Copy

 

                   

Monthly Export Report  16

Mar 2016 

Το  ερευνητικό «Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών» (ΙΕΕΣ) ιδρύθηκε το 1990 από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος – ΣΕΒΕ.
Ο ΣΕΒΕ που το 2015 έκλεισε τα 40 χρόνια από την ίδρυση του (1975), αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο σύνδεσμο επιχειρήσεων με διεθνή δραστηριότητα και το σημαντικότερο εκφραστή της εξωστρέφειας στην Ελλάδα. Αριθμεί πάνω από 600 μέλη από όλη την ελληνική επικράτεια και από όλους τους κλάδους δραστηριότητας.

 
 Σχόλιο του Προέδρου του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκου Λουφάκη για την αγορά του Ιράν

Οι επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών για τον Φεβρουάριο 2016
 


Εξελίξεις στις διεθνείς αγορές: Highlights

Forbes: Οι 7 πιο ευάλωτες χώρες στην κρίση χρέουςΠεραιτέρω μείωση της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα κατά το μήνα Φεβρουάριο 2016, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ
 

 Σχόλιο του Πρόεδρου του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκου Λουφάκη για την αγορά του Ιράν


"Ο ενθουσιασμός της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας μετά την άρση των κυρώσεων στο Ιράν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων ισχυρών οικονομιών, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα βασίζεται στο γεγονός ότι ως αγορά το Ιράν προσφέρει σημαντική δυναμική και εξαιρετικές ευκαιρίες για ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τόσο σε επίπεδο επενδύσεων όσο και εξαγωγών.

Αν δούμε πιο προσεκτικά τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για έναν «κοιμισμένο γίγαντα» και μάλιστα η Κυβέρνηση του Ιράν φιλοδοξεί να αναδείξει τη χώρα ως περιφερειακή υπερδύναμη στα επόμενα χρόνια (στόχος η δαπάνη για Ε&Α στο 4% μέχρι το 2030).

Αν και κατατάσσεται στις αναπτυσσόμενες οικονομίας, το Ιράν μπορεί να θεωρηθεί ως μια προηγμένη χώρα. Το Ιράν έχει ισχυρές βιομηχανίες όπως κατασκευής αυτοκινήτων, καθώς και φαρμακευτικών. Το επίπεδο εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα υψηλό (98% ποσοστό αλφαβητισμού στην νεολαία και 58% ποσοστό εγγραφής σε ανώτατη εκπαίδευση – παρόμοια ποσοστά με χώρες όπως Γαλλία και Γερμανία). Επιπλέον, παρά την οικονομική απομόνωση, οι Ιρανοί είναι διεθνώς προσανατολισμένοι περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι υποχρεωτική στο σχολείο (πολύ υψηλό ποσοστό ατόμων μιλά γερμανικά), ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται εκτενώς  ως μέσο ενημέρωσης για τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις (διείσδυση διαδικτύου πάνω από 50%). Επιπλέον, σημαντικός σύνδεσμος του Ιράν με την παγκόσμια αγορά είναι η ιρανική διασπορά, που υπολογίζεται μεταξύ 4-5 εκατ. ανθρώπων και εντοπίζεται σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αμερική.

Μετά την χαλάρωση των κυρώσεων το Ιράν ανακοίνωσε τα σχέδιά του για σημαντική αύξηση της παραγωγής, προσφέροντας ευκαιρίες σε ξένες εταιρείες, με την απαραίτητη τεχνογνωσία και οικονομική ισχύ. Με συνολική καταναλωτική δαπάνη $180 δις., η αγορά του Ιράν αποτελεί αδιαμφισβήτητο πόλο έλξης για ξένες εταιρείες. Μάλιστα ο νεαρός πληθυσμός δείχνει ήδη μια προτίμηση στις ξένες μάρκες. Σύμφωνα με έρευνα, το 66% των ερωτηθέντων προτιμά εισαγόμενα εμπορεύματα, επειδή θεωρεί ότι έχουν καλύτερη ποιότητα.

Σήμερα, κύρια πηγή εισαγόμενων προϊόντων είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κίνα, αντιπροσωπεύοντας το 31% και το 25% του συνόλου αντίστοιχα, ωστόσο 87% των Ιρανών καταναλωτών θεωρούν ότι οι γερμανικές μάρκες είναι υψηλής ποιότητας, με το αντίστοιχο ποσοστό για τις κινεζικές να ανέρχεται σε 18%.

Δεδομένης της ανάγκης των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων για επέκταση και διαφοροποίηση των αγορών-στόχων τους, το Ιράν δείχνει να αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία, την οποία και δεν πρέπει να προσπεράσουμε. Εμείς στον ΣΕΒΕ, από την πλευρά μας, έχουμε θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα μας το Ιράν, παρακολουθούμε στενά, ενημερωνόμαστε και οργανώνουμε δράσεις για τη συγκεκριμένη αγορά, με σκοπό την υποβοήθηση των μελών μας για την αποτελεσματική προσέγγισή της."

   
 


Οι επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών για τον Φεβρουάριο 2016


Άνοδο κατά 3,7% σημείωσαν, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα τον Φεβρουάριο 2016 σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα συνολικά στο δίμηνο Ιαν-Φεβρουάριος 2016 να ανέλθουν σε €2,8 δις, με οριακή πτώση κατά 0,3% από το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο 2015 οι εξαγωγές ήταν υψηλότερες κατά 12,8% συγκριτικά με τον Φεβρουάριο 2014. Η αύξηση των εισαγωγών το πρώτο δίμηνο του 2016 κατά 6,6% σε ετήσια βάση οδήγησε σε σημαντική διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά €339 εκατ. ή κατά 15,4%.
 
Συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων το διάστημα Ιαν-Φεβρουάριος 2016 οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 7,6%.

 
 
Κλαδικά σε επίπεδο διμήνου, σημειώθηκε υποχώρηση στις περισσότερες βασικές κατηγορίες προϊόντων, με τη μεγαλύτερη στα καύσιμα (-27%), στις πρώτες ύλες (-22%) και στα βιομηχανικά (-7%), ενώ από την άλλη μεριά, σημαντική αύξηση σημειώθηκε στους κλάδους των ποτών-καπνών (+25%), διαφόρων βιομηχανικών (+11%) και τροφίμων (+9%).
  
 

Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές: Highlights


 
  • Στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο 2016 ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε ετήσια αύξηση 4,3%. Αυτός ήταν ο 3ος κατά σειρά μήνας, στον οποίο καταγράφεται θετική ετήσια μεταβολή. Ωστόσο σε σύγκριση με το Δεκέμβριο 2015 ο δείκτης είναι μειωμένος κατά σχεδόν 1%
 
  • Στην Ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή του Ιανουαρίου αυξήθηκε κατά 2,1% σε μηνιαία βάση και αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων ετών. 
 
  • Στη γειτονική Τουρκία η ανεργία για το μήνα Δεκέμβριο αυξήθηκε σε 10,8% από 10,5% τον προηγούμενο μήνα και κινείται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους.
 
  • Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός μειώθηκε από 1,4% στο 1% και η βιομηχανική παραγωγή του Φεβρουαρίου μειώθηκε 0,5% σε μηνιαία και 1% σε ετήσια βάση. 
 
  • Στηn Κίνα τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας συνεχίζουν να μειώνονται και ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας στο 2,3% από 1,8%.
 
  • Στην Γαλλία η Κεντρική Τράπεζα της χώρας υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου στο 0,3%, ωστόσο η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο αυξήθηκε 1,3% ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις.
 

Forbes: Οι 7 πιο ευάλωτες χώρες στην κρίση χρέους

 
Στο περιοδικό Forbes δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου 2016 ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και δυσοίωνο άρθρο του κορυφαίου οικονομολόγου και Καθηγητή Οικονομικών του Kingston University του Λονδίνου Steve Keen, υπό τον τίτλο «The Seven Countries Most Vulnerable To A Debt Crisis».

Ο  Keen υποστηρίζει στο άρθρο του ότι στα επόμενα χρόνια υπάρχουν επτά χώρες, οι οποίες είναι υποψήφιες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα χρέους και να εισέλθουν σε ύφεση. Συγκεκριμένα, ο Keen εκτιμά ότι στα επόμενα χρόνια, η κρίση χρέους θα χτυπήσει τόσο την Ασία, όσο και την Ευρώπη, αλλά και τη Βόρειο Αμερική. Η Κίνα, η Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ είναι οι τρεις «χώρες» θα έχουν κρίση χρέους στην Ασία, ενώ τέσσερις δυτικές χώρες, συγκεκριμένα η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Σουηδία και η Νορβηγία, αναμένεται να είναι επίσης υποψήφιες για κρίση χρέους. Σύμφωνα με το άρθρο, οι οικονομικές κρίσεις ξεσπούν ιστορικά όταν τα επίπεδα ιδιωτικού χρέους ξεπερνούν το 150% του ΑΕΠ μιας χώρας και εφόσον το επίπεδο του χρέους αυτού αυξάνεται 20% στην περίοδο των τελευταίων πέντε ετών.
 


Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χώρες αυτές είναι ότι η πιστωτική επέκταση αποτελεί σημαντικό μέρος της ανάπτυξής τους, επομένως η απότομη διακοπή της αύξησής της, μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση και τελικώς σε ύφεση. Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία, της BIS (
Bank for International Settlements). Η έρευνα του Keen λαμβάνει υπόψιν της όχι μόνο τη δυναμική του χρέους, αλλά και εκείνη των αποταμιεύσεων, οι οποίες φαίνεται ότι δεν εξελίσσονται το ίδιο ικανοποιητικά με το παρελθόν.Επίσης, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νορβηγία είναι οικονομίες οι οποίες επηρεάζονται δραστικά από την αγορά των εμπορευμάτων και της ενέργειας και οι όποιες εξελίξεις στη διεθνή αγορά θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις οικονομίες αυτές. Σε ότι αφορά την Κίνα, ο Keene θεωρεί ότι αποτελεί την πρώτη υποψήφια οικονομία, και λόγω του μεγέθους της, η κρίση που θα χτυπήσει την παγκόσμια οικονομία δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμη.Το συνολικό άρθρο του Steve Keen στο Forbes μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 

 

 

Περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα κατά το μήνα Φεβρουάριο 2016, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ
 

Tο Φεβρουάριο του 2016, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε -2,3%, από -2,1% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 295 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 504 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.


Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων 

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Φεβρουάριο του 2016, ήταν αρνητική κατά 48 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 205 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,9% από -1,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων παρέμεινε αμετάβλητος στο -1,6%, έναντι του Ιανουαρίου του 2016 και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 49 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 14 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -6,1% το Φεβρουάριο του 2016, από 1,3% τον προηγούμενο μήνα ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 1 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 191 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. 


Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων 

Το Φεβρουάριο του 2016, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 20 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 12 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,0% από -1,2% τον προηγούμενο μήνα. 

 


   
Τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, σχόλια, ή προτάσεις βελτίωσης του "ΙΕΕΣ Monthly Export Report" μπορείτε να αποστείλετε με e-mail στο info@seve.gr
ΣΕΒΕ – Πλατεία Μοριχόβου 1, 546 25 Θεσσαλονίκη Τ.Θ. 10709, 541 10 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 535 333, F: 2310 543 232 e-mail: info@seve.gr, Internet: www.seve.gr