Copy
Nieuwsbrief november
bekijk deze e-mail in je browser
Nieuwsbrief november
Beste <<First Name>>

De herfstvakantie is achter de rug. De nieuwsbrief van november staat weer vol nieuwtjes, weetjes en gratis uitstapjes.Klik hier voor het lesrooster van 2015-2016
 
Vluchtelingen in Autotron Rosmalen krijgen eerste Nederlandse les
ROSMALEN - Met het opsommen van het alfabet zijn ruim 100 vluchtelingen in de noodopvang bij het Autrotron begonnen aan hun eerste Nederlandse les.
Dit is ons alfabet, en hier kunnen we alles mee schrijven
"Dit is ons alfabet, en hier kunnen we alles mee schrijven," vertelde docente Willeke Van Heumen aan de vluchtelingen. De belangstelling voor de les, aangeboden door het Rode Kruis, was groter dat dat er stoelen waren.
 
De start verliep nog wat stroef, doordat slechts een klein deel van de Eritreeërs en Syriërs Engels spreekt. Met een Engelssprekende vluchteling als tolk kon er uiteindelijk toch gestart worden. De vluchtelingen leren eerst de klanken, daarna wordt geprobeerd op simpele vragen antwoord te geven.
 
Lees meer over de vluchtelingencrisis op bd.nl/vluchtelingen.

Samen praten en eten, Dag van de Dialoog 2015


Donderdag 5 november en dinsdag 10 november

van 17.30 tot 20.00 uur

Het thema: Kunst van het Samen Leven

Open en gastvrij!


Onder de vlag van “Nederland in dialoog” wordt in ruim 50 plaatsen in Nederland jaarlijks de Dag van de Dialoog georganiseerd.

De dialoog is bij uitstek geschikt om mensen met verschillende achtergronden met elkaar in contact te brengen om elkaar te leren kennen.  De dialoogtafels staan verspreid over heel ’s-Hertogenbosch. De dialooggesprekken duren 2-3 uur en er wordt een maaltijd geserveerd tijdens het gesprek. Onder leiding van een getrainde gespreksleider wordt het gesprek gevoerd rond het thema “Dat doet me deugd…”

De Dag van de Dialoog is voor iedereen. Of iemand nou werkt of niet, jong of oud is, man of vrouw, hetero of homo, allochtoon of autochtoon, scholier of taxichauffeur, imam of burgemeester. De ontmoeting en het gesprek zijn het hoofddoel van de Dag van de Dialoog.

Het doel is het leggen van nieuwe verbindingen tussen inwoners van onze stad waardoor nieuwe inzichten, ideeën, kansen en concrete initiatieven ontstaan, die de betrokkenheid en de maatschappelijke samenhang in de stad kunnen bevorderen.

http://www.s-hertogenboschindialoog.nl/
 
 

Joyeux staat voor positief opvoeden. Jojeux is een pedagogisch adviesbureau dat online opvoedtips geeft voor kinderen van 0-12 jaar. Het kind staat centraal.
Joyce van Joyeux is iedere woensdag aanwezig in de StadsBieb te Rosmalen, van 10:00-12:00 uur.
http://www.joyeux.nu/

 
 
15 november 2015 - intocht van Sint Nicolaas!!
 

Ook dit jaar heeft Sint Nicolaas ons laten weten dat hij weer graag naar de Bossche binnenstad komt. Op 15 november 2015, rond de klok van 12.00 uur meert hij met zijn boot vol Pieten aan bij de Citadel. Wil je meer weten over de intocht? Ga dan naar http://www.sinterklaasintochtdenbosch.nl/

 

 

100 jaar BiEB = 100 uur feest

omslag programmaboekje 200

Als je jarig bent, vier je feest. En als je ook nog eens 100 jaar wordt, is dat reden om flink uit te pakken!
Bibliotheek ’s-Hertogenbosch viert haar 100-jarig bestaan met 100 uur feest. In die 100 uur, van woensdag 4 november tot en met zondag 8 november, zijn er bijzondere activiteiten. Ze bieden vermaak, inspiratie en verwondering voor jong en oud, voor leden en niet-leden, voor Bosschenaren en andere geïnteresseerden. Kortom: een zeer gevarieerd programma met voor ieder wat moois.

De lijst met activiteiten is lang. Honderd uur is dan ook niet niks. Een kleine opsomming: de Culturele Apotheek, een poëzie-escribano, een literaire tatoeëerder en poëtische waarzegster, folded book art, lezingen, een sneltekenaar, een debat over de toekomst van de bibliotheek en verschillende ludieke acts passeren de revue. Voor kinderen zijn er speciale voorleesochtenden, ze kunnen een kunstwerk van boeken maken, het poppentheater bekijken of naar de meet en greet met niemand minder dan Dikke Dik komen.

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk - een cadeautje van de bieb. Haal het programmaboekje in de bibliotheek 
of kijk op onze pagina http://www.bibliotheekdenbosch.nl/nieuws/3609-100-jaar-bieb

Leren is leuk! Op http://www.gratiscursus.be/ vind je gratis computercursussen. Liever nog wat oefenen met Nederlands? Kijk dan eens op http://www.jufmelis.nl/
Open Expo

Oproep aan de kunstenaars onder ons. Er komt een Open EXPO.
Bosch Open Expo (B.O.E.) is de grootste tentoonstelling in Brabant die wordt samengesteld door open inschrijving. Iedereen vanaf 15 jaar kan zijn of haar kunstwerk inzenden en strijdt zo voor een plek in de tentoonstelling ‘BOSCH OPEN EXPO’ die in het voorjaar van 2016 in ’s-Hertogenbosch plaatsvindt. Pak je kans en doe mee!

http://www.boschenopenexpo.nl/

Gratis kinderactiviteiten

Wat kun je samen, gratis, met uw kinderen (tot ca. 12 jaar) gaan doen? Hieronder vindt u een aantal mogelijkheden.
 

Plein Actief Boschveld: iedere vrijdagmiddag van 13:00u tot 14:30 uur zijn kinderen van ca. 4 t/m 12 jaar welkom. Kinderen kunnen op het schoolplein spelen met allerlei sport- en spelmateriaal. Als het slecht weer is, en in de schoolvakanties gaat het niet door (06 54784859).

Speeltuinen

 • Speeltuin Bleekerstraatje: super leuk pleintje met een leuke speeltoestellen, een kleine zandbakje en een levensgroot schaakveld. 
 • Speeltuin Aartshertogenlaan: Lekker spelen, jeu de boules, voetballen of klimmen in bomen, spelen in speeltoestellen, voetballen in de voetbalkooi of rustig op en bankje even uitrusten.
 • Speeltuin De Hobbel: midden in een Bossche woonwijk gezellig buitenspelen en speelgoed lenen!
  Deze speeltuin wordt samen met een Kinderraad beheerd. Je kunt je er ook gratis speelgoed lenen met een gratis ‘hobbelpas’. Lees meer..
 • Natuurspeeltuin Oosterplas: een natuurlijke speelplaats in een park. Je kunt er fijn zwemmen, er zijn rolstoelvriendelijke paden en beschutte plekjes met veel verschillende bloemen en planten.
 • Speeltuin ‘t Kwekkeltje: een kabelbaan, glijbanen voor elke leeftijd en voor de allerkleinsten een zandbank met leuke speeltoestellen. Lees meer..
 • Speeltuin ’t Lijsterbos: een natuurspeeltuin en een dierenpark in Maliskamp waar je het hele jaar door gratis terecht kan voor het nodige speelplezier. Lees meer…
 • Speeltuin ’t Heike: klimmen, glijbaan en lekker ravotten in het zand in Nuland. Lees meer..
Heeft u of iemand in uw omgeving hulp nodig? Kijk op:
http://www.netwerktegenarmoede.nl/
 

Iedere zaterdag in de bieb; gratis juridisch advies

Kunt u wel wat juridisch advies gebruiken? Vanaf komende zaterdag stellen juristen van Stichting Jureka hun juridische expertise gratis beschikbaar in de bieb. In samenwerking met de afdeling Kennisklik van Tilburg University wordt juridisch advies toegankelijk gemaakt in zeven verschillende talen.

Iedere zaterdag kunt u terecht bij het gratis inloopspreekuur van Jureka. Of u nu een vraag hebt over arbeidsrecht, bestuursrecht, contract- en aansprakelijkheidsrecht, huurrecht, ondernemingsrecht of personen- en familierecht, alle vragen zijn welkom.

Iedere zaterdag | stadsBiEB Centrum | 10.00 - 13.00 uur | gratis

Kijk voor meer informatie op www.jureka.nl
img

Lekker fietsen in je omgeving.

Iedere week  op woensdag een leuke fietstocht van 20 tot 40 km. Ook in de winter.
De consumpties onderweg zijn voor eigen rekening.

Info in 't kort

Wanneer?

 

woensdag van 10.00 tot 13.00 uur

Waar?

 

Kasteeldreef 18

Kosten:

 

gratis

   

De consumpties onderweg zijn voor eigen rekening.

Inschrijven:

 

Fietsclub Empel

   

Mevrouw A. Paijmans

Telefoon:

 

(073) 642 12 88

klik hier voor meer info

Geniet nu altijd en overal van luisterboeken!

Met de LuisterBieb geniet je van de beste luisterboeken, waar en wanneer jij dat wilt. Met een gevarieerde selectie titels van bekende auteurs. Zelfs als je druk bent kun je altijd nog lekker luisteren, gratis en offline.  Voor leden en niet leden Gratis te downloaden

Diverse wandelingen


Het lezen van deze route is al een mooie gelegenheid om meer van de stad te weten te komen. Een echte aanrader om leuke stadswandelingen te zoeken:
http://www.youropi.com/nl/den-bosch/article/stadswandeling-9-1285

Wandeling Den Bosch Muntel

www.routesinbrabant.nl/media/docs/route1.pdf
 
wandeling Dommel

www.routesinbrabant.nl/media/docs/wandelboekje_dommel_definitief.pdf

wandeling Haverleij

www.routesinbrabant.nl/media/docs/route20.pdf
 
klik hier voor de EXTRA! nieuwsbrief van de BIEB
klik hier voor de algemene nieuwsbrief van de BIEB

Wil je graag meer oefenen met Nederlands?

 

Uitbreiden van de woordenschat, begrijpend lezen of een ander taalonderdeel oefenen? Ga ga naar het overzicht hieronder met de handige oefensites die u met een klik op de knop al kunt inzien. Veel plezier!

Leestrainer.nl en computermeester.be voor taal en rekenoefeningen.

Klik de onderdelen aan die je wilt oefenen en waarmee je taal/ spelling of rekenen wilt verbeteren. Een fijne site voor jong en oud(er). Tip: start gewoon bij groep 3 of in het eerste leerjaar en maak van daaruit de keuze om daar te blijven of om naar een hogere groep/klas te gaan.

Kijk ook eens op de website van http://www.nt2taalmenu.nl voor oefening op divers taalniveau van beginners tot hoogopgeleiden, maar zeker ook voor oefeningen voor inburgeringsexamen, staatsexamen I en II. 
 

Voor de ijverige leerlingen: klik hier voor de lijst met sites om te oefenen
Ik wil de ABC Leer Mee nieuwsbrief ontvangen
Jouw eigen tip
Weet je iets dat voor anderen ook handig of interessant kan zijn?
Geef het via onderstaande link aan ons door en wij kijken of we het in de nieuwsbrief kunnen plaatsen.
 
Denk er aan, een goede tip vertelt:
 • wat er gaat gebeuren?
 • waar dat gaat plaatsvinden?
 • wanneer dat zal zijn?
 • en wat eventuele kosten kunnen zijn.
Wij kijken uit naar jouw bericht!
Stuur ons jouw tip


<<First Name>>. veel plezier en graag tot de volgende gratis taalles van ABC leer mee.Wij zijn te volgen via Twitter @abcleermee
Kijk ook op onze site 
http://www.abcleermee.nl
Copyright © 2015 ABC Leer Mee, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp