Copy
Welkom bij de digitale informatie over Ruw - Editie 31/05/21
Indien u deze mail niet kunt lezen klik dan hier voor de webversie.
Ruw Den Bosch

DINSDAG 1 JUNI

TIJD VOOR EEN BURGERBERAAD


Morgen is het zover... We gaan kijken of inwoners kunnen helpen bij belangrijke politieke beslissingen door middel van een Burgerberaad.

BURGERBERAAD
Het Burgerberaad zet willekeurig geselecteerde burgers aan het roer. Alles wat ze nodig hebben is een goede vraag om te beantwoorden, toegang tot relevante informatie en volksvertegenwoordigers die zich vooraf verbinden aan de uitkomst. Toch?

We gaan kijken welke experimenten er al gedaan zijn en voor welk type ingewikkelde problemen het Burgerberaad een oplossing biedt. We nemen je met experts op pad door de mogelijkheden van het Burgerberaad en verkennen met Raadsleden hoe zoiets zou kunnen werken in Den Bosch.


GASTEN:
- Liesbeth Levi, sinds 2013 directeur van 'Lokaal', Centrum voor Democratie in Rotterdam, een van de grootste kenners van het fenomeen Burgerberaad in Nederland en organisator van de G1000 in Rotterdam. Ze neemt ons mee in haar ervaringen en geleerde lessen.
- Ralph Geers, Fractieleider VVD Den Bosch, 
- René van den Kerkhof, Fractieleider D66 Den Bosch. 
Lees meer

DINSDAG 15 JUNI

LIVESTREAM: DE ZAAK 'KLIMAAT'


Op 26 mei j.l. deed de rechter uitspraak in de zaak tegen Shell en stelde de aanklagers in het gelijk. Shell moet de uitstoot van CO2 voor 2030 met 45 procent verminderen ten opzichte van het niveau van 2019. Steeds vaker worden overheden, zoals in de Urgendazaak, en vervuilende bedrijven als Shell en Tata Steel voor de rechter gesleept door bezorgde burgers en/of ngo’s die mensenrechten, dierenrechten of natuurrechten niet genoeg zien worden beschermd.

Samen met onze gasten praten we over de vraag: 
Wiens verantwoordelijkheid is de klimaatcrisis nu eigenlijk?

GASTEN
  • Jurist en schrijver Laura Burgers (UvA) volgde de klimaatzaken op de voet en deed hier onderzoek naar. Ze geeft inzicht in deze 'groene revolutie in de rechtzaal' en hoe het burgerrecht op een schoon milieu door justitie wordt erkent.
  • Anoek Buyens & Rebekka de Wit, documentair theatermakers. Ze maakten het theaterstuk en de gelijknamige tv-versie 'De Zaak Shell'. Een stuk dat draait over wie welke verantwoordelijkheid neemt in de klimaatcrisis.  
Lees meer
Volg RUW op Twitter
Volg RUW op Facebook
Ga naar www.ruwdenbosch.nl
Ga naar Google Maps
 

LOCATIE

Huis73 (pand Bibliotheek)
Hinthamerstraat 72

mijn gegevens aanpassen | uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp