Copy
UPDATE #19 DECEMBER 2014
View this email in your browser
UPDATE # 1
DANCING WITH THE SYSTEM

INEENS ZAG JE HET: DE WERELD IS ROND EN NIET PLAT. OORZAKEN HEBBEN GEVOLGEN, DIE WEER CONSEQUENTIES HEBBEN DIE WEER INGRIJPEN OP DE OORZAKEN. GEFELICITEERD: JE BENT JE BEWUST GEWORDEN VAN JE SYSTEEMINTUÏTIE. JE BENT WAKKER GEWORDEN.

Deze maandelijkse mailing is voor duurzaamheid professionals die hun systeembril hebben gevonden, verder willen scherp stellen en meer op hun systeemintuïtie willen leren vertrouwen om de systemen om hen heen te begrijpen, te verbeteren en opnieuw te ontwerpen. 

THIS MONTHS BRIDGES : )
 • OPVALLENDE ARTIKELEN UIT DE MEDIA
  Archetypisch systeemgedrag leren herkennen.
 • WAT MIJ OPVIEL IN MIJN OMGEVING 
  Gekke systeemgedragingen. 
  Deze keer: de EkoPlaza-conceptstore onder mijn huis.
  En dan nog de vraag: rijd je weleens paard? Dan doe je aan 'dancing with the system'. 
 • EEN BEKNOPTE LEESLIJST VAN BOEKEN 
  Met jouw nieuwe 'systeembril' makkelijk te lezen en een manier om die bril aan te scherpen;
 • ODE AAN 
  De regel van zes. Een oude wijsheid op het gebied van systeemdenken. 
 • GREEN BRIDGES TIP
  Benut je drie breinen voor echte systeemintuïtie. 
 • SET THE DATE 
  Opfris-avond' systeemdenken op dinsdag 10 februari. 
  Nieuwe Masterclasses Systeemdenken op 30 januari, 20 maart en 1 mei. 
  Masterclass Participatieve Systeemverandering op 17 april. 


GREEN BRIDGES
MARTINE VERWEIJ : ) 
IN THE MEDIA : )
: ) Duurzame fraude. Heb je gehoord hoeveel negatieve consequenties de nieuwe fraudewet heeft? Burgers die niet opzettelijk frauderen krijgen hoge boetes. Is dit een 'fixes that backfire' voorbeeld of gaat het om 'shifting the burden'?
Lees dit artikel in de Correspondent en oordeel zelf.

Wil je weten wat mijn analyse was?
Zie hier het systeemdiagram dat ik er van maakte en de toelichting daarbij. 
: ) Over duurzame mobiliteit gesproken. In de Groene Amsterdammer stond zo'n gek verhaal: de A9 (Gaasperdammerweg) wordt binnenkort verbreed, ondanks dat politici weten dat dit onzin is. Een democratische blooper. In welk systeem zitten politici vast? 

Lees het artikel via Groene Amsterdammer of Blendl en bekijk vervolgens mijn systeem-analyse. Hoe kon dit misgaan? 
WAT MIJ OPVIEL : )
: ) De EKO-plaza concepstore onder mijn huis: moet ik daar blij mij zijn of niet? Als eco-modernist denk ik van wel. Maar de systeemdenker in mij ziet het anders.

In deze blog analyseer ik in welk systeem-archetype de EKO-plaza verzeild is geraakt, met alle gevolgen van dien. 
: ) Paardrijden is als 'dancing with the system'. Gek dat ik dat niet eerder inzag. Paardrijden is een evenwichtsport. In systemen is een dynamisch evenwicht de meest prettige situatie.

In deze blog verwonder ik mij over de mate waarin paardrijden is als 'dancing with the system' en wat je daarvan kan leren over hoe systemen werken.  
ODE AAN : )

DE REGEL VAN ZES:
EEN OUDE WIJSHEID OP HET GEBIED VAN SYSTEEMDENKEN 

Paula Underwood (een wisdomkeeper van een Amerikaanse Indianenstam) leerde van haar vader systeemdenken. Als ze een vraag had bleek hij benieuwd of ze het antwoord ook zelf kon vinden. Als ze dan een antwoord vond zei hij haar: 'Ja, dat is een van de antwoorden die ik ook heb gevonden in mijn leven'. Hij voegde daar dan aan toe dat hij ook nog andere antwoorden had gevonden. Zo ontstond spelenderwijs wat Paula Underwood beschrijft als 'de regel van zes'. Ze leerde voor ieder waarneembaar verschijnsel tenminste zes verklaringen vinden. Waarschijnlijk zijn er wel zestig, maar als je er zes vindt, zal het je gevoelig maken voor de complexiteit van het universum en voor de vele verschillende manieren waarop we iets kunnen waarnemen. Het zal voorkomen dat je je fixeert op de eerste aannemelijke verklaring als De Waarheid. 


Uit het boek: Samenlevingen in Balans, van Marja de Vries
BOEKENTIPS SYSTEEMDENKEN: )
THE FIFTH DISCIPLINE
The Art & Practice of the Learning Organization
Peter M. Senge


Peter Senge neemt de organisatie als uitgangspunt en ziet die - terecht - als een levend, lerend systeem waarbij de structuur (van fysieke structuur tot mentale modellen) het uiteindelijke gedrag veroorzaakt van medewerker tot CEO. Het boek bevat veel aansprekende, logische voorbeelden ondersteund met systeem-diagrammen en uitgeschreven toelichting. Denk bijvoorbeeld aan 'corporate verander-moeheid'. Hoe kan je dit soort (negatieve) vicieuze cirkels doorbreken? Vooral zeer de moeite als je binnen of met een groot bedrijf verduurzaming nastreeft. 
SYSTEEM DENKEN
Van goed bedoeld naar goed gedaan
Jaap Schaveling


Deze Nederlandse auteur werkte samen met Brian Goodman, een internationaal bekende systeemdenker. Dit boek focust op uitstekende wijze op de verschillende systeemarchetypes en hoe hierin te interveniëren. Ook wordt de basisniveau cursus van het ISEE - in het Engels - prachtig ondersteund door dit boek. Je leert in stappen een systeemprobleem te ontrafelen. 
THINKING IN SYSTEMS
A Practice

Donatella H. Meadows

Donella Meadows is tevens bekend van het boek Limits to Growth. Zij is een zeer krachtig docent systemsthinking en relevant voor duurzaamheidprofessionals omdat zij zelf ook erg bezig is met de staat van de aarde en haar voorbeelden hier dus ook naar neigen. Haar poging in een van de laatste hoofdstukken om hiërarchie aan te brengen in niveaus van interventies (mate van hefboomwerking), vond ik zeer nobel en inspirerend. 
 
GREEN BRIDGES TIP : )
SYSTEEMINTUÏTIE
Wist je dat sinds enkele jaren wetenschappers weer opnieuw weten wat allang bekend was; namelijk dat de mens drie neurale systemen ('breinen') heeft. De hersenen (het grootst), het hart en je buik.

De Green Bridges tip voor het begrijpen van systemen en vooral wanneer die niet goed lijken te werken: probeer eens naar je hart of je buik te luisteren: daar schuilt een groot deel van mijn systeemintuïtie. Misschien ook die van jou? 

Als je in je buik voelt dat er iets niet klopt, zet je vervolgens je hersens in om dit eens goed te analyseren. Wil je weten of je analyse klopt: gebruik je weer je buik en je hart! 
OFRIS-AVOND
Op 10 februari organiseert Green Bridges een opfris-avond systeemdenken voor deelnemers van de Masterclass op 28 november. Eet mee bij Café de Ceuvel en neem je eigen - verder uitgewerkte - casus mee. Bedenk van tevoren wat je vragen zijn. Met elkaar helpen we elkaar een stap verder met de eigen casuïstiek. Op tafel een groot tafelkleed om op te tekenen. Kosten diner: zelf te verrekenen. Verder geen kosten. Meld je aan via:
verweij@greenbridges.nl

NIEUWE MASTERCLASSES SYSTEEMDENKEN
Op 30 januari, 20 maart en 1 mei organiseert Green Bridges nieuwe masterclasses systeemdenken voor duurzaamheid professionals. Ken je iemand die dit leuk zou kunnen vinden?  Stuur deze mailing dan gerust door. Meer
informatie Masterclasses. 

MASTERCLASS PARTICIPATIEVE SYSTEEMVERANDERING
Op 17 april organiseert Green Bridges een masterclass participatieve systeemverandering. In deze masterclass leer je de principes achter methodieken waarmee je met verschillende actoren aan systeemverandering kunt werken. Denk aan: WorldCafé, Open Space, Future Search en Search Conferenties.  Deze Masterclass is een ideale opvolging van de MasterClass systeemdenken, maar kan je ook volgen als je nog niet aan die Masterclass hebt deelgenomen.
 Meer informatie. 
Share
Tweet
Forward
+1
Copyright © 2014 GREEN BRIDGES All rights reserved.

CONTACT US

verweij@greenbridges.nl
+31 (0)6307 36851