Copy
UPDATE # 5 | 16 OKTOBER 2015
View this email in your browser
UPDATE # 5
DANCING WITH THE (FOOD) SYSTEM
 
INEENS ZAG JE HET: DE WERELD BESTAAT NIET UIT RECHTE LIJNEN MAAR UIT CIRKELS, VERTRAGINGEN EN 'KANTELPUNTEN'. GEFELICITEERD: JE BENT JE BEWUST GEWORDEN VAN JE SYSTEEMINTUÏTIE. JE BENT WAKKER GEWORDEN. NU IS HET TIJD OM BLIJ TE WORDEN MET JE NIEUWE BRIL

Dancing with the System-updates zijn bedoeld om je te helpen jouw systeembril scherp te stellen en op jouw systeemintuïtie te leren vertrouwen. In deze updates zitten handvatten om jouw eigen systeem (hoe zit jijzelf in elkaar?) en de systemen om je heen te leren begrijpen (jouw organisatie, de samenleving waar je onderdeel van uit maakt), opdat je gemakkelijker wijze beslissingen neemt, want dat is waar het uiteindelijk om gaat :-)  

Deze vijfde update heeft wederom een thematisch tintje: een focus op ons industriële voedselsysteem dat op bijna alle vlakken niet blijkt te 'kloppen'. Gelukkig zijn er allerlei voedsel start-ups die het anders willen doen. Maar werken ze ook echt aan systeemverandering? Verdienen ze onze steun, of is het slimmer zelf een moestuin te starten? Ontdek met mij op welke 7 manieren ons industrieel voedselsysteem uit balans is, maar ook: hoe een start-up als Rechtstreex werkt aan een alternatief! 

En de Green Bridges tip van deze update: benut de werkelijkheid eens bewust als spiegel, om te ontdekken wat zich diep van binnen in jou afspeelt. Ervaar je ongewenste resultaten? Zie die dan als cadeautje om jouw eigen diepere systeemstructuur te ontdekken en daarin veranderingen aan te brengen, waardoor je de resultaten krijgt die je wil!

THIS MONTHS BRIDGES : )
 • NIEUWS
  Waar houdt Green Bridges zich mee bezig
 • DE WERELD BEGRIJPEN
  Ons industriële voedselsysteem blijkt op bijna alle vlakken niet te 'kloppen'. Gelukkig zijn er allerlei voedsel start-ups die het anders willen doen. Maar werken ze ook echt aan systeemverandering? Verdienen ze onze steun, of is het slimmer zelf een moestuin te starten? Ontdek met mij op welke 7 manieren ons industrieel voedselsysteem uit balans is, maar ook: hoe een start-up als Rechtstreex werkt aan een alternatief! 
 • FILMS EN BOEKEN
  Ancient Futures van Helena Norberg-Hodge verhaalt over de regio Ladakh in Noord-India; een regio die tot 1970 een sociaal-ecologische balans kende. 
 • ODE AAN 
  Helmert Woudenberg en zijn toneelfilosofie die ons veel leert over ons eigen systeem; Ontdek hoe 'het vuur in jou' zich verhoudt tot 'de lucht, het water en de aarde' in jou.
 • GREEN BRIDGES TIP
  Benut de werkelijkheid eens bewust als spiegel, om te ontdekken wat zich diep van binnen in jou afspeelt. Ervaar je ongewenste resultaten? Zie die dan als cadeautje om jouw eigen diepere systeemstructuur te ontdekken!
 • SET THE DATE 
  Nieuwe Masterclasses Systeemdenken 13 november. 
  Masterclass Participatieve Systeemverandering op 4 november. 

  Expert meeting story-telling festival op 5 november


  MARTINE VERWEIJ 
  GREEN BRIDGES
NIEUWS : )
: ) START LEIDERSCHAPSACADEMIE ENERGIE TRANSITIE
Op 12 oktober is de 1-jarige leiderschapsacademie energietransitie gestart - 'van systemisch inzicht, naar systemische actie'. Een academie ontworpen en gefaciliteerd door Green Bridges, in samenwerking met Club van Rome Nederland, het Natuurcollege en Netbeheer Nederland. Een leerreis ontworpen volgens de principes van theorie-u. 
: ) BESTUURSLID CLUB VAN ROME NL
In juni ben ik gevraagd bestuurslid te worden van de Club van Rome Nederland. Een organisatie met als missie om systeembewustzijn te vergroten en projecten te steunen en initiëren die duurzame systeemverandering in gang zetten. De Nederlandse associatie van de Club van Rome kan putten uit een internationaal netwerk van 'wijze' mensen uit de wetenschap en het bedrijfsleven die allemaal begrijpen hoe belangrijk het is om met een systeembril naar de wereld te kijken.
: ) LID URBAN TRIBES
Green Bridges is deze zomer ook lid geworden van Urban Tribes, een coöperatie van social designers, web developers en tribale leiders. Urban Tribes steunt stedelijke 'tribale leiders' om steden slimmer en wijzer te maken: de harmonie tussen mens en omgeving herstellen. Het Ubuntu-principe 'ik ben, omdat wij zijn' staat hierbij centraal. 
: ) ONLINE WOORDENBOEK SYSTEEMDYNAMICA  
De echte systeemdenker kijkt niet alleen met een systeembril, maar leert ook een nieuwe taal spreken. Leer jezelf woorden aan als: dynamische balans, integriteit, veerkracht, mentale modellen en archetypes en lok daarmee een heel ander gesprek uit! 
Bezoek het online woordenboek 
systeem-dynamica
DE WERELD BEGRIJPEN: )
Wat is er mis met ons industriële voedselsysteem? En hoe bieden jonge voedsel start-ups daar een antwoord op? Met deze vraag liep ik al een tijdje rond. Want voedsel heb ik elke dag nodig en ik kan dus elke dag ‘de juiste keuze maken’. Een keuze waardoor ik me goed voel, zowel fysiek, als mentaal. Fysiek, omdat ik er gezond door blijf. Mentaal, omdat ik weet dat ik bijdraag aan een voedselsysteem dat werkt. Voor boeren hier en daar, voor tussenleveranciers, het personeel van de supermarkt en de chauffeurs van transporteurs, voor varkens, schapen en bijen. Voor bloemen, het grondwater en de bodem, voor het klimaat en de watercyclus.


Ik was klaar voor een zoektocht die ik graag met je deel. Want wat gaat er mis in ons industriële voedselsysteem? Ik ontdekte 7 diepe systeemproblemen, die ik zo pakkend mogelijk heb willen beschrijven. En hoe bieden vernieuwende voedselconcepten hier een antwoord op? Rechtstreex was de eerste veelbelovende start-up die ik onder de loep nam. 

Deel 2: De 7 systeemproblemen van ons voedselsysteem 
Deel 3: Rechtstreex: wij halen de voedselketen uit de anonimiteit en stoppen de ratrace
LEES- EN KIJKTIPS SYSTEEMDENKEN: )
ANCIENT FUTURES
Helena Norberg-Hodge
In 2003 reisde ik met mijn familie naar Ladakh. Een reis die grote indruk op me maakte, niet in de laatste plaats om wat ik later over Ladakh leerde van antropoloog Norberg-Hodge. In haar boek Ancient Futures doet Norberg-Hodge twee dingen: ze beschrijft in detail hoe Ladakh functioneerde tot 1970. En vervolgens beschrijft ze hoe Ladakh verandert toen de eerste toeristen hun intrede deden, wegen werden aangelegd en centrale energie-infrastructuur werd gerealiseerd. Een samenleving in sociaal-ecologische balans raakt uit balans. Ancient Futures bevat zoveel details over het 'uit balans' raken dat ik begon mee te tekenen en er enkele systeemdiagrammen van heb gemaakt. Werkelijk fascinerend. Wat kunnen we hier veel van leren over het functioneren van onze eigen samenleving! Ineens zie je veel scherper op welke wijze onze samenleving in onbalans is en hoe dat ooit zo ontstaan is. Maar belangrijker nog: dankzij dit boek besef je dat er alternatieven zijn. Lees hier mijn samenvatting van dit boek. 

Let wel op: leren van dit boek is niet makkelijk. Onze mentale modellen over wat vooruitgang is zitten ons in de weg. Ik zou zeggen: doe je best! Je kunt het! 

P.S. Voor wie het boek 'Samenlevingen in balans' van Marja de Vries las (een tip uit de vorige Dancing with the System-update): Ladakh was zo'n samenleving in balans.

BANANA PANCAKES AND THE CHILDREN OF STICKY RICE

Daan Veldhuizen
De recente documentaire Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice van Daan Veldhuizen (nu nog te zien op Uitzending Gemist) illustreert het in 'onbalans' raken van een dorpje in Laos en deed me daarom denken aan hetgeen Helena Norberg-Hodge beschreef over Ladakh. TIP: Denk eens na over je eigen mentale modellen als je deze documentaire kijkt. Bv: 'vooruitgang is niet te stoppen' of 'dat is nu eenmaal een fase waar ze daarheen moeten' of 'dat normaliseert vanzelf wel weer'. Schrijf die overtuigingen eens op voor jezelf en lees dan de blog die ik schreef naar aanleiding van het boek van Norberg-Hodge. 
ODE AAN : )
WATER, VUUR, LUCHT EN AARDE - VIER ENERGIEËN IN HET SPEL VAN HET LEVEN

Helmert Woudenberg, een bekend Nederlands acteur en theaterdocent, schrijft in zijn boekje handleiding voor acteren: 'Ik houd erg van kloppende systemen en ben daardoor lange tijd op zoek geweest naar de steun van ideale spelregels. Daarbij kwam ik in aanraking met de grootste natuurlijke wetmatigheid die er bestaat, namelijk, de wisselwerking van de oerelementen: vuur, water, lucht en aarde. Dit zijn de ultieme spelregels, toepasbaar op alle schakeringen van het leven.' 

Een paar jaar geleden volgde ik een toneelopleiding volgens deze principes. Ik beleefde fysiek welk element bij mij 'in de etalage' staat, welk element 'op de bijrijder stoel' zit en welk element 'op de achterbank'. En het mooiste: welk element 'in de kofferbak' verstopt zit. Dit element heeft de meest pure energie (maar kan er ook erg vervormd uit komen). 

Als je ontdekt hoe het vuur, het water, de lucht en de aarde in 'jouw eigen systeem' een plek hebben, en leert spelen met deze fundamentele energieën, wordt het spel van het leven een stuk leuker. Volgens Woudenberg is 'ether' de essentie. De kwaliteit van het samenspel van de vier. En volgens hem is die kwaliteit te beïnvloeden. Als je er maar mee oefent.  


Vuur - staat voor tegenstand.
Water - voor openheid.
Lucht - voor scheiden en verbinden.
Aarde - voor observeren. 

Het geluid voor vuur is indringend en luid: 'RAH'! Maak van je hand een vuist en haal uit naar een denkbeeldige tegenstander. Het geluid voor water is: 'PAH!' En maak daarbij een cirkel met je handen. Het geluid voor lucht is: 'TSA, TSA, TSA', in voortdurende herhaling. Het geluid om de aarde in ons te wekken is: 'NAH'. Maak hierbij het gebaar alsof je iets op tafel of op de grond legt. 

Een typisch vuur-beroep is: politie-agent. 
Een typisch lucht-beroep is: advocaat of stofzuiger-verkoper. 
Een typisch water-beroep is: verpleegster. 
Een typisch aarde-beroep is: boer. 


En zo verder. Bij Crea kan je een cursus volgen: Spelen volgens Woudenberg. Of koop eens het boekje: "Vuur, water, lucht & aarde", handleiding voor acteren. 

Of ga gewoon eens een dagje bij jezelf na: welk element zit er bij mij in mijn etalage? En wanneer komen die andere elementen naar buiten? En als je merkt dat jouw vurigheid niet zo effectief is in een bepaalde situatie, kan je het water in jou oproepen om de verbinding terug te krijgen met die vervelende collega? Tijd om eens te oefenen! 
GREEN BRIDGES TIP : )
BENUT DAT WAT ER IN WERKELIJKHEID GEBEURT ALS SPIEGEL

"... EN TOEN IK HET PAARD MEE WILDE LEIDEN, GEBEURDE ER HELEMAAL NIKS!":"
Een van de deelnemers van de workshop Natuurlijk Leiderschap met paarden, vertelt over haar eureka moment. Kennelijk zat er iets in 'haar systeem' waardoor het paard dat ze vastpakte geen stap wilde zetten. Het paard was bij andere deelnemers van de workshop immers soepel van zijn plek gekomen. 

Als je ontevreden bent met de resultaten die je krijgt, probeer daar dan eens goed naar te kijken. Als je beseft dat datgene wat er daadwerkelijk gebeurt, een aanwijzing vormt om jouw diepere systeemstructuur beter te begrijpen, dan is elk ongewenst resultaat in feite een cadeautje. Als je dit cadeautje met aandacht uitpakt en jouw systeemstructuur leert zien, kan je hierin ook interveniëren. Bijvoorbeeld door je overtuigingen aan te passen. Dus niet gelijk denken als je een ander resultaat krijgt dan gewenst: dat zal wel aan de ander liggen. Of: de tijd was nog niet rijp. Of: zo belangrijk was het ook weer niet. Nee: zie het ongewenste resultaat als cadeautje om eens dieper te graven naar dat wat er diep in jou verstopt zit, dat invloed heeft op deze uitkomst. Jouw fysieke realiteit is een vrij letterlijke spiegel van jouw innerlijke realiteit (jouw systeemstructuur). En zo geldt ook: de fysieke realiteit van een organisatie is de spiegel van de onderliggende systeemstructuur van die organisatie. 

 

EEN PERSOONLIJK VOORBEELD:
Mijn vakantie van twee weken in september werd relatief stressvol, wat tot spanningen tussen mij en mijn partner leidde, waar ik hem, om allerlei redenen, mede de schuld van gaf. Toen we enkele dagen terug waren en ik weer mijn ontspannen zelf was, vloeide de spanning tussen ons ook weg. Ineens besefte ik: dat onze vakantie stressvol was, kwam door wat zich diep van binnen in mezelf had afgespeeld. Ik was op vakantie gegaan met twee ideeën. De eerste: 'een jonge ondernemer zou niet in september op vakantie moeten gaan; een maand waarin zoveel gebeurt'. De tweede: 'deze vakantie moet leuk en relaxed worden, want daar zijn we heel hard aan toe en dat is belangrijk voor onze relatie'. Niet gek toch, dat de ontspanning ver te zoeken was..? 


EEN VOORBEELD OP ORGANISATIE VLAK:

De manager duurzaamheid van een grote organisatie die bulk producten maakt in de bouw, heeft veel moeite om de rest van de organisatie te enthousiasmeren voor haar ideeën. Na een aantal gesprekken en het gezamenlijk uitschrijven van haar verhaal, komt ze tot de conclusie dat ze de organisatie was gaan veroordelen voor de traagheid waarmee het roer omgaat. Ook voelde ze weinig waardering voor dat wat de organisatie jarenlang had gepresteerd. Nadat ze haar eigen veronderstelling hierover tegen het licht hield en aanpaste -"Wat is het eigenlijk knap hoe het bedrijf al decennia lang overleeft en goed voor zijn mensen zorgt!"- merkte ze dat ze in gesprekken met collega's makkelijker aansluiting vindt en daardoor meer ruimte krijgt voor haar ideeën. Collega's voelen dat ze hen niet - onbewust - veroordeelt en vanuit verbinding ontstaat bij hen ruimte om mee te denken over acties gericht op verduurzaming. 
AGENDA : )
NIEUWE MASTERCLASSES SYSTEEMDENKEN
Op 13 november organiseert Green Bridges een nieuwe masterclass systeemdenken voor duurzame innovatie. Leid jij een project of onderneming waarbij de transitie naar een duurzame samenleving voorop staat? Misschien probeer je jouw eigen organisatie of sector te verduurzamen en loop je aan tegen het bestaande organisatiesysteem. Of probeer je met jouw start-up het voedselsysteem te veranderen? Of je je nu inzet voor je eigen start-up of project, het verduurzamen van de bouwsector of poogt materiaalkringlopen te sluiten voor een tapijtfabrikant: je zult profijt hebben van het ontwikkelen van een systeembril. In deze Masterclass leer je systeemdenken door het gewoon te doen; met je eigen casus of - als deze te ingewikkeld is om mee te starten - een bestaande casus. Ken je iemand die dit leuk zou kunnen vinden? Stuur deze mailing dan gerust door. Meer informatie 

MASTERCLASS PARTICIPATIEVE SYSTEEMVERANDERING
Op 4 november organiseert Green Bridges weer een masterclass participatieve systeemverandering. In deze masterclass leer je de principes achter methodieken waarmee je met verschillende actoren aan systeemverandering kunt werken. Denk aan: WorldCafé, Open Space, Future Search, Theorie-U en Search Conferenties.  Deze Masterclass is een ideale opvolging van de MasterClass systeemdenken, maar kan je ook volgen als je nog niet aan die Masterclass hebt deelgenomen. Meer informatie

EXPERT MEETING STORY-TELLING FESTIVAL - THEORIE-U & STORY-TELLING
Van 1-8 november vindt in Amsterdam het internationaal story-telling festival plaats. Op 5 november komen 'inbrengers' van verhalen en 'teweegbrengers' van verhalen bij elkaar tijdens een expert meeting over de inzet van story-telling binnen complexe veranderprocessen, ontworpen op basis van de principes van theorie-u. Ik ben door de organisatoren gevraagd een van de twee workshops over dit thema te faciliteren en te vertellen over mijn ervaringen met de inzet van story-telling in een theorie-u proces (theorie-u kan je zien als een raamwerk voor participatieve systeemverandering). Het wordt een interactieve workshop waarbij theorie en praktijk elkaar afwisselen. Grijp je kans om meer te leren over story-telling binnen complexe veranderprocessen. Hier vind je meer informatie. 
OPROEP : )

KEN JIJ AFSTUDEERDERS DIE WILLEN BIJDRAGEN AAN EEN PARTICIPATIEF ONDERZOEKSPROCES RICHTING EEN DUURZAAM ZELFVOORZIENEND JAVA-EILAND IN 2040?

Begin deze zomer ben ik betrokken geraakt bij een heel bijzonder onderzoeksproces op Java-eiland, een klein eiland midden in Amsterdam. De vraag die in dit onderzoek van transformatie-ontwerper Soheila Najand centraal staat, is hoe de duurzame, zelfvoorzienende toekomst van Java-eiland eruit zou kunnen zien in 2040. Op 28 augustus vond een werkconferentie plaats die ik faciliteerde volgens de principes van methodieken voor grootschalige systeemverandering. Hierbij waren bewoners en gebruikers van Java-eiland aanwezig, de centrale gemeente en het stadsdeel, woningbouwcorporaties, verhuurders, het energiebedrijf, lokale ondernemers en  experts op het gebied van klimaatverandering en duurzame energie. Soheila Najand is als ontwerpster door Zef Hemel, bijzonder hoogleraar grootstedelijke problematiek, gevraagd om tot een prototype te komen voor duurzame gebiedsontwikkeling. Maar zij gelooft (net als ik) niet dat zoiets kan, als je niet iedereen die er toe doet betrekt. Een systeemveranderingsproces op een eiland midden in de stad. Daar wil ik me wel voor inzetten!

Heel graag zou ik hierbij samenwerken met afstudeerders die de handen uit de mouwen willen steken en van dit proces willen leren. Ik denk daarbij aan de volgende studierichtingen: planologie, klimaatwetenschappen, bouwkunde, sociale geografie, technische bestuurskunde of transitie-wetenschappen. Wie oh wie, kent afstudeerders die zich hierop richten, en/of recent afgestudeerden die een periode ervaring op willen doen? Stuur dan een mailtje naar:
verweij@greenbridges.nl 
Heb je deze 'mailing' via een andere weg ontvangen dan via e-mail en wil je je inschrijven voor de mailinglijst, dan kan dat hier. 
Share
Tweet
Forward
+1
Copyright © 2014 GREEN BRIDGES All rights reserved.

CONTACT US

verweij@greenbridges.nl
+31 (0)6307 36851