Copy
Hej! Som aktiv kolonist, påskrevet ventelisten eller bare usædvanligt interesseret modtager du med mellemrum nyt fra Aarhus' dejligste haveforening direkte i din indbakke. God læselyst!
For at åbne i din browser, klik her.

September 2014Kære Kolonister - sæt jer godt tilrette :-)

Tryk på "vis billeder" hvis de ikke dukker op

Så er sæsonen så småt ved at lakke mod enden, og vi kan glæde os over en fantastisk sæson, høsten af eget arbejde og en masse hyggelige timer.

Grillfesten var fantastisk hyggelig, og der var et dejligt fremmøde. Der kom også en del spørgsmål ved denne lejlighed. Jeg vil derfor benytte muligheden til at henvise til foreningens vedtægter og ordensregler. I har alle fået dem udleveret i den mappe, I fik ved køb af kolonihaven. Der ligger også et sæt ordensregler online på vores hjemmeside, men som tidligere skrevet bliver det først i de kolde måneder, den bliver opdateret.

Hvorfor så denne reminder? Jo, vi oplever tit, at der er småting, der kommer lidt bag på jer kolonister :-) Meget af det kan I finde svar på og information om der. Skulle I mangle den opdaterede version fra 2013 - så kan I få den hos mig. I dette infobrev vil vil kort ridse nogle af de mest almindelige spørgsmål op. Derfor er det også ekstra langt :-)

Rigtig god september og nedlukning,
Christina

Mosteridag 28. september

Mosterilauget har fastsat en dato for foreningens mosteridag! Rasmus (100) og Emil ( 102) melder tid og sted ud. I skal holde øje med opslag. Beholdere til jeres most skal naturligvis også selv medbringes.
                                      
Det er virkelig dejligt med engagerede kolonister, der får ting til at ske til fælles glæde for os alle. Tak for det Rasmus og Emil.

SOMMERGRILL PÅ PARKERINGSPLADSEN - et rigtig fint arrangement med stor tilslutning.

Der var kage til alle - og der var nogle seriøse grillsnakke rundt om de varme gløder. Bestyrelsen vil gerne takke alle der deltog, og også jer der har tilkendegivet, at I gerne ville være kommet, men ikke kunne få det til at passe. Det er dejligt, at det er muligt at lave et helt simpelt arrangement, hvor alle hygger sig, længe. 

Vi blev flere gange spurgt, om ikke vi kan gentage det, eller holde Sct. Hans eller lignende. Og det vil vi naturligvis gerne. Men det betyder også, at nogen skal arrangere det. Lad os sige det kort - Bestyrelsen har travlt med at drive "forretningen Oldjorden", og skal vi opfylde alle de idéer, der opstår rundt omkring, skal vi fastansættes :-) Det kommer jo nok ikke til at ske, så vi vil hermed gerne overlade bolden til jer kolonister.

Har I idéer, ønsker eller forslag, så bliv konkrete i det. Lav et udvalg: kort sagt - gør det. Alt kan næsten lade sig gøre, men det bliver ikke Bestyrelsen, der kommer til at påtage sig arbejdsopgaverne eller afviklingen af disse ønsker. Det har vi ikke timer i døgnet til.

Vi ville med grillarrangementet gerne vise, hvor simpelt det kan være at arrangere en fælles komsammen uden de store forberedelser. Og vi håber naturligvis, at nogen tager bolden op til næste år. Vi hjælper gerne økonomisk. Her er lidt stemingsbilleder fra festen.        
.

Præmiehaver

I forbindelse med grillfesten var der  "åbent hus" i to af de nominerede haver. Der var nogle hyggelige besøg i haverne, og gode snakke. Tak til have 19 og 145 for at åbne jeres låge for os.

De tre vindere vi har i år er blevet udtaget af Kredsens konsulent og det blev :
 • Helle - have 99
 • Bente - have 130, Ærespræmie
 • Susanne - have 145, Ærespræmie
Stort tillykke til jer!

Havenavns-konkurrence-vinder

Det blev Lea havegang 4. nr. 44
Hun har sendt os følgende historie:

Jeg købte min have for snart 3 år siden af en 82-årig dame, som havde haft haven siden før jeg blev født. Hun hed Vita. Og jeg har længe gerne ville opkalde huset efter hende; Dolce Vita.

På italiensk betyder Dolce Vita 'Det søde liv' / 'Det gode liv' - og det passer super godt til kolonihavelivet. Som min far plejer at sige; 'Du købte dig et stykke livskvalitet, da du købte kolonihaven, Lea'. Jeg kunne ikke være mere enig.

I have 44 blomstrer ofte en lille mælkebøtte ved hækken, alting står ikke snorlige, og der er altid masser af gør-det-selv projekter på to-do listen - men her leves det søde liv, hvor venner og familie ofte kommer dumpende uventet forbi til hygge og grin på terrassen, hvilket er min definition på Dolce Vita, og derfor passer navnet så godt :-)


Have 22 har også vundet en præmie.

De modtager en æske chokoladeskilpadder i håb om at de sætter tempoet lidt ned, og ikke sætter os andre i så dårligt lys :-) Anne og Vibe har overtaget haven for godt en måned siden, og de har allerede fået sat foreningens største navneskilt på husets gavl. God stil piger! Og velkommen til jer og Meta.
Byggeri, renovering- og en masse løse rygter :-)


Århus Kredsen er dem, der sætter retningslinier for byggeri i kolonihaver, der er med i foreningen.
Disse ligger sammen med byggeansøgning i den mappe I fik, da I købte haven, eller den kan hentes på Kredsens hjemmeside, tryk her. Der ligger også en fin intro til byggeregler, hvis du trykker her. Formanden har også nye eksemplarer, der kan hentes ved henvendelse på mail eller telefon 2712 7627.

Ud over det, så skal det ikke være en hemmelighed, at byggeretningslinierne kan være noget  "spændende" at navigere rundt i. Samt at der på havegangene verserer en del historier om, hvad man må og ikke må.

Vi vil gerne skabe større tryghed i forhold til disse regler. Og mindre forvirring. Bestyrelsen arbejder derfor på at få revideret Kredsens Byggeretningslinier, så de bliver tydeligere og ikke kan skabe så meget tvivl, som vi oplever. Dette sker dog ikke over natten. Vi arbejder også på - med de tre andre foreninger omkring os (Oldhøjen, Frydenlund Solvangen) - at få en byggesagskyndig til at afholde et kursus for alle kolonister i de fire foreninger. Så kan vi alle være klædt noget bedre på. Stille vores spørgsmål, få svar på vores tvivl og løse rygter samt gode historier kan måske blive afklaret og mere tydelige for alle.

Vi regner med, at det bliver i løbet af vinteren, sådan et kursus kan afholdes. Vi mangler bare et endelig "go" fra Kredsen. For hvordan renoverer man en side af gangen? Hvad betyder det at bygge på en eksisterende sokkel? Hvordan er det nu lige med en overdækket terrasse osv.? Det håber vi at kunne komme til bunds i med tiden.

Vigtige småting


1. oktober er det slut med at overnatte i haven.
Her starter perioden hvor vi må være her fra kl. 07.00 til 21.00.

25. oktober bliver der lukket for vandet.
Så I har god tid til at få lukket huset ned i år.

Husk at melde adresse-, mail- og tlf.nr.ændringer til Bestyrelsen, så snart I skifter.
Vi oplever desværre, at en del af de informationer, vi har på jer, ikke er gældende. Det koster desværre en masse administrativt arbejde og tid. Der skal ifølge vores vedtægter betales 100 kr i gebyr ved sådanne forglemmelser, og det er jo unødvendigt. Så husk venligst at melde det til os.

Haveleje og vand.
Der er netop blevet sendt girokort og netbetalinger til halvårs-havelejen ud fra kasseren. Husk, at hvis I tilmelder betalingen til PBS, sparer I 50 kr hver gang. Det koster gebyret på girokortbetaling nemlig. Desuden betaler I automatisk til tiden og undgår yderligere rykkergebyrer. Smart!

Vandaflæsning.
I modtager snart en mail om, at vanduret skal aflæses. Det er så 2. gang vi skal prøve det. Sidste år var der mildest talt en del, der glemte det, så vi er blevet nødt til at pålægge et gebyr på 100 kr ved for sen indsendt aflæsning. Der vil i mailen være instruktioner og info om den kompressor-ansvarlige på havegangen. Husk, at hver havegang har en kompressor, der kan lånes hos den kompressor-ansvarlige. Kompressoren var en såkaldt perifer serviceydelse, vi fik med i købet på de nye vandrør. En gave fra Gustavsen, om man vil. Dvs. hver havegang er selv ansvarlig for vedligehold m.m. af sin kompressor.

Hækken.
Skal være klippet og klar til vinter senest 1. oktober.

Buske og træer..

må ikke hænge ud over hækken eller være for tæt på hækken.

Redningskørertøjer skal kunne komme frem. Vi er blevet mindet om, at de ikke kører ned ad havegange, der har træer, som hænger ud over. Så dem skal I naturligvis lige have kikket, på inden vinteren kommer. Hækken har heller ikke godt af, at der bliver skygget for meget.

Det samme gælder nogle af kloakselskaberne. De vil ikke tage ansvaret, hvis de kommer til at knække noget. Vi har også kik på Bagvejens store træer, men en del af dem er ikke på vores grund, så vi skal i dialog med haveejerne der for at kunne få beskåret træer.

Lugning ved grund

Hver kolonist har ansvaret for at holde området fra midten af stien og ind til sin hækrod ren for "ikke hækplanter" - men det gør da ikke noget, hvis I lige tager genboens område med. Man bliver sgu så glad af det :-) Husk, at I med hjørnegrunde skal hele vejen rundt, og I der har hæk til havegange både foran og bag i haven, også har ansvaret for renholdelse disse to steder. Så skulle det vist være på plads.

Pasning og pleje af hæk

En del af jer har udfordringer med at få nuværende eller nye hækplanter til at vokse. Derfor har Jesper, fra Bestyrelsen og have 6 (der er super klog på det med planter og blomster) lavet en lille vejledning her.

Mange af jer vil kunne komme langt med at holde ukrudt væk og fjerne planter, der skygger, så de nye planter ikke skal kæmpe med andre om næringen. Desuden er det en virkelig god idé at sørge for, at der er ny, frisk velnæret jord, hvis man planter nye hække. De gamle planter kan let have udpint jorden, hvilket gør det svært for de nye at vokse.
 

Jespers tips:

Hækplanter er som oftest barrodsplanter, som kræver ekstra påpasselighed, så her følger et par gode generelle råd:
 
Plantning:
 • Plantesæson for barrodsplanter er efterår (fra uge 40) og forår
 • Plant 4 planter pr. meter
 • Undgå udtørring af de bare rødder. Placer planterne i en murerspand med vand og tag planterne op enkeltvis
 • Plant planterne i samme dybde som de har stået i planteskolen. Som oftest kan man se et farveskifte på stammen
 • Sørg for at der er tilstrækkeligt dræn i bunden af plantehullet så vandet kan komme væk. Vandlidende jord tilføres sand
 • Alle rødderne fordeles og peger nedad. Lange rødder kan evt. beskæres
 • Træd jorden til omkring planterne
 • Vand altid i forbindelse med plantning også selvom jorden er våd. Vandet får jorden til at pakke sig omkring rødderne
 
Pasning:
 • Planterne vandes i tørre perioder de følgende 2 vækstsæsoner
 • Planterne holdes fri for ukrudt
 • Større planter og buske beskæres, så hækken får luft fra alle sider
 • Gød hækken med en almindelig NPK til foråret

Beskæringskursus 23 sept. 18.30 V/ Jesper

( ja det er ham her )

Hvis du er nået helt her ned i nyhedsbrevet, så har du holdt godt ud!. Den gode nyhed er, at føromtalte Jesper gerne vil lave et lynkursus/ demonstration af beskæring af diverse træer og måske buske.

Mødested bliver havegang 8 nr. 108, som har meldt sig frivilligt til, at haven kan få en tur. Skulle der være andre der har en særlig sag, de gerne vil have kikket på, så send os en mail på info@oldjorden.dk med havenummer og mærk det "beskæringskursus". Beskriv kort, hvad der måske kan skæres i, og Jesper vælger herefter ud.
Køkkenskrald i Oldjorden !!!
Det lader til, at den ekstra container har gjort underværker!
Måske sammenholdt med, at alle har gjort sig umage med køkkenaffaldet. Det er virkelig dejligt. Det betyder også, at vi har mindre sandsynlighed for at få ubudne gæster så som rotter, som en del af de andre foreninger har været meget plaget af.
Lad endelig den gode stil fortsætte... tak for det! (og nej, det betyder ikke I må stille affald ved siden af de andre foreningers skraldespande)
Hæk
Højden på vores hække er max. 160 cm, medmindre det er en høj ud til grusvejen. Her er der givet særlig dispensation fra kommunen, så de må være 180 cm - så det tager lidt af støvet fra vejen.

Det er kommunen, der har bestemt vores hækhøjde, ikke Bestyrelsen. Og de kommer ind imellem med en målepind og tjekker. Det er bl.a. sådan noget vi lurer på, når Bestyrelsen er på den månedlige havevandring.
Metalsortering
Som noget nyt prøvede vi at sortere metal ved sidste blandede container. Det blev solgt for den nette sum af 250 kr :-)
De er blevet brugt på præmier til haver. Vi må nok konstatere, at der ikke er metal nok i haverne til, at det kan svare sig med kørsel, sortering, og tid der bliver brugt på det.
Men vi vil lave en halvårlig indsamling af vandhaner i forbindelse med en blandet container. Tak fordi, I var med på idéen, og sindssygt dygtige til at sortere.
Cykler og knallerter
skal parkeres i haverne. De må ikke stå på stier. Af selv samme årsag, som at træer ikke må hænge ud over hækken.
De er til gene for den nødvendige kørsel.
Årets sidste container
kommer i weekenden den 26.-28. september.
Det er kun grønne containere.
God arbejdslyst.
Husk ingen plastik, fliser m.m. i containerne. Og man kører sit affald derned i trillebør - ikke i bil.
Så kan man lige så godt fortsætte til genbrugsstationen :-)
Vil du sælge din have?
Så henvend dig til formanden. Du skal skrive under på, at du ønsker at udtræde af foreningen. Herefter kontakter vurderingsudvalget dig. Det koster 1060 kr at få vurderet haven ved salg - se Kredsens faste priser her - og du må meget gerne være i haven ved vurderingen, til at fortælle lidt om stedet. Samt 300 kr i salgsomkostninger.

Vurderingsudvalget laver herefter en vurderingsrapport, som gives til formanden, der gennemgår den med dig.
Så afleverer du en nøgle, og så går fremvisninger ellers i gang. Vi bestræber os på at sælge haverne så hurtigt som muligt.

Har du løsøre du vil sælge, så udarbejder du en løsøreliste, som lægges oveni vurderingsprisen.
Køber behøver ikke købe dit løsøre, så indgår det ikke, skal du fjerne det inden salg.
Kontakt
Haveforeningen Oldjorden
Haveforeningen Oldjorden 1-146
Åbyhøj 8230
Denmark

Add us to your address book

Mail: info@oldjorden.dk
Tlf.: 2712 7627


Klik her for at afmelde dig nyhedsbrevet

Klik her for at ændre dine kontaktoplysninger
Copyright © 2014 Haveforeningen Oldjorden, All rights reserved.