Copy
View this email in your browser
Berlin-nyt.dk
Nyhedsbrev marts 2021 

Også i marts måned kommer det desværre til at handle om digitale oplevelser. Jeg har fundet tre gode tilbud frem til jer.

Ønskekoncert.

I Konzerthaus kan man i marts måned være med til at sammensætte en ønskekoncert. Der er dog ikke helt frit valg på alle hylder. Konzerthaus har udvalgt en række komponister og værker, som man kan ønske fra. Det er fx Beethoven, Mozart, Strauss, Brahms, Bruckner, Sibelius og Tjajkowski. Der ligger også en playliste med de kompositioner, som man kan ønske at få spillet på koncerten. Koncerten spilles den 25. marts og kan streames. Se mere på Konzerthauses hjemmeside her.

Marts revolutionen 1848

Her i marts måned, hvor der endnu  ikke er mulighed for at tage til Berlin og opleve alle museerne og kulturhusene, kan vi bruge tiden til at friske lidt op på historien.

Vi har nok alle sammen hørt om martsrevolutionen, som fandt sted i 1848. På dette tidspunkt bestod Tyskland er mange små stater. Efter revolutionen i Paris bredte oprørsstemningen i befolkningerne sig til resten af Europa, og i Tyskland mundede det ud i en forfatning, som blev vedtaget i Paulskirche i Frankfurt, hvormed Tyskland skulle samles til en nation. 

Da den revolutionere bevægelse imidlertid bestod af mange forskellige artede grupper kom forholdene ikke til at holde, og allerede i 1850 kom man tilbage til fyrstendømme-styret. Der skulle gå 20 år inden Bismarck på en anden måde samlede Tyskland til en nation.

Marts relationen havde i øvrigt også betydning for den tyske fane og for nationalsangen. Med til ønsket om en samlet nation fulgte også ønsket om en fælles fane, som første gang blev hejst i 1848.  I 1848 opstod også Deutschlandlied med begyndelsesverset "Deutschland über Alles". Med ordene skulle man netop forstå "en samlet nation". Men efter nazisternes aggressive krigsførelse bliver ordene nu opfattet negativt. Derfor synger man kun 3. vers som begynder med ordene "Einigkeit und Recht und Freiheit". Ord som også blev mere aktuelle i forbindelse med genforeningen af de to Tysklande i 1990.

Hvis I vil læse mere om martsrevolutionen og Tysklands historie, kan jeg varmt anbefale Neil MacGregors bog Tyskland. Erindringer om en nation. I kan også læse mere om marts revolutionen på Anders Bager Eriksens hjemmeside Historiskerejser.dk . God fornøjelse til en historietime!

Unerhörte Musik

Til sidst er der tip om ren underholdning. Og dog, man skal nok spidse ører og åbne sindet. Men så får man nok også en belønning.
Tippet gælder koncertrækken Unerhörte Musik, hvor der altid spilles ny musik eller samtidsmusik. Ofte uropførelser. Altid med top-professionelle musikere. Programmet for 2. og 9. marts kan I se på linket her, og koncerterner streames naturligvis.

Foråret så sagte kommer

Det er måske lidt for optimistisk, men vi har vel lov til at håbe, at der i april begynder at komme lidt gang i oplevelserne i den virkelige verden. Mon ikke det f.eks. skulle blive muligt for jer, der er i Berlin at se tulipanerne i Britzer Garten. Lad os alle krydse fingre for det!

Copyright © Berlin-nyt.dk

Ønsker du at ændre, hvordan du modtager nyhedsbrevet fra Berlin-nyt?
Opdater dine kontaktoplsyninger eller afmeld nyhedsbrevet


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
berlin-nyt.dk · Chr. X's Allé 10, st. tv. · Kongens Lyngby 2800 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp