Copy
# UITNODIGING VOOR SYSTEMISCH LEERATELIER
27 juni 2016 - 12.30 tot 17.30 uur en/of 18.30-21.30
View this email in your browser
SYSTEMISCH LEERATELIER: (SOCIAL) START-UPS/VENTURES EN ZZP'ERS

Systemisch werken op organisatie-niveau is een manier om de onderstroom in organisaties, projecten en teams zichtbaar en voelbaar te maken. Dit gebeurt door gebruik te maken van representanten of objecten die worden opgesteld in de ruimte, in relatie tot het vraagstuk, van waaruit de onderliggende dynamiek zichtbaar wordt. 

Een systeem-opstelling kan de onderlinge verhoudingen, gevoelens en atitudes van betrokken actoren en elementen in het organisatie-systeem inzichtelijk maken. Dynamieken en samenhangen kunnen zich tonen die tot verrassende impulsen en nieuwe richtingen inspireren. Beweging in ons denken en in de onderlinge relaties, kan leiden tot verandering in de fysieke realiteit van alledag. 

Op 27 juni organiseert Green Bridges samen met Tony Rook een systemisch leeratelier specifiek voor social-ventures (start-ups) en ZZP'ers met een maatschappelijke missie. 

Doe mee als je vragen hebt over de onderstroom in jouw organisatie, jouw ZZP-schap of project: de dieperliggende patronen die de realiteit van jouw organisatie voeden.

Doe ook mee als je als representant aanwezig wil zijn en zo meer wil leren over systemisch werk en/of bij wil dragen aan de verheldering van casuïstiek van anderen. 

Met jouw vraag als uitgangspunt zullen facilitators Tony Rook en Martine Verweij de onderstroom zichtbaar maken en waar mogelijk interveniëren om de gezondheid van het organisatiesysteem, team of project te herstellen. 

Misschien zit je met een van de volgende systemische vragen: 

Ordeningsvragen zoals
 • Waar staat de klant in dit organisatiesysteem en is dat een gezonde plek? 
 • Is de aandacht die er is voor de verbindende krachten in deze organisatie, de kern functies en de krachten die zorgdragen voor de autonomie van deze organisatie, goed verdeeld? 
 • Wat zijn de leidende principes in deze organisaties en klopt de ordening hierin, om effectief te zijn? 
Uitwisselingsvragen zoals
 • Is dit een gezond groeiend organisatiesysteem? Oftewel: is de balans tussen geven en nemen op orde?
 • Waarom lijkt de groei te stokken? Wat houdt dit tegen?  
 • De organisatie groeit te hard; het lijkt wel alsof er grotere krachten aan het werk zijn; hoe hiermee om te gaan?
Bindingsvragen zoals: 
 • Is dit een organisatie van mensen of van functies en wat heeft dat voor impact op het werk? 
 • Is er voor iedereen die met en bij ons werkt echt een plek? 
Bestemmingsvragen zoals: 
 • Wie is de systemisch eigenaar van de organisatie en wat betekent dat voor een volgende fase? 
 • Wat is het hogere doel van deze organisatie en heeft dit doel voldoende kracht om richting te geven?
 • Hoe verhoudt onze missie en geplande doel, zich tot de zich ontwikkelende toekomst? 
GREEN BRIDGES
MARTINE VERWEIJ : ) 
WAT LEVERT DIT LEERATELIER OP ? : )
 • Je leert meer over systemisch werken, de principes, de wetmatigheden die aan het licht kunnen komen en de condities die nodig zijn om op zo'n manier te werken
 • Je ervaart de kracht van systemisch werken (opstellingen / systemische oefeningen)
 • Je verkent een hardnekkig vraagstuk dat jou bezighoudt en ontdekt meer over de onderstroom van dit vraagstuk 
 • Je ervaart het effect van interventies op de diverse elementen in het systeem (functies/ personen/ doelstellingen/ leidende principes, etc.) 
 • In potentie zie je belemmerende patronen op dusdanige wijze onder ogen, dat je ze kunt loslaten. Systemisch werk kan 'helend' zijn. 
HET PROGRAMMA : )
Je kunt deelnemen van 12.30 tot 17.30 of van 18.30 tot 21.30  (of beide)*. Voor beide tijd-frames geldt het volgende programma: 

12.30 (18.30) INLOOP 
12.45 (18.45) START
 • KENNISMAKINGSRONDE EN CASUÏSTIEK DEELNEMERS 
 • INTRODUCTIE SYSTEMISCH WERKEN - THEORETISCH KADER (SYSTEMISCHE PRINCIPES)
 • OPSTELLINGEN EN SYSTEMISCHE OEFENINGEN 
17.15 (21.15) - AFRONDING 
17.30 (21.30) - EINDE
 


*We laten de verschillende tijds-frames alleen doorgaan als er voldoende deelnemers (en daarmee 'representanten') zijn. 
BEGELEIDERS : )
: ) Martine Verweij is adviseur duurzaamheid en innovatie en volgde diverse opleidingen op het gebied van systeemdenken en systeemverandering, waaronder bij het ISEE-systems instituut. Momenteel volgt zij een intensieve opleiding systemisch werken in organisaties aan het Hellinger Instituut. 

Martine werkt in de praktijk aan complexe duurzaamheid uitdagingen vanuit de principes van het systeemdenken en de kracht van systemisch werken en wil haar enthousiasme over deze manier van werken op andere professionals overbrengen: ‘systeemdenken is niet zo ingewikkeld als mensen denken en wel heel effectief, vooral als je dit met meerdere stakeholders samen doet.’ 
: ) Tony Rook is actief als interim manager en team coach binnen bedrijven en non-profits. Net als Martine volgt hij momenteel de opleiding Systeemdynamiek in organisaties, om het systemisch werk meer in zijn aanpak te integreren
CASUÏSTIEK : )
: ) Tijdens dit systemisch leeratelier brengen deelnemers de casuïstiek in. Er is vermoedelijk ruimte om per tijdsframe zo'n 4 tot 5 vragen te behandelen. Helemaal zeker weten doen we dit niet. Elke opstelling en oefening heeft z'n eigen tijd nodig. 

Andere aanwezigen wordt gevraagd om in de verschillende oefeningen/ opstellingen beschikbaar te zijn als representant. Dit is op vrijwillige basis, oftewel: je bepaalt zelf of je dit wil.  
PRAKTISCHE ZAKEN : )
DATUM EN TIJD : )
27 juni van 12.30 - 17.30  en van 18.30 - 21.30 
LOCATIE : ) 
broedplaats Cinetol 
Tolstraat 182, 1074 VM Amsterdam
autotip: parkeer bij een park & ride (bv A'dam RAI) en neem vanaf daar de tram of huur een ov-fiets (check: 9292 info) - parkeren in de Pijp op de meter is duur

VOOR WIE : ) 
 1. (Duurzame) start-ups en ZZP'ers die de systemische onderstroom van hun projecten en ondernemingen willen verkennen. 
 2. Mensen die zelf geen casus willen inbrengen, maar wel ervaring willen opdoen als representant om daarmee meer gevoel te krijgen bij de kracht van systemisch werk en meer willen ontdekken over veel voorkomende patronen/dynamieken in organisaties. 
INSCHRIJVEN EN VOORWAARDEN: )
INSCHRIJVEN : ) 
Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar verweij@greenbridges.nl en kort de casus te beschrijven die je wil inbrengen (hoeft geen helder verhaal te zijn). Als er voldoende plek is ontvang je een bevestiging. Als je collega's of (project)partners mee wil nemen, omdat het vraagstuk hen ook aangaat, dan kan dat. Geef dit dan aan bij je inschrijving.  

Geef aan of je bij de eerste of tweede sessie wil zijn, bij beide, of dat je geen voorkeur hebt. Het kan zijn dat we een van de twee sessies niet door laten gaan, als de meeste mensen 's avonds, of juist 's middags kunnen. 

Je kan je ook aanmelden om als representant aanwezig te zijn. Je kunt hier veel van leren over systemisch werk en veel voorkomende systemische organisatie-vraagstukken. 

Aanmelden kan tot uiterlijk 25 juni. 


BIJDRAGE AAN DE KOSTEN : ) 
Deelname aan dit systemisch leeratelier is gratis voor representanten. Inbrengers van een vraag die systemisch wordt verkend betalen naar draagkracht:  
 • fles wijn - een symbolische bijdrage 
 • 50 euro - kosten-dekkende bijdrage voor zaalhuur (excl kosten begeleiding)
 • 100 euro - kosten-dekkende bijdrage incl kosten begeleiding 
ETEN EN DRINKEN : )
We starten om 12.30 uur; zorg dat je al wat geluncht hebt, of lunch voorafgaand in het bar-restaurant van Cinetol. We eindigen om 17.30. Je kunt dan in het bar-restaurant van Cinetol een hapje eten.

De tweede sessie start om 18.30. Zorg ook dan dat je al wat gegeten hebt.

We zorgen voor koffie, thee en water tijdens de sessie. Als je iets anders wil drinken kan je dat zelf meenemen of bij de bar van Cinetol bestellen in de pauzes. Neem wat fruit of koekjes mee als energy-break tussendoor.     
 
AGENDA : )
MASTERCLASS SYSTEEMDENKEN  : )
Op 9 september organiseert Green Bridges een nieuwe masterclass systeemdenken voor duurzame innovatie. Leid jij een project of onderneming waarbij de transitie naar een duurzame samenleving voorop staat? Misschien probeer je jouw eigen organisatie of sector te verduurzamen en loop je aan tegen het bestaande organisatiesysteem. Of probeer je met jouw start-up het voedselsysteem te veranderen? Of je je nu inzet voor je eigen start-up of project, het verduurzamen van de bouwsector of poogt materiaalkringlopen te sluiten voor een tapijtfabrikant: je zult profijt hebben van het ontwikkelen van een systeembril. In deze Masterclass leer je systeemdenken door het gewoon te doen; met je eigen casus of - als deze te ingewikkeld is om mee te starten - een bestaande casus. Ken je iemand die dit leuk zou kunnen vinden? Stuur deze mailing dan gerust door. Meer informatie 

MASTERCLASS PARTICIPATIEVE SYSTEEMVERANDERING  : )
Op 21 oktober organiseert Green Bridges een masterclass participatieve systeemverandering. In deze masterclass leer je de principes kennen achter methodieken waarmee je met verschillende actoren aan systeemverandering kunt werken. Denk aan: WorldCafé, Open Space, Future Search, Theory-U en Search Conferenties. Deze Masterclass is een ideale opvolging van de MasterClass systeemdenken, maar kan je ook volgen als je nog niet aan die Masterclass hebt deelgenomen. Bel gerust om even te overleggen over de inhoud van de masterclass. Deze masterclass is vooral handig als je al ervaring hebt met veranderingstrajecten waarbij je 'het hele systeem' probeert mee te nemen. Je kunt deze dag zien als een 'reflectie-dag' waarbij je beter begrijpt wat je intuïtief misschien al doet en meer aandacht krijgt voor de details die van belang zijn.  Meer informatie 

KUNST VAN HET STILSTAAN - SYSTEMISCH LEIDERSCHAP VOOR WERELDVERBETERAARS : )
Van17-19 juni organiseert Green Bridges in samenwerking met Nancy Wiltink van Tuin aan Zee, Christopher Baan van Mobius Executive Leadership en Frank Gorter, rentmeester en eco-preneur, de tweede editie van Kunst van Het Stilstaan. Een ontspannen, diepgaande en speelse Systemisch Leiderschap Masterclass voor wereldverbeteraars.

Ben jij Young at Heart en heb je het gevoel dat jij jezelf te vaak voorbij rent in je gedrevenheid om bij te dragen aan een betere wereld? Vermoed je dat jouw innerlijke onbalans, je minder effectief maakt in de buitenwereld? Wil je leren hoe je jouw eigen dynamische balans kan terugvinden en hoe je meer op jouw innerlijk kompas kan vertrouwen? Lees dan
de uitnodiging en kijk of deze bij jou resoneert. 
Wil je weten hoe het vorig jaar was, lees hier dan het verslag van vorig jaar. Al zal dit jaar natuurlijk weer helemaal anders gaan, met nieuwe ingrediënten om mee te spelen! Voor meer en persoonlijke informatie, neem contact op met Martine Verweij, verweij@greenbridges.nl. 
Share
Tweet
Forward
+1
Copyright © 2014 GREEN BRIDGES All rights reserved.

CONTACT US

verweij@greenbridges.nl
+31 (0)6307 36851This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Green Bridges · Tweede Jacob van Campenstraat 137-3 · Amsterdam, Noord-Holland 1073XS · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp