Copy
Nieuwsbrief maart
bekijk deze e-mail in je browser
Nieuwsbrief van maart
Beste <<First Name>>

De lente staat voor de deur.

Buiten zie ik nog donkere luchten en en de wind is nog koud maar...... deze maand begint de lente! 
'Een nieuwe lente en een nieuw geluid'. Dit zijn mooie woorden waarmee een nieuw begin wordt aangekondigd. Het zijn de eerste regels zijn van het lange gedicht 'Mei' van Herman Gorter uit 1889.
Het begint zo:
Een nieuwe lente en een nieuw geluid:
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit,
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht
In een oud stadje, langs de watergracht' 


Hé, watergracht? Dat is wel een vreemd woord eigenlijk. Een beetje dubbel, want in elke gracht staat toch water? Nou ja, behalve als hij drooggelegd is. Je noemt dit dichterlijke vrijheid. Het woord bestaat misschien niet, maar voor de dichter klonk het zo perfect. 


Klik hier voor het lesrooster van 2015-2016
 
FIETSLES voor volwassenen
 
 
Wil je leren fietsen? Doe dan mee met de fietsles van MEER! met elkaar en 'S-PORT.
                                 
De cursus bestaat uit 10 lessen, op maandagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur. Kosten: €10,- voor de hele cursus. De eerste les is op 14 maart. Locatie: BBS aan de Aa, Acaciasingel 77, 5213 VC s-Hertogenbosch
 
Er zijn fietsen aanwezig. Aanmelden of vragen? Bel of mail Brenda van Dinther 06 – 46 75 28 49 / b.vandinther@divers.nl
 
Voor de jeugd! 
VERLATE CARNAVALSOPTOCHT AANGEPAST

DEN BOSCH - De route van de carnavalsoptocht zondag in Den Bosch wordt aangepast vanwege ‘de belangen van winkeliers en overige bezoekers' na de instorting van het Pearle-pand zaterdag.
Het was de bedoeling dat de optocht voorbij de Pearle-locatie linksaf naar de Marktstraat zou rijden. Als alternatief steekt de optocht voorbij het stadhuis direct de Markt over naar de Marktstraat. De deelnemers lopen en rijden tussen het Puthuis en onder meer café de Paternoster. 
 
Volgens Patrick van der Krabben, namens de Oeteldonksche Club minister van Tochten, komen zondag 42 bussen met carnavalvierders naar Den Bosch. Voor alle bussen, 12 uit Tilburg, is parkeerruimte gereserveerd op het oude Michelinterrein aan de Oude Vlijmenseweg. Er is ook veel animo vanuit Oldenzaal (8 bussen) en Zevenaar (7 bussen). "En dan zullen er zeker nog bussen komen met mensen die dat niet hebben gemeld'', zegt Van der Krabben.
 
Informatiebijeenkomst voor gastenhuizen en vrijwilligers op 6 maart

Stichting Coliso is op zoek naar gastenhuizen, vrijwilligers en mensen die workshops willen geven. In gastenhuizen worden ouderen ontvangen voor een gezellige dag met activiteiten.  Het gastenhuis krijgt er gezelligheid en een vergoeding voor terug. Er is ondersteuning door medewerkers en vrijwilligers. Door het gastenhuis kunnen vaste contacten ontstaan, waardoor ouderen geholpen worden hun sociale netwerk uit te breiden in hun eigen buurt of elders in de stad. Ter voorbereiding wordt er op 6 maart een bijeenkomst georganiseerd, waar ingegaan wordt op de vraag hoe men het contact met ouderen zo aangenaam mogelijk kan laten verlopen. Bijvoorbeeld hoe een gesprek op gang gehouden kan worden en hoe er een klik kan ontstaan.
De informatiemiddag vindt plaats op 6 maart, op de Koningsweg 73 van 14:30 tot 16:00 uur met medewerking van Mirella Brok, relatiepsycholoog. Inloop vanaf 14:00 uur.
Op 14 april 2016 vindt de Dag van de Gastenhuizen plaats, waar ouderen en gastenhuizen kennis kunnen maken met elkaar. Aanmelden voor de workshop, als vrijwilliger, deelnemer of gastenhuis kan op de website www.mensenvoorduurzaamheid.nl.

UITNODIGING Bibliotheek 's-Hertogenbosch

 

 

 

Presentatie RUW

Met groot plezier nodigt Bibliotheek 's-Hertogenbosch u uit voor de presentatie van RUW, powered by BiEB, op woensdag 16 maart om 20.00 uur.

RUW is hét platform voor vernieuwing van het publieke domein. Via debat, dialoog en praktische initiatieven onderzoeken we hoe we onze samenleving en stad sociaal, maatschappelijk en cultureel kunnen innoveren. Op 16 maart presenteren we wat we de stad willen bieden en wat we hopen te bereiken. Meteen starten we dan ook met ons eerste programma, waarvoor u van harte bent uitgenodigd: 

Lezing: 
Prof. dr. Tine de Moor (Universiteit Utrecht) Hoogleraar Instituties voor collectieve actie in historisch perspectief

Het onderzoek van Tine de Moor (1975) naar instituties voor collectieve actie sluit naadloos aan bij het levendige debat over de opkomst van zogenaamde burgercollectieven: allerlei vormen van zelforganisatie, zoals in de energiesector en in de zorg, gekoppeld aan het debat over de terugtredende overheid en het falen van de vrije markt. De Moor verrijkt de discussie met een historisch perspectief, duidt onze tijd en biedt handvatten om de ‘transitie richting toekomst’ te verwerken. Precies waar RUW in geïnteresseerd is!

20.00 uur Presentatie RUW
20.30 uur Lezing: prof. dr. Tine de Moor (UU), hoogleraar instituties voor collectieve actie in historisch perspectief.
21.30 uur Ruimte voor discussie/vragen
22.00 uur Borrel

Datum: woensdag 16 maart
Tijdstip: 20.00-22.00 uur
Toegang: gratis, vol = vol (wil je verzekerd zijn van een plek, meld je dan aan)
Adres: Kapel van het voormalig GZG-terrein, Burgemeester Loeffplein 70b
Route: Ga links langs Restaurant Mariapaviljoen het GZG terrein op: volg de opgestelde vlaggen!

Wilt u in de toekomst op de hoogte blijven van de programma's van RUW? Meld u dan nu alvast aan voor de nieuwsbrief op www.ruwdenbosch.nl

Aanmelden (vol=vol): aanmelden@ruwdenbosch.nl

Met vriendelijke groet,

Hans Derks
Directeur Bibliotheek 's-Hertogenbosch

StadsBiEB Centrum 6 maart gewoon open voor de taalles!


Op zondag 6 maart trekt de verplaatste carnavalsoptocht door de Hinthamerstraat. StadsBiEB Centrum is toch open voor de taalles. Dus U kunt lekker aan de slag en daarna naar wens genieten van de leuke sfeer in de stad.
Leren is leuk!

Een fijne site is: http://www.languageguide.org/dutch/vocabulary/
Hierop zie je allerlei afbeeldingen per onderwerp. Het woord wordt uitgesproken, zodat je goed kunt oefenen. 

Kijk ook weer eens op:  http://www.jufmelis.nl/ of http://www.computermeester.be/
 

Joyeux staat voor positief opvoeden. Jojeux is een pedagogisch adviesbureau dat online opvoedtips geeft voor kinderen van 0-12 jaar. Het kind staat centraal.
Joyce van Joyeux is iedere woensdag aanwezig in de StadsBieb te Rosmalen, van 10:00-12:00 uur.
http://www.joyeux.nu/

 
 

Gratis kinderactiviteiten

Wat kun je samen, gratis, met uw kinderen (tot ca. 12 jaar) gaan doen? Hieronder vindt u een aantal mogelijkheden.
 

Plein Actief Boschveld: iedere vrijdagmiddag van 13:00u tot 14:30 uur zijn kinderen van ca. 4 t/m 12 jaar welkom. Kinderen kunnen op het schoolplein spelen met allerlei sport- en spelmateriaal. Als het slecht weer is, en in de schoolvakanties gaat het niet door (06 54784859).

Speeltuinen

 • Speeltuin Bleekerstraatje: super leuk pleintje met een leuke speeltoestellen, een kleine zandbakje en een levensgroot schaakveld. 
 • Speeltuin Aartshertogenlaan: Lekker spelen, jeu de boules, voetballen of klimmen in bomen, spelen in speeltoestellen, voetballen in de voetbalkooi of rustig op en bankje even uitrusten.
 • Speeltuin De Hobbel: midden in een Bossche woonwijk gezellig buitenspelen en speelgoed lenen!
  Deze speeltuin wordt samen met een Kinderraad beheerd. Je kunt je er ook gratis speelgoed lenen met een gratis ‘hobbelpas’. Lees meer..
 • Natuurspeeltuin Oosterplas: een natuurlijke speelplaats in een park. Je kunt er fijn zwemmen, er zijn rolstoelvriendelijke paden en beschutte plekjes met veel verschillende bloemen en planten.
 • Speeltuin ‘t Kwekkeltje: een kabelbaan, glijbanen voor elke leeftijd en voor de allerkleinsten een zandbank met leuke speeltoestellen. Lees meer..
 • Speeltuin ’t Lijsterbos: een natuurspeeltuin en een dierenpark in Maliskamp waar je het hele jaar door gratis terecht kan voor het nodige speelplezier. Lees meer…
 • Speeltuin ’t Heike: klimmen, glijbaan en lekker ravotten in het zand in Nuland. Lees meer..
Heeft u of iemand in uw omgeving hulp nodig? Kijk op:
http://www.netwerktegenarmoede.nl/
 
klik hier voor de nieuwsbrief van de BIEB

Iedere zaterdag in de bieb; gratis juridisch advies

Kunt u wel wat juridisch advies gebruiken? Vanaf komende zaterdag stellen juristen van Stichting Jureka hun juridische expertise gratis beschikbaar in de bieb. In samenwerking met de afdeling Kennisklik van Tilburg University wordt juridisch advies toegankelijk gemaakt in zeven verschillende talen.

Iedere zaterdag kunt u terecht bij het gratis inloopspreekuur van Jureka. Of u nu een vraag hebt over arbeidsrecht, bestuursrecht, contract- en aansprakelijkheidsrecht, huurrecht, ondernemingsrecht of personen- en familierecht, alle vragen zijn welkom.

Iedere zaterdag | stadsBiEB Centrum | 10.00 - 13.00 uur | gratis

Kijk voor meer informatie op www.jureka.nl
img

Lekker fietsen in je omgeving.

Iedere week  op woensdag een leuke fietstocht van 20 tot 40 km. Ook in de winter.
De consumpties onderweg zijn voor eigen rekening.

Info in 't kort

Wanneer?

 

woensdag van 10.00 tot 13.00 uur

Waar?

 

Kasteeldreef 18

Kosten:

 

gratis

   

De consumpties onderweg zijn voor eigen rekening.

Inschrijven:

 

Fietsclub Empel

   

Mevrouw A. Paijmans

Telefoon:

 

(073) 642 12 88

klik hier voor meer info

Geniet nu altijd en overal van luisterboeken!

Met de LuisterBieb geniet je van de beste luisterboeken, waar en wanneer jij dat wilt. Met een gevarieerde selectie titels van bekende auteurs. Zelfs als je druk bent kun je altijd nog lekker luisteren, gratis en offline.  Voor leden en niet leden Gratis te downloaden

Diverse wandelingen


Het lezen van deze route is al een mooie gelegenheid om meer van de stad te weten te komen. Een echte aanrader om leuke stadswandelingen te zoeken:
http://www.youropi.com/nl/den-bosch/article/stadswandeling-9-1285

Wandeling Den Bosch Muntel

www.routesinbrabant.nl/media/docs/route1.pdf
 
wandeling Dommel

www.routesinbrabant.nl/media/docs/wandelboekje_dommel_definitief.pdf

wandeling Haverleij

www.routesinbrabant.nl/media/docs/route20.pdf
 

Wil je graag meer oefenen met Nederlands?

 

Uitbreiden van de woordenschat, begrijpend lezen of een ander taalonderdeel oefenen? Ga ga naar het overzicht hieronder met de handige oefensites die u met een klik op de knop al kunt inzien. Veel plezier!

Leestrainer.nl en computermeester.be voor taal en rekenoefeningen.

Klik de onderdelen aan die je wilt oefenen en waarmee je taal/ spelling of rekenen wilt verbeteren. Een fijne site voor jong en oud(er). Tip: start gewoon bij groep 3 of in het eerste leerjaar en maak van daaruit de keuze om daar te blijven of om naar een hogere groep/klas te gaan.

Kijk ook eens op de website van http://www.nt2taalmenu.nl voor oefening op divers taalniveau van beginners tot hoogopgeleiden, maar zeker ook voor oefeningen voor inburgeringsexamen, staatsexamen I en II. 
 

Voor de ijverige leerlingen: klik hier voor de lijst met sites om te oefenen
Ik wil de ABC Leer Mee nieuwsbrief ontvangen
Jouw eigen tip
Weet je iets dat voor anderen ook handig of interessant kan zijn?
Geef het via onderstaande link aan ons door en wij kijken of we het in de nieuwsbrief kunnen plaatsen.
 
Denk er aan, een goede tip vertelt:
 • wat er gaat gebeuren?
 • waar dat gaat plaatsvinden?
 • wanneer dat zal zijn?
 • en wat eventuele kosten kunnen zijn.
Wij kijken uit naar jouw bericht!
Stuur ons jouw tip


<<First Name>>. veel plezier en graag tot de volgende gratis taalles van ABC leer mee.Wij zijn te volgen via Twitter @abcleermee
Kijk ook op onze site 
http://www.abcleermee.nl
Copyright © 2016 ABC Leer Mee, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp