije, posebice osoba kojima se divim, iako prije nego sam pročitao ovu knjigu Agassi nije bio jedan od tih.

Moja lista još prima nove prijedloge za ljetni odmor 2021, stoga slobodno pište što vi čitate ovog ljeta ili biste preporučili drugima da čitaju.

Urednik za srpanj,
Filip Stipančić

Znanje i vještina  Inspiracija   Prilika 


Product / Market Fit

Vjerujem da svi čitatelji ovog maila znaju za product / market fit i da bi znali opisati njegovo značenje. Radi se o prekretnici u razvoju startupa ali s bezbrojem varijabli koji utječu na njeno dostizanje. Nisam do sada pronašao univerzalnu metrika niti strategiju za product / market fit ali razmišljanje koje je ponudio Rahul Vohra, osnivač Superhuman (email app za 30USD/mo koji raste) vrijedna su promišljanja. Rahulov pristup segmentiranja i dubinskog istraživanja korisnika te praćenje metrika vrlo je 'lean' i očito djelotvoran.

10 pitanja za razmišljanje prije zaposlenja u startupu

U izdanju za svibanj dijelio sam puno sadržaja vezanih upravo na širenje startup tima i pronalazak novih prilika u startup timu. U međuvremenu sam pročitao ovaj tekst kojem osnivač Stride.VC-a pruža strukturu od 10 pitanja za promišljanje prije odabira sljedećeg startup zaposlenja. Pitanja su relevantna za bilo koju karijernu odluku, razmišljali vi o startupu ili ne.

Term sheet market review
Za sve one koji razmišljaju o prikupljanju investicije i pitaju se kakve uvjete mogu očekivati, PWC je napravio istraživanje tržišnog prosjeka i prikazao kako izgleda standardni "term sheet" u Europi. Tako je primjerice u 75% slučajeva korišten instrument preferencijalnih dionica, u 97% slučajeva investitori ulaze u upravu kompanije.

Znanje i vještina  Inspiracija   Prilika 


McKinsey top trends in tech

Prepoznati trendovi možda su već propušteni vlak, ali za neke od ovih koje navodi McKinsey Digital u izvještaju o top trends in tech ranije nisam ni čuo. BTW ako imate očekivanja da će vam ovaj tekst reći u kojem području osnovati sljedeći startup - don't even bother.
Brick it - Lego creator

Aplikacija za iPhone (uskoro i Android) koja uz pomoć snimljene hrpe lego kockica izabire dijelove i sugerira koju sljedeću kreaciju izraditi. Nekada smo morali samostalno osmisliti i odabrati prave kockice, biti kreativni i spontani. Iako kada gledam kreacije koje nastaju uz pomoć BrickIt-a ipak mi se čini da su moji legići bili neiskorišteni.

AlphaFold2 open source

DeepMind, AI istraživačka kompanija u vlasništvu Alphabeta, prošle je godine osmislila tehnologiju i riješila znanstveni problem star 50 godina - predviđanje savijanja proteina. Od sada je verzija neuronske mreže AlphaFold2 javno dostupna znanstvenicima i istraživačima što će vjerojatno ubrzati otkrivanje novih lijekova.

Znanje i vještina  Inspiracija   Prilika 


EIT ne odmara

EIT zajednica pobrinula se i u ljetnim mjesecima ponuditi atraktivne razvojne prilike za startupe.
EIT Health Bridgehead 2021 je scale-up Accelerator program EIT Health zajednice znanja i inovacija namijenjen svim tvrtkama koje su u procesu rasta i žele svoje poslovanje podići na višu razinu. Prijave su otvorene do 14.9. a savjete i dodatne upute možete dobiti i u EIT Health Hub Hrvatska.

EIT Manufacturing SME Transform Call novi je poziv EIT Manufacturing zajednice znanja i inovacije kojim se SME tvrtkama aktivnim u proizvodnoj industriji želi podići konkurentnost kroz potporu u provedbi njihovih transformacijskih projekata. Rok za prijavu je 30.9.

Na jesen nas očekuje nova serija TeamUp događanja od 19.9. ali i mnoge druge zanimljivosti i događanja. Stay tuned!
Ako tražiš startup cofoundera, članove ili prve zaposlenike - prijavi se na TeamUp
Copyright © 2021 Lean Startup Croatia, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp