Copy
Verslag bezoek | huis afgebrand | schoenen uitgedeeld | terug naar school | persoonlijke sponsor worden?
View this email in your browser

Bezoek juli en augustus 2015

 

Veel drukker met hulpverlening dan verwacht

 

Toen we in juli naar Kaapstad vertrokken, dachten we dat de directe hulpverlening minder zou zijn dan in december 2014. De kinderen gingen alweer naar school en dan is er over het algemeen minder activiteit overdag.
Niets bleek minder waar. In de drie weken dat we in Klipheuwel en Philadelphia waren, was het gewoon ontzettend druk. En natuurlijk heel erg mooi.

Een greep uit onze activiteiten:

 • Besprekingen voeren over de start van het Celebrate Recovery programma
 • Overleg met andere stichtingen over nog betere samenwerking
 • Enkele bezoeken aan de Meulenhofschool om het CAMI programma te zien
 • Een gratis audio Bijbel voor ouderen verzorgd via Biblica Afrika
 • Bezoeken gebracht aan andere townships om te zien wat daar gebeurt
 • Uitjes met ouderen uit Klipheuwel en Philadelphia
 • Een trainingsdag met het teenagers leidersteam
 • Babykleding uitdelen
 • Schoenen kopen en uitdelen
 • Een diner bereid voor jonge moeders zonder werk
 • Na gesprekken met een verslaafde tiener heeft zij aangegeven te willen afkicken
 • Enkele mobiele telefoons uitgedeeld aan jonge leiders
 • Wiskunde bijlessen georganiseerd voor een groep tieners
 • Een jonge vrouw geholpen na een brand
 • Fruit uitgedeeld aan kinderen in Klipheuwel
En dan zijn drie weken zo snel voorbij, is er veel geld uitgeven aan hulpverlening en denk je: "ik had zoveel meer willen doen". We zijn daarom heel blij dat we in december opnieuw mogen helpen in de townships om kinderen een toekomst te bieden.

Schoenen uitdelen

 

Drie keer naar de winkel en heel vaak passen!

 

Nkupane Ntswane had gevraagd om schoenen voor kinderen die in de winter op heel oude, vieze schoenen liepen of zelfs op blote voeten. Vaak heeft dit te maken met de verzorging door de ouders. Alcohol en drugs zijn soms aanleiding voor het niet goed verzorgen van de kinderen. Die kunnen daar natuurlijk niets aan doen en zijn alleen maar slachtoffer.

Samen met Nkupane zijn we naar de winkel gegaan om ca. 20 paar schoenen in diverse maten te kopen. Achteraf bleek dat sommige moeders gewoon maar iets gezegd hadden bij het opgeven van de gewenste maat. Die schoenen moesten dan weer geruild worden.De kinderen waren ontzettend blij met hun sportieve schoenen. We hebben heel verschillende schoenen gekocht, zodat niet ieder kind op dezelfde schoenen loopt. Een schrijnende bijkomstigheid: als je de schoenen geeft, moet het prijskaartje er afgehaald worden. Anders bestaat de kans dat de ouders de schoenen zelf terugbrengen en geld voor alcohol of drugs in handen krijgen. Zo triest!

Juanita's huisje afgebrand

 

Je hebt al zo weinig en dan verlies je dat ook nog in een brand!

 

Juanita is een vrolijke, jonge vrouw die we al kennen sinds 2009. Op haar 14e liet ze weten maatschappelijk werker te willen worden, zodat ze anderen kon helpen. Dat lukte helaas niet, omdat ze haar schoolopleiding niet kon afronden. In de periode daarna is Juanita verslaafd geraakt aan alcohol. Gelukkig is ze tot het besef gekomen dat ze de verkeerde kant op ging en is ze volledig afgekickt van haar verslaving. De laatste jaren ontmoeten we haar altijd en ze had zelfs een baantje in een bejaardentehuis. 

In juli bleek dat ze ander werk had. Ze werkte nu in een soort créche. Voor vijf dagen per week van 07:00 - 17:00 uur kreeg Juanita ca. € 35,- per maand. Dat is zelfs in Zuid Afrika wel heel erg weinig. Daar kun je echt geen week boodschappen voor doen. 
We hadden Juanita daarom een keer meegenomen om eens behoorlijk te eten. Gezellig bijgepraat en ook besproken wat haar plannen waren. We konden haar eventueel een cursus van 11 weken aanbieden die haar kans zou geven op een betere baan. Dat klonk haar als muziek in de oren. Toen we haar terug brachten naar huis, liet ze haar shack zien. Een gammel hutje van ca. 2 bij 2 meter. Daar woonde ze, samen met haar vriend.

Een week later werden we gebeld door Juanita. Haar huisje was volledig afgebrand. Alles wat ze bezat (kleding, beddengoed etc. was weg). Ze kon nog wel een verbrand ID vinden, maar verder had ze niet eens kleding om aan te trekken. Ze vroeg ons of we wat kleding konden kopen.

We zijn samen met Juanita gaan winkelen. Wat kleding, schoenen, een deken, tandenborstel en wat je ook maar nodig hebt als je niets meer hebt. Ze vroeg ook om een emmer. Die had ze nodig omdat het 's nachts gevaarlijk is om buiten naar een toilet te gaan!
We hebben onverwacht veel geld aan deze spullen moeten uitgeven. Daar hebben we absoluut geen spijt van. Ook gaan we alsnog de cursus betalen die Juanita vanaf 21 september gaat volgen.

Denk je eens in dat je zoiets overkomt als je geen geld hebt en er geen verzekeringen zijn.
Mogen we op uw financiële steun rekenen, zodat we ook anderen weer kunnen helpen?

Gezocht: persoonlijke sponsors

 

Vijf kinderen willen heel graag naar school 

 

Mashona, het meisje op de foto, is één van de vijf kinderen die meedoet aan het back to school project in Klipheuwel. Mashona heeft alleen een moeder. Zij leeft van een soort bijstandsuitkering en heeft geen baan. De kosten voor onderwijs kan ze niet betalen. Er is financiële ondersteuning nodig om haar schoolkosten te kunnen betalen.

Ricardo, Owen, Brian en Bokamoso zitten in eenzelfde situatie. Een lokale stichting probeert voor deze kinderen toch onderwijs te verzorgen. Deze stichting zorgt voor: 

 • Verplichte schooluniformen voor winter en zomer
 • Schoenen, schoolmaterialen en schooltas
 • Schoolboeken
 • Toiletartikelen en ondergoed
 • Schoolkosten
 • De kinderen krijgen een maaltijd op school
Van eventuele extra giften probeert deze stichting extra les-, sport en schoolkamp mogelijkheden te creëren.

De persoonlijke sponsor krijgt twee keer per jaar een verslag van het sponsorkind. De lokale stichting volgt de prestaties van de kinderen op school. In geval van slecht presteren wordt gekeken of het kind echt niet beter kan of dat er geen interesse is. In dat laatste geval kan het zijn dat een ander kind de plaats inneemt.

Wat kost het om een kind naar school te laten gaan? Per maand kost dit slechts € 25,-. Building on Love zorgt ervoor dat het geld op de juiste plaats terecht komt, tegen zo laag mogelijke kosten. 

"De vraag is niet of we het ons kunnen permitteren te investeren in kinderen; de vraag is of we het ons kunnen permitteren dat niet te doen!"

Neemt u direct contact op met Building on Love

Cursus mogelijk maken?

 

11 weken school voor tieners die geen basisonderwijs hebben afgerond

 

Veel tieners hebben geen opleiding. Die is vaak al gestopt in Grade 8 of eerder. Vergelijk het maar met groep 6 of 7 van de basisschool. Deze tieners die nu 18 of 19 jaar oud zijn, hebben geen kans op een baan. Juanita is zo'n tiener en ook Abigail, Stephanie, Ashley en Amelia. Drie van deze tieners zijn inmiddels ook moeder. Een minder fraai gevolg van de heersende cultuur.

Er is hoop! Deze tieners kunnen vanaf 21 september as. deelnemen aan een cursus van 11 weken. In die periode worden ze klaargestoomd voor een baantje en maken ze kans aangenomen te worden tegen een redelijk loon.

U begrijpt al dat deze tieners geen geld hebben om de cursus te betalen. Daarom doen wij een dringendberoep op u. Per tiener kost de cursus € 120,-. Voor ons valt dat erg mee, voor hen is het een onoverbrugbaar bedrag.

Geeft u een tiener een herkansing?

Hoe kunt u helpen?

 

Uw giften zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting!

 

Stichtingen zoals Building on Love kunnen hun werk alleen maar doen dankzij financiële steun van mensen zoals u. Uw giften zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Een uitleg kunt u vinden op onze website www.buildingonlove.nl

U doet niet alleen de mensen in Klipheuwel een groot plezier met uw gift. Geven aan mensen in nood en helpen hun moeilijke situatie stap voor stap minder uitzichtloos te maken, is ook een plezier voor uzelf!

We zien uw gift graag tegemoet op bankrekening NL42ABNA0537834540 t.n.v. Stichting Building on Love.

Het zou fijn zijn als u deze nieuwsbrief deelt met vrienden!

Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Stichting Building on Love, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp