Copy

Beste Transisten uit Merksem en omstreken,
 
Mag ik jullie al transisten of transieten noemen? Zijn jullie bezig met de ideeën achter Transitie? Of vinden jullie ons gewoon een gezellige groep, die leuke, of nuttige dingen organiseert? Dat mag, al proberen we bij alles wat we doen, toch ons doel in de gaten te houden: een transitie naar een minder olieafhankelijke maatschappij, meer sociale verbondenheid, en een grotere zelfredzaamheid creëren.  We wachten niet af tot anderen iets doen aan de komende klimaat-, olie- of andere crisis, maar steken zelf de handen uit de mouwen.

Voorlopig passen we dit vooral toe in ons alledaags leven: we rijden meer met de fiets, kopen zoveel mogelijk lokaal, leren opnieuw onze groenten zelf te verbouwen, proberen verspilling tegen te gaan, informeren over alternatieven, en initiatieven, en kijken kritisch naar de wereld rondom ons, ... met wisselend succes vaak, maar toch ...
 

Cursus Moestuinieren zonder gif

Zo organiseren we deze maand een cursus ecologisch tuinieren. Zelf groenten kweken met respect voor de natuur, daar gaan we voor. Dirk, erkend VELT-lesgever, legt ons op drie zaterdagmiddagen (15/11, 29/11 en 6/12, telkens van 14u tot 17u) de basis uit van een ecologische tuin. De cursus kost 12€, inschrijven kan nog steeds.
 
De kennis die we opdoen in de cursus zal allicht van pas komen in onze Samentuinen. Daar ronden we ons eerste boeiende en zeer leerrijke jaar stilaan af met de komst van de winter. Het is ons echter duidelijk geworden dat het werk in een moestuin eigenlijk nooit stopt. En dus zullen we, zolang het weer het toelaat, nog regelmatig in de tuin te vinden zijn: onderhoudswerken, nieuwe structuren opzetten, er valt nog van alles te doen ... Indien je wil helpen, stuur ons een berichtje en we houden je op de hoogte over waar we wanneer aan het werk zullen zijn.

Biogroenten in Merksem

Heb je geen tijd of geen zin om zelf aan de slag te gaan, dan kunnen we je twee initiatieven in Merksem aanraden waar je biogroenten kan kopen die lokaal (in Vlaanderen) geteeld zijn. Bij Jacqueline Dierckx (dierckx_jacqueline@hotmail.com) kan je al jaren groenten bestellen van Biobello. En onlangs liet Tinne van den Bossche (tinne.vandenbossche@gmail.com) ons weten dat we via haar biogroenten kunnen bestellen bij de CSA-boerderij van Tine Vanackere (zie bijgevoegde flyer).  Zoveel gezonde groenten en fruit, en je steunt er onze lokale boeren en/of een sociaal project mee ...

Transitieliving-avond: More than Honey

Belangrijk voor de ontwikkeling van die groenten en dat fruit zijn uiteraard de bijen. Zij zorgen voor de bestuiving van al dat lekkers. Al vijftien jaar doet zich echter over de hele wereld een raadselachtig fenomeen voor: honderdduizenden bijenkolonies lijken van de aardbodem te verdwijnen. Een virus? De grote hoeveelheden pesticiden? De industrialisering van de honingsector?  

Om hierover meer te weten te komen organiseert transitie Merksem haar eerste Transitieliving avond, een thema-avond rondom de film ‘More than Honey’: een prachtige, maar verontrustende natuurdocumentaire, die met veel succes draaide op het IDFA en diverse prijzen won op festivals in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Na de voorstelling praten we na met lokale deskundigen en kan je proeven van een heerlijk Honingbiertje.
Deze avond zal doorgaan op dinsdag 25 november om 19.45 uur in de living van Jacqueline, Meereigen 149. Laat even weten indien je komt, dan houden we een plaatsje voor je vrij. 
 

Geefplein en Repair Café

We naderen ook langzaamaan de eindejaarsperiode, traditioneel de maanden waarin het meest (zinloos) geconsumeerd wordt. Iedereen wil iedereen cadeaus geven, kleine attenties, speelgoed, het kost handen vol geld, en massa's grondstoffen worden verspild, om nog niet te spreken van alle kilometers die gereden worden om alles ter plekke te brengen. Niet echt transitie, dachten we zo.

Vandaar dat we nu al, op 16 november, een tweede Geefplein organiseren. Je vindt er misschien het cadeau dat je zoekt, of iets wat je nodig hebt om een fantastische avond te organiseren? Je kan ook spullen meebrengen waar jij op uitgekeken bent, misschien maak je er iemand gelukkig mee? Alles is gratis en je hoeft zelf niet eerst iets te brengen vooraleer je zelf iets mag meenemen. Het is geen ruil, enkel geven en/of nemen. Het enige wat we vragen is dat je goede en bruikbare spullen meebrengt, die niet te groot zijn.

Een andere manier om minder weg te gooien, is dingen opnieuw herstellen. Daarom wordt er samen met het Geefplein ook een Repair café georganiseerd waar je kleine herstellingen kan uitvoeren aan je kleding, je fiets, computer of electro toestellen in samenwerking met iemand die er meer van weet. Ook een manier om rijker december door te komen. Rijker in meer dan één betekenis van het woord.

Voor het Geefplein en Repair café werken we deze keer samen met de jongeren van  JC Bouckenborgh. Iedereen is welkom op 16 november vanaf 13u (tot 16u) op domein Bouckenborgh aan de Bredabaan. Hou er wel rekening mee dat Bouckenborgh door de werken aan de Bredabaan makkelijker bereikbaar is met openbaar vervoer (tram stopt voor de deur), te voet en met de fiets. In de Transitie geest van minder afval en hergebruik vragen we ook om zelf een herbruikbare tas, zak of kartonnen doos mee te brengen om je gevonden schatten mee naar huis te nemen.
 

Een cadeautip

Zoek je nog een ander cadeau, een boek, voor jezelf of iemand anders, dan kunnen we je het 'Handboek van Transitie', en 'Groeten uit Transitië' van harte aanbevelen. Transitie Merksem heeft geïnvesteerd in die twee boeken, zodat we jullie die goedkoper (dan in de winkel) kunnen aanbieden. Het Handboek van Transitie, waar je heel uitgebreid de redenen in kan  nalezen waarom Transitie dan wel noodzakelijk is, en hoe we die Transitie kunnen waarmaken, kunnen we je aanbieden voor 15€. Een peulschil voor zo'n klepper! Iets luchtiger, en met massa's praktische tips is Groeten uit Transitië, dat we je aanbieden aan 20€. Ideaal om te lezen tijdens de koudere wintermaanden.
 

Rest ons nog jullie alvast een prettig eindejaar toe te wensen en een bewust 2015. Je hoort opnieuw van ons in het voorjaar, maar je kan ons uiteraard steeds volgen via onze website of onze facebook-pagina, waar ook jullie steeds goede tips, en handige weetjes kunnen delen met iedereen.

Alvast tot op het Geefplein?

Facebook
Facebook
Website
Website
Email
Email