Copy

 

                   

Monthly Export Report  08July 2015 

Το  ερευνητικό «Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών» (ΙΕΕΣ) ιδρύθηκε το 1990 από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος – ΣΕΒΕ.
Ο ΣΕΒΕ που φέτος κλείνει τα 40 χρόνια από την ίδρυση του (1975), αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο σύνδεσμο επιχειρήσεων με διεθνή δραστηριότητα και το σημαντικότερο εκφραστή της εξωστρέφειας στην Ελλάδα. Αριθμεί πάνω από 600 μέλη από όλη την ελληνική επικράτεια και από όλους τους κλάδους δραστηριότητας.

 

 
Σχόλιο Προέδρου ΣΕΒΕ, Δρ Κυριάκου Λουφάκη για τα προβλήματα στις εξαγωγές και εισαγωγές, λόγω των capital controls
 
Ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών για το α' πεντάμηνο 2015
 
Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές: Highlights
 
Δημιουργούνται οι συνθήκες για τα επιτραπέζια σταφύλια, τα δαμάσκηνα, τα κεράσια και τα πορτοκάλια για την αγορά της Κίνας
 
Αρνητική κατά 1,7% η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα τον Ιούνιο 2015, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΤτΕ

 

Σχόλιο Προέδρου ΣΕΒΕ, Δρ Κυριάκου Λουφάκη για τα προβλήματα στις εξαγωγές και εισαγωγές, λόγω των capital controls

"Με τις συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί βάσει των τελευταίων εξελίξεων, το κομμάτι της ελληνικής οικονομίας που έχει πληγεί περισσότερο είναι οι επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο εξαγωγικό και εισαγωγικό εμπόριο.  Το βασικό πρόβλημα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, το οποίο έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο των capital controls είναι η διάρρηξη της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η ελληνική οικονομία έχει πολύ μικρό βαθμό αυτάρκειας, λιγότερο από 20%, κάτι που συνεπάγεται ότι περίπου το 80% των α’ υλών και ενδιάμεσων