Copy

VOKO nieuwsbrief

Augustus 2014
 
In de nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van VOKO Utrecht.
Save the date: informatiebijeenkomst op 3 september!

Hierbij nodigen we je uit om op 3 september om 19.30 uur naar de informatiebijeenkomst van VOKO Utrecht te komen! Op deze avond zullen de leden van de kerngroep vertellen wat er tot nu toe is gedaan, wat er de komende tijd nog zal gebeuren, hoe je lid kunt worden en wat dat inhoudt. Iedereen die geïnteresseerd is in VOKO Utrecht is van harte welkom; nodig dan ook gerust anderen uit. Later deze maand zullen we nog een uitnodiging sturen met de locatie.

Beste lezers, 

In de afgelopen weken heeft VOKO Utrecht steeds meer vorm gekregen. Op papier zijn we inmiddels bijna een echte vereniging, de afspraak met de notaris wordt gemaakt! Nog even en we kunnen daadwerkelijk eten uit de omgeving Utrecht kopen in de stad.

Administratieve zaken
Waar we als kernteam de afgelopen weken over hebben vergaderd is onder meer de notariële en bestuurlijke vorm van VOKO Utrecht. We willen een democratische vereniging worden met zeggenschap voor elk lid, maar hoe kunnen wij dat als kernteam voor elkaar krijgen? We moeten al wel een bepaalde vorm aan VOKO Utrecht geven. Hierdoor hebben wij al bepaalde beslissingen moeten maken over onder andere bankzaken (bij welke bank gaan we aansluiten?) en betaalsystemen (contant betalen bij afhalen van de groente of pinnen?). Soms is het lastig om deze beslissingen te nemen, omdat we nog niet goed weten wat de leden zouden willen.

Gelukkig zijn we er, zowel door tips van andere VOKO’s als door lang overleg, steeds uitgekomen. We zijn als kernteam ontzettend benieuwd welke vorm het VOKO uiteindelijk zal krijgen, want die wordt natuurlijk pas duidelijk wanneer alle leden deel nemen aan het collectief. We hebben dan ook ontzettend veel zin in de eerste bijeenkomst op 3 september!

En de groente dan?
Ja, er wordt nu veel gesproken over hoe we een collectief moeten opzetten, maar hoe zit het nu eigenlijk met het uiteindelijke doel: vers voedsel van dichtbij?

Inmiddels is er contact gelegd met verschillende boeren uit de omgeving, wat heeft opgeleverd dat we waarschijnlijk al drie adressen hebben waar we groente en fruit kunnen afnemen. Elke boer(in) was weer anders en uniek op zijn/haar eigen manier. Het is heel leerzaam geweest om in gesprek te gaan met hen. We denken dat we nog veel meer kunnen leren over seizoensgroente en producten uit de streek, maar ook zeker over de marktwerking voor boeren en hoe een kleinschalig boerenbedrijf kan overleven in deze tijden van massaproductie en onevenwichtige vraag- en aanbodwerking in Nederland.

Wat we tot nu toe hebben gezien is dat in ieder geval een grote dosis durf en passie nodig is om een boerenbedrijf op te starten of te veranderen. Daarnaast is creativiteit ook een must voor de boer: Creativiteit om op lucratieve manier met de markt om te gaan, maar ook om producten te kweken die bijzonder zijn, en je bedrijf op die manier winstgevend te maken. In een volgende nieuwsbrief zullen we de boeren bekendmaken. We moeten eerst nog verder in gesprek voordat we de champagne open kunnen trekken. Voor nu kunnen we zeggen dat we zeer zeker een vruchtbare samenwerking tussen de boeren en het collectief verwachten!
 
Denk mee!

Heb jij een leuk idee of een goede manier om VOKO Utrecht te helpen opstarten of te verbeteren? Laat het ons weten! Een collectief wordt gevormd door haar leden en we hebben jou nodig om als kerngroep de juiste keuzes te kunnen maken! Je bent welkom om ons te berichten!
Stuur ons een bericht

Bezoeken aan andere voedselcollectieven
 

De afgelopen weken hebben we, naast de bezoeken aan de boeren, ook bezoeken gebracht aan andere voedselcollectieven in Nederland. Hierbij een verslagje van deze bezoeken.

Het waren twee inspirerende en leerzame uitstapjes, onze bezoeken aan VOKOMOKUM (Amsterdam) en Voedselkollektief Amersfoort. We voelden ons welkom en hebben met veel plezier geluisterd naar de mooie verhalen van deze grootschalige collectieven.

Op beide plekken trof ons vooral de eensgezindheid onder de leden; wat een energie komt er uit een groep gelijkgestemden en wat een gezelligheid wanneer die bij elkaar komen om hun bestelde producten op te halen! Wat ook opviel is hoezeer elk collectief een som is van alle deelnemers. De leden bepalen de koers van het geheel, waardoor collectieven onderling erg van elkaar kunnen verschillen. Een aantal punten hebben alle collectieven natuurlijk wel gemeen: kritisch zijn over wat je eet, zelfredzaamheid en erg veel enthousiasme.

Tot slot hebben we vooral meegekregen dat - hoewel het maken van plannen goed is - we vooral zo snel mogelijk zelf aan de slag moeten gaan! Een VOKO is als een organisme: het groeit gaandeweg en heeft actieve leden nodig om de koers te kunnen bepalen. We hebben door de bezoeken dan ook nóg meer zin gekregen om de komende maanden met jullie aan de slag te gaan en zo snel mogelijk een eerste Utrechtse (leden)bijeenkomst te houden!

We hopen nog veel te kunnen uitwisselen met de vele voedselcollectieven die Nederland rijk is; wanneer we zelf wat verder zijn gaan we daar dan ook mee aan de slag.
 
Kijk voor meer informatie op:


unsubscribe from this listupdate subscription preferencesforward to a friend