Tulta, juuria, kesämehua ja The Amazing You! | Kesäkuu 2014.

Kesäinen tervehdys, <<Etunimi>>!

Kesä oli ja meni, mutta eiköhän se sieltä vielä takaisin tule. Näin uskomme, toivomme ja odotamme. Tätä kirjoittaessa lämpömittari näyttää alta kymmenisen astetta, kun vielä muutama päivä sitten mittarissa oli lähes parikymmentä astetta enemmän. Melkoinen muutos! Ja sopeutuminen. Eestaas mennään, niin kuin elämässä tahtoo mennä.

Tämänkertainen uutiskirjekin menee vähän eestaas ja laidasta laitaan sekin. Mukana on juttuja, joita toukokuu toi tullessaan, ja jotka haluan tällä kertaa jakaa kanssasi. Poimi parhaat ja syvenny tarkemmin itseäsi kiinnostaviin aiheisiin! Uutiskirje on vielä niin tuore asia, että se hakee muotoaan. En tiedä, löytääkö se koskaan sitä; kangistuuko kaavoihin vai virtaako vapaana tästä eteenkinpäin. En koe sitä tärkeänä. Tärkeämpää on tehdä ja jakaa asioita, jotka kulloinkin tuntuvat mielekkäiltä, kiinnostavilta ja ajankohtaisilta. Jos se kiinnostaa minua, niin se saattaa kiinnostaa myös sinua!

Antoisia hetkiä kesäkuun uutiskirjeen parissa!

Tässä uutiskirjeessä...


~We are Stone Age people,
we were never built for modern life and we haven't adjusted.~

Tiededokumentti: Kivikautiset juuremme

"Miksi korkea verenpaine, diabetes, selkäkivut ja allergiat piinaavat meitä? Nämä elämäntapasairaudet johtuvat osin siitä, että olemme pohjiltamme yhä kivikauden ihmisiä. Miten tätä tietoa pitäisi hyödyntää?"Jos "Kivikautiset juuremme" meni sinulta ohitse, niin suosittelen katsomaan sen YLE Areenassa (kesto 43 min), jossa esitysaikaa on jäljellä vielä kokonaiset 20 päivää. Alla lyhyet muistiinpanoni dokumentin sisällöstä...
 • fyysinen keho ei ole sopeutunut 2000-luvun elämään vaan on edelleen geeneiltä kivikautinen
 • paleoliittisen elämäntavan tavoitteena on jälijitellä kivikautista elämää vallitsevissa olosuhteissa sairauksien ehkäisemiseksi
 • tavoitteena on ravinnon ja liikunnan tasapaino
 • RAVINTO - syö ruokaa, jota elimistö on luotu ja kykenee käsittelemään ilman haittavaikutuksia --> kivikautinen eli paleoruokavalio
 • LIIKUNTA - jäljittele "saalista tai pakene" -liikuntaa sekä raskaan saaliin siirtoa kotiluolaan --> intervalliharjoittelu esim. sprintit sekä voimaharjoittelu; kanna, nosta, raahaa painavia esineitä
 • SELKÄ JA NIVELET - lihaksisto tukee niveliä, selkärankaa ja luita --> huolehdi riittävästä lihasmassasta sekä lihasten hermottumisesta; liiku, vältä istumista, kävele ja/tai juokse paljain jaloin tai käytä nk. paljasjalkakenkiä --> luonnollinen päkiäaskellus suojaa niveliä liialliselta rasitukselta ja vahvistaa jalkaterien lihaksia, kengissä lihakset lepäävät
 • VASTUSTUSKYKY - bakteereille ym. lialle altistuminen vahvistaa luonnollista vastustuskykyä, liiallinen hygienia ja antibiootit tuhoavat hyödyllistä bakteerikantaa --> mm. allergiat
 • rentoudu riittävästi ja kuuntele kehoa

Sata sanaa ravinnosta

Fire Food Challenge 2014

Aloitimme huhtikuun loppupuolella neljän viikon TehoPaleo™ -tyyppisen ravintovalmennuksen yhteistyössä Fire crosstraining arenan kanssa. Valmennus toteutettiin facebook -valmennuksena ja siihen osallistui kaikkiaan viitisenkymmentä ravinnosta ja sen vaikutuksista hyvinvointiin, terveyteen ja suorituskykyyn kiinnostunutta ihmistä.

Vaikka emme keskittyneet painonpudotukseen vaan ensisijaisesti parempiin ruokavalintoihin, niin niiltä, jotka kiloja tarkkailivat tippui keskimäärin 4,2 kg. Kuukaudessa. Ilman nälkää, punnitsemisia, kaloreiden tai grammojen laskemista. Tavanomainen pudotus näissä valmennuksissa on liikkunut reilun kolmen kilon tietämillä, mutta tätä tulosta nyt hieman nosti suurin pudotus, jota ikinäkoskaan olen itse saanut olla ohjaamassa. Ja se oli huikeat 13 kiloa neljässä viikossa! Vastaava määrä kolmessa kuukaudessa on melko tyypillinen, jos ylimääräistä sen verran löytyy, mutta tällä aikavälillä moinen pudotus on huomattava.

Kyseessä oli 35-vuotias, monipuolisesti liikuntaa harrastava mieshenkilö. Taustalta löytyy 15 vuotta voimanostoa ja tällä hetkellä crosstraining -harjoittelua, jossa edelleen mukana voimanostoa sekä lisäksi painonnostoa, intervalliharjoittelua ja uintia. Kysyin, mikä oli hänen mielestään suurin muutos ja näin hän vastasi..


"Varmasti viljatuotteiden poisjättö auttoi eniten, koska olen syönyt paljon leipää ja makaroonia. Maitoa join ennen litratolkulla. Limukkaa join kans päivittäin. Sen korvasin sitruunavedellä. Karkkia tuli kans syötyä aika paljon. Ne korvasin tuoreella ananaksella ja tummalla suklaalla sekä taatelikookosjauho-raakalakritsi -palleroilla. Perunan, riisin ja makaroonin tilalla bataattia, porkkanaa ja parsakaalia."

Huikea saavutus, Sami! Onnittelut ja kiitokset vielä hienosta työstä sinne!
*Tiedot on julkaistu asianosaisen luvalla.
 

Kiinnostaako Sinua TehoPaleo™ -tyyppinen tempaus?

Seuraa ilmoittelua Paleokeittiön facebook -sivulla tai blogissa! Tai kerää kokoon vähintään 30 hengen ryhmä, esim. työ-, kaveri-, sali- tai muusta mukavasta porukasta ja ota yhteyttä.

Paleokeittiön virallinen kesämehu

Mikä sopii paremmin alkavaan kesään kuin toisiaan täydentävät tuoreet mansikat ja raparperi?! Molempia löytyy Paleokeittiön virallisesta alkukesän mehusta. Raparperin kirpeyttä taittamaan olen lisännyt joukkoon vielä makean omenan, joka sekin sopii mainiosti mukaan sakkiin. Halutessa mehua voi vielä maustaa vaniljalla ja niin on kesämaku mahtavimmillaan!
 

Mansikka-raparperimehu

2 annosta / ~4 dl
 • ~20-25 cm:n raparperinvarsi
 • ~250-300 g tuoreita mansikoita
 • punainen luomuomena (tai muu makea omena)
 • (jääpaloja)
 1. Huuhtele tarvittaessa mansikat, pese ja pilko omena. Mansikan vihreitä tyviosia ei tarvitse poistaa. Luomuomenaa ei välttämättä tarvitse kuoria, teho-omenan suosittelen kuorittavaksi.
 2. Kuori ja pilko raparperi ~2 cm:n pituisiksi pätkiksi. Pienemmät palaset helpottavat mehupuristimen työtä.
 3. Syötä eri aineksia vuorotellen mehupuristimeen, jolloin kuituinen raparperi on helpommin mehupuristimen työstettävissä. Vaihtoehtoisesti voit syöttää kuituisen raparperin viimeisenä.
 4. Nauti kylmänä. Lisää tarvittaessa mehun joukkoon muutama viilentävä jääpala ja koristele mansikankukkasin ja -lehdin.

Toukokuun suosituimmat reseptit

Melko makea ja puolukkainen oli Paleokeittiön toukokuu. Kuukauden viisi suosituinta reseptiä satunnaisessa järjestyksessä olivat...

Ajankohtaisia arkistojen aarteita

Poimin arkistoista inspiraatioksi muutamia ajankohtaan sopivia reseptejä. Joko olet tutustunut tai kokeillut näitä?

The Amazing You

Loppuun vielä videovinkkiä Sinulle, joka mietit, että miksi täällä maapallolla olet ja mitä täällä oikein tekisit; mikä on elämäsi tarkoitus ja miltä näyttää tulevaisuus? Video on englanninkielinen ja katsottavissa veloituksetta. Klikkaa kuvaa alla. Videolla viisauksia jakaa myös suomalaisen Rovio -menestystarinan takaa löytyvä Peter "Angry birds" Vesterbacka.

Rentoja kesäpäiviä ihanan auringon alla!

Toivottaa,
Paleokeittiön emäntä Johanna
Uutiskirjeen sinulle toimitti Johanna; Paleokeittiön emäntä, valmentaja ja hyvinvointialan yrittäjä vuodesta 2007. Elämäni sekä valmennusteni kantavina ajatuksina ovat paleopohjainen ruokavalio sekä crosstraining -tyyppinen harjoittelu. Blogeihin olen kirjoittanut ajatuksia vuodesta 2003.

Missioni on edistää terveempää ja energisempää elämää herättämällä ajatuksia ja kyseenalaistamalla yleisiä ajatusmalleja; ohjaamalla, opettamalla ja haastamalla ihmisiä ottamaan vastuu omasta hyvinvoinnistaan sekä tarjoamalla käytännönläheisiä työkaluja yksilön terveyden ja hyvinvoinnin parantamiseksi.
Mielipiteelläsi on merkitystä! Anna palautetta Paleokeittiön uutiskirjeestä tai muusta toiminnasta. Kiitos!
Copyright © 2014 UNIQ Consulting, All rights reserved.


Lopeta uutiskirjeen tilaus    Päivitä tilauksen tiedot 

Email Marketing Powered by Mailchimp