Copy
Welkom bij de digitale informatie over Ruw - Editie 19/12/20
Indien u deze mail niet kunt lezen klik dan hier voor de webversie.
Ruw Den Bosch

Editie 19/12/20

 

Naar een hoopvol 2021


We hebben het ondergaan, 2020. Dat deden we allemaal, iedereen binnen zijn of haar grenzen en binnen ieders unieke omstandigheden. We hopen dat ‘het ergste’ je bespaard bleef. Vast staat dat niemand zomaar door kon gaan met waar ze gebleven waren. Wij ook niet. De livestreams maakten toch nog een stukje van onze missie mogelijk. Maar anders dan normaal. 

Openbare meningsvorming, uitwisseling van ideeën en georganiseerde tegenspraak raakten vernauwd in 2020. De vele belangwekkende ontwikkelingen waar we aandacht aan hadden wíllen besteden werden overschaduwd door de acute nood en actie van de pandemie. Onze planningen voor meer gedragen onderwerpen werden telkens overhoop gegooid door veranderende omstandigheden. En andere plannen verdienden weer kalmer vaarwater. Een publiek dat zich veilig voelt bij elkaar. Openbaarheid en ontmoeting. 

Maar 2021 nadert snel! En in januari zetten we stevig in. We trappen het jaar af met één van de meest begenadigde diagnose-stellers van de kwalen van onze tijd: Paul Verhaeghe. Met hem kijken we naar wat er in het nieuwe jaar zou moeten gebeuren om de gaten die de Coronacrisis liet vallen, te dichten. Met experts behandelen we de kwestie van kernenergie in Brabant en gaan we in gesprek over de wolf in onze natuur. En bij al deze programma’s is er als vanouds ruimte voor jouw vragen en opmerkingen: stel ze in de chat of mail ze vooraf naar info@ruwdenbosch.nl. 2021 is bovendien het eerste Lustrum van RUW: in maart bestaan we 5 jaar! 2021 belooft veel. Wij zijn hoopvol! 

We hopen jullie weer te ontmoeten in 2021. 

De RUW redactie, 

Ruud Geven, Jitske Blom en Klaas van Leeuwen

RUW is powered by Huis73

Maandag 4 januari

LIVESTREAM | EEN NIEUWE TIJD MET
PAUL VERHAEGHE 


Corona confronteerde ons met onszelf. Een tot stilstand gekomen wereld gaf ons plots een hard besef van de stressfuik van het dagelijks leven. Het confronteerde ons met waar we als samenleving in tekortschieten: de balans tussen het opgejaagde leven dat we leiden en de wereld om ons heen.  

Er is één denker die in staat is de diagnose te stellen op zowel het persoonlijke als het maatschappelijke vlak: Paul Verhaeghe. In zijn boeken werkt hij de relatie uit tussen onze aandoeningen en de wereld om ons heen. Steevast komt hij terug op hoe onze psychologische kwalen samenhangen met de wereld die we hebben gebouwd. 

Corona dreef hem tot een andere vorm en hij schreef een vlammend betoog over wat we moeten doen. In Houd Afstand Raak Me Aan (2020) komt hij voor het eerst in zijn oeuvre tot een heel concrete agenda voor de toekomst. Wat moeten we veranderen in de samenleving om in het reine te komen met onszelf en onze verlangens?


We gaan met hem in gesprek over de noodzakelijke stappen in het nieuwe jaar 2021.

Heb je een vraag voor Paul Verhaeghe? Stel hem via info@ruwdenbosch.nl en we proberen het onderwerp te behandelen of letterlijk als vraag te stellen.
Lees meer

Dinsdag 12 januari

LIVESTREAM | KERNCENTRALE IN ONZE ACHTERTUIN


Kernenergie. Sinds het Klimaatakkoord verdween het in elk geval tot 2030 van onze horizon. Het was immers niet realistisch om daarmee aan de slag te gaan want nooit op tijd gereed voor de eerste fase. Bovendien was Duitsland na de ramp in Fukushima er volledig uitgestapt, waarom zouden wij dan weer opnieuw instappen?

GASTEN: dr. David Smeulders, hoogleraar Energiesystemen aan de Technische Universiteit Eindhoven en dr. Susanne Agterbosch, onderzoeker bij het PON | TELOS op oa. de 'Monitor provinciale uitvoeringsprogramma energie.'

Inmiddels wordt er in de landelijke politiek stap voor stap de geesten rijp gemaakt voor kernenergie. In Brabant zorgde Forum voor Democratie er voor dat nu onderzocht wordt of de provincie een kerncentrale zou kunnen ‘hosten’. Zijn er werkelijk geen alternatieven, zoals ons wordt voorgehouden?
Lees meer

Woensdag 27 januari

LIVESTREAM | ZORGEN OM DE WOLF


We hebben er definitief een nieuwe 'oude' soort bij in Brabant. Sinds een half jaar woont er een wolf op de Groote Heide tussen Eindhoven en Weert. Wolven zorgden in 2020 voor heel wat onrust in Noord-Brabant. In oktober bleek al dat er over het hele jaar 66 incidenten met wolven hadden plaatsgevonden in de provincie.

GASTEN: Gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur Elies-Lemkes Straver (CDA), Johan Mees, ecoloog Provincie Brabant, Jeanette van de Ven van ZLTO. 


Het is een ecologisch feestje. Maar: hoe fascinerend de komst van zo'n grote predator ook is, het roep tal van vragen op. Hebben we iets te vrezen van dit prachtige dier? Zijn ze beschermd? Gaan grote predatoren eigenlijk wel samen met onze economische belangen in de landbouw?

Samen met onze gasten proberen we antwoorden te krijgen op deze vragen.
Lees meer
Volg RUW op Twitter
Volg RUW op Facebook
Ga naar www.ruwdenbosch.nl
Ga naar Google Maps
 

LOCATIE

Huis73 (pand Bibliotheek)
Hinthamerstraat 72

mijn gegevens aanpassen | uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp