Copy
Nieuwsbrief januari en februari
bekijk deze e-mail in je browser
Nieuwsbrief van januari en februari
Beste <<First Name>>

De eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar!

We wensen iedereen een voorspoedig 2016.
Een jaar waarin we weer veel van elkaar hopen te leren.

Klik hier voor het lesrooster van 2015-2016
 
Het Bosche carnaval staat weer voor de deur! 's-Hertogenbosch verandert dan in Oeteldonk. Vanaf zondag 7 februari is het drie dagen feest in de stad!
Zondag wordt de Prins ingehaald. Op maandag kun je kijken naar de Grote Optocht, op dinsdag is de Kinderoptocht.
Maar ook op de dagen rond het carnavalsfeest is van alles te doen. In deze nieuwsbrief wat leuke tips. Meer over het Bosche carnaval: http://www.oeteldonk.org  

 
Leren is leuk!

Een fijne site is: http://www.languageguide.org/dutch/vocabulary/
Hierop zie je allerlei afbeeldingen per onderwerp. Het woord wordt uitgesproken, zodat je goed kunt oefenen. 

Kijk ook weer eens op:  http://www.jufmelis.nl/ of http://www.computermeester.be/

Een kleurrijk Tapijt voor Vrede

 

Een terugblik op de kunstmanifestatie in wijkcentrum Ons Trefpunt in Maliskamp. In drie dagen hebben, onder leiding van Marianne van Heeswijk, vluchtelingen uit de noodopvang Autotron en wijkbewoners van Maliskamp samen een ‘Tapijt voor Vrede’ gelegd.

Beeldend kunstenaar Marianne van Heeswijk wilde graag een tegengeluid laten horen tegen alle negativiteit en angst. Immers, als mensen elkaar leren kennen verdwijnen veel vooroordelen en ontstaat begrip over en weer.

Wijkcentrum Ons Trefpunt bood onderdak in de laatste week van december. De buurtsuper zorgde belangeloos voor voedingsmiddelen die de basis vormden voor de dagelijkse gezamenlijke lunch. En de wijkbewoners brachten soep, salades, pasta en veel snoeperijen mee.

Het resultaat was een bijzondere manifestatie van drie dagen. Op de vloer van de grootste zaal in Ons Trefpunt werd door vluchtelingen en wijkbewoners een gigantisch ‘Tapijt voor Vrede’ gelegd van wat wij waardeloos materiaal noemen, dat wil zeggen deksels en doppen van potten en flessen. Het werd een kleurrijk patroon van bloemen, landen, het vredesteken, een groot hart in het midden en met het woord Vrede in het Nederlands, Arabisch, Perzisch en Engels.

Niet alleen op de werkvloer, maar ook bij de koffie en de lunch, aan de bar en in de keuken ontstonden contacten. In een mix van Nederlands, Engels en Arabisch werden verhalen, anekdotes, tips en recepten uitgewisseld. Google Translate bleek echt een handige app op de mobiel!

Na drie dagen was het opruimen geblazen. Dat ging snel, want veel handen maken licht werk. Ieder ging zijns weegs. De wijkbewoners naar huis, de vluchtelingen naar de noodopvang; allemaal een mooie ervaring rijker.

 
 

 

Rommelmarkt in BBS de Hambaken
Het Wielsem 1 te 's-Hertogenbosch

17 januari 2016
¤Tijdstip: van 10.00 tot 14.00 uur


De entree is gratis
De rommelmarkt is binnen, in de hal en enkele lokalen, ca. 38 kramen.
Tevens is er de gelegenheid om tegen betaling een heerlijk drankje te nuttigen in de foyer.


De Hambaken is een actieve wijk! Voor meer leuke activiteiten kijk eens op: http://www.hambaken-actief.nl 
De maand van de spiritualiteit

Tijdens de Maand van de Spiritualiteit verzorgt een aantal KennisMakers een workshop of lezing over het thema 'Werk in Evenwicht':

Workshop 'Werk je gelúkkig of wérk je gelukkig?'
In deze interactieve workshop gaat KennisMaker Veronique Kilian aan de slag met jouw persoonlijke competentiehandboek voor Geluk. Welke competenties horen thuis in dit handboek? Hoe vertaalt zich dit naar gedrag? Hoe creëer je geluk dan?
20 januari | stadsBiEB Centrum | 20.00 - 22.00 uur

Lezing Katja de Man over 'Wildevrouw'
Tijdens deze inspirerende en motiverende lezing praat KennisMaker Katja de Man over empowerment, authenticiteit, inspiratie en avontuur. Topics worden duidelijk en met beide benen op de grond uitgelegd
28 januari | stadsBiEB Centrum | 20.00 - 22.00 uur
'Met een knipoog naar Jeroen Bosch'

In het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch wordt op woensdag 20 januari de expositie 'Met een knipoog naar Jeroen Bosch' officieel geopend. Op de expositie hangt werk van kunstenaars met een verstandelijke beperking.

Alle exposities die dit jaar op de boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis worden georganiseerd, staan in het teken van Jheronimus Bosch 500. Begeleider Marjorie van den Heuvel van de keramiekwerkplaats Allure (stichting Cello) is gevraagd om samen met begeleider Carol ter Borg van Hint&Tint (stichting Cello) een expositie te maken met hun doelgroep, mensen met een verstandelijke beperking. De exposanten zijn allemaal werkzaam in het atelier van Hint&Tint.

De expositie 'Met een knipoog naar Jeroen Bosch' is al te zien op de boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis op de Henri Dunantstraat 1 in Den Bosch. De officiële opening op woensdag 20 januari begint om 11.00 uur en is gratis te bezoeken. Op dinsdag 8 maart sluit de tentoonstelling.

 

Joyeux staat voor positief opvoeden. Jojeux is een pedagogisch adviesbureau dat online opvoedtips geeft voor kinderen van 0-12 jaar. Het kind staat centraal.
Joyce van Joyeux is iedere woensdag aanwezig in de StadsBieb te Rosmalen, van 10:00-12:00 uur.
http://www.joyeux.nu/

 
 

Gratis kinderactiviteiten

Wat kun je samen, gratis, met uw kinderen (tot ca. 12 jaar) gaan doen? Hieronder vindt u een aantal mogelijkheden.
 

Plein Actief Boschveld: iedere vrijdagmiddag van 13:00u tot 14:30 uur zijn kinderen van ca. 4 t/m 12 jaar welkom. Kinderen kunnen op het schoolplein spelen met allerlei sport- en spelmateriaal. Als het slecht weer is, en in de schoolvakanties gaat het niet door (06 54784859).

Speeltuinen

 • Speeltuin Bleekerstraatje: super leuk pleintje met een leuke speeltoestellen, een kleine zandbakje en een levensgroot schaakveld. 
 • Speeltuin Aartshertogenlaan: Lekker spelen, jeu de boules, voetballen of klimmen in bomen, spelen in speeltoestellen, voetballen in de voetbalkooi of rustig op en bankje even uitrusten.
 • Speeltuin De Hobbel: midden in een Bossche woonwijk gezellig buitenspelen en speelgoed lenen!
  Deze speeltuin wordt samen met een Kinderraad beheerd. Je kunt je er ook gratis speelgoed lenen met een gratis ‘hobbelpas’. Lees meer..
 • Natuurspeeltuin Oosterplas: een natuurlijke speelplaats in een park. Je kunt er fijn zwemmen, er zijn rolstoelvriendelijke paden en beschutte plekjes met veel verschillende bloemen en planten.
 • Speeltuin ‘t Kwekkeltje: een kabelbaan, glijbanen voor elke leeftijd en voor de allerkleinsten een zandbank met leuke speeltoestellen. Lees meer..
 • Speeltuin ’t Lijsterbos: een natuurspeeltuin en een dierenpark in Maliskamp waar je het hele jaar door gratis terecht kan voor het nodige speelplezier. Lees meer…
 • Speeltuin ’t Heike: klimmen, glijbaan en lekker ravotten in het zand in Nuland. Lees meer..
Heeft u of iemand in uw omgeving hulp nodig? Kijk op:
http://www.netwerktegenarmoede.nl/
 
klik hier voor de nieuwsbrief van de BIEB

Iedere zaterdag in de bieb; gratis juridisch advies

Kunt u wel wat juridisch advies gebruiken? Vanaf komende zaterdag stellen juristen van Stichting Jureka hun juridische expertise gratis beschikbaar in de bieb. In samenwerking met de afdeling Kennisklik van Tilburg University wordt juridisch advies toegankelijk gemaakt in zeven verschillende talen.

Iedere zaterdag kunt u terecht bij het gratis inloopspreekuur van Jureka. Of u nu een vraag hebt over arbeidsrecht, bestuursrecht, contract- en aansprakelijkheidsrecht, huurrecht, ondernemingsrecht of personen- en familierecht, alle vragen zijn welkom.

Iedere zaterdag | stadsBiEB Centrum | 10.00 - 13.00 uur | gratis

Kijk voor meer informatie op www.jureka.nl
img

Lekker fietsen in je omgeving.

Iedere week  op woensdag een leuke fietstocht van 20 tot 40 km. Ook in de winter.
De consumpties onderweg zijn voor eigen rekening.

Info in 't kort

Wanneer?

 

woensdag van 10.00 tot 13.00 uur

Waar?

 

Kasteeldreef 18

Kosten:

 

gratis

   

De consumpties onderweg zijn voor eigen rekening.

Inschrijven:

 

Fietsclub Empel

   

Mevrouw A. Paijmans

Telefoon:

 

(073) 642 12 88

klik hier voor meer info

Geniet nu altijd en overal van luisterboeken!

Met de LuisterBieb geniet je van de beste luisterboeken, waar en wanneer jij dat wilt. Met een gevarieerde selectie titels van bekende auteurs. Zelfs als je druk bent kun je altijd nog lekker luisteren, gratis en offline.  Voor leden en niet leden Gratis te downloaden

Diverse wandelingen


Het lezen van deze route is al een mooie gelegenheid om meer van de stad te weten te komen. Een echte aanrader om leuke stadswandelingen te zoeken:
http://www.youropi.com/nl/den-bosch/article/stadswandeling-9-1285

Wandeling Den Bosch Muntel

www.routesinbrabant.nl/media/docs/route1.pdf
 
wandeling Dommel

www.routesinbrabant.nl/media/docs/wandelboekje_dommel_definitief.pdf

wandeling Haverleij

www.routesinbrabant.nl/media/docs/route20.pdf
 

Wil je graag meer oefenen met Nederlands?

 

Uitbreiden van de woordenschat, begrijpend lezen of een ander taalonderdeel oefenen? Ga ga naar het overzicht hieronder met de handige oefensites die u met een klik op de knop al kunt inzien. Veel plezier!

Leestrainer.nl en computermeester.be voor taal en rekenoefeningen.

Klik de onderdelen aan die je wilt oefenen en waarmee je taal/ spelling of rekenen wilt verbeteren. Een fijne site voor jong en oud(er). Tip: start gewoon bij groep 3 of in het eerste leerjaar en maak van daaruit de keuze om daar te blijven of om naar een hogere groep/klas te gaan.

Kijk ook eens op de website van http://www.nt2taalmenu.nl voor oefening op divers taalniveau van beginners tot hoogopgeleiden, maar zeker ook voor oefeningen voor inburgeringsexamen, staatsexamen I en II. 
 

Voor de ijverige leerlingen: klik hier voor de lijst met sites om te oefenen
Ik wil de ABC Leer Mee nieuwsbrief ontvangen
Jouw eigen tip
Weet je iets dat voor anderen ook handig of interessant kan zijn?
Geef het via onderstaande link aan ons door en wij kijken of we het in de nieuwsbrief kunnen plaatsen.
 
Denk er aan, een goede tip vertelt:
 • wat er gaat gebeuren?
 • waar dat gaat plaatsvinden?
 • wanneer dat zal zijn?
 • en wat eventuele kosten kunnen zijn.
Wij kijken uit naar jouw bericht!
Stuur ons jouw tip


<<First Name>>. veel plezier en graag tot de volgende gratis taalles van ABC leer mee.Wij zijn te volgen via Twitter @abcleermee
Kijk ook op onze site 
http://www.abcleermee.nl
Copyright © 2016 ABC Leer Mee, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp