Copy
Bergler Software Solutions introduceert haar maandelijks ‘Developers-blog’, bestemd voor IT-managers, leidinggevenden, software-ontwikkelaars etc. Bekijk onze meest recente publicaties!

Architectuur in een Agile omgeving


“Als mijn team elke sprint software moeten leveren, hoe borg ik dan architectuur en welke documentatie heeft wel meerwaarde.”
Dit is een terechte vraag die een IT manager of bezorgd teamlid zou kunnen stellen. En het is een probleem waar menig agile team tegen aanloopt. Ofschoon er geen eenduidige definitie is van de term “software architectuur” is het een van de belangrijkste disciplines om tot succesvolle software te komen. Als je de volgende vijf tips volgt, ben je volgens mij een heel stuk op weg:
 
1. Zorg dat je architectuur net zo “agile” is als je functionaliteit
De kunst is om slechts te maken wat nodig is, maar het zodanig op te zetten dat het eenvoudig te wijzigen is. Wanneer software test driven wordt opgezet met de SOLID principes in het achterhoofd, is het mogelijk om de architectuur mee te laten groeien met de functionele eisen.
 
2. Borg je ontwikkelwerk (logical view)
Je zou dit kunnen doen door een feature tree van de software op te zetten. De feature tree bevat alle features waaruit de software is opgebouwd, zodat je de userstories onder kunt brengen bij de functionaliteit waar ze bij horen. De userstories vormen dan in feite de implementatiegeschiedenis van een feature waardoor je iedere story kunt herleiden tot een feature en bovenliggende doelstellingen.
 
» Lees het hele artikel

Ontwikkeltijd besparen door Test Driven Development


We zien steeds meer organisaties met test-driven-development de kwaliteit van hun software en architectuur verbeteren. Helaas merken we ook dat er nog veel misverstand is over de meerwaarde van test-driven-development. Dit is jammer, omdat het toepassen van TDD een unieke kans geeft om de onderhoudskosten van uw software te verlagen en de levensduur te verlengen. Dit komt vooral omdat het handmatig testen van een applicatie bij continue ontwikkel effort steeds meer tijd zal vragen en op termijn niet houdbaar is.
 
Een groot misverstand is dat het schrijven van geautomatiseerde unittesten iets extra’s is dat een ontwikkelteam moet doen en dat het dus meer tijd zal kosten. Het is niet moeilijk om aan te tonen dat unittesten zich op termijn terugverdienen. Maar alleen degene die de techniek hebben toegepast zullen durven te beweren dat het toepassen van testen hun al tijdens het ontwikkeltraject tijd bespaard heeft. Laat me dit uitleggen aan de hand van de werkelijke meerwaarde van geautomatiseerde unittesten.
 
» Lees het hele artikel

Nieuw: Bergler Software Sessies


De ambitie van Bergler Software Solutions is het helpen van organisaties bij het professionaliseren en optimaliseren van hun software development. Dit doen we onder andere door kennis en ervaringen die wij bij onze relaties hebben opgedaan te bundelen én te delen. Zo vormen wij de verbindende schakel tussen organisaties, zodat u met andere CTO’s en/of IT managers kunt sparren over uitdagingen waar uw voor staat.
 
Thema’s die we vaak horen zijn: “Hoe kan ik software kwaliteit/onderhoudbaarheid borgen in een Agile organisatie?” of “Hoe zorg ik ervoor dat mijn software over 5 of 10 jaar nog steeds kan draaien?” Om samen naar de antwoorden op deze vragen op zoek te gaan, hebben we binnen Bergler Software Solutions “Software kwaliteit” als speerpunt voor het vierde kwartaal 2015.
 
» Bekijk de ‘menukaart’ en maak uw keuze
Copyright © 2015 Bergler Nederland BV, Alle rechten voorbehouden.


Klik hier om u af te melden voor onze nieuwsbrief