Copy

 

                   

Monthly Export Report  03

 

 

Το  ερευνητικό «Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών» (ΙΕΕΣ) ιδρύθηκε το 1990 από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος – ΣΕΒΕ.
Ο ΣΕΒΕ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο σύνδεσμο επιχειρήσεων με διεθνή δραστηριότητα και το σημαντικότερο εκφραστή της εξωστρέφειας στην Ελλάδα. Αριθμεί πάνω από 600 μέλη από όλη την ελληνική επικράτεια και από όλους τους κλάδους δραστηριότητας.

 
 
Πτώση των ελληνικών εξαγωγών κατά 4,4% το εννιάμηνο 2014
Στο -3,2% ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ
Απολογισμός του Συνεδρίου Export Summit III
Highlights του Export Summit ΙΙΙ
 

Πτώση των ελληνικών εξαγωγών κατά 4,4% το εννιάμηνο 2014Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat για τις εμπορευματικές συναλλαγές για το εννιάμηνο του τρέχοντος έτους, Ιαν-Σεπτέμβριος 2014, οι εξαγωγές αγαθών των χωρών της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 1,3%, συγκριτικά με το εννιάμηνο 2013, ενώ σε αξία ανήλθαν σε €2,6 τρις. Ισχυρότερη πτώση καταγράφηκε στις εξαγωγές της Μάλτας (26%) και της Κύπρου (8%), ενώ αντίθετα με ταχύτερους ρυθμούς ενισχύθηκαν οι εξαγωγές της Σλοβενίας (6%),
 του Λουξεμβούργου (6%) και Γερμανίας (4%). Πτώση κατά 4,4% στις ελληνικές εξαγωγές αγαθών καταγράφηκε το ίδιο διάστημα, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών κατά 1%, είχε ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση της ανόδου του εμπορικού ελλείμματος κατά 9%. Το εννιάμηνο 2014 η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση στην κατάταξη εξαγωγών της Ευρωζώνης, ενώ έχει το 3ο κατά σειρά μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα (€15,7 δις), μετά τη Γαλλία και την Ισπανία.
 
 

Κατανομή εξαγωγών ανά βασικό Κλάδο
 
Η πτώση των ελληνικών εξαγωγών αγαθών κατά 4,4% αποδίδεται κλαδικά κατά κύριο λόγο στα καύσιμα (πτώση κατά 9%) και στα τρόφιμα (πτώση κατά 10%, λόγω λίπων & ελαίων), ενώ αντισταθμιστικά ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι των χημικών (αύξηση κατά 5%), και των μηχανημάτων&οχημάτων (αύξηση κατά 5%). Συγκρίνοντας κλαδικά τις ελληνικές επιδόσεις με τον μέσο όρο των χωρών της ζώνης του ευρώ προκύπτει ότι στις περισσότερες κατηγορίες κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση (πλην των τροφίμων). Ωστόσο, οι απώλειες στις ελληνικές εξαγωγές ποτών & καπνών και πρώτων υλών είναι πολύ μεγαλύτερες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και το ίδιο ισχύει αντίστοιχα για τα χημικά και τα μηχανήματα & οχήματα, όπου οι ελληνικές εξαγωγές κινούνται με ταχύτερους ρυθμούς.
 

Ελληνικές εξαγωγές στους 10 κυριότερους προορισμούς (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών)
 
 
"Η ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών μετά το 2009 ήταν πολύ σημαντική, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις πιεζόμενες από τη διαρκή συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς εν μέσω της κρίσης στράφηκαν στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, παρά τα σημαντικά βήματα προόδου,
η κάμψη της ανόδου των εξαγωγών ξεκίνησε σχετικά σύντομα και σήμερα βλέπουμε τις ελληνικές εξαγωγές να καταγράφουν ξεκάθαρα πτώση. Η πτώση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ρευστότητας και στο σημαντικό κενό χρηματοδότησης".
 

Στο -3,2% ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης επιχειρήσεων, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΤτΕ


Για τον Οκτώβριο του 2014, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -3,2% από -3,5% τον προηγούμενο μήνα (στοιχεία ΤτΕ). Πιο συγκεκριμένα, για τη βιομηχανία το ποσοστό ανήλθε σε -3,8%, για το εμπόριο -3,5% και για τη μεταποίηση -3,6%, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες η ροή χρηματοδότησης τον Οκτώβριο 2014 ήταν όση και τον Οκτώβριο 2013.
 
   
 
Απολογισμός του Συνεδρίου Export Summit III
 
 
 

Σε συνέχεια των δύο προηγούμενων ιδιαίτερα επιτυχημένων διοργανώσεων τo 2012 και το 2013, ο ΣΕΒΕ για το 2014 διοργάνωσε το EXPORT SUMMIT IΙI, με θέμα τους Μηχανισμούς Χρηματοδότησης των Εξαγωγικών επιχειρήσεων (Financing Exporting Firms). Το Συνέδριο του ΣΕΒΕ -που αποτελεί πλέον θεσμό- έλαβε χώρα αυτή τη φορά στην Αθήνα, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014 στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου «Θεόδωρος Β. Καρατζάς» της Εθνικής Τράπεζας. Το Export Summit III τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

 
 
 
Το Συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 200 άτομα, κυρίως εκπρόσωποι εξαγωγικών επιχειρήσεων, στελέχη τραπεζικών ιδρυμάτων, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και φορέων, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, κυβερνητικά στελέχη, ενώ μίλησαν εκπρόσωποι σημαντικών φορέων του εξωτερικού, όπως το International Chamber of Commerce, το UK Institute of Export, το IFC-International Finance Corporation του World Bank Group, η Oliver Wyman και η Northstar Europe.
 
 

Το Κεντρικό Μήνυμα του Συνεδρίου
 
«Το περιθώριο ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών είναι μεγάλο και τα βήματα προόδου των Ελλήνων εξαγωγέων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, μέσα σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, είναι πολύ σημαντικά. Το παρατεταμένο ωστόσο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας και το σημαντικό κενό χρηματοδότησης έχουν κοστίσει τα μέγιστα στην παραγωγική δυναμικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης στην οικονομία, με την χρήση τραπεζικών αλλά και εναλλακτικών μη τραπεζικών μηχανισμών χρηματοδότησης, θα δώσει νέα ώθηση στον παραγωγικό και εξαγωγικό τομέα και θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μια νέα και σταθερή αναπτυξιακή τροχιά».
 
 
 
Χορηγοί του Export Summit III ήταν η Εθνική Τράπεζα (Μέγας Χορηγός), η Euler Hermes (Gold Sponsor), η DHL (Silver Sponsor), η Alumil, η DK Consultants και η Noisis (Bronze Sponsors), η ISOMAT, η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, η PELOPAC και η Olympia Electronics (Standard Sponsors), ενώ κύριος υποστηρικτής του συνεδρίου ήταν ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) και υποστηρικτής η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.
 
 
Όλες οι παρουσιάσεις των ομιλητών και το φωτογραφικό υλικό βρίσκονται στο site του συνεδρίου www.exportsummit.gr
 
 
Highlights του Export Summit III
 
 
Σύμφωνα με τον κ. Giovanni Viani, Head της Oliver Wyman στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το επίπεδο δανεισμού προς τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη.
 

 
 
Η πρόσβαση των επιχειρήσεων για χρηματοδότηση σταδιακά ανακάμπτει στην Ευρώπη, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα παραμένει στα ίδια -πολύ χαμηλά- επίπεδα, κάτι που φαίνεται τόσο από τον αριθμό αιτήσεων των ελληνικών επιχειρήσεων για δάνεια προς τις τράπεζες, όσο και από τα ποσοστά έγκρισης των αιτήσεων αυτών.
 

 
 
Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Δημήτρη Μαλλιαρόπουλου, Επικεφαλή Οικονομολόγου και Δ/ντη Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός αύξησης των ελληνικών εξαγωγών, τα τελευταία 4 χρόνια ξεπέρασε τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης.
 

 
 
Σε πραγματικούς όρους, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών την περίοδο 2009-2013, αυξήθηκαν κατά 23,5%, χάνοντας την ευκαιρία που προήλθε από την ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου το 2010, κερδίζοντας ωστ΄όσο το χαμένο έδαφος τα αμέσως επόμενα χρόνια.
 

 
 
Οι ελληνικές εξαγωγές υπηρεσιών κατέγραψαν κάμψη τα τελαυταία χρόνια, κυρίως λόγω των συνθηκών αβεβαιότητας που δημιουργήσε πρόβλημα στον κλάδο του τουρισμού και τις την κάμψη του ογκου του παγκόσμιου εμπορίου που επέδρασε αρνητικά στον κλάδο των μεταφορών και τη ναυτιλία.
 

 
 
Παρά το γεγονός ότι το εργατικό κόστος στην Ελλάδα μειώθηκε από το 2009 κατά 30%, οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν μόλις κατά 5% γρηγορότερα από αυτές των χωρών της Ευρωζώνης. Οι ιστορικές συσχετίσεις δείχνουν ότι τα επόμενα 10 έτη οι ελληνικές εξαγωγές θα πρέπει να έχουν αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
 

 
 
Επίσης, σύμφωνα με τον Καθηγητή Νικόλαο Φίλιππα, Πρόεδρο του Δ.Σ και Επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών - ΚΕΠΕ, το μερίδιο της Ευρώπης στο παγκόσμιο εμπόριο έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ ένα μεγάλο μέρος του έχει μετατοπιστεί στην Ασία, η εισαγωγές της οποίας σημειώνουν τα τελευταία έτη σημαντική αύξηση.
 

 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκο Λουφάκη, αυτή τη στιγμή, ακόμα και οι ελάχιστες επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καλούνται να πληρώσουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού σε όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Σεπτέμβριο 2014, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με καθορισμένη διάρκεια έως €250.000, διαμορφώθηκε στο 6,06%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για δάνεια από €250.000 έως €1 εκατ. διαμορφώθηκε στο 5,38%.
 
 

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι για τις πολύ μικρές – μικρές επιχειρήσεις, τα επιτόκια είναι πολύ υψηλότερα του ήδη υψηλού εθνικού μέσου όρου και μερικές φορές και διψήφια. Να αναφέρω ακόμα ότι σήμερα για ανάλογη χρηματοδότηση, μια γερμανική εταιρεία πληρώνει 2%, μια γαλλική περίπου 2,5%, κάτω από 5% μια ιταλική. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα επιτόκια καταθέσεων για συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος δεν υπερβαίνουν το 2,4% και σε συνδυασμό, με τη σημαντική επαναφορά των καταθέσεων τον τελευταίο χρόνο, οι τράπεζες έχουν πλέον το περιθώριο να δανείσουν φθηνότερα.
 
 
Σας περιμένουμε το 2015 στο Export Summit IV,

το Συνέδριο Θεσμό για τις εξαγωγές !!!
 
ΣΕΒΕ – Πλατεία Μοριχόβου 1, 546 25 Θεσσαλονίκη Τ.Θ. 10709, 541 10 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 535 333, F: 2310 543 232 e-mail: info@seve.gr, Internet: www.seve.gr