Copy
Nieuwsbrief september
bekijk deze e-mail in je browser
Nieuwsbrief van september
Beste <<First Name>>

De eerste nieuwsbrief van het nieuwe cursusjaar!


We hebben deze zomermaanden alles gehad: kou, regen, maar ook hitte en lange zomeravonden. We hopen dat jullie genoten hebben van een fijne tijd en weer zin hebben om aan de slag te gaan!
Wat staat er in deze nieuwsbrief?
- leuke gratis uitjes
- samen tuinieren in de Eendenkooi
- Wim aan het woord
- foto's van locatie Rosmalen
- tips voor leuke sites om Nederlands te oefenen!
- nieuwsbrief van de bieb
 

 
Klik hier voor de lesdagen en lestijden!
Uitnodiging : Zaterdag 10 september 2016
 
 
Een aantal deelnemers en vrijwilligers heeft een rondleiding gehad in De Eendenkooi. Zij hebben kunnen genieten van de rust en de schoonheid die de kooi te bieden heeft. Op Zaterdag 10 september is de eerste vrijwilligerswerkdag van het seizoen 2016 – 2017. Vindt u het fijn om buiten bezig te zijn, dan bent U van harte welkom om te helpen bij het onderhoud van die prachtige natuur.
Zoals gebruikelijk is er weer van alles te doen om de kooi te verbeteren en daarbij zijn
veel handen welkom.
Er wordt gewerkt van 09.00 uur tot 12.00 uur, weer of geen weer.

Indien U wilt komen helpen, laat het even weten (is niet noodzakelijk). De werkzaamheden kunnen dan vooraf gepland worden.
 
U kunt contact opnemen met  Rut Stokman  073-6416854/ http://r.a.m.stokman@home
of Rini Groeneveld 073-6413688/  http://rini.groeneveld@home
of  http://info@eendenkooimaaspoort.nl
10 en 11 september 

Sinds 1987 bestaat in Nederland de Open Monumentendag. Monumenten worden gratis voor het publiek opengesteld, om zo belangstelling voor monumenten te vergroten. Met inmiddels bijna een miljoen bezoekers is deze opzet zeker geslaagd te noemen. BankGiro Loterij Open Monumentendag is uitgegroeid tot een van de grootste culturele evenementen in Nederland en is hét instrument geworden om de bevolking op grote schaal in contact te brengen met ons monumentale erfgoed.
Klik hier voor meer informatie:
http://www.openmonumentendag.nl/gemeente/s-hertogenbosch/

Uit de praktijk: ABC leer mee

 

“Meedoen begint met taal”

Hulp vragen kan heel moeilijk zijn. Zeker als het gaat om iets heel ‘normaals’, zoals taal. Want iedereen kan toch schrijven en begrijpen wat hij leest? “Dat is een groot misverstand”, zegt Willeke van Heumen van ABC leer mee. “Bijna 16.000 Bosschenaren, oftewel 1 op de 9, zijn laaggeletterd. En daarvan is twee derde geboren en getogen in Nederland. Het is een groot probleem dat tegelijkertijd onzichtbaar is.”

Taboe op laaggeletterdheid

Laaggeletterdheid wil niet zeggen dat je niet kunt lezen of schrijven. In Den Bosch zijn er veel functioneel analfabeten. Technisch gezien kunnen ze gewoon lezen en schrijven. Maar begrijpen wat er staat, dat is wel een probleem. “Dit kan problemen geven als je een brief ontvangt met een oproep voor een afspraak in het ziekenhuis. Of als je een landkaart of de klok moet lezen,” licht Willeke toe. “Het is heel moeilijk om dit toe te geven, want er wordt vaak om gelachen. Mensen durven dan niet om hulp te vragen omdat ze zich schamen. Ze kunnen het goed verbloemen. En dat geldt zeker niet alleen voor mensen met een lager niveau. Ook directeuren of mensen met een eigen zaak worstelen vaak dagelijks met de taal of hebben moeite met grammatica.”

Taalles van ABC leer mee 

Mensen die niet kunnen lezen en schrijven leven langs de maatschappij, zegt Willekes collega Marjohn van de Ven. “Ze isoleren zich, hebben weinig eigenwaarde en kunnen zelfs in de bijstand komen door de taalbarrière. ABC leer mee kan hen helpen.” De stichting geeft gratis taalles aan alle inwoners (autochtonen en allochtonen) van ’s-Hertogenbosch die hulp willen bij het leren van de Nederlandse taal. Dat doet de stichting op 5 verschillende momenten op 5 verschillende locaties. “We krijgen hulp van ongeveer 60 vrijwilligers en steun van onder andere de gemeente en de Stichting Lezen en Schrijven. Hierdoor kunnen we ieder jaar tussen de 400 en 500 Bosschenaren helpen.”

“Ik ben veel zekerder nu”

Wim komt al een tijdje naar de taalles van ABC leer mee. Er is een wereld voor hem open gegaan. “Ik moest naar het UWV omdat ik ontslagen was. Daar vroeg ik of zij mij konden helpen met een scholing op taalgebied. Dat was best lastig, zo’n stap nemen. Maar het heeft me veel gebracht. Ik ben veel minder onzeker en afhankelijk. Het is leuk en gezellig. En ik kan nu zelfs mijn neefjes en nichtjes helpen,” vertelt hij trots. Willeke glundert. “Wij vinden het hartstikke fijn dat Wim er is. Onze beloning is dat we mensen vooruit zien gaan.”

De kracht van samenwerking

Aan de taallessen nemen allerlei mensen deel. Medewerkers van de Weener Groep mogen tijdens werktijd meedoen met de taalles. Er is een groep speciaal voor vrouwen, maar ook kinderen die net uit het buitenland komen hebben soms moeite om de aansluiting te vinden. Daarom heeft ABC leer mee contact met de scholen, die een signalerende rol kunnen hebben. “Want als ouders laaggeletterdheid niet als een probleem zien of zich schamen, dan heeft de school een belangrijke rol als verwijzer. Om de betreffende kinderen te helpen roepen wij de hulp van vrijwilligers in. We begeleiden de vrijwilligers en de leerkracht om de leerling weer lekker mee te laten doen in de klas op hun eigen niveau,” vertelt Marjohn. “In het basisonderwijs is er veel te halen. Het Netwerk tegen Armoede kan eraan bijdragen dat we elkaar beter weten te vinden. Zo hebben we in maart tijdens een bijeenkomst verteld wat we doen. Die samenwerking moeten we blijven zoeken, ook met het bedrijfsleven in Den Bosch. Zo willen we het taboe doorbreken.”

Drukte en goede sfeer

Deze ochtend is het gezellig druk bij de taalles op de Brede Bossche School Zuid. Er zijn wel 10 tafels bezet door vrijwilligers die met cursisten oefenen. De sfeer is goed. Naast af en toe een fronsend gezicht – de Nederlandse taal is nu eenmaal niet zo eenvoudig – zie ik ogen oplichten van trots. “Weer wat geleerd,” zegt Wim tevreden.

Leuke link voor nieuwe vrijwilligers

De gemeente Rotterdam heeft een overzichtelijke brochure gemaakt voor mensen die anderen willen helpen met de Nederlandse taal. Leuk om eens door te lezen of nieuwe ideeën op te doen.
http:// http://www.rotterdam.nl/JOS/Taaloffensief/Opzoomerbrochure%20Converseren%20A4.pdf

 

Speciaal voor jongeren!

Voetbal, rugby-spelen en ver-beuken maar dan met een opgeblazen bubble-pak aan dat als stootkussen dient! Dat worden hilarische taferelen tijdens het gloednieuwe jongerenevenement 'De Bossche Bubble Spelen' op zaterdag 10 september van 12.00 tot 17.00 uur op de Pettelaarse Schans in Den Bosch-Zuid. Alle Bossche jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 23 jaar zijn hier van harte welkom. De entree is gratis. Het evenement wordt georganiseerd door het jongerenwerk van Welzijn Divers en 'S-PORT, samen met een aantal enthousiaste vrijwilligers.

De hele middag  staat in teken van ontmoeting, sport, spel, muziek, plezier en ontspanning. Er is een kraampje aanwezig waar hapjes en drankjes worden verkocht.
Voor vragen en/of meer informatie kan contact worden opgenomen met jongerenwerker Loni Steevensz op 06 27 83 69 11 of kijkt u op onze Facebookpagina Jongerenwerk Divers onder het kopje Evenementen.

Het nieuwe studiejaar is goed van start gegaan voor de docenten van ABCLeerMee. Willeke en Marjohn hadden een leuk uitje georganiseerd. De stad werd verkend door middel van een stadswandeling op rijm, verzorgd door Emiel Bootsma. Erg grappig en informatief! De middag werd gezellig afgesloten bij Het Warm Onthaal, met een lekker hapje en drankje. Bedankt, dames!

http://www.stadswandelingoprijm.nl
Netwerk tegen Armoede
Het Netwerk tegen Armoede is een digitaal platform waar alle activiteiten en initiatieven, die erop gericht zijn om armoede te herkennen, te verlichten, op te lossen of te voorkomen, bij elkaar komen. Het netwerk biedt zelf geen (rechtstreekse) hulp, maar maakt het zoeken naar de juiste weg makkelijker.
Gratis kinderactiviteiten
Gratis activiteiten
Afbeeldingsresultaat voor kind sport 

Weet je een kind dat graag wil sporten, op ballet- of muziekles wil, maar dat niet kan omdat het te duur is? Een gezin dat weinig geld heeft en nog het schoolgeld moet betalen? Voor deze en andere vragen over ondersteuning kun je contact opnemen met een ambassadeur DOE MEE! Zij kunnen helpen zoeken naar een oplossing.
Contactpersonen  zijn:

Annelies Moens 0621626769               Cootje Brobbel 0629922497
anneliesdoetmee@gmailcom               Cootjedoetmee@gmail.com
BBS de Graaf                                     BBS Nieuw Zuid

Angelique van Houtum 0615452935      Francis Gockel 0615428817
Angeliquedoetmee@gmail.com            Francisdoetmee@gmail.com
KC de Vlieger en KC Jeroen Bosch      BBS aan de Aa

Anna-Petra Lips 0629579675                Wim Zoete 0629341859
Annapetradoetmee@gmail.com            Wimdoetmee@gmail.com
BBS aan de Aa                                   BS Oberon

 
Hambaken actief!
Een leuke site met informatie en activiteiten in de wijk Hambaken.
klik hier voor de nieuwsbrief van de BIEB
Leren is leuk!

Elke dag even oefenen op: http://www.beetjespellen.nl of http://www.beterspellen.nl

Een fijne site is: http://www.languageguide.org/dutch/vocabulary/
Hierop zie je allerlei afbeeldingen per onderwerp. Het woord wordt uitgesproken, zodat je goed kunt oefenen. 

Kijk ook weer eens op:  http://www.jufmelis.nl/ of http://www.computermeester.be/
Voor de ijverige leerlingen: klik hier voor de lijst met sites om te oefenen
In Kunstlocatie Würth zijn tentoonstellingen te zien van eigentijdse beeldende kunst uit de Verzameling Würth.

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag en op de zondag van 11.00 – 17.00 uur.
Zaterdag gesloten!

Entree is gratis.

Wil je graag meer oefenen met Nederlands?

 

Uitbreiden van de woordenschat, begrijpend lezen of een ander taalonderdeel oefenen? Ga ga naar het overzicht hieronder met de handige oefensites die u met een klik op de knop al kunt inzien. Veel plezier!

Leestrainer.nl en computermeester.be voor taal en rekenoefeningen.

Klik de onderdelen aan die je wilt oefenen en waarmee je taal/ spelling of rekenen wilt verbeteren. Een fijne site voor jong en oud(er). Tip: start gewoon bij groep 3 of in het eerste leerjaar en maak van daaruit de keuze om daar te blijven of om naar een hogere groep/klas te gaan.

Kijk ook eens op de website van http://www.nt2taalmenu.nl voor oefening op divers taalniveau van beginners tot hoogopgeleiden, maar zeker ook voor oefeningen voor inburgeringsexamen, staatsexamen I en II. 
 

Iedere zaterdag in de bieb; gratis juridisch advies

Kunt u wel wat juridisch advies gebruiken? Vanaf komende zaterdag stellen juristen van Stichting Jureka hun juridische expertise gratis beschikbaar in de bieb. In samenwerking met de afdeling Kennisklik van Tilburg University wordt juridisch advies toegankelijk gemaakt in zeven verschillende talen.

Iedere zaterdag kunt u terecht bij het gratis inloopspreekuur van Jureka. Of u nu een vraag hebt over arbeidsrecht, bestuursrecht, contract- en aansprakelijkheidsrecht, huurrecht, ondernemingsrecht of personen- en familierecht, alle vragen zijn welkom.

Iedere zaterdag | stadsBiEB Centrum | 10.00 - 13.00 uur | gratis

Kijk voor meer informatie op www.jureka.nl
img

Geniet nu altijd en overal van luisterboeken!

Met de LuisterBieb geniet je van de beste luisterboeken, waar en wanneer jij dat wilt. Met een gevarieerde selectie titels van bekende auteurs. Zelfs als je druk bent kun je altijd nog lekker luisteren, gratis en offline.  Voor leden en niet leden Gratis te downloaden

Diverse wandelingen


Het lezen van deze route is al een mooie gelegenheid om meer van de stad te weten te komen. Een echte aanrader om leuke stadswandelingen te zoeken:
http://www.youropi.com/nl/den-bosch/article/stadswandeling-9-1285

Wandeling Den Bosch Muntel

www.routesinbrabant.nl/media/docs/route1.pdf
 
wandeling Dommel

www.routesinbrabant.nl/media/docs/wandelboekje_dommel_definitief.pdf

wandeling Haverleij

www.routesinbrabant.nl/media/docs/route20.pdf
 
Ik wil de ABC Leer Mee nieuwsbrief ontvangen
Jouw eigen tip
Weet je iets dat voor anderen ook handig of interessant kan zijn?
Geef het via onderstaande link aan ons door en wij kijken of we het in de nieuwsbrief kunnen plaatsen.
 
Denk er aan, een goede tip vertelt:
  • wat er gaat gebeuren?
  • waar dat gaat plaatsvinden?
  • wanneer dat zal zijn?
  • en wat eventuele kosten kunnen zijn.
Wij kijken uit naar jouw bericht!
Stuur ons jouw tip


<<First Name>>. veel plezier en graag tot de volgende gratis taalles van ABC leer mee.Wij zijn te volgen via Twitter @abcleermee
Kijk ook op onze site 
http://www.abcleermee.nl
Copyright © 2016 ABC Leer Mee, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp