Copy
UPDATE # 3 | 14 APRIL 2015
View this email in your browser
UPDATE # 3
DANCING WITH THE SYSTEM

INEENS ZAG JE HET: DE WERELD BESTAAT NIET UIT RECHTE LIJNEN MAAR UIT CIRKELS, VERTRAGINGEN EN 'KANTELPUNTEN'. GEFELICITEERD: JE BENT JE BEWUST GEWORDEN VAN JE SYSTEEMINTUÏTIE. JE BENT WAKKER GEWORDEN.

Deze maandelijkse mailing is voor (duurzaamheid) professionals zoals jij die hun systeembril hebben gevonden, willen scherp stellen en op hun systeemintuïtie willen leren vertrouwen. Leer samen met Green Bridges de systemen om je heen begrijpen, verbeteren en opnieuw ontwerpen!  

THIS MONTHS BRIDGES : )
 • INSPIRATIE, MET DANK AAN DE MEDIA
  In Noorwegen is de kabeljauw weer terug. Wat voor systeeminterventies hebben gewerkt? 
  Shell en klimaatverandering: tijd voor een opfriscursus door Peter Senge?  
 • WAT MIJ OPVIEL IN MIJN OMGEVING 
  Waarom lukt Singapore wel wat Nederland (nog) niet lukt als het om duurzaamheid gaat?

  Een visie hebben en uitspeken is nog niet zo gemakkelijk is (en wel belangrijk!). Waarom is dat? Ik probeerde het uit. 
 • LEESTIPS OM JOUW SYSTEEMBRIL AAN TE SCHERPEN 
  De afgelopen twee maanden las ik o.a.: 

  Een vorm van beschaving (Klaas van Egmond)
  De hele olifant in beeld (Marja de Vries) 
  'Connected wisdom: living stories about living systems' (Linda Booth Sweeney). 
 • ODE AAN 
  De wondere wereld van de systeemgrenzen; daar waar de diversiteit groot is en vernieuwing ontstaat! 
 • GREEN BRIDGES TIP
  Een bruggetje bouwen van verleden naar heden: laten we dat vaker doen!
 • SET THE DATE 
  Opfris-avond systeemdenken op dinsdag 12 mei. 
  Masterclass Systeemdenken op
   mei. 
  Masterclass Participatieve Systeemverandering op 24 april. 
  Young Club of Rome Leiderschaps Masterclass voor Wereldverbeteraars van 5 tot 7 juni  

GREEN BRIDGES
MARTINE VERWEIJ : ) 
IN THE MEDIA : )
: )  In Noorwegen zit aan bijna elke haak weer een vis. Een aantal systeeminterventies heeft gewerkt en de kabeljauw is terug. Hoe is de Noren dit gelukt? Wat kunnen we hiervan leren voor andere 'tragedies van de meent'?

Lees verder over wat ik hier van leerde over wat voor soort interventies werken en waarom. 
: ) Het gebeurt me vaker. Ineens klikken twee dingen in elkaar, waardoor ik de wereld scherper zie. Een paar dagen geleden gebeurde me dat met de woorden van twee wijze mannen, waardoor ik meen te zien dat Shell het zicht op de veranderende werkelijkheid verloor.

Wat maakt dat ik dit denk en wat kunnen wij hiervan leren? En zijn jij en en ik eigenlijk in staat onze mentale modellen te ontdekken en op tijd los te laten? 
WAT MIJ OPVIEL : )
: ) Enkele weken geleden was ik bij een bijeenkomst van Pakhuis de Zwijger, getiteld: Sustainable and Inclusive Planning in Singapore. Ondanks de excellente toelichting van Ng Lye Hock leken de meeste aanwezigen niet te snappen hoe het Singapore gelukt is om zo duurzaam en groen te worden.

Toch denk ik dat dit met een systeembril op wel te begrijpen is. Denk je met me mee? 
: ) Het is mij laatst weer gebeurd: ineens had ik een visie. Maar durf ik die te delen met anderen? Valt mij geen maatschappelijke hoon ten deel? Een visie hebben en uitspreken is niet zo simpel als het lijkt. Donella Meadows inspireerde mij om te onderzoeken hoe dit komt.

Heb jij een visie op een duurzame wereld? En durf je die te delen met anderen? Lees hier waarom een visie hebben en delen nog niet gemakkelijk is, maar wel heel belangrijk!
ODE AAN : )
HET FENOMEEN 'SYSTEEMGRENS'

Systeemgrenzen: of je nu tuiniert, bedenkt waar je jouw organisatie wil vestigen of een rondje fietst langs de rafelranden van de stad, intuïtief weet je vast dat juist de grenzen van een systeem interessant zijn.

Aan de randen gebeuren de spannendste dingen, ontstaat kruisbestuiving en is de diversiteit groot.
 
Systeemgrenzen bestaan eigenlijk niet: ze zijn slechts een product van ons denken om een bepaald deel van een groter systeem te begrijpen. Toch komen we in de fysieke en mentale realiteit wel degelijk grenzen tegen (paradox). Al vind ik randen een beter woord, omdat ik me dan meer uitgenodigd voel om af en toe over het randje te kijken en stappen!
 
