Copy
Nieuwsbrief december
View this email in your browser
Nieuwsbrief december 2014

 
Beste <<First Name>>
De wintervakantie van 2014 is al begonnen, toch sturen we nog de laatste nieuwsbrief van dit jaar.
In deze nieuwsbrief vind je dit keer vooral tips voor leuke activiteiten. 
Geniet er van en wij zien je graag weer terug in 2015.
Wij beginnen weer met de taallessen op zondag 4 januari.

Klik hier voor de lesplanning van 2015

 
In deze Nieuwsbrief
 • Tips van onze lezers
  • de film Samba in Verkade Fabriek
  • theatervoorstelling Nobody Home in Amsterdam
  • nieuwe website netwerk tegen armoede 
 • Lijst met oefensites
 • Evenementen in de winter in Den Bosch
  • Kerstconcert van Revesz Trio in stadsBIEB Centrum
  • Kerststallen route in de Bossche binnenstad
  • Kerststal Sint Jan
  • Bosch Winterparadijs
  • schaatsen op de parade
  • Nieuwjaarsduik
  • expositie bij De Muzerije
 • Jouw eigen tip
Tips van onze lezers
 In de Verkadefabriek draait de film Samba.


Samba kwam tien jaar geleden vanuit Senegal naar Frankrijk, waar het ene na het andere rotbaantje hem opwachtte. Alice is een manager uit het bedrijfsleven die net een burn-out heeft gehad. Samba doet er alles aan om een werkvergunning te krijgen, terwijl Alice haar best doet haar leven weer op de rails te krijgen als medewerkster bij een vrijwilligersorganisatie. Beiden hebben moeite om los te komen uit hun dagelijkse sleur, totdat het lot hen samenbrengt. Vol humor en emotie slaat hun leven een nieuwe weg in naar geluk. Maar wat als het leven meer fantasie bevat dan zij in huis hebben?

Meer weten over Samba? Klik hier

Nobody Home

Een toneelvoorstelling gemaakt en gespeeld door vluchtelingen.
De voorstelling heet; Nobody Home in het Compagnietheater in Amsterdam.
Een aanrader volgens de Volkskrant.


Meer weten over Nobody Home? Klik hier 

Nieuwe website netwerk tegen armoede 
De website www.netwerktegenarmoede.nl is in de lucht. Op de webiste allerlei mogelijkheden voor mensen met weinig geld. De website is nog in opbouw, dus de komende tijd wordt hij nog verder gevuld.
Ik wil de nieuwsbrief ontvangen
Voor de ijverige leerlingen: klik hier voor de lijst met sites om te oefenen
Evenementen in Den BoschKerstconcert van Revesz Trio in stadsBiEB Centrum

Op dinsdag 23 december brengt het Revesz Trio van 14.00 tot 14.30 uur stadsBiEB Centrum in kerstsferen met een bijzonder kerstconcert. Het optreden behelst vertolkingen van 'Jingle Bells' tot 'Jesu bleibt meine freude' en nog veel meer! Komt dat (gratis) zien!

Misschien heb je al gezien dat de stadsBIEB Centrum is veranderd. 
Nieuw in de zijvleugel is het Taalhuis. Daar vind je de collecties luisterboeken, daisy-roms en grootletterboeken bij elkaar. Het Taalhuis is er voor mensen die om diverse redenen moeite hebben met taal en lezen. Vanaf het voorjaar organiseert de bieb in samenwerking met het Bossche taalnetwerk specifiek op de doelgroep afgestemde programma’s en cursussen. Het Taalhuis vormt een nieuwe impuls voor de bestrijding van laaggeletterdheid, een van de kerntaken van de bibliotheek.

Klik hier en kijk ook eens op de site van de BIEB 

Kerststallenroute in de Bossche binnenstad.Ga hier naar de app voor de kerststallenroute 
Met deze app vind je jouw weg langs meer dan 40 kerststallen in de Bossche binnenstad. De stallen staan opgesteld in etalages van winkels en voor ramen van particuliere woonhuizen. De app informeert je over de verhalen achter diverse kerstgroepen, de geschiedenis van de kerststaltraditie en laat je sommige beelden van dichtbij zien. Handig voor een sfeervolle kerstwandeling in 's-Hertogenbosch. Kerststal in Sint Jan
De prachtige levensgrote kerststal in de Sint Jan is een grote publiekstrekker. Deze kerststal behoort misschien wel tot de fraaiste kerststallen van Nederland.  In de prachtige kathedraal wordt het hele Kerstverhaal in beeld gebracht inclusief het Kerstkind, Maria, Jozef, een os en een ezel. Bovendien zijn er heel veel levensechte taferelen met opgezette dieren te bekijken.Openingstijden vanaf 8 december 2014 tot en met 5 januari 2015
Maandag t/m zaterdag: 10.00 - 16.30 uur
Zondag: 13.00 - 16.30 uur


Let op!
Op kerstavond (24 december) en tijdens vieringen is de kerststal gesloten.
Op 25 december (eerste kerstdag) is de kerststal vanaf rond 13.30 uur geopend.
Op 26 december (tweede kerstdag) is de kerststal vanaf rond 12.30 uur geopend.


Op populaire dagen (2e Kerstdag en weekenden) kan de wachttijd oplopen en ontstaan er lange rijen. 's Ochtends is het vaak nog rustig. 

Bosch Winterparadijs
De Parade aan de voet van de Sint Jan in ’s-Hertogenbosch, is omgetoverd tot een waar winterparadijs. Tot en met 4 januari is de reusachtige adventskalender het podium voor optredens van koren en bandjes. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen hun kunsten op het ijs oefenen op de overdekte ijsbaan en in de Sint Jan beleef je het kerstverhaal met de grootste kerststal van de stad.
Na een dag vol inspanning kun je genieten van de winterse kost in het paviljoen of haal je poffertjes om van te smullen. Om de kou een beetje de baas te zijn, warm je op bij het kampvuur onder het genot van een glaasje glühwein of warme chocomel.
 
Ook dit jaar staat Joris’ Kerstboom weer midden op de Parade. Tijdens het Bosch Winterparadijs hangen bezoekers een foto van hun dierbare in de grote boom die uitgroeit tot een monument voor betekenisvolle mensen. Joris Linssen (bekend van tv programma Hello Goodbye) maakt er opnames voor het programma Joris’ Kerstboom dat wordt uitgezonden op 25 december door de NCRV. Op 4 januari wordt afsluitend de Drie Koningenoptocht gelopen. Met een lampion lopen kinderen in deze optocht samen met koningen, kamelen en vele schapen van de Markt naar de Parade.
 
Het Bosch Winterparadijs is dagelijks geopend van 12.00 tot 19.00 uur. Op kerstavond, beide kerstdagen en oudjaarsavond sluit het Winterparadijs om 17.00 uur.
Klik hier voor het volledige programma van het Bossche Winterparadijs

 

IJsbaan
Alle schaatsen kunnen worden gebruikt op deze ijsbaan met uitzondering van Noren. Het is ook mogelijk schaatsen te huren voor € 3,- per paar. Voor kinderen tot 12 jaar is er zodoende dagelijks gelegenheid om veilig te schaatsen tussen 12.00 en 19.00 uur van 13 december 2014 t/m 4 januari 2015.
Op 24, 25, 26 en 30 december is de ijsbaan na 18.00 uur gesloten. 

Nieuwjaarsduik
Durf jij het aan? Op 1 januari 2015 wordt weer de enige echte Bossche Nieuwjaarsduik georganiseerd op het strand van de Oosterplas! Om 13.00 uur wordt het startschot gegeven. Deze ware Hollandse traditie in Den Bosch staat bekend om een flinke dosis gezelligheid, erwtensoep, warme chocolademelk en overheerlijke glühwein. De Bossche Nieuwjaarsduik heeft dit jaar van Unox weer het predicaat ‘Serieuze Duik’ gekregen. Alle deelnemers ontvangen daarom een blijvende herinnering en de bekende oranje muts. De Bossche Nieuwjaarsduik is gratis en aanmelden is niet nodig!


Expositie in De MuzerijeAndré Schreuder kreeg de schilderkunst met de paplepel  ingegoten. Zijn vader en een oom gaven hem al vroeg tekenles en thuis waren veel boeken over kunst aanwezig. Op een enkele cursus na is hij autodidact. Toch heeft het tot 2006 geduurd voordat hij "serieus " ging schilderen.
Voor deze expositie is een kleine selectie gemaakt binnen het thema "De Muzikant". Te zien zijn muzikanten met verschillende instrumenten in diverse houdingen. Sommige zijn een eerbetoon aan bekende artiesten, zoals bijvoorbeeld "The Big Man". Dit werk gaat over Clarence Clemens de saxofonist, die Bruce Springsteen vaak begeleidde op concerten.
Het werk "Casals Cello" gaat over de beroemde Spaanse cellist Pau Casals waarbij de cello is geschilderd in de kleuren van de Spaanse vlag.


Klik hier voor meer informatie van De Muzerije
 
Jouw eigen tip
Weet je iets dat voor anderen ook handig of interessant kan zijn?
Geef het via onderstaande link aan ons door en wij kijken of we het in de nieuwsbrief kunnen plaatsen.
 
Denk er aan, een goede tip vertelt:
 • wat er gaat gebeuren
 • waar dat gaat plaatsvinden
 • wanneer dat zal zijn
 • en wat eventuele kosten kunnen zijn.
Wij kijken uit naar jouw bericht!
Stuur ons jouw tip


<<First Name>> Wij hopen je in 2015 weer te zien in een van onze lessen.

Wij zijn te volgen via Twitter @abcleermee
Kijk ook op onze site 
http://www.abcleermee.nl
Copyright © 2014 ABC Leer Mee, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp