Copy
» Bekijk deze e-mail in je browser

Lab Vlieland nieuwsbrief januari 2016

Lab Vlieland krijgt verder vorm in 2015

Het nieuwe jaar is begonnen en over een paar dagen gaat EPIC van start in Groningen. Innofest wordt gelanceerd en we waren een dagje op Vlieland waar we terugblikten op het afgelopen jaar en plannen maakten voor 2016. In deze nieuwsbrief leest u over de panels op EPIC en het onderzoeksjournalistiekproject dat we onlangs publiceerden.

Energie op festivals

Panel: Kan de sector de stijgende energieprijzen nog betalen?

 
Jaarlijks wordt er in totaal 15.000.000 liter diesel verstookt op festivals in Nederland. Er zijn diverse plannen om te meten, te besparen en groene duurzame technologieën in te zetten. EPIC wil graag doorpakken en een roadmap ontwikkelen om met de gehele keten stappen te zetten en de kosten van de stijgende energieprijzen te beheersen.
 
De stip aan de horizon is om in een x-tal jaren af te gaan rekenen met kWh. Deze prikkel zorgt er voor dat cateraars energiezuinige apparatuur meebrengen en deze ’s nachts niet aan laten staan. Daarnaast stimuleert het dat podia voorzien worden van duurzame technologieën. Lab Vlieland neemt namens EPIC het voortouw en zorgt voor een sectorbreed gedragen plan. 
 
Organisatoren, leveranciers, en technisch producenten verenigen zich in een intern overleg op 15 januari om samen plannen te maken over hoe we deze energietransitie vorm gaan geven binnen de festivalsector. Een dag later, op 16 januari, worden de uitkomsten publiekelijk gepresenteerd op EPIC.
 

Kick-off Innofest op EPIC

 
De Noord-Nederlandse festivals breiden met Innofest hun werkterrein uit en zetten festivals in als proeftuin voor innovatie. Deze innovaties bieden niet alleen festivaloplossingen, maar passen ook binnen bredere maatschappelijke uitdagingen zoals vraagstukken rondom afval of energie. De lancering van Innofest vindt plaats op EPIC tijdens Eurosonic Noorderslag. Hierna worden de innovaties ingeplugd op acht festivals in Noord-Nederland. Innofest is een project van de noordelijke provincies, Eurosonic Noorderslag, Into The Great Wide Open, Welcome to the Village, de NOM, TU Delft en Lab Vlieland. De kick-off vind plaats op donderdag 14 januari in de Oosterpoort.

Meer informatie over het panel? Kijk dan op de website van Eurosonic Noorderslag.

 

 

Een journalistiek onderzoek naar een energie-onafhankelijk Vlieland

 

Onder de noemer Write here, Write Now brachten tien UvA-studenten van de master Journalistiek en Media samen met omroep Human en Lab Vlieland een journalistieke performance op Into The Great Wide Open. Onlangs kwam het werk online in een vernieuwende publicatie. Lees meer over de workshop op onze website.

Agenda


14, 15 & 16 januari
EPIC ( European Production & Innovation Conference )
ESNS, Groningen

14 januari, 16:30 uur
Innofest kick-off
De Oosterpoort, R6

15 januari
Besloten bijeenkomst Kan de sector stijgende energieprijzen nog betalen?
EPIC, Groningen

16 januari
Energie op festivals: Kan de sector stijgende energieprijzen nog betalen?
Hampshire Hotel, P10
 
6, 7 & 8 mei 2016
Here Comes The Summer
Vlieland

1, 2, 3 & 4 September 2016
Into The Great Wide Open
Vlieland

 
Share
Tweet
Forward
+1

2016 Lab VlielandLabvlieland.nl
info@labvlieland.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief