Copy
Wordt dit persbericht niet correct weergegeven? Bekijk hem in je browser.

Uitgeverij Wereldbibliotheek: 110 jaar prachtboeken
‘Lezen is deelnemen aan de cultuur van verleden, heden en toekomst.’ 
Leo Simons, oprichter van Wereldbibliotheek

 
Dit jaar bestaat Uitgeverij Wereldbibliotheek 110 jaar. In 1905 werd de eerste gespecialiseerde uitgeverij voor literatuur en cultuur in ons land opgericht door Leo Simons, onder de naam Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur. Later werd deze uitgeverij omgedoopt tot Wereldbibliotheek.

Simons wist precies wat hem voor ogen stond: ‘Niet alleen boeken uitgeven, maar ook de lezer brengen tot het ware genot ervan; dat is het doel van ons ondernemen.’ Nu, honderdtien jaar later, geeft Wereldbibliotheek nog steeds haar boeken uit in deze traditie. 

Hieronder kunt u meer lezen over de geschiedenis van Uitgeverij Wereldbibliotheek. 
publiciteit@ wereldbibliotheek.nl

Een lange en mooie geschiedenis
Het doel van Simons Maatschappij was literatuur bereikbaar en betaalbaar maken voor een brede groep mensen. Onderdeel daarvan was bijvoorbeeld de Wereldbibliotheek-Vereniging, een voorloper van het boekenclubmodel, waarvoor leden werden geworven met de belofte van kortingen en jaarlijkse premie-uitgaven.

De eerste titel, De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart van Betje Wollf en Aagje Deken, was meteen een groot succes. Veel beroemde auteurs uit de Nederlandse en uit de wereldliteratuur zouden volgen: Couperus, Dante, Freud, Goethe, Multatuli, Schopenhauer, Spinoza, Dickens en Darwin, van wie velen nog altijd worden heruitgegeven. 

Voor de omslagen van de boeken werkte Leo Simons graag samen met bekende kunstenaars, waaronder, in de jaren 1910-1930, met kunstenaars en architecten van de Amsterdamse School. Begin dit jaar stelde Museum Het Schip nog een aantal van deze boekomslagen tentoon, waaronder de twee 'Winterboeken' op de foto hiernaast. 

Wereldbibliotheek nu: klassiekers, bestsellers, poëzie én non-fictie
Inmiddels zijn er meer dan 3.500 titels verschenen, waarvan de totale oplage in de tientallen miljoenen loopt. Wereldbibliotheek is een algemene uitgeverij, met Nederlandse en vertaalde literatuur, maar ook poëzie en non-fictie op de fondslijst. 

Onder de vertaalde literatuur vallen bijvoorbeeld bestsellerauteurs als Pascal Mercier en Isabel Allende. Maar Wereldbibliotheek geeft sinds een paar jaar met veel succes ook andere Spaanstalige vrouwelijke auteurs uit, onder wie María Dueñas, Julia Navarro en Care Santos

Ook de klassiekers staan nog altijd op de fondslijst, met onder meer Sandór Márai en het vorig jaar verschenen Jozef en zijn broers van Thomas Mann. Nog dit jaar verschenen er klassiekers van Döblin, Zjabotinski en Kazantzakis

Poëzie gaf Wereldbibliotheek onder meer uit van (de onlangs overleden) Sybren Polet. Recente bekroonde bundels zijn van Nederlandse en Vlaamse dichters als Annemarie Estor, Lies Van Gasse, Liesbeth Lagemaat en Kurt De Boodt

Binnen de non-fictie zijn de twee belangrijkste peilers filosofie
– van onder meer Schopenhauer, Spinoza en Peter Bieri – en geschiedenis, met bekende auteurs als Piet de Rooy en Peter Raedts
Uitgeverij Wereldbibliotheek | Johannes Vermeerstraat 63 | publiciteit@wereldbibliotheek.nl | 020-5706100

Copyright © 2015 Uitgeverij Wereldbibliotheek, All rights reserved.

afmelden


Email Marketing Powered by Mailchimp