Copy

Transitie is een wereldwijde beweging die streeft naar meer olieonafhankelijkheid en meer sociale verbondenheid, meer zelfredzaamheid van een gemeenschap. Klinkt groots, maar we pakken dat heel klein, heel lokaal aan. Zo willen we ernaar streven dat meer mensen opnieuw weten hoe je je eigen groenten kan telen, willen we mensen aanmoedigen meer te hergebruiken, minder te verspillen, te delen, enz. We trachten ook manieren te vinden om dingen aan te bieden via 'de korte keten', dus recht van producent naar gebruiker, en we houden het behapbaar.

Hieronder een overzicht van de dingen waar we mee bezig (geweest) zijn.
Meer foto's uiteraard op onze website.

Wil je graag meewerken of heb je ook een idee dat je wil uitwerken en waarbij je onze hulp kan gebruiken, laat het ons dan zeker weten.

Op zondag 12 juli kan je voor gratis spullen opnieuw terecht aan kasteel Bouckenborgh. Ruim je zolder op, mest je kelder uit. Boeken die liggen te verstoffen, prullaria waar je op uitgekeken bent, kleren die niet meer passen, speelgoed waar niet meer mee gespeeld wordt ... breng het naar het geefplein en maak er iemand gelukkig mee. Kom grasduinen tussen de kraampjes en vind een schat om mee te nemen naar huis. Enkel spullen in goede en bruikbare staat worden toegelaten op het plein.
Voor een lekker gratis hapje moet je in onze geef-resto zijn. Wil je zelf iets bakken (koekjes, cake of ander hapklaar lekkers)? Breng het gerust mee. 
Je kan ook terecht in ons Repair Café om samen met gevorderde handige harry's je fiets te repareren, een kleine verstelling aan je kledij te doen (zomen, knopen, gaten, enz.) of elektro te herstellen.
En op de infomarkt ontmoet je interessante verenigingen die duurzaamheid en lokale veerkracht hoog in het vaandel dragen: Natuurpunt, de Sociale Kruidenier, de Compostmeesters, School De Witte Merel, Merksem Centraal, Fermet, Oxfam, Forum Merksem  ...
Er is ook kinderanimatie (met springkasteel!), Zinnig op Zondag (poëzie) ... Voor elk wat wils! Om 17u komt
Radio Tennessee (een Johnny Cash coverbandje) de sfeer nog aanzwengelen met een vrolijk optreden. Wil je zelf een handje toesteken als helper op het geefplein? We kunnen wat extra hulp nog goed gebruiken. Maak je kenbaar via transitiemerksem@gmail.com. Hopelijk tot dan!

https://www.facebook.com/events/922460104463485/
https://www.hoplr.com/shout/16666/geefplein-en-repair-caf%c3%a9
Instapmoment Stadsboerderij
Ondertussen heb je in Merksem en omgeving al meerdere initiatieven waar je al dan niet biologische groenten van plaatselijke boerderijen kan aankopen (in alfabetische volgorde):
Boer Bart haalt zijn groentepaketten bij het Wijngaardhof in afwachting van de mogelijkheid om een Zelfoogstboerderij in Merksem te kunnen oprichten
- Fermet: organiseert binnenkort ook een afhaalpunt in Merksem. Je kan hen al je vragen stellen op ons Geefplein, waar zij ook een standje zullen bemannen.
- De Stadsboerderij is een coöperatieve, gevestigd in Wilrijk, maar levert groentepakketten in alle districten. Op 2 juli om 19u30 houden ze een info-moment in de Volkslust, Van Heybeeckstraat 26, en op 16 juli om 17u in de Zulma, Bredabaan 517. Kom zeker langs, stel hen al je vragen en teken in op de groentepakketten. Je kan hen ook volgen op facebook.

Meer ...

Nieuws uit onze samentuinen
In Samentuin Dokske (Borrewaterstraat, naast de speeltuin), zijn plantbakken verrezen, gemaakt uit recuperatiemateriaal. Ook een fonkelnieuwe serre staat te schitteren in de zon.
Helpende handen zijn altijd welkom, vooral ook bij het water geven. Elke zaterdag van 10u-12u kan je ons ter plekke aanspreken of contacteer ons via transitiemerksem@gmail.com.

 
Naast onze Samentuin 't Zwaantje komt binnenkort, in een samenwerking met ons district, Natuurpunt, de Volkstuinen Merksem en Transitie Merksem, en op initiatief van Annick,  een ecoplantsoen met inheemse planten, een bijenhotel, en een robuuste zitbank in de schaduw van de lindeboom. 

Volg Gezoem in het Groen via facebook, waar je ook meer info vindt over hoe, wat, wanneer. Jullie zijn alvast zeer welkom op de inhuldiging.

Hou alvast ook 20 september vrij, vanaf 14u houden we in Samentuin 't Zwaantje een Oogstfeest. Je kan onze tuin bezoeken, en allerlei lekkers proeven. We maken er een feest van!
Wil je mee tuinieren in onze tuin? We zijn elke woensdag aanwezig van 19u-21u, en zaterdag van 14u tot 17u. Kom gerust al eens eerder langs.

Eco-comedy - Stop met klagen

Steven Vromman, bekend als Low Impact Man op o.a. Canvas, kwam ons met veel humor bijbenen over hoe we onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. Elke aardbewoner heeft een 'eerlijk aandeel' van 1.6 hectare. Iets waar wij als Vlaming, als Belg, ruim over zitten. De boodschap was vooral: Doe iets! Echt alle beetjes helpen.
Was je er niet bij, maar wil je de show zeker ook eens zien, Steven treedt op in het Cultuur Centrum van Merksem op 20 april 2016. Vertel het voort.

Groenbeurs
Op de Groenbeurs in het Fort van Merksem hebben we naast boeiende gesprekken met bezoekers en collega standhouders, ook het principe van soepkommen opnieuw geïntroduceerd, compleet met afwasteam. Geen (of toch alvast minder) plastiek borden in de vuilbak die dag.
Facebook
Facebook
Email
Email
Website
Website
Copyright © 2015 Transitie Merksem, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp