Copy
Logo Vlaanderen schuine streep Agentschap Binnenlands Bestuur Bekijk de online versie
Banner met gekleurde muren
Nieuwsbrief lokaal gelijkekansenbeleid
13 mei 2020

Inhoud

  • 17 mei IDAHOT
  • Aanpak holebifobe en transfobe haatmisdrijven
  • Toegankelijke overheidsinformatie over corona
  • Webinar: kwetsbare mensen detecteren en bereiken in crisistijd
  • Tips voor inclusieve communicatie
  • Hulpnummers familiaal geweld
  • Beschermingsmaatregelen mét respect voor grondrechten
  • Corona en toegankelijkheid
  • Mannen en zorg
  • Tips

17 mei IDAHOT

Ook in coronatijd wappert de regenboogvlag op 17 mei in Vlaamse steden en gemeenten want dan is het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie. De regionale regenbooghuizen coördineren deze actie. Op idahot.be kunnen lokale besturen zich registreren en vind je info over het lokaal regenboogmenu. IDAHOT leidde de laatste jaren tot de aanleg van al dan niet permanente regenboogzebrapaden in Gent, Brussel, Antwerpen, Hasselt, Halle, Schelle, Beerse, Rijkevorsel, Brugge, Boom … Met vragen hierover kan je terecht bij de vormingsorganisatie Kliq.

Nog duurzamer is de uitwerking van een lokaal regenboogbeleidsplan zoals in Genk en Brugge.

Aanpak holebifobe en transfobe haatmisdrijven

Uit het Europees onderzoeksproject Call it hate blijkt dat LGBTI-personen nog altijd slachtoffer worden van discriminatie en geweld. Daarom ontwikkelde Çavaria een toolkit voor politie- en slachtofferdiensten. Het is een praktische gids voor de politie met daarin voorbeelden van hoe je omgaat met slachtoffers van anti-LGBTI-haatmisdrijven. Het Safe to Be -project biedt ook een handboek aan over slachtoffer- en daderbemiddeling. Op de website vinden LGBTI-personen tips over hoe ze kunnen omgaan met online haatberichten.

Het project sluit aan bij het Europees project Safe To Be by Speak Out.

Raadpleeg de toolkit ’Een workshopgids voor politiediensten over holebifobe en transfobe haatmisdrijven‘ (pdf)

Toegankelijke overheidsinformatie over corona

De overheidsinformatie over het coronavirus is moeilijk geschreven voor laaggeletterden, anderstaligen en mensen met een beperking. Daarom werken de federale en Vlaamse crisiscentra, het Agentschap Integratie en Inburgering en Wablieft samen om de overheidsinformatie toegankelijk te maken. De toegankelijke informatie staat gebundeld op drie websites:

Andere voorbeelden:

Webinar: kwetsbare mensen detecteren en bereiken in crisistijd

Op woensdag 13 mei organiseerden het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, VVSG en vzw Onafhankelijk Leven een webinar voor lokale besturen. Via getuigenissen en na advies van experts en praktijkmedewerkers ging de webinar in op het bereiken van kwetsbare personen in crisistijd.

De opnames van de webinar kan je weldra bekijken op de website van het VAPH.

Tips voor inclusieve communicatie

Inclusieve overheidscommunicatie is communicatie die iedereen aanspreekt en bereikt zonder burgers uit te sluiten of te stigmatiseren. Dat is minder evident dan het lijkt. Het Nederlandse Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) onderzocht inclusieve communicatie over de coronacrisis. Op basis van dit onderzoek zetten ze een aantal tips op een rij.

Lees de tips voor een inclusieve coronacommunicatie

Hulpnummers familiaal geweld

Familiaal geweld is in veel gezinnen een harde realiteit. Door de coronacrisis is er gebrek aan dagelijkse structuur en komen gezinnen in sociaal isolement. In combinatie met angst en stress kan dat leiden tot spanningen en zelfs geweld. Lokale besturen kunnen hulpnummers extra in de kijker zetten zodat gezinnen de weg naar hulpverlening vinden.

Op de website van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin vind je een overzicht van alle hulpnummers. De Vrouwenraad maakte een filmpje om slachtoffers en getuigen over de streep te trekken om het hulpnummer 1712 te bellen.

Bekijk de campagnespot 'Hou familiaal geweld niet binnen de vier muren'

Beschermingsmaatregelen mét respect voor grondrechten

Unia onderschrijft de oproep van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN om mensenrechten centraal te stellen en oog te hebben voor de impact van coronamaatregelen op verschillende bevolkingsgroepen die zich in een precaire situatie bevinden.

Lokale besturen moeten nadenken over hoe ze:

  • de negatieve impact van maatregelen kunnen vermijden;
  • extra ondersteuning van kwetsbare mensen kunnen bieden.

Ook in coronatijd blijft Unia bereikbaar voor informatie en meldingen van discriminatie.

Corona en toegankelijkheid

Blijf aandacht hebben voor toegankelijkheid, ook als we terug gaan naar het nieuwe normaal.

Hoe kan je dat eenvoudig doen?

  • Plaats ontsmettingsgel op rolstoelhoogte.
  • Zet tactiele richtingaanwijzers op de grond bijvoorbeeld door een koord onder de sticker te plakken.
  • Gebruik auditieve boodschappen voor blinden en slechtzienden zoals info over het voetgangersverkeer in winkel-wandelstraten.
  • Post een filmpje met heldere uitleg over het gebruik van mondmaskers op de gemeentelijke website.

En wat met de toegankelijkheid van alternatieve events en evenementen? Wend je daarvoor tot Inter. Ook in coronatijden zijn zij het aanspreekpunt voor vragen over toegankelijkheid.

Mannen en zorg

De coronacrisis heeft een aantal pijnpunten binnen de zorgsector blootgelegd zoals het genderonevenwicht. Traditionele rolpatronen beschouwen vrouwen als zorgverstrekkers, maar ontkennen en demotiveren zo mannen in hun zorgende rol. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Op 27 oktober vindt de Leuvense studiedag over ’caring masculinities‘ plaats. Dat gebeurt onder de titel ’Meer Man Mag. Bondgenoten in gelijke kansen‘. Tijdens de studiedag zoeken lokale middenveldsorganisaties en onderwijsinstellingen samen met mannen naar de reden waarom zij elkaar zo moeilijk vinden. We zijn op zoek naar (zorg)organisaties die samenwerken met mannen en zorgende mannen als rolmodel. Deze zorg kan professioneel zijn, als mantelzorger of in de huiselijke sfeer. Ook bedrijfsleiders en alle mannen die hun verhaal hieromtrent willen delen horen we graag. Contacteer Wivina Van Der Steen.

Voor meer informatie over de studiedag: contacteer Kristel Wildiers.

Ook de 5de Internationale Conferentie Over Mannen en Gelijke Kansen heeft als thema ‘Men who care’. Bekijk de aankondiging (pdf).

Tips

Nog niet ingeschreven voor deze nieuwsbrief? Klik hier!
Deel
Tweet
Deel
Stuur door
Contact:
Agentschap Binnenlands Bestuur
Havenlaan 88, bus 70
1000 Brussel
gelijkekansen.be
gelijkekansen@vlaanderen.be

Privacyverklaring
Uitschrijven uit deze lijst
Nog niet geabonneerd?
logo ABB