Copy
» Bekijk deze e-mail in je browser

Lab Vlieland op Into The Great Wide Open 2015

Lab Vlieland krijgt verder vorm in 2015

Nog een paar dagen voordat Into The Great Wide Open voor de zevende keer losbarst. Lab Vlieland is aanwezig met tal van activiteiten en noviteiten. In deze nieuwsbrief zetten we alle projecten op een rij. Ga er even goed voor zitten want er is veel te vertellen.

De StrandtuinTien dagen lang is de Strandtuin een inspirerende plek waar kennis en kunde met betrekking tot duurzaamheidsvraagtsukken worden verzameld, in de praktijk gebracht, en gedeeld met makers, badgasten en eilanders. De Strandtuin is ontwikkeld door het innovatieve productlabel Weltevree. Omheind door zandwallen, overkapt door zonnepanelen en omringd door houtovens, hottubs, kleine windmolens en een Groundfridge.

De Strandtuin is een samenwerking tussen Weltevree, Lab Vlieland, Into The Great Wide Open, Rijkswaterstaat, Stichting Recreatiebelangen Vlieland en Staatsbosbeheer.

De strandtuin wordt door Lab Vlieland samen met Green Battery en Altander voorzien van stroom. Windmolens, zonnepanelen en een grote batterij maken een eigen smart grid en zorgen dat de locatie zelfstandig kan draaien. Een kleine kabel naar kampeerterrein Stortemelk zorgt voor backup en om teveel opgewekte stroom terug te leveren aan aan het vaste spanningsnet.

We nodigen je van harte uit om te komen kijken, luisteren en vooral ook om mee te denken. Je vindt de Strandtuin op het Noordzeestrand, vlakbij de strandopgang bij De Bolder op kampeerterrein Stortemelk.

Meer informatie over de Strandtuin vind je op de website van Into The Great Wide Open.

The House Jack Built


Lab Vlieland presenteert i.s.m. Staatsbosbeheer The House Jack Built. Een bijeenkomst over toegepaste innovatieve kennis, verzameld rondom Lab Vlieland.

De afgelopen jaren is Lab Vlieland, samen met tal van maatschappelijke partners, volop bezig geweest met het ontwikkelen van kennis en kunde om festivals én de rest van de wereld slimmer en duurzamer te maken. Veel van die kwaliteiten komen samen in De Strandtuin.
Samen met de makers van De Strandtuin ontleedt Lab Vlieland-bestuurslid Jeroen van Erp de locatie in het algemeen en de toegepaste technieken in het bijzonder.

Daarnaast wordt er vooruitgekeken naar uitdagingen op het gebied van verblijfstoerisme. Uitgangspunt is de beweging die o.a. door Lab Vlieland-partner Staatsbosbeheer is ingezet. Staatsbosbeheer is al vanaf de jaren ‘30 van de vorige eeuw actief in de verblijfsrecreatie met tentenkampen midden in de natuur.

Ook Stortemelk is begonnen als een tentenkamp van Staatsbosbeheer. Veel tentenkampen zijn doorontwikkeld tot onze huidige Natuurkampeerterreinen. Nieuwe verblijfsrecreatieconcepten zijn de afgelopen decennia toegevoegd, zoals de Buitenleven vakantiewoningen. De ambitie van Staatsbosbeheer is echter concepten te ontwikkelen die zelf ‘natuur’ zijn: verblijfsbiotopen waar mens en natuur elkaar versterken. Overnachtingsvoorzieningen die unieke ecologische kwaliteiten toevoegen, zodanig, dat ze op de mooiste plekken van onze Nederlands natuur te realiseren zijn, ook op Vlieland.

De studie hiernaar is recent afgerond en wordt verder ontwikkeld met samenwerkingspartners, te beginnen op Into The Great Wide Open. Lab Vlieland speelt een actieve rol in deze beweging door er bedrijven en kennisinstellingen aan te verbinden, het proces te versnellen en daarover te vertellen. 

Zondag 6 september. 12.30-14.00 uur
Locatie: De Strandtuin, de stek van Weltevree op het strand bij De Bolder.


Als je deze bijeenkomst wil bijwonen, laat dat dan weten via zondagprogramma@intothegreatwideopen.nl

Write Here, Write Now


In samenwerking met Human maakt Lab Vlieland een heuse voorstelling. Voor Write Here, Write Now deden masterstudenten van de Universiteit van Amsterdam journalistiek onderzoek naar de verschillende aspecten binnen de transitie naar duurzame energie.
Over bureaucratie en NIMBY mensen. Over de voor- en nadelen. Over propaganda en de waarheid. Over hoe reeds geslaagde projecten tot stand kwamen. Over Marken, Saarbeck, Samsø en Vlieland. Maar vooral over de toekomst.

In de vorm van een journalistieke performance - gemaakt door regisseur Gérard van Kalmthout - doen de studenten samen met kunstenaar Anne Caesar van Wieren verslag van hun bevindingen.
Write Here, Write Now is een experiment in nieuwe vertelvormen. Een drie kwartier durende voorstelling die super informatief is en ook nog onderhoudend.

Zaterdag 5 september. 10.30-11.15uur
Locatie: De Bolder.

 

Praktische oplossingen


Lab Vlieland zou Lab Vlieland niet zijn als we geen praktische zaken zouden aanpakken. En dat doen we dan ook.
 

Stroom

Verschillende locaties op Into The Great Wide Open zijn door Lab Vlieland van duurzame stroom voorzien. De Strandtuin, het nieuwe 'Halverwege Punt' en verschillende locaties van de kunstroute zijn zelfvoorzienend gemaakt, met zonnepanelen, windmolens en de inzet van accu’s.

 

Water

 

Fountain of Wayne

Twee maanden geleden werd de Fountain of Wayne geopend. Dit watertappunt bij het Sportveld op Vlieland is een groot succes. Ondertussen is meer dan 10.000 liter water getapt.

Meer over de Fountain of Wayne lees je hier.


Gratis kraanwater van de Fountain of Wayne


Grijs water


De helft van alle toiletten op Into The Great Wide Open wordt gespoeld met grijs water. Op een aantal locaties gebruiken we het spoelwater van de barren om het toilet mee door te trekken. Warm water uit de vaatwasser gaat met een sopje door het toilet.
 

Composteren van festivalafval


Vorig jaar startte Lab Vlieland met een pilot om een deel van het groenafval uit de keuken van de crewcatering te composteren. Tijdens deze editie van het festival breiden we dit uit.
Ook het groenafval van de festivalcateraars scheiden we zoveel mogelijk. Het afval belandt vervolgens op een composthoop die Lab Vlieland samen met Staatsbobeheer op het eiland realiseert.

Into the Great Wide open en Lab Vlieland staan met deze pilot aan de basis van een nog te sluiten Green Deal 'Afvalvrije festivals'. Deze Green Deal zal getekend worden tijdens het Amsterdam Dance Event. 

Start Your Own Business In Tech


Op zondag 6 september start de minor ‘Start Your Own Business in Tech’ van Hogeschool van Amsterdam op Into The Great Wide Open.
Op zondag nemen de studenten een kijkje achter de schermen van het festival. Op maandag helpen ze mee met het afbreken van het festival. Dinsdag gaan de studenten aan de slag met het ontwerpen van slimme oplossingen voor productionele uitdagingen die ze op het festival hebben opgedaan.

Lab Vlieland hoopt hiermee enthousiaste startups te faciliteren en te ondersteunen waar mogelijk.

Meer info over deze opleiding vind je op de website van de HvA.

Watt Now

Lab Vlieland stond aan de wieg van de geboorte van Watt Now, een startup die recent ook het Open House traject heeft doorlopen. Watt Now brengt het energieverbruik van festivals in kaart. Meten is weten. Het doel van deze monitoring is om festivalproducenten beter inzicht te geven in hun stroomverbruik. Met de meetresultaten kunnen vraag en aanbod veel beter op elkaar afgestemd worden. Hierdoor kan wel 40% diesel worden bespaard en kunnen festivals met veel minder generatoren toe.

Op ITGWO gaat Watt Now ook stroom meten. Het doel is om op termijn het eerste festival te zijn dat zijn cateraars en andere partijen de door hun verbruikte electriciteit kan laten betalen in plaats van vaste tarieven te rekenen. Daarnaast is het hogere doel van Into the Great Wide Open en Lab Vlieland om alle generatoren te vervangen door accupakketten. Hiervoor zijn de meetgegevens van Watt Now noodzakelijk.

ICEK: innovatieve bierkoeling

ICEK is een startup die is ontstaan vanuit Open House, een van onze partners waar we nauw mee samenwerken.
ICEK ontwikkelde een slimme oplossing om bier gecontroleerder en beter gekoeld van tanks naar barren te transporteren. Into The Great Wide Open, waar barren in bos, in duin, op heuvels en andere productioneel 'onhandige' locaties geplaatst zijn, is een uitstekende testlocatie voor dit innovatieve product.

De inzet van de ICEK-unit bespaart de overtocht van een bierwagen en een complete trailer vol bierpompen.

Agenda


28 augustus t/m 6 september
De Strandtuin
Strandopgang De Bolder

Za. 5 september, 10:30 uur
Write here, Write Now
De Bolder

Zo. 6 september, 12:30-14:00 uur

The House Jack Built
De Strandtuin

Wo. 16 september, 20:00 uur
Presentatie uitkomsten onderzoek draagvlak windenergie
Aula De Krijtenburg
 
Share
Tweet
Forward
+1

2015 Lab VlielandLabvlieland.nl
info@labvlieland.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief