Copy
Toon deze e-mail in je browser
september/oktober 2018
 
Nieuwsbrief
Valpreventie

 
Tal van activiteiten in de valpreventiemaand: ‘Hup, in de benen!’

Inmiddels zijn er tal van activiteiten in onze regio gedeeld in het kader van bewegen en valpreventie, het zijn er nu al 46! Op www.hupindebenen-gelderlandzuid.nl vind je een mooi overzicht.

Ook op sociale media worden de activiteiten gedeeld. Een voorbeeld hiervan is het Facebookbericht van de werkgroep Valpreventie in Wijchen, over de voorlichtingskraam  en de start van de cursus Vallen Verleden Tijd.
Je kunt overigens de lokale activiteiten nog steeds aanmelden via dit formulier.
Overige media aandacht
Ook landelijk is er weer aandacht voor valpreventie. In het recente bericht in de Telegraaf vertelt mevrouw Hardenbol over haar valpartijen.
In diverse huis-aan-huis bladen en op gemeente-websites staan artikelen over de valpreventiemaand. Google eens op hup in de benen gelderlandzuid en laat je informeren en inspireren.
Springlevend
De nieuwe Springlevend 024 is uit (nieuw tijdschrift voor 50+, in de regio Nijmegen). Op pagina 43 staat een mooi artikel over de valpreventiemaand. Ook online te lezen.
Meer artikelen waarin ouderen aan het woord zijn vind je in onze handreiking. Bijvoorbeeld het verhaal van mevrouw Louise ter Haar.
 
Uitgelicht: screenen in Hatert (Nijmegen)
In de wijk Hatert (Nijmegen) nemen fysiotherapeuten het initiatief om samen met wijkpartners ouderen structureler te screnen op valrisico’s. Ze hebben daarover een bericht naar wijkpartners gestuurd. Een mooi voorbeeld van samenwerking in de vroegsignalering!  De eenvoudige valrisicotest waarover wordt gesproken vindt u hier.
Aantal valongevallen stijgt nog steeds
De landelijke organisatie Veiligheid.nl heeft deze maand een nieuwe infographic uitgegeven over het aantal valongevallen bij 65+ in 2017. Dagelijks belanden 190 ouderen op de spoedeisende hulp met ernstig letsel als gevolg van vallen in en rond het huis en in de openbare ruimte.  Er overlijden dagelijks 11 ouderen als gevolg van een valongeval, 3849 in totaal in 2017. Naast deze cijfers is er een ook een factsheet over valongevallen in verpleeg- en verzorgingshuizen beschikbaar en een uitgebreidere cijferrapportage over valongevallen.
Wat levert valpreventie op?
We merken dat gemeenten geïnteresseerd zijn in valpreventie. Ook zijn ze benieuwd naar de kosten-en batenbalans. Verschillende gemeenten in onze regio dragen inmiddels (financieel) bij aan activiteiten en interventies, zoals in Wijchen (cursus Vallen Verleden Tijd) en Lingewaal (cursus In Balans, verschillende activiteiten en in de communicatie). Mogelijk kan de nieuwe Rekenhulp Valpreventie van VeiligheidNL meer inzicht geven in de business-case. In 3 stappen maak je een lokale businesscase valpreventie bij thuiswonende ouderen.

Hoe blijf je sterk op hogere leeftijd?
Op de website Allesoversport.nl vind je mooie artikelen over onder andere het stimuleren van bewegen voor ouderen.

Bijvoorbeeld: Hoe blijf je sterk op hogere leeftijd? Lees het artikel hier.

Zie wwww.valwijzer.info voor aanbod in de regio 
Copyright © 2018 GGD Gelderland-Zuid, All rights reserved.


uitschrijven van deze lijst    mijn inschrijvingen beheren