Copy

Intervisie sessie met IT managers en CTO’s

Op dinsdag 8 maart aanstaande houden we een intervisie sessie met IT managers en CTO’s.

De inhoud van het programma bestaat uit praktijkcases die u zelf kunt inbrengen. We vragen u daarom om in één alinea/A4 een praktijkcase te beschrijven waar u op die middag mee aan de slag zou willen met uw collega-managers. Vanuit Bergler leveren we de gespreksleiders om de intervisie sessie te begeleiden.

Klik hier om meer te lezen of om je aan te melden.
 
Bergler Software Solutions introduceert haar maandelijks ‘Developers-blog’, bestemd voor IT-managers, leidinggevenden, software-ontwikkelaars etc. Bekijk onze meest recente publicaties!

Pdf rapporten genereren in .NET

Steeds vaker worden communicatieprocessen gedigitaliseerd waarbij gegevens worden omgezet naar een standaard formaat zoals PDF (Portable Document Format). Denk hierbij bijvoorbeeld aan facturaties maar ook managementrapportages et cetera.

Als .NET ontwikkelaar is het niet altijd even eenvoudig informatie te vinden over, hoe de juiste componenten op de juiste wijze toe te passen om dit proces te realiseren. In deze blog probeer ik een duidelijk stappenplan, zonder al te veel detail, weer te geven dat als leidraad kan dienen. De hierbij door Microsoft gehanteerde terminologie is SQL Server Reporting Services (SSRS), Report Builder, Report Viewer, Query Design Tool en Report Designer.

Stap 1: Lokale set aan data definiëren

Het is niet persé noodzakelijk om een lokale set aan data toe te passen. Je kunt er ook voor kiezen om vanuit het rapport direct met de database te communiceren door middel van queries. In dit voorbeeld is gekozen voor het gebruik van een lokale set aan data om de betreffende data met automatische tests te kunnen toetsen.

Binnen de backend (c#) omgeving zijn de klassen DataSet, DataTable en DataView te gebruiken die een in-memory cache van data representeren (namespace System.Data (ADO.NET)). Overigens volstaat het om elke willekeurig klasse met een publieke interface als dataset te definiëren. Deze klasse dien je wel binnen een collectie (namespace System.Collections.Generic) uit te voeren wanneer je deze wilt koppelen aan een tabel of matrix component op het rapport.

Het laden van de gedefinieerde set aan data kan op elke gewenste wijze worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door middel van een DataAdapter met SQL queries, ADO.NET/EntityFramework of XML serializer, et cetera. Hierbij dien je altijd de basisregels in acht te nemen ten behoeve van de performance door alleen de werkelijk benodigde data ophalen uit de database met zo weinig mogelijk database calls.

 
» Benieuwd naar de overige stappen? Lees het hele artikel

Snelle toegang tot belangrijke functies en tools in Visual Studio 2015


Elke ontwikkelaar kent de Control-C / Control-V toetsaanslagen. Dit artikel heeft als doel handige minder voor de hand liggende toetsaanslagen aan te reiken. Het is nu eenmaal een feit dat “muizen” lagere productiviteit geeft als “typen”. Uiteraard kan je zelf het internet doorzoeken. De auteur heeft dat ook gedaan. Een belangrijke bron van informatie is www.visualstudioshortcuts.com geweest.

team
 

Het gaat te ver om alle toetsaanslagen in een 1-pagina artikel te behandelen. Daarom zullen een aantal toetsaanslagen worden vermeld die minder voor de hand liggen.

Ctrl+M + Ctrl+G
Werk je aan een MVC project? Dan is deze toetsaanslag combinatie wellicht een om te onthouden. Op het moment dat je in een view editor staat, kan je met deze combinatie direct naar het code venster navigeren van de betrokken controller. Dit werkt voor alle views die conform de conventie in de juiste map staan: Views/Controller/<viewnaam>. Met andere woorden, in views die in de Views/Shared map staan, werkt deze combinatie niet. Deze combinatie werkt ook vanuit de view editor. Deze zal je dan terugbrengen naar de betreffende controller actie.

Ctrl+Alt+PgDn / Ctrl+Alt+PgUp
Heb je veel tab vensters open? Dan geeft deze combinatie je de mogelijkheid op naar rechts (PgDn) of naar links (PgUp) te navigeren.

» Benieuwd naar nog meer shortcuts? Lees het hele artikel
Copyright © 2016 Bergler Nederland BV, Alle rechten voorbehouden.


Klik hier om u af te melden voor onze nieuwsbrief