Copy

 

                   

Monthly Export Report  05Apr 2015 

Το  ερευνητικό «Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών» (ΙΕΕΣ) ιδρύθηκε το 1990 από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος – ΣΕΒΕ.
Ο ΣΕΒΕ που φέτος κλείνει τα 40 χρόνια από την ίδρυση του (1975), αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο σύνδεσμο επιχειρήσεων με διεθνή δραστηριότητα και το σημαντικότερο εκφραστή της εξωστρέφειας στην Ελλάδα. Αριθμεί πάνω από 600 μέλη από όλη την ελληνική επικράτεια και από όλους τους κλάδους δραστηριότητας.

 
 


Σχόλιο Προέδρου ΣΕΒΕ, Δρ Κυριάκου Λουφάκη για την πορεία των εξαγωγών και την επιβολή του 26% του άρθρου 21.1 του Ν.4321/15

 
Ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών για το α' δίμηνο 2015

 
Διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ 2014

 
Οι μεγαλύτεροι μύθοι για την Υπερατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partner)

 
Θετική κατά 74 εκ. ευρώ η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα το Φεβρουάριο 2015, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΤτΕ
 

Σχόλιο Προέδρου ΣΕΒΕ, Δρ Κυριάκου Λουφάκη για την πορεία των εξαγωγών και την επιβολή του 26%  του άρθρου 21.1 του Ν.4321/15

«Παρά τη ραγδαία επιδείνωση της ήδη προβληματικής οικονομικής κατάστασης της χώρας και των επιχειρήσεών μας, αν εξαιρέσουμε τον κλάδο των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές μας κατέγραψαν σημαντική αύξηση το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους. Ας μην τις καταστρέψουμε εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, στην οποία σαφέστατα θα συντελέσει και η – έστω και σχετικά προσωρινή - επιβολή του φόρου 26% με το άρθρο 21.1 του Ν. 4321/15 που αφορά στις συναλλαγές με μη συνεργάσιμα κράτη και με κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Η χώρα μας έχει εδραιώσει διαχρονικά σημαντική έντονη εμπορική παρουσία σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η πΓΔΜ και είναι σαφές ότι οι εισαγωγές πρώτων υλών, τελικών προϊόντων από παθητική τελειοποίηση κλπ από αυτές τις χώρες θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα από την τυχόν εφαρμογή της παρακράτησης φόρου. Tέλος, δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα με τους προμηθευτές, αλλά και τους πελάτες των ελληνικών επιχειρήσεων από τη μεγάλη αβεβαιότητα που προκαλεί η επιστροφή της αμφισβήτησης για την αξιοπιστία της χώρας και την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Το κλίμα αυτό θα πρέπει άμεσα να αναστραφεί και αναγκαία συνθήκη για αυτό είναι η συντομότερη αίσια κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας».

Σημειώνεται ότι ο ΣΕΒΕ επανειλημμένως έχει ζητήσει την κατάργηση της διάταξης, τόσο εγγράφως, όσο και σε συναντήσεις του με εκπροσώπους της Κυβέρνησης, καθώς και μέσω δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ. Κεντρικό αίτημά του αποτελεί η απόσυρση του άρθρου 21.1. Εναλλακτικά και μόνο πρότεινε στην (υπό έκδοση) Υπουργική Απόφαση να προβλεφθεί η πλήρης απαλλαγή της προκαταβολής φόρου όλων των απευθείας συναλλαγών (αγορές πρώτων υλών, αγαθών και υπηρεσιών απαραίτητων για την μεταποιητική δραστηριότητα όπως π.χ. υπηρεσίες κοπής - ραφής, μεταφορές κ.λπ). Σχέδιο της εν λόγω ΥΑ με έναρξη εφαρμογής της την 01.09.15 βρίσκεται προς δημόσια διαβούλευση εδώ μέχρι 07.05.15. 
 

Ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών για το α' δίμηνο 2015
 
Οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατέγραψαν σημαντική πτώση σε ετήσια βάση κατά 7,6% συμπ. καυσίμων, λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου, ενώ σε αξία ανήλθαν σε €3,9 δις. Ωστόσο, χωρίς τα πετρελαιοειδή οι εξαγωγές αγαθών κατέγραψαν σημαντική αύξηση κατά 9,9%, καταδεικνύοντας σημαντική αντίσταση στην δύσκολη συγκυρία για την χώρα μας στις διεθνείς αγορές.
 
Η αντιδιαμετρική πορεία των ελληνικών εισαγωγών αγαθών με μείωση το διάστημα Ιαν-Φεβρουάριος 2015 κατά 15,3% συμπ. πετρελαιοειδών είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 24%, με μείωση σε αξία κατά €865 εκατ.

 

 

Διμερείς Εμπορικές Σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ:

Αύξηση 9,8% των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ για το 2014

 
 
Αυξημένες κατά 9,8% εμφανίζονται οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ για το 2014 σύμφωνα με την έκθεση Διμερούς και Πολυμερούς Εμπορίου, η οποία δημοσιεύθηκε από το Γραφείο ΟΕΥ της Ουάσιγκτoν στις 15 Απριλίου.

Οι σημαντικότεροι κλάδοι/προϊόντα των ελληνικών εξαγωγών, με προοπτικές περαιτέρω διείσδυσης στη σημαντική και ώριμη αγορά των ΗΠΑ, είναι οι ελιές με το μερίδιο αγοράς να ξεπερνά το 70%, τα ιχθυηρά με αιχμή κυρίως, το λαβράκι και την τσιπούρα, ενώ στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχει καταγραφεί αυξανόμενη ζήτηση για την κομπόστα ροδακίνου, τα νωπά λαχανικά και φρούτα, καθώς και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 
 
 

Σημαντική είναι και η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών σε οίνο, η οποία ανέρχεται σε 4,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με αναγνωρισιμότητα της ποιότητάς του στις διεθνείς αγορές να εντείνεται. Αντίστοιχα, εκτιμάται πως υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης και για το ελαιόλαδο, παρά τη μείωση στις εξαγωγές το 2014, η οποία ξεπέρασε το 18%

Σημαντική είναι η θέση στην αγορά των ΗΠΑ όχι μόνο των προϊόντων του τροφίμων, αλλά και των ελληνικών βιομηχανικών αγαθών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα μας για το 2014 ήταν τα ξυραφάκια, όπου η χώρα μας είναι ο 2ος προμηθευτής των ΗΠΑ, με μερίδιο 10% επί των συνολικών εξαγωγών μας στη συγκεκριμένη αγορά και αξία 106 εκ. δολάρια.

Σημειώνεται, ωστόσο ότι στις συνολικές εισαγωγές των ΗΠΑ, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει χαμηλή διείσδυση και περιορισμένο μερίδιο το 2014. Οι λόγοι της χαμηλής διείσδυσης και ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, οφείλεται κυρίως στο μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων, η κατακερματισμένη παραγωγική βάση, που αδυνατεί να καλύψει αγορές του όγκου της αμερικανικής, και η έλλειψη εξωστρέφειας όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Αναφορικά με τον κλάδο των τροφίμων, κρίνεται εξαιρετικά σημαντική η δημιουργία ενός εθνικού brand που να συνδέει τα προϊόντα με τη διατροφή, το τουρισμό προϊόν και τον πολιτισμό. Παράλληλα, κρίνεται σημαντική η διάχυση στην αμερικανική αγορά στοιχείων για τη διατροφική αξία των προϊόντων, συνοδευόμενων από πληροφορίες για τρόπους κατανάλωσή τους, για λόγους «εκπαίδευσης» των καταναλωτών.

Τέλος, σημειώνεται ότι, όσοι σκέφτονται να επιχειρήσουν κάποιο άνοιγμα στις διεθνείς αγορές και ειδικότερα στην απαιτητική αγορά των ΗΠΑ, οφείλουν να γνωρίζουν το βαθμό δυσκολίας και αρκετά επιμέρους εξαγωγικά ζητήματα, όπως, οι τελωνειακές και φορολογικές διαδικασίες, τα υγειονομικά θέματα και τα θέματα πιστοποιήσεων κλπ, ενώ κρίνεται αναγκαία η εκ των προτέρων σχεδίαση ενός εξαγωγικού πλάνου δράσης για την εκάστοτε αγορά στόχο.


 


Τη συνολική έκθεση μπορείτε να τη βρείτε εδώ.
 
 

Οι μεγαλύτεροι μύθοι για την Υπερατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership -TTIP)

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις για την Υπερατλαντική συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership), γνωστή και ως TTIP, η οποία στοχεύει στην απομάκρυνση των εμποδίων στο εμπόριο αλλά και τις επενδύσεις ανάμεσα στους δυο εμπορικούς κολοσσούς και επομένως εκτιμάται ότι θα αυξήσει το εμπόριο αλλά και τις θέσεις εργασίας. Ωστόσο, ήδη έχουν γραφτεί αρκετά ως προς τις συνέπειες που προβλέπεται να έχει η συμφωνία αυτή στην ευρωπαϊκή αγορά και στους πολίτες της.

Η παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο "The top 10 myths about TTIP: Separating fact from fiction", παρουσιάζει μερικούς από τους πιο σημαντικούς μύθους που έχουν  διαδοθεί σχετικά με τις συνέπειες της εφαρμογής της TTIP, καθώς και την πραγματική διάσταση τους.
 
 
Myth: Οι δασμοί μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ είναι ήδη πολύ χαμηλοί και ουσιαστικά η TTIP είναι απλά ένα πρόσχημα για την κατάργηση των κανονισμών της ΕΕ...

Fact: Όντως οι δασμοί εισαγωγής μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης είναι χαμηλοί -κατά μέσο όρο 4%-, ωστόσο ο μέσος όρος δεν λέει πάντα την αλήθεια. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κλάδοι, όπως αυτός των τροφίμων και των κλωστοϋφαντουργικών, όπου οι δασμοί είναι πάρα πολλοί υψηλοί. Το γεγονός αυτό καθιστά τα ευρωπαϊκά προϊόντα αρκετά ακριβά για να εισαχθούν από τις ΗΠΑ.


Myth: Η TTIP θα αποδυναμώσει τα ευρωπαϊκά standards, τα οποία προστατεύουν  τους καταναλωτές και τον πλανήτη...

Fact: Οι προδιαγραφές που έχει θέσει η Ε.Ε για θέματα, όπως π.χ: η ποιότητα των τροφίμων, τα ανθρώπινα δικαιώματα στο χώρο εργασίας, η προστασία του περιβάλλοντος, δεν είναι προς διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της TTIP.


Myth: Η TTIP θα ελαττώσει την ασφάλεια και την ποιότητα στην εισαγωγή τροφίμων στην Ευρώπη...

Fact: Οι προδιαγραφές εισαγωγής για τα τρόφιμα στην Ευρώπη δεν πρόκειται να αλλάξουν. Ειδικότερα σε ευαίσθητα θέματα, όπως τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, οι ορμόνες στα κρέατα και η κατανάλωση κρέατος από κλωνοποιημένα ζώα, δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης.


Myth: Η TTIP θα αναγκάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ιδιωτικοποιήσουν όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και κοινωφελείς οργανισμούς...

Fact: Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι κοινωφελείς οργανισμοί, όπως νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σχολεία δεν επηρεάζονται από την TTIP. Όλες οι συμφωνίες που έχει υπογράψει ως τώρα η Ε.Ε εγγυάται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν να ακολουθήσουν τη δική τους πολιτική στα συγκεκριμένα θέματα.


Myth: Η TTIP θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις εργασιακές σχέσεις...

Fact: Η Ε.Ε σε θέματα όπως τα παραπάνω έχει τα υψηλότερα standards σε όλο τον κόσμο. Για αυτό ακριβώς το λόγο, στην TTIP αυτό που εξετάζεται από κοινού με τις ΗΠΑ είναι η σύγκλιση, η διατήρηση και η ενίσχυση τους και όχι η αποδυνάμωση των προδιαγραφών αυτών.
 

Μπορείτε να κατεβάσετε τη συνολική παρουσίαση κάνοντας κλικ στην παραπάνω εικόνα.
 

Θετική κατά 74 εκ. ευρώ η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα το Φεβρουάριο 2015, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΤτΕ

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία  της Τράπεζας της Ελλάδος το Φεβρουάριο του 2015, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -2,5% από -2,9% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 74 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2014: αρνητική καθαρή ροή 773 εκατ. ευρώ).

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Φεβρουάριο του 2015, ήταν θετική κατά 433 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2014: αρνητική καθαρή ροή 439 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,3%, από -3,1% τον Ιανουάριο του 2015. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -2,4%, από -2,7% τον Ιανουάριο του 2015, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 52 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2014: αρνητική καθαρή ροή 353 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 57 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2014: αρνητική καθαρή ροή 19 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -0,6%, από -0,3% τον προηγούμενο μήνα.
 
   
Τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, σχόλια, ή προτάσεις βελτίωσης του "ΙΕΕΣ Monthly Export Report" μπορείτε να αποστείλετε με e-mail στο info@seve.gr
ΣΕΒΕ – Πλατεία Μοριχόβου 1, 546 25 Θεσσαλονίκη Τ.Θ. 10709, 541 10 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 535 333, F: 2310 543 232 e-mail: info@seve.gr, Internet: www.seve.gr