Copy
Ha ez az e-mail nem nyílik meg helyesen, kérjük kattintson ide: 
View this email in your browser
FSZK logója

EMBERI JOGOK
MÉLTÓSÁG
EGYENLŐSÉG
HOZZÁFÉRHETŐSÉG
BEFOGADÁS
e-Hírlevél | VI. évfolyam | 2014. október

FSZK a Flora Maratonstafétán


Társaságunk ismét indított váltócsapatot a 2014. október 11-én megrendezett Flora Maratonstafétán, ahol nagyszerű időeredménnyel szerepelve értek célba. A remek hangulatú futáson a csapat újfent megmutatta a Társaság sportos oldalát!

A csapattagok posztolnak FSZK polóval

A csapattagok, akikre nagyon büszkék vagyunk:
Mohácsi Andrea, Giflo H. Péter és fia Merse „Memo” (aki nem szerepel a képen), Békefi Évi kerékpáros, Kugler Márton, Révész Szabolcs, valamint Magyar Ágnes tiszteletbeli csapattag.
 
Szívből gratulálunk a Csapatnak!
Magyar Jelnyelvi Programiroda

Tanfolyam jelnyelvi tolmácsok részére

 
2015. április 1-jétől a  jelnyelvi tolmácsszolgálatok működésének és a jelnyelvi tolmácsszolgáltatás igénybevételének feltételeiről szóló 62/2011. (XI.10.) NEFMI rendelet értelmében a tolmácsszolgálat a jelnyelvi tolmácsszolgáltatást magyar jelnyelven, valamint a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról  szóló 2009. évi CXXV. törvény mellékletében megjelölt  valamennyi speciális kommunikációs rendszer útján köteles biztosítani.

Annak érdekében, hogy ennek az elvárásnak a jelnyelvi tolmácsszolgálatok maradéktalanul megfeleljenek, a Siketvakok Országos Egyesülete 2014 novemberében „Tolmácsolás siketvak személyek számára” címmel 90 órás tanfolyamot hirdet jelnyelvi tolmácsok részére. A tanfolyam Budapesten, az Egyesület telephelyén kerül lebonyolításra. 

Bővebb felvilágosítást az Egyesület tud adni a következő telefonszámon:  061/209-5829
Honlap
Email
Mentorhálózati Koordinációs Iroda

Intézmény férőhely kiváltást támogató (IFKT) mentorszolgáltatás

 
Az FSZK Mentorhálózati Koordinációs Irodája által irányított mentorok jelenleg három intézmény férőhely kiváltással érintett intézményben (Szentes, Szakoly, Bélapátfalva) végzik munkájukat. 
A további három intézményben (Mérk, Kalocsa, Berzence) is sikeres közbeszerzésen vagyunk túl, amelyek alapján jelenleg a szerződéskötés folyamatban van. Összességében így az FSZK több mint 6000 órányi szakmai segítséget biztosít majd, a hat intézményi férőhely kiváltásban érintet intézmény lakói és szakemberei számára 2015. október végéig.


 

Foglalkozási rehabilitációs szakmai rendezvény


A mentorhálózat tagjai valamint a kiváltásban érintett intézmények szakemberei számára, együttműködésben a TÁMOP-5.3.8.-11/1 – RÉV kiemelt projekt munkatársaival, 2014. október 16-án szakmai rendezvényt tartottunk a RÉV projekt szakmai eredményeinek, illetve a foglalkozási rehabilitáció intézményi lehetőségeinek bemutatása céljával.
Honlap
Email
RÉV Projektiroda

Még egy lépés a szemléletváltás felé! Egészséges és fogyatékos fiatalok közös sportélménye Veszprémben

 
kerekesszékes vetélkedik2014. október 9-én Veszprémben, a RÉV kiemelt projekt keretében került megrendezésre az „Érjünk együtt célba!” Integrációs Sportrendezvény, amelyen Kiss Norbert sportért felelős helyettes államtitkár mondott köszöntő beszédet és Szekeres Pál fogyatékos személyek társadalmi integrációjáért felelős miniszteri biztos nyitott meg.

Az esemény célja, hogy a közös sport öröme elősegítse az előítéletek, valamint a szociális gátak lebontását. Az eseményt megelőzően a város négy iskolájában különleges osztályfőnöki órákat tartottak, melyek fő témája volt az esélyegyenlőség elvének értelmezése, a sztereotípiák feloldása, valamint a fogyatékos emberekkel való kapcsolatteremtés folyamata. 

