Copy
Nieuwsbrief van stichting Meer dan Gewenst, augustus 2015.
Dag beste (wens)ouder,
 
Wat was er veel te doen de afgelopen maanden voor wensouders! We zien dat steeds meer organisaties activiteiten organiseren voor wensouders en hun kinderen, zoals Amsterdam Oost Pride en Playground CS. Zelf hebben we een aantal bijeenkomsten rond de roze week georganiseerd en zijn we sinds kort ook actief voor Belgische wensouders. 

We hopen dat je nu van een fijne vakantie geniet! En mocht je al plannen willen maken voor na de vakantie, dan hebben diverse activiteiten voor je in het verschiet verderop in deze nieuwsbrief. Daarnaast kan je ook online bij ons terecht: zo hebben we een digitale brochure gemaakt over gezag en juridisch ouderschap in Nederland, hebben we een Pinterest site ingericht en is onze website weer flink uitgebreid met ervaringsverhalen.  

In deze nieuwsbrief
 • Uitbreiding van onze activiteiten voor Belgische wensouders
 • Brochure Ouderschapsvormen
 • Meer dan Gewenst op Pinterest
 • Komende activiteiten
  • 28 augustus - Wensouderborrel
  • 12 september - Wensvaderbijeenkomst
  • 3 oktober - Informatiebijeenkomst voor wensouders
  • 6 november - Speeddate
 • Diverse oproepen vanuit de media
 • Gelijke rechten voor meeroudergezinnen en IVF-behandelingen

Belgische wensoudersWe hebben gemerkt dat steeds meer wensouders uit België onze site bezoeken, vandaar dat we onze online informatie voor België aan het uitbreiden zijn.
 • Zo hebben we de oproepen voor wensouders verbeterd voor Belgische wensouders. We hebben Vlaamse en Waalse provincies opgenomen en plaatsen/regio’s met meer dan 40.000 inwoners. We hopen dat hiermee het ook voor onze zuiderburen eenvoudiger en aantrekkelijker wordt om een oproep te plaatsen en een match te vinden!
 • Na vijf zeer succesvolle roze kinderwens-speeddates in Nederland organiseerde Sara Coster in juni voor het eerst een kinderwens speeddate voor holebi’s en singles in België. Er verscheen vooraf een groot artikel over in De Morgen, met onder andere het verhaal van de tweede Nederlandse “speeddate-baby”. Aansluitend werd Sara geïnterviewd door diverse radio-zenders. Deze publiciteit was zeer welkom, en er kwamen maar liefst 37 aanmeldingen binnen! 

Brochure OuderschapsvormenDe afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan een overzicht van de meest voorkomende (roze) ouderschapsvormen en hun juridische aspecten (gezag en juridisch ouderschap). We willen Hélène Faassen en Wilma Eusman in het bijzonder bedanken voor hun bijdrage aan dit document! 

Let op: De manier waarop de gezinnen juridisch vorm krijgen is sterk afhankelijk van het wel/niet gehuwd of partner geregistreerd zijn, de nationaliteit van de betrokkenen en de volgorde der dingen. Bovendien verandert de regelgeving regelmatig. Baseer je beslissing dus nooit op dit overzicht, maar win altijd persoonlijk advies in bij ervaren en gespecialiseerde advocaten of notarissen.

Meer dan Gewenst op Pinterest - stuur je foto's in!Meer dan Gewenst is vanaf vandaag niet alleen te volgen via Facebook en Twitter, maar ook via Pinterest. Ter inspiratie hebben we beeldmateriaal verzameld over Gay Parents, Kids, Boeken en Kinderboeken, Famous Gay Parents en Cartoons.

Stuur je foto’s in!
Heb je zelf mooie foto’s van je (toekomstige) gezin die je wel wilt delen? Stuur deze dan op naar pinterest@meerdangewenst.nl.

Let op: we plaatsen deze foto’s op Pinterest en in onze beeldbank. Ze zijn openbaar en het kan zijn dat we ze gebruiken op onze website of andere uitingen. 

Komende activiteiten

28 augustus 2015: Wensouderborrel

Geen speeddate, geen tafeltjes met nummers, geen wisselmuziekje om snel nog wat aantekeningen te maken terwijl je eigenlijk naar het volgende gesprek moet, en geen ingewikkelde schema’s. Gewoon een borrel waarop je andere wensouders kunt ontmoeten. Om je te oriënteren, of te kijken of je iemand of een stel kunt vinden waarmee het klikt. We helpen een beetje door 'naam'bordjes waarop staat wat je wilt, en in welke regio je dat zou willen. Reserveer een plek

12 september 2015: Wensvaderbijeenkomst

Op zaterdag 12 september organiseren we weer een informatiemiddag speciaal voor mannen/mannenstellen met een kinderwens. Het wordt een middag met veel informatie, het stellen van vragen en het uitwisselen van gedachten. Er zullen ervaringsdeskundigen hun verhaal doen, er zal aandacht zijn voor sociale en juridische aspecten en ook voor de onderzoekskant. Reserveer een plek

3 oktober 2015: Informatiebijeenkomst voor wensouders

Op zaterdagavond 3 oktober 2015 organiseren we een wensouderbijeenkomst bedoeld voor zowel roze ouders als roze wensouders! Het wordt een combinatie van veel informatie, het stellen van vragen en het uitwisselen van gedachten. Ervaringsdeskundigen zullen hun verhaal vertellen, en er zal aandacht zijn voor de juridische kant en wat er uit onderzoek naar roze gezinnen blijkt. Reserveer een plek

6 november 2015: Speeddate voor wensouders

Heb je een kinderwens? Ben je op zoek naar een co-ouder of een donor, of wil je donorvader worden? Kom dan naar de speeddate! Voor de donor-constructie kan je je uit het hele land opgeven. Voor co-ouderschap focussen we op regio’s Amsterdam, Utrecht en Zuid-Holland. Je voert op die avond 5 tot 10 gesprekken met andere wensouders. Reserveer een plek


Diverse oproepen vanuit de mediaWe worden geregeld benaderd door de media en vaak zoeken we zelf ook de publiciteit op. Dit helpt de publieke opinie over roze ouderschap! Heb of wil je een roze gezin en sta je open voor interviews? Mail dan aan sara@meerdangewenst.nl dan benaderen we je als er iets is dat bij jouw situatie past.

Op dit moment hebben we de volgende verzoeken net binnengekregen voor wie we nog deelnemers zoeken: 

Gelijke rechten voor (wens)oudersDe afgelopen weken zijn er meerdere artikelen verschenen over gelijke rechten voor (wens)ouders voor meeroudergezinnen, bij ivf-behandelingen en in een toespraak van Frans Timmermans waar we je tot slot graag op attenderen. (Beeld is van Margo Vlamings)
 • Kinderen hebben vaker meer ouders – regel dat! - Het meeroudergezin loopt tegen wettelijke hindernissen op. Hoog tijd voor verandering, schrijven Tanja Ineke en Philip Tijsma van het COC in een opinieartikel dat in Trouw gepubliceerd is.
 • Helft ziekenhuizen verkoopt nee aan singles voor ivf-behandeling - Bij welke ziekenhuizen moet je zijn als vanzelf zwanger worden niet lukt? Opzij ging op onderzoek uit, stelde de Top-25 samen en haalde unieke data over behandelingen en zwangerschapspercentages boven water. Ook blijken ziekenhuizen onderling in aanpak nogal te verschillen. En single vrouwen met een kinderwens kunnen bij veel ziekenhuizen niet terecht. 
 • Frans Timmermans over roze gezinnen en gelijke rechten - Een bericht van NELFA van een belangrijk statement van de vice-president van de EU, Frans Timmermans.

 

Copyright © 2015 Stichting Meer dan Gewenst, Alle rechten voorbehouden.