Copy
Toon deze e-mail in je browser
nazomer 2021
Nieuwsbrief

Gezond

Ouder worden

 
Voorwoord
De zomervakantie is voorbij, we gaan allemaal weer aan de slag.
In deze nieuwsbrief weer veel lokaal, regionaal en landelijk nieuws over diverse onderwerpen. Ook hebben we een vooraankondiging voor een regionale werkconferentie over Gezond Ouder Worden voor jullie.

Eigen regie & zelfredzaamheid
Vrij abstracte termen die regelmatig opduiken in het kader van gezond ouder worden. Tante Jo van 105 noemt haar geheim: ‘gezond blijven denken’.
Onze collega gezondheidsmakelaar Luc Straatman heeft in het kader van zijn afstudeerstage aan de VU van Amsterdam ontdekt dat ouderen met een hoger gevoel van ‘eigen regie’, zich gezonder voelen. Lees meer. 

Podcast over Gezond ouder worden
TNO, LUMC en MENZIS hebben in de podcast Lifestyle4health twee afleveringen gemaakt over gezond ouder worden. David van Bodegom (Leiden academy on Vitality & Ageing), Bas van de Goor (o.a. Nationale Diabetes Challenge) en anderen komen aan het woord en delen hun kennis. Een gezonde leefstijl (bewegen, gezond eten) wordt als belangrijk element voor gezond ouder worden genoemd. De podcasts zijn te beluisteren via www.soundcloud.com. 

Werkgroepen valpreventie in de regio
In diverse wijken & gemeentes zijn lokale werkgroepen actief of gaan op korte termijn aan de slag om het aantal valincidenten te verminderen. Al dan niet vanuit een opdracht van de gemeente en/of zorgverzekeraar. Dit is vanuit het landelijke gezondheidsbeleid ook als één van de belangrijkste ambities genoemd. Lees hier meer.
Veilig ouder worden
Ouderenmishandeling en financieel misbruik heeft vanuit de GGD ook aandacht. De afdeling Veilig Thuis geeft onder andere voorlichting en is betrokken bij enkele lokale allianties Veilig Financieel Ouder Worden. Zij werken hierin samen met onder andere gemeentes en banken. U kunt meer informatie vinden via onze website. Veel informatie over het landelijke programma Veilig Ouder worden van het ministerie van VWS vindt u in de nieuwsbrief van de rijksoverheid.
Interessante sites en bijeenkomsten:
  • Fontys hogescholen biedt niet alleen onderwijs aan studenten maar ook cursussen voor professionals, waaronder de ééndaagse cursus Gezond Ouder Worden. Deze cursus is bedoeld voor sportprofessionals zoals beweegspecialisten, beweegcoaches, buurtsportcoaches, sportmanagers en beleidsmakers in de sport.
  • Op woensdag 24 november 2021 is weer het zeer interessante en druk bezochte jaarlijkse congres nieuwe generatie ouderenzorg. Deelname kan dit jaar zowel fysiek als online, waarbij een online deelname een lagere prijs kent. 
  • Vanuit de GGD zullen wij binnenkort een regionale werkconferentie organiseren waarbij diverse onderwerpen van Gezond ouder worden aan bod komen en u kunt uitwisselen met andere partners in regio Gelderland Zuid. Meer informatie hierover in een volgende nieuwsbrief.

 
Facebook
Twitter
Website
LinkedIn
YouTube
Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u zich inschrijven? Dat kan via deze link.
Stuur deze nieuwsbrief door Stuur deze nieuwsbrief door
Copyright © 2021 GGD Gelderland-Zuid, All rights reserved.


uitschrijven van deze lijst    mijn inschrijvingen beheren