A Lovassy László Gimnázium adott helyet a különleges sporteseménynek, amely során egészséges és fogyatékkal élő középiskolás fiatalok a sztereotípiákat félretéve együtt sportolhattak. Az egész napos program lehetőséget nyújtott arra, hogy a fiatalok egymással együttműködve, a mozgás felszabadító és örömteli élményén keresztül, játékosan fedezzék fel a fogyatékkal élő emberek világát és kipróbáljanak különböző kevésbé ismert sportágakat. Ilyen sportág volt a kerekesszékes kosárlabda, ülőröplabda, csörgőlabda és vak ping-pong, de belekóstolhatnak a boccia és a judo izgalmaiba is. A nap - a különböző sportok kipróbálásán kívül - sportbemutatókat és sorversenyeket is tartogatott.

fontos emberek ülnek a sajtótájékoztatói asztalonA sajtótájékoztatón Dr. Navracsics Tibor, az Európai Unió oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosjelöltje és Veszprém megye 1. számú választókerületének országgyűlési képviselője kiemelte a helyi esélyegyenlőségi rendezvények fontosságát, amelyek példát mutathatnak az egész ország és tágabban az Európai Unió számára is. „Úgy tudunk előrejutni, ha helyi példákra támaszkodunk, az egyik legszebb célkitűzés, mikor olyan közösségekért dolgozunk, akik egymást erősítik.”

Szekeres Pál Emberi Erőforrások Minisztériuma, fogyatékos személyek társadalmi integrációjáért felelős miniszteri biztos úgy fogalmazott, hogy a sport fontos eszköze a társadalmi integrációnak. A sportoló fogyatékos emberek nem csak sorstársaiknak, hanem az épeknek is pozitív példát tudnak mutatni, kitartásból, küzdeni tudásból és alázatból. Adjon ez az alkalom is hitet a fogyatékos embereknek, hogy az élet minden területén van keresni valójuk, van lehetőség a sikeres és boldog élethez. A Kormány támogatja Őket céljuk elérésében a munka világában, az oktatásban, a kultúra és a sport területén is.

Kiss Norbert, Emberi Erőforrások Minisztériuma, sportért felelős helyettes államtitkár úgy vélte, hogy „vannak szavak melyek mögött –egészséges emberként vagy fogyatékkal élőként is- ugyanazt értjük, csupán másként:
Szépség, igazság, jóság. Ez a rendezvény a sporttal kapcsolatos értelmezést hivatott szolgálni. Szép akciókat, igazságos célba érkezéseket, jóságos embereket látunk a pályán.”

Bernáth Ildikó, Szakmapolitikai Koordinációs Testület elnöke ismertette a Rehabilitáció, Érték Változás (RÉV) program célkitűzéseit, amelyben a magyar Kormány és az Európai Unió közel 5 milliárd forintot biztosított a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztathatóságának javítására, nyílt munkaerő-piacon történő elhelyezkedésük elősegítésére. A program országos lefedettségű, három állami cégnél (FŐKEFE, KÉZMŰ, ERFO) megvalósuló képzés az ország valamennyi régiójában összesen 94 helyszínen volt elérhető és mintegy 3000 dolgozót érint. A képzések 80 százalékban vidéki és közel felében a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben zajlanak, időtartamuk összesen csaknem 850 ezer óra.  

Porga Gyula, Veszprém polgármestere örömmel üdvözölte a sportrendezvényt és elmondta, hogy a közös cselekvést tartja a legjobb közvélemény-formáló erőnek, azok a fiatalok, akik találkoznak fogyatékkal élő társaikkal elfogadóbb és nyitottabb felnőttekké válnak az élet minden területén.

Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének elnöke úgy fogalmazott, hogy "minden ország olyan lesz, ahogyan foglalkozik azokkal, akiknek a biztonságos jövőjükhöz segítségre van szükségük. A fogyatékkal élőknek nem sajnálatra, simogatásra és gügyögésre van szükségük, hanem arra, hogy a többségi, ép társadalom - akár a saját kárára is lemondva erőforrásokról - méltó munkát, egészségügyi ellátást, szabadidős lehetőségeket - így a sportolás lehetőségét - biztosítson számukra. Egyszerű ez: ha nem figyelünk erőn felül azokra, akik a szolidaritásunkra szorulnak, akkor mi, magyarok, épek és fogyatékosak közösen, fogjuk elveszteni a jövőnket."

A mintegy kétszáz fős esemény házigazdái Dani Gyöngyi, vívó paralimpikon és Mosonyi József, sportújságíró voltak. A rendezvény további vendégei között volt Krajnyák Zsuzsanna és Osváth Richárd, kerekesszékes vívó paralimpiai bajnokok, Farkas László és Navratyil Sándor, kerekesszékes teniszező paralimpikonok, Orsós Zsolt, látássérült csörgőlabda paralimpikon és Kátai Németh Vilmos, látássérült aikido mester, thai-boksz edző. 
A sportnapra a város hat iskolájából érkeztek egészséges és fogyatékkal élő fiatalok, továbbá Tapolcáról, Kaposvárról és Budapestről is voltak sérült gyerekek, összesen 90 egészséges és 81 fogyatékkal élő gyermek sportolt együtt. A Lovassy Gimnázium mellett képviseltette magát a Vetési Albert Gimnázium, a Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakiskola, a Medgyaszay István Szakképző Iskola és Gimnázium, a Kozmutza Flóra és a Bárczi Gusztáv oktatási intézmények.
Honlap
Email
Facebook
Nyolc Pont Projektiroda

Nyolc Pont projektbemutató a Bárczi Karon

 
hallgatók figyelnek az Anikó előadásáraSzeptember 16-án és 25-én a jövő autizmus szakemberei, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Autizmus Szakirányú képzésének hallgatói számára tartott előadást Mahlerné Köfner Anikó szakmai vezető.
Kétszer két tanóra keretében a hallgatók áttekintést kaptak a Nyolc Pont projekt célkitűzéseiről, elért eredményeiről, képzéseiről, szakmai rendezvényeiről és bemutatásra kerültek a projektben megjelenő kiadványok.
 

ADI-R nyílt képzési nap nemzetközi szakértőkkel

 
előadásSzeptember 22-én megrendezésre került az
ADI-R képzés nyílt napja, ahol a meghívott amerikai előadók Jennifer Endre Olson Psy.D. a chicago-i Center for Psychological Services-től (képesített ADI-R tréner, klinikai szakpszichológus) és Fiona Miller, Ph.D. a Michigani Egyetem munkatársa (klinikai szakpszichológus és képesített ADI-R, ADOS-2 tréner) voltak. A szakemberek ismertették az ADI-R alapjait, majd az előadást követően - a hallgatóság részvételével - élő interjút vettek fel egy szülővel, melyet a diagnosztikus interjú kódolósa követett.
 
előadó prezentálA nyílt nap témájához kapcsolódóan, szeptember 23-án és 24-én az akkreditált ADI-R képzés már az FSZK épületében folytatódott.
A képzésen résztvevő pszichológus és pszichiáter szakemberek - többek között - a diagnosztikus interjú felvétellel és annak kódolásának gyakorlatával foglalkoztak, valamint az ADI-R differenciál diagnózisban betöltött szerepéről hallhattak előadást

 

Dr. Peter Vermeulen autizmus szakértő Magyarországon

 
Péter tartja az előadást mintás ingbenDr. Peter Vermeulen belga autizmus szakértő a Nyolc Pont projekt meghívására érkezett hazánkba.  A Károlyi-Csekonics Rezidencián megrendezésre került háromnapos előadás-sorozatában (október 8-10) rendhagyó megközelítésben foglalkozott az autizmusra jellemző gondolkodásmód megértésének fontosságával, kiemelve a kontextus, mint környezet, valamint az énkép meghatározó szerepét.
 
Dr. Vermeulen a pszichoedukációról szólva kiemelte, a szakembereknek segíteniük kell az autizmussal élő embereket abban, hogy a lehető legtöbbet megtudjanak magukról.
A szakértő előadás-sorozatában ismertette többek között az elmúl tíz év agykutatásainak az információfeldolgozásra vonatkozó eredményeit és hangsúlyozta a korszerű autizmus szemlélet fontosságát a támogató intézményi és családi környezet kialakításához.
 
Az autizmussal élő személyek stressz kezelésével kapcsolatosan kiemelte, számukra a specifikus támogató környezet és a reális én-kép kialakítása, valamint a mindennapi élethelyzetekben alkalmazható megküzdési stratégiák tanítása kulcsfontosságú.
Az előadó szerint az autizmussal élő személyek preferenciáinak részletes megismerésére és a környezet elvárásainak képességekhez történő adaptációjára koncentrálva érhetünk célt az autizmussal élők stressz kezelésében.
 
Fontos hozadéka az előadássorozatnak a több mint 650 főnyi hallgatóság szemléletformálása, amit az autizmussal élő felnőttek képzésében, támogatásában és a szülősegítésben több évtizedes személyes tapasztalatú Dr. Peter Vermeulen egyéni, pozitívumokat kiemelő megközelítésével és humorával tett egyénivé.
Facebook
Honlap
Email
Oktatási és Szolgáltatásfejlesztési Csoport
Az Oktatási és Szolgáltatásfejlesztési Csoport a Nyolc Pont – Az autista személyek ellátórendszerének országos szintű, komplex innovációja szakmai tanácsadó hálózat és koordinációs központ kialakításával c. (TÁMOP 5.4.11-12/1-2012-0001 azonosítószámú) kiemelt projekt keretében elindítja az alábbi két képzését.

 

Felhívás “Autizmus-specifikus korai felismerés” című képzésre


Szabadon választható továbbképzés indul győri és debreceni képzési helyszínen, egészségügyben dolgozó szakemberek részére. A továbbképzés szakmai tartalmának köszönhetően segítséget nyújthat a téma iránt érdeklődő szakembereknek az autizmus minél korábban történő felismeréséhez. 

A képzés célja:
A képzés alapvető célja, hogy azok a szakemberek, akik gyermekek esetében a legkorábban és a leggyakrabban észlelhetik az autizmust jellemző tüneteket, fel tudják ismerni azokat és a felismerésnek köszönhetően kezdődjön meg a diagnosztikai folyamat, majd ezt követően a szakszerű korai fejlesztés. 

Csoportlétszám (min.- max.): 5-30 fő

A képzés óraszáma: 30 óra

A képzés ütemezése:
  • Debrecen: A képzés 2014. november 14. naptól november 30. napig tart

Felhívás “Autizmus-specifikus ismeretek a köznevelésben” című képzésre 


A képzés célja az alapfokú ismeretek nyújtása az autizmusról, meglévő ismeretek rendszerezése, új ismeretek szerzése, jártasságok, képességek kialakítása. Autizmus-specifikus módszertan területén elméleti és gyakorlati felkészítés a szakiskolákban és a speciális szakiskolákban pedagógus munkakörben foglalkoztatott és a nevelő és oktató munkát segítő szakalkalmazottak részére. A továbbképzés végére a résztvevők egységes szemlélettel tekintenek az autizmus spektrum zavar természetére, a specifikus módszertani megközelítésekre és elsajátítanak olyan technikákat, melyek alkalmazásával gyakorlati munkájuk során hatékonyan segítik a támogató intézményi környezet kialakítását, az autizmussal élő tanulók foglalkoztatásra történő felkészítését, készségeik fejlesztését és a tanulók elfogadását, befogadását az intézményi közösségben.

Csoportlétszám (min.- max.): 16-32 fő 

A képzés óraszáma: 60 óra 

A képzés célcsoportja: A szakiskolákban, speciális szakiskolákban, pedagógus munkakörben foglalkoztatott szakalkalmazottak, (gyógy)pedagógusok, szakoktatók, tanárok, kollégiumi nevelők.

A képzés ütemezése: A képzés 2014. december 13-tól 2015. január 31-ig tart.

További információ
Honlap
Email
Közérdekű közlemények

Új elnök az IFKKOT élén


Az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület 2011 második felében alakult szakmai iránymutatások megfogalmazására a kiváltás témakörében, illetve a TIOP 3.4.1. a „Bentlakásos intézmények kiváltása” pályázati konstrukció szakmai segítésére, a résztvevő hat intézmény támogatására. 

Az FSZK a kezdetektől fogva tagja a Testületnek, illetve a megalakulás óta az elnökségi posztot is ellátja. 2014. október 15-én újabb elnökváltás történt; a korábbi Testületi Elnök, Farkas Edit visszaadta delegálását a Testület munkájáért felelős Helyettes Szakállamtitkárnak. Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár új tagot delegált az FSZK részéről, Giflo H. Péter személyében. A Testület egyhangúan megszavazta és határozatban fogadta el Giflo H. Pétert, mint Elnököt.

A Testület munkájával és az intézményekben zajló projektekkel kapcsolatban bővebb információval szolgál az FSZK honlapján a „Kiváltás Testület” oldala, illetve az IFKKOT Hírlevél, amelyre az ifkkot@fszk.hu e-mail címre küldött üzenettel lehet feliratkozni.
KIEMELT TÁMOGATÓ

Emberi Erőforrások Minisztériuma magyar címeres logója
Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.
1071 Budapest, Damjanich utca 4.
Tel.: (+36 1) 450 3230, 450 3240 | Fax: (+36 1) 450 3235
Facebook
Honlap
Email
A Társaságot a Magyar Állam alapította abból a célból, hogy a fogyatékos személyek maradéktalan esélyegyenlőségének előkészítő folyamatát felkészült, elhivatott és professzionális szakembergárda támogassa. Szakmai programjaink megvalósítása során, a fogyatékosügy minél szélesebb körű társadalmi elfogadottsága érdekében és a ”semmit rólunk, nélkülünk“- elv alapján szorosan együttműködünk a fogyatékos személyek érdekvédelmi és szakmai szervezeteivel, hazai és nemzetközi szakembereivel, intézményeivel. Hisszük, hogy a fogyatékos embereket ugyanazok a politikai, polgári, gazdasági, kulturális és szociális jogok illetik meg, mint nem fogyatékos társaikat. Küldetésünk, hogy tevékenységeinkkel elősegítsük e jogok érvényesülését.
Szerzői jog © FSZK Nonprofit Kft. 2014  Minden jog fenntartva.