Copy

 

                   

Monthly Export Report  14Jan 2016 

Το  ερευνητικό «Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών» (ΙΕΕΣ) ιδρύθηκε το 1990 από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος – ΣΕΒΕ.
Ο ΣΕΒΕ που το 2015 έκλεισε τα 40 χρόνια από την ίδρυση του (1975), αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο σύνδεσμο επιχειρήσεων με διεθνή δραστηριότητα και το σημαντικότερο εκφραστή της εξωστρέφειας στην Ελλάδα. Αριθμεί πάνω από 600 μέλη από όλη την ελληνική επικράτεια και από όλους τους κλάδους δραστηριότητας.

 
 Σχόλιο του Προέδρου του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκου Λουφάκη για τις εξελίξεις και τις προοπτικές του αγροδιατροφικού κλάδου

Οι ελληνικές και ευρωπαϊκές εξαγωγές το ενδεκάμηνο Ιαν-Νοέμβριος 2015
 


Εξελίξεις στις διεθνείς αγορές: Highlights

Η Ελλάδα 2ος μεγαλύτερος προμηθευτής γιαουρτιού του Ηνωμένου ΒασιλείουΑρνητική και το Δεκέμβριο 2015 η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ
 


Σχόλιο του Πρόεδρου του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκου Λουφάκη για τις εξελίξεις και τις προοπτικές του αγροδιατροφικού κλάδου

 
"Στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με προσανατολισμό στα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά υψηλής προστιθέμενης αξίας, ο αγροτικός κλάδος θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ως βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας και δεδομένου του περιθωρίου ανάπτυξης και βελτίωσης που υπάρχει σήμερα.
 
Εξετάζοντας κλαδικά τα στοιχεία αγροτικών εξαγωγών, σημαντική αύξηση παρατηρείται στις εξαγωγές ελαιόλαδου - που μετά από την άσχημη περυσινή χρονιά για την εγχώρια παραγωγή δείχνει να ανακάμπτει δυναμικά, με τις εξαγωγές του σχεδόν να τριπλασιάζονται σε αξία-, ενώ μεγάλη άνοδος καταγράφηκε και στα καπνά (+40,1%). Στους «πρωταθλητές» των αγροτικών εξαγωγών που διαθέτουν ισχυρό πλεονέκτημα ποιότητας, με υψηλές τιμές, επιπλέον ανήκουν τα παρασκευασμένα λαχανικά (ελιές) και φρούτα (κομπόστα ροδάκινο), οι ζύμες αρτοποιίας, το κρασί, το γιαούρτι, ενώ σε προϊόντα όπως τα νωπά φρούτα φαίνεται ότι οι χαμηλότερες τιμές δίνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα.
 
Σε ότι αφορά τους προορισμούς, οι ενδοκοινοτικές αγορές παραδοσιακά απορροφούν περίπου το 70% των αγροτικών μας προϊόντων, ενώ λόγω της παρατεταμένης κρίσης των τελευταίων ετών, η κατανάλωση νωπών αγροτικών προϊόντων έχει μειωθεί δραστικά στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που αποτελούσαν σημαντικές αγορές (βλ. Ρωσία). Για το λόγο αυτό ο ΣΕΒΕ έχει επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη στοχευμένης προώθησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε χώρες με αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης και μεγάλο πληθυσμό, όπως η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες θα πρέπει να αποτελέσουν εναλλακτικές αγορές για τα αγροτικά μας προϊόντα και διέξοδο από την υφιστάμενη κατάσταση. Να αναφέρω ως παράδειγμα το ενδιαφέρον που προκύπτει για εξαγωγές ακτινιδίων και σταφυλιών στις μακρινές αγορές της Ασίας, καθώς πρόκειται για φρούτα υψηλής ζήτησης και θρεπτικής αξίας, που διατηρούνται για ικανό χρονικό διάστημα σε ψυγεία και μπορούν να μεταφερθούν και θαλασσίως, χωρίς αλλοίωση της ποιότητάς τους. Αντίστοιχη πολιτική, ακολουθούν ήδη με επιτυχία άλλες κοινοτικές μεσογειακές αγορές, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.
 
Παρά τα σοβαρά δομικά προβλήματα που χαρακτηρίζουν τον αγροτικό κλάδο – με κυριότερα την πολυτεμαχισμένη γη, την γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, το υψηλό κόστος παραγωγής, την χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα, τις ευρείες περιφερειακές και τομεακές ανισότητες, την μεγάλη πτώση στο αγροτικό εισόδημα –, υπάρχουν αξιόλογα, μοναδικά θετικά στοιχεία, που με την κατάλληλη αξιοποίηση, θα μπορούσαν να συμβάλλουν τόσο στην αντιμετώπιση των εσωτερικών προβλημάτων, όσο και στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Τέτοια στοιχεία είναι οι ποικιλόμορφες εδαφοκλιματικές συνθήκες που διευκολύνουν την παραγωγή διαφοροποιημένων, ποιοτικών προϊόντων, οι αξιόλογες υποδομές της βιομηχανίας τροφίμων-ποτών, η γεωγραφική θέση της χώρας για προσέγγιση πολλών αγορών, η εξαγωγική εμπειρία σε ορισμένα προϊόντα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης και ίσως το κυριότερο κατά τη γνώμη μου, το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές των πανεπιστημίων Harvard και ΜΙΤ, «ο πλούτος των εθνών διαμορφώνεται από γνώσεις και δεξιότητες. Αυτό σημαίνει ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας χώρας οικοδομείται αν αυξηθούν οι δεξιότητες που βρίσκονται εγκατεστημένες σε μια οικονομία». Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την αναζήτηση ξένων επενδύσεων που θα ενισχύσουν και θα εμπλουτίσουν την υφιστάμενη παραγωγική δυναμικότητα της χώρας."

 


   
 


Οι ελληνικές και ευρωπαϊκές εξαγωγές το ενδεκάμηνο Ιαν-Νοέμβριος 2015


Από το Σεπτέμβριο 2014 και μετά ξεκίνησε μια έντονα ανοδική πορεία για τις ελληνικές εξαγωγές αγαθών (χωρίς καύσιμα) στις διεθνείς αγορές. Από τον Ιούλιο 2015 όμως και μετά την επιβολή των capital controls ξεκίνησε η κάμψη της ανόδου, ενώ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους διαγράφεται πλέον μείωση της ελληνικών πωλήσεων στο εξωτερικό, σε σύγκριση με τις πωλήσεις του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου έτους.


 

Να σημειωθεί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο δεκάμηνο 2015 οι ελληνικές εξαγωγές (πλην καυσίμων) κινούνται με ταχύτερους ρυθμούς (+9,5%) από τις αντίστοιχες  εξαγωγές των κρατών-μελών της Ευρωζώνης (+6%), συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η αύξηση του ρυθμού αυτού όμως βαίνει μειούμενη από την επιβολή των capital controls και μετά. Xωρίς αυτά λοιπόν θα ήταν πιθανότατα πολύ υψηλότερος.
Σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών για το ενδεκάμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους καταγράφεται για την αγορά των ΗΠΑ, με την ποσοστιαία μεταβολή να ξεπερνάει το 50%, με αιχμή κυρίως τους βιομηχανικούς κλάδους των σωλήνων σιδήρου/χάλυβα, το τσιμέντο και το αλουμίνιο. Επίσης μεγάλη αύξηση παρατηρείται και προς τον σημαντικότερο εξαγωγικό εταίρο της χώρας μας, την Ιταλία, με την αύξηση να ανέρχεται σε 27%. Η αύξηση αυτή τροφοδοτήθηκε από τις εξαγωγές των λιπών και ελαίων, των μηχανών και συσκευών και του νικελίου. Αντίστοιχη αύξηση παρατηρείται και προς την αγορά της Ισπανίας (22%) έχοντας ως κλάδους αιχμής πάλι τους κλάδους των λιπών και ελαίων, των μηχανών και συσκευών, αλλά και του χαλκού.
 

Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές: Highlights


 
  • Ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 2,9% αναμένει για το 2016 η Oxford Economics, σύμφωνα με τη χειμερινή τριμηνιαία έκθεση της Ernst & Young «EY Eurozone Forecast»
 
  • Σε χαμηλά από το 2011 η ανεργία και σε υψηλά 20 μηνών στη μεταποίηση για την Ευρωζώνη, ενώ αμετάβλητος παρέμεινε ο πληθωρισμός στο 0,2%.
 
  • Στην Τουρκία,  η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 3,5% σε ετήσια βάση.
 
  • Στις ΗΠΑ, μείωση καταγράφηκε τον Νοέμβριο 2015 στις εργοστασιακές παραγγελίες, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της μεταποίησης
 
  • Στην Κίνα, σε ένεση - ρεκόρ ρευστότητας προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας στο τέλος Ιανουαρίου, προσφέροντας 340 δισ. γουάν (51,89 δισ. δολάρια) σε βραχυπρόθεσμα δάνεια, σε εμπορικές τράπεζες.
 

Η Ελλάδα 2ος μεγαλύτερος προμηθευτής γιαουρτιού του Ηνωμένου Βασιλείου

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία παρουσιάζονται και αναλύονται στην πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, η αξία των εισαγωγών όλων των τύπων γιαουρτιού, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2011 - 11μηνο 2015, καταγράφουν μείωση, με εξαίρεση το 2014 όπου καταγράφεται αύξηση 2,82% έναντι του 2013.
 
Η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο, προμηθευτή γιαουρτιού του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία, με εξαγωγές 25,3 εκ. λιρών περίπου το 2014, σημειώνοντας αύξηση κατά 34,47% έναντι του 2013. Το ποσοστό συμμετοχής των ελληνικών εξαγωγών γιαουρτιού στο σύνολο των βρετανικών εισαγωγών του προϊόντος ανήλθε το 2014 στο 16,35% (από 8,82% του 2011), ενώ σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για το 11μηνο 2015, αυτό ανέρχεται στο 20,69%.
 
Ωστόσο, για το 11μηνο 2015 οι ελληνικές εξαγωγές του συνόλου της κατηγορίας ανήλθαν σε 28,76 εκ. λίρες, αυξημένες κατά 24,35% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγουμένου έτους, κατατάσσοντας έτσι τη χώρα μας στη δεύτερη θέση μεταξύ των προμηθευτών του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τη Γαλλία.
 
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών (90% κατά μέσο όρο της περιόδου 2011-2014) καλύπτει το λευκό γιαούρτι (δασμ. κλάσεις 040310 11 έως 040310 39), κατηγορία στην οποία η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στις βρετανικές εισαγωγές. Όμως, οι κατηγορίες των γιαουρτιών με την προσθήκη φρούτων ή καρπών (δασμ. κλάσεις 040310 51 έως 040310 99) αυξάνουν το μερίδιο τους στις ελληνικές εξαγωγές από 5,37% το 2011 σε 13,01% το 2014 και 16,25% το 11μηνο 2015, με την αξία να εκτινάσσεται, από τις 721 χιλ. λίρες του 2011 στα 4 εκ. λίρες το 11μηνο του 2015.
 
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Nielsen που διεξήχθη για το εξειδικευμένο περιοδικό The Grocer, κατά το 2015, η εκστρατεία κατά της ζάχαρης οδήγησε την κατανάλωση γιαουρτιού και επιδόρπιων γιαουρτιού σε μείωση κατά 1% σε όγκο και 0,9% σε αξία.


 
Το σύνολο της έκθεσης του γραφείου ΟΕΥ, μπορείτε να το βρείτε εδώ.
 

 


Αρνητική και το Δεκέμβριο 2015 η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ


Το Δεκέμβριο του 2015, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε -2,0%, από -2,2% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.
 
Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 210 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 458 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
 
Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Δεκέμβριο του 2015, ήταν θετική κατά 355 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 176 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,9% έναντι -1,4% τον προηγούμενο μήνα.
 
Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -1,2% το Δεκέμβριο του 2015, από -1,8% το Νοέμβριο του 2015 και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 411 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 183 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
 
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 3,2% το Δεκέμβριο του 2015, από 3,7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 56 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 6 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
 
Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων
Το Δεκέμβριο του 2015, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 47 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 25 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,2%, από -0,6% το Νοέμβριο του 2015.
 


   
Τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, σχόλια, ή προτάσεις βελτίωσης του "ΙΕΕΣ Monthly Export Report" μπορείτε να αποστείλετε με e-mail στο info@seve.gr
ΣΕΒΕ – Πλατεία Μοριχόβου 1, 546 25 Θεσσαλονίκη Τ.Θ. 10709, 541 10 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 535 333, F: 2310 543 232 e-mail: info@seve.gr, Internet: www.seve.gr