Copy
Een nieuw jaar, nieuwe kansen ...
Transitie streeft naar een wereld die minder olie-afhankelijk is. Waar mensen verbonden zijn met elkaar, elkaar helpen en bijstaan. We willen jullie voor 2017 dan ook een meer solidaire wereld toewensen, vol begrip voor je medemensen, en respect voor de natuur en haar grenzen. Een jaar waarin je geniet van de simpele dingen, van elkaar, van een goede gezondheid, en een jaar waarin je ontdekt dat je dit alles kan doen, en er ook nog plezier aan beleven.

Hou ons dus zeker op de hoogte van alle toffe dingen die jullie doen dit jaar. En heb je zelf een idee dat je wil uitwerken en waarbij je onze hulp misschien kan gebruiken, laat het ons dan zeker weten via transitiemerksem@gmail.com. We kijken ernaar uit.
 
'Je verandert nooit iets door te vechten tegen een bestaande situatie.
Wil je iets veranderen, bouw dan een nieuw model, dat het oude overbodig maakt.'
We geven je enkele initiatieven mee die de komende maanden georganiseerd worden, en nodigen je bij deze ook meteen uit op de volgende Proeverij:
Woensdag 25 januari 2017, 17 - 18.30 uur
Proeverij op onze Buurderij
Op 25 januari organiseren we met onze boeren, tuinders en traiteurs opnieuw een proeverij, waar je kennis kan komen maken met ons, met hen, en vooral ook met de (h)eerlijke producten die ze elke week voor ons meebrengen. Kom proeven, iedereen is welkom! Je vindt ons in de Volkslust, Van Heybeeckstraat 26. Het assortiment dat deze week aangekocht kan worden, is te bekijken, en te bestellen via deze link, en dat tot maandagnacht.
Hier vind je het evenement op facebook, zodat je ook anderen nog mee kan uitnodigen. Tot woensdag?

Woensdag 19 april 2017, 20.15 uur:

Ongehoord! Wat als de aardolie op is?

Een organisatie van CC Merksem in Bibliotheek Park, Van Heybeeckstraat.

Heb je onze infoavond over energie gemist? Op 19 april kan je in de bibliotheek Merksem een lezing volgen van Filip van den Abeele.

Wat als binnen 40 à 50 jaar de aardolie op is? Hoe gaan we ons dan verwarmen, hoe gaan onze auto’s rijden, hoe gaan onze vliegtuigen vliegen? Welke energievorm gaat ons leven redden? Kan kernenergie ooit veilig zijn? En is elke vorm van alternatieve energie groen en lonend? En wat met het klimaat?

Filip Van den Abeele neemt onze huidige energiewinning uit fossiele brandstoffen onder de loep, en bekijkt de alternatieven. Hij doet de mist verdwijnen over de relevante cijfers voor energievraag en -productie, en leert zijn publiek enkele verborgen kantjes van alternatieve energiebronnen kennen. Hij reikt feiten aan, waarop iedereen zijn eigen opinie kan baseren. In deze wervende en dynamische presentatie laat hij je kennismaken met de lusten en lasten van onze energiebehoefte.

Meer info en tickets via www.ccmerksem.be/nl/event/26241/ongehoord-wat-als-de-aardolie-op-is.

Dinsdag 11 april 2017, 20 uur :

Comedyshow – De Smoestuinier

Een organisatie van Velt Schoten, Velt Kalmthout/Essen/Wuustwezel, Wijkvereniging Hoge Akker Bloei en Natuurgidsen Brasschaat.

In 2015 kwam Steven Vromman op uitnodiging van Transitie Merksem zijn show 'Stop met Klagen' in Merksem spelen. Nu heeft hij voor VELT een nieuwe show geschreven, waarmee hij door het land trekt. Op 11 april kan je hem aan het werk zien in Brasschaat, in Theater Hemelhoeve, Gemeentepark 8.

Pesticiden, Roundup, glyfosaat.. het lijken niet meteen begrippen die je tegenkomt in een comedyshow. Toch vormen pesticiden de rode draad in de nieuwe show van Steven Vromman, die hij speciaal voor de Veltcampagne ‘2020Pesticidevrij’ gemaakt heeft. Tijdens de ‘Smoestuinier’ gaat de Low Impact Man met zijn publiek op zoek naar de smoezen waarom zoveel mensen nog pesticiden gebruiken. Tegelijk geeft hij er op zijn eigen komische manier een draai aan waarmee je niet anders kan dan ‘groen’ lachen. Train alvast je lachspieren en smeer je stem: meezingen met een protestlied is toegestaan!

Meer info en inschrijven via www.velt-brasschaat.be/comedyshow-de-smoestuinier

In de kijker ...

We kijken met plezier en ongeduld uit naar een nieuw seizoen in onze samentuinen. Zoals jullie weten hebben we een samentuin in de Borrewaterstraat, en één achter de hondenschool aan het Fortje, op het Zwaantjespad. Ook dit jaar hebben we weer een volle tuin gepland, maar om dat allemaal aan te planten, én te oogsten, kunnen we nog wel wat hulp gebruiken. We zoeken mensen met ervaring, of net niet, maar mensen die sowieso bereid zijn om samen te leren. Iedereen die er enthousiast tegenaan wil gaan, is welkom. Wil je het volgende seizoen meewerken en -genieten in onze samentuinen, stuur ons een berichtje of kom eens langs (vanaf maart/april). Meer info via transitiemerksem@gmail.com.
Je kan alvast meegenieten van de tuinen via het artikel dat vorig jaar verscheen op plantwerken.be.
Foto's: Frederik Beyens

Tot slot ...

Het is inspirerend om te zien hoe Hollywoodsterren hun bekendheid deze dagen gebruiken om mensen bewust te maken van klimaatveranderingen en de eindigheid van de grondstoffen op onze planeet. In dat licht kunnen we je zeker Years of Living Dangerously aanraden, een serie die nu op National Geographic Channel wordt uitgezonden.
Je had eind vorig jaar ook al Before the Flood van Leonardo Di Caprio, maar we willen je zeker ook de bijdrage van Arnold Schwarzenegger niet onthouden. Deel de boodschappen en de verhalen die ze uitdragen ook mee verder, en we maken er een met z'n allen samen een geweldig jaar van!
Copyright © 2017 Transitie Merksem, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp