Copy
Het team van het Centrum voor Natuurgeneeskunde Woerden brengt een aantal keer per jaar een nieuwsbrief uit met daarin de laatste ontwikkelingen van onze praktijken en aanbod van lezingen, cursussen en workshops.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u heeft aangegeven interesse te hebben en u heeft uw toestemming gegeven om uw email adres hiervoor te gebruiken.
 Indien u geen interesse meer heeft, kunt u zich ten alle tijden zelf uitschrijven door onderaan deze nieuwsbrief op het woord 'unsubscribe' te klikken.
Wij doen er alles aan om de persoonlijke gegevens van de lezers van onze nieuwsbrief te beschermen. Met dat in gedachten en in overeenstemming met de  regels voor gegevensbescherming, hebben wij een privacybeleid . We raden u aan om het privacybeleid op onze algemene website te lezen.

Beste vrienden, bekenden, (oud)cliënten en collegae,

Iedereen heeft wel eens klachten die niet goed te verklaren zijn. Vaak gaan ze vanzelf over. Worden de klachten erger? Heb je er lang last van? Maak je je zorgen? Of komen er andere klachten bij? Dan ga je naar je huisarts.
Je huisarts heeft je onderzocht en er is geen lichamelijke oorzaak voor jouw klachten te vinden. Geen ziekte, beschadiging of andere aandoening die de klachten kan verklaren.
Of er is wel een oorzaak gevonden, maar het is onduidelijk waarom jouw klachten zo heftig zijn, zo veel last geven of zo lang duren.
De huisarts noemt die klachten SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten). 
Vroeger noemden artsen dit soort klachten ‘lichamelijk onbegrepen klachten’, ‘functionele klachten’, ‘psychosomatische klachten’ of ‘somatoforme klachten’.
Het zijn lichamelijke klachten die veel last kunnen geven. Je verzint het niet!

Een voorbeeld van zo'n klacht is buikpijn: 
Buikpijn kán een lichamelijke oorzaak hebben, bijvoorbeeld een buikgriep. De buikpijn is dan goed te verklaren. Nadat de buikgriep is genezen verdwijnen de klachten.
Vaak is er bij buikpijn géén lichamelijke oorzaak te vinden. De pijn is dan niet te verklaren. Of er is wel een lichamelijke oorzaak (zoals een buikgriep), maar de buikpijn blijft langer dan verwacht (ook nadat de buikgriep over is). De klachten zijn dan niet goed te verklaren. 
Andere voorbeelden zijn:
- ernstige vermoeidheid
- concentratie- of geheugenproblemen
- maagklachten, zoals misselijkheid
- buikpijn of buikkrampen
- darmklachten, zoals diarree, verstopping, winderigheid
- (lage) rugpijn en andere spier- en/of gewrichtspijnen
- hoofdpijn of nekpijn
- duizeligheid of evenwichtsproblemen
- hartkloppingen, benauwdheid of pijn op de borst
- pijn (na een aandoening of blessure)

Ook deze klachten kúnnen een lichamelijke oorzaak hebben. Zo niet, dan noemen de artsen dit Onvoldoende verklaarbare Klachten;
- als er géén lichamelijke oorzaak voor de klachten is gevonden
- of als er wel een lichamelijke oorzaak is, maar het is onduidelijk waarom de klachten zo heftig zijn, zo veel last geven of zo lang duren.

Het zou zo fijn zijn als artsen meer zouden willen samenwerken met de therapeuten uit de complementaire zorg. Niet iedereen zal 100% geholpen kunnen worden maar ongetwijfeld een groot deel wel!!

In deze nieuwsbrief kan je lezen wat wij kunnen bieden bij een aantal Onvoldoende verklaarbare Klachten. Staat jouw klacht er niet in maar heb je er wel last van en weet de (huis)arts geen raad? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. 
Vaak zijn er nog heel veel mogelijkheden en is er binnen ons circuit een oplossing te vinden. Overleg dit ook gerust met je arts! Hoe meer artsen van cliënten te horen krijgen dat er met een andere medische visie wel een oplossing voor een bepaald probleem is te vinden, hoe kleiner het gat tussen regulier en complementair zal worden. Hoe mooi zou dat zijn!!

Verder in deze nieuwsbrief schenken we aandacht aan STOPTOBER. Ook wij kunnen daar bij helpen! 
Op zaterdag 13 oktober is er een informatiemiddag voor het programma 'Stoppen met roken'.
Je hoeft je overigens niet per se aan te melden maar het is voor ons wel prettig om te weten hoeveel mensen er willen komen.
Aanmelden kan via info@natuurgeneeskunde-woerden.nl

Acupunctuur, hartslagvariatie (Heart Rate Variability) en ziektepreventie.
HRV staat voor Heart Rate Variabiliteit ofwel de variatie in duur tussen een serie achtereenvolgende hartslagen. HRV wint snel aan belangstelling in zowel de reguliere als de complementaire geneeskunde. En terecht mogen we stellen! Door middel van HRV zijn we in staat om stress te meten op een eenvoudige, snelle en betrouwbare manier. 
Een studie uit 2012 laat zien dat acupunctuur een gunstig effect heeft op de HRV. Dit is meetbaar en klachten die verband houden met een verlaagde HRV nemen af. Een verlaagde HRV wordt gerelateerd aan een verhoogde kans op allerlei aandoeningen, verergering van bestaande klachten, beperkt reactievermogen, vertraagd herstel na ziekte of operatie, verhoogd ziekteverzuim en verhoogde overlijdenskans: het lichaam kan niet goed ontspannen ........ dus niet goed herstellen. 

Dit klinkt allemaal heel ingewikkeld! Waar het op neer komt is dat acupunctuur heel goed inzetbaar is bij zeer veel klachten! 
Ook, of misschien wel juist, bij de Onvoldoende verklaarbare Klachten. Denk hierbij aan klachten zoals
- ernstige vermoeidheid
- concentratie- of geheugenproblemen
- maagklachten
- buikpijn of buikkrampen
- allerlei darmklachten
- hoofdpijn of nekpijn
- duizeligheid of evenwichtsproblemen
- hartkloppingen, benauwdheid of pijn op de borst
- onverklaarbare pijn maar vaak ook bij neuropathie

Meer informatie over de studie vind je via de volgende link.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550830711003399
Meer informatie over wat acupunctuur voor jou kan betekenen vind je op de websites van onze acupuncturisten,
Paul Freedman http://www.natuurgeneeskunde-woerden.nl/acupunctuur/
en Richard Zoutman http://www.natuurgeneeskunde-woerden.nl/637-2/
De kracht van massage bij Fibromyalgie 

We horen de term fibromyalgie steeds meer om ons heen. Fibromyalgie kent symptomen die lijken op reumaklachten. Het geeft pijn in bindweefsel en spieren en heeft daarom ook de naam weke-delen-reuma gekregen.

Fibromyalgie komt naar schatting voor bij twee op de honderd volwassen en dan vooral bij vrouwen. Dit chronische pijnsyndroom kan ook voor komen bij kinderen, tieners, mannen en ouderen. Naast spierpijn, spierstijfheid, pijn in de gewrichtsaanhechtingen en pezen gaat het vaak gepaard met extreme vermoeidheid. Hoofdpijn, migraine, slaapstoornissen, geheugen- en concentratiestoornissen, angsten en depressies komen ook vaak voor.

De Fibromyalgie Massage is een massagevorm die hoofdpijn en pijn in spieren vermindert. Bovendien heeft het een zeer positieve invloed op het slaappatroon. De massage bij fibromyalgie is volledig afgestemd op de gevoelige plaatsen op het lichaam.

Massage verlicht bij fibromyalgie vooral de pijn, angst en somberheid. De ademhaling wordt weer normaal, het hartritme daalt en de stress en pijn in het lichaam verminderen.

Daarnaast wordt het lymfesysteem versterkt, geeft het verlichting van spierkrampen, verlaagt de bloeddruk, bevordert de opname van zuurstof in de spieren, geeft het verbetering van het bewegingsapparaat en door de massage komt de natuurlijke pijnstiller die het lichaam zelf aanmaakt (endorfine) vrij.

Kortom, massage bij fibromyalgie kan een sterke vermindering van klachten geven!!
Neem voor het maken van een afspraak of wanneer je meer informatie wilt, contact op met Danielle Bijkerk: http://massagetherapie-woerden.com/Contact%2520%2526%2520locatie.html

Stoppen met roken!
Maar hoe?? Het is al eerder niet gelukt....

Stoppen met roken met begeleiding helpt enorm!
Heb jij besloten om na de zomer te stoppen met roken?
Wil je ECHT stoppen en je slaagkans vergroten om in 2019 te kunnen zeggen: ‘Ik ben een niet-roker!’? Vergroot dan je slaagkans - wij helpen je daarbij!

Wat heb je nodig en wat ga je krijgen....
Een maand lang begeleiding en ondersteuning in jouw bewust gemaakte keuze, namelijk te stoppen met roken.  Acupunctuur, hypnose, coaching en inzichten op orthomoluculaire gebied om gedrag en voedingspatroon te doorbreken. 

Samen staan we sterk!
Wanneer jij je inschrijft voor het programma: Stoppen met roken met begeleiding  – besluit je om dit samen te doen met anderen. Als je stopt met roken kan het heel waardevol zijn om dit te doen met lotgenoten. In tijden van stress of nood kan je hun hulp vragen. Wij bieden je daarom een besloten omgeving aan op facebook (of per email). Samen is stoppen met roken makkelijker.

Wanneer
Het moment van stoppen moet voorbereid zijn. Het moet een moment zijn waarop je niet in de verleiding wordt gebracht. Dus niet op 1 december waarbij je nog allerlei feestelijkheden in het vooruitzicht hebt, maar op een moment dat het goed voelt, nu je (relatief) net weer terug bent van vakantie en eigenlijk weer een nieuw werkjaar ingaat zodat de prikkels voor het roken geminimaliseerd zijn.

Wil je echt stoppen met roken en een hogere slaagkans hebben?
Kom dan zaterdagmiddag 13 oktober om 13uur naar het Centrum voor Natuurgeneeskunde Woerden en schrijf je in voor het programma:  Stoppen met roken met begeleiding.
Het programma zal worden toegelicht en de therapeuten zullen zich voorstellen. Aansluitend mogelijkheid tot het stellen van vragen en daarna de inschrijving. Houd er rekening mee dat het daadwerkelijke programma de week daarop, in overleg, zal gaan starten.
(Bij minimaal 4 deelnemers gaat het programma door.)
Dat is het voor nu! Wil je meer weten of informatie?
Kijk op onze website www.natuurgeneeskunde-woerden.nl of
bel ons centrale nummer 06 1478 9999.
Tot de volgende brief!
Forward
Facebook
Facebook
Website
Website
unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Copyright © Natuurgeneeskunde Woerden, All rights reserved.
 
Natuurgeneeskunde Woerden, Pompmolenlaan 26, 3447 GK  Woerden, www.natuurgeneeskunde-woerden.nl