Daar waar in jouw tuin de vijver en het gras elkaar raken gebeurt van alles. Nabij de heg en het grasveld ook. En als je naar jouw organisatie kijkt, zie je dan de grenzen en wat juist daar gebeurt?
 
Permacultuur ontwerpers benutten randen vanwege het ‘edge effect’. Een ecologisch principe dat beschrijft dat er een grotere diversiteit van leven is daar waar ecosystemen overlappen. Op deze plekken vind je soorten van beide ecosystemen en soorten die in geen van beide ecosystemen te vinden zijn, maar die zich helemaal hebben aangepast aan de condities van zo'n transitie-zone.  
 
Grenzen komen overal voor en hebben een rol. Wetenschappers uit allerlei disciplines hebben ontdekt dat dynamische systemen een punt hebben dat de kritische balans vormt tussen tegengestelde en complementaire krachten. Het is een punt van balans tussen entropie en syntropie, afbraak en groei, catabolisme en anabolisme, stabiliteit en flexibiliteit.
 
Dit punt wordt ook wel genoemd: ‘de grens van chaos’.
 
En het is precies dit punt dat de meest optimale plek is voor complexe systemen om te kunnen reageren op een zich constant veranderende wereld. Op dit punt ontstaat creativiteit. Het is ook de situatie waarin kleine verschillen grote gevolgen kunnen hebben.
 
Ecosysteem grenzen vind je:
 • Nabij water, zoals rivieren, meren en stromen
 • Daar waar bossen, gebergte tegenkomen of overgaan in grasland
 • Daar waar rotsen en kliffen beginnen
 • Daar waar in het bos een open plek bestaat
 • Daar waar een groot verschil in type grond en hydrologie bestaat
Maar grenzen vind je ook op andere vlakken. Weet jij bijvoorbeeld waar jouw mentale grenzen liggen en wat er gebeurt als je juist op dat grensvlak aan het werk gaat? En wat stel jij je voor bij plekken waar ideologieën of culturen elkaar grenzen: wat zie je daar ontstaan?

Grenzen zijn fascinerend en leveren creativiteit, diversiteit en veerkracht op. Vandaar dat ik een ode breng aan grenzen. Vier je met me mee!? 

Meer over grenzen: 

In de permacultuur - the edge effect
E
en artikel in Wired over 'the edge of chaos' 
LEESTIPS SYSTEEMDENKEN: )
EEN VORM VAN BESCHAVING
Klaas van Egmond
Ben je nieuwsgierig naar het diepste niveau van systemen: de cyclische ontwikkeling van ons wereldbeeld, dan is dit boek iets voor jou. Van Egmond beargumenteerd dat ons wereldbeeld uit vier dimensies bestaat (individu < > collectief // geestelijk < > materieel), en dat ons wereldbeeld zich cyclisch verschuift langs die dimensies. Het zal je niet verbazen dat we ons nu bevinden in het materiele - individuele kwadrant en door ontwikkelen richting het spirituele-individuele kwadrant.

Een duurzame toekomst staat of valt volgens van Egmond met het bereiken van het middelpunt: de balans tussen de vier dimensies. Dit is nog niet zo makkelijk. Van Egmond beschrijft legio krachten die ons van dat middelpunt wegvoeren (waaronder de media), maar benoemt ook krachten die ons naar dit middelpunt toebrengen. Abstracte lectuur, die ik toch van harte aan kan raden. Mocht het hele boek je teveel zijn: 


Lees hier mijn samenvatting van dit boek en de blog die ik over een specifieke passage schreef. Of lees een samenvattend essay van Van Egmond. 
DE HELE OLIFANT IN BEELD
Inzicht in het bestaan en de werking van universele wetten en de gulden snede. Door Marja de Vries

Dit is zo'n boek dat je wereld op z'n kop kan zetten en dat eigenlijk niet samen te vatten is. Toch heb ik een poging gedaan.

Ecologe Marja de Vries ontdekte in haar zoektocht naar universele waarheden verschillende bronnen die erop wezen dat een groot aantal mystieke en religieuze tradities hun wortels hebben in dezelfde gemeenschappelijke universele waarheid. Vervolgens vroeg de Vries zich af in welke mate Westerse wetenschap deze universele wetten raakt? In dit boek beschrijft ze het resultaat van haar zoektocht. Het boek is de eerste uit een trilogie. Haar tweede boek: samenlevingen in balans, beschrijft de manier waarop samenlevingen werken die functioneerden in lijn met deze universele wetten.

Lees de (zeer uitgebreide) samenvatting die ik van het boek maakte, koop het boek zelf, of kom naar de YCoR-Leiderschaps Masterclass van 5-7 juni, waar Marja de Vries zal spreken over haar boek (zie event-agenda). 
CONNECTED WISDOM: LIVING STORIES ABOUT LIVING SYSTEMS
Linda Booth Sweeney

Linda Booth Sweeney heeft een passie die ik goed kan begrijpen; ze wil kinderen gevoelig maken voor de werking van levende systemen. Ze benut daar oude volksverhalen bij die ook voor ons volwassenen heel interessant zijn. Ik kocht haar boek als e-book en heb genoten van de verhalen. Ooit hoop ik dit aan mijn kinderen of neefjes en nichtjes voor te lezen en hun wijze gedachten te horen over hoe levende systemen werken. 

Lees hier mijn samenvatting van dit boek. 
GREEN BRIDGES TIP : )
BRUGGEN BOUWEN VAN VERLEDEN NAAR HEDEN 

Veel middelbare scholieren vinden geschiedenis vaak maar saai. Totdat ze de geschiedenis benutten om het heden te begrijpen. Zodra je de lijn doortrekt en focust op historische patronen die tot in het heden doorlopen, wordt geschiedenis boeiend. Om systemen te begrijpen en veranderen, is historisch perspectief cruciaal en ook nog eens leuk om mee aan de slag te gaan.  

De Green Bridges tip voor het bouwen van een brug van verleden naar heden: plak eens een paar meter wit vel op de muur en teken daar drie tijdslijnen op onder elkaar. Bepaal met de mensen met wie je aan de slag bent rondom een projectuitdaging, waar de tijdslijn begint en zet hen 20 minuten aan het werk.

Laat nu iedereen met eigen stiften de tijdslijnen vullen. Eentje op het niveau van de wereld, eentje op het niveau van het probleem en eentje op het persoonlijke niveau. 


Sluit de oefening af door drie verschillende mensen te vragen van elke tijdslijn een verhaaltje te maken en deze terug te presenteren aan de groep. Vraag ook iemand om van de drie tijdslijnen samen, een verhaaltje te maken en dit terug te presenteren aan de groep. 

Je zult versteld staan van het inzicht dat deze historische bruggenbouw oefening oplevert voor het vraagstuk waar je mee bezig bent. Samen weet je zoveel meer en ineens werk je samen vanuit een veel rijkere, bredere kijk op de wereld.  

Geïnspireerd door: Future Search, Getting the Whole system in a Room for Vision, Commitment and Action (Weisbord, Janoff)
AGENDA : )
OFRIS-AVOND
Op 12 mei organiseert Green Bridges een opfris-avond systeemdenken voor deelnemers van eerdere masterclasses en andere geïnteresseerden die al een basis hebben in systeemdenken. Eet mee bij Café de Ceuvel en neem je eigen casus mee. Bedenk van tevoren wat je vragen zijn. We helpen elkaar met de eigen casuïstiek. Op tafel een groot tafelkleed om op te tekenen. Kosten diner: zelf te verrekenen. Verder geen kosten. Meld je aan via: verweij@greenbridges.nl

NIEUWE MASTERCLASSES SYSTEEMDENKEN
Op 8 mei organiseert Green Bridges een nieuwe masterclass systeemdenken voor duurzaamheid professionals. Ken je iemand die dit leuk zou kunnen vinden? Stuur deze mailing dan gerust door. Meer informatie 

MASTERCLASS PARTICIPATIEVE SYSTEEMVERANDERING
Op 24 april organiseert Green Bridges een masterclass participatieve systeemverandering. In deze masterclass leer je de principes achter methodieken waarmee je met verschillende actoren aan systeemverandering kunt werken. Denk aan: WorldCafé, Open Space, Future Search en Search Conferenties.  Deze Masterclass is een ideale opvolging van de MasterClass systeemdenken, maar kan je ook volgen als je nog niet aan die Masterclass hebt deelgenomen. Meer informatie

LEIDERSCHAPS MASTERCLASS YOUNG CLUB OF ROME - 5-7 JUNI

Van 5-7 juni organiseert Green Bridges samen met Mobius Executive Leadership, Tuin aan Zee en de Kantoorkaravaan het Young Club of Rome leiderschapsweekend voor jonge wereldverbeteraars. Wij nodigen je uit om een weekend in de Nederlandse natuur, stil te staan bij wat je écht beweegt, om nog sterker in het leven te staan als 'change agent'. Het weekend is een unieke gelegenheid tot diepe dialoog en persoonlijk werk samen met andere bevlogen young professionals. Je leert je energie te managen en jezelf op te laden en een sterker zelfbewustzijn, compassie en verander-capaciteit te ontwikkelen. Dit zijn essentiële eigenschappen om nog effectiever te kunnen zijn in je werk en leven. Er zijn slechts 15 plekken beschikbaar. Wil je meedoen, geef je dan snel op! Hier vind je meer informatie. 
Heb je deze 'mailing' via een andere weg ontvangen dan via e-mail en wil je je inschrijven voor de mailinglijst, dan kan dat hier. 
Share
Tweet
Forward
+1
Copyright © 2014 GREEN BRIDGES All rights reserved.

CONTACT US

verweij@greenbridges.nl
+31 (0)6307 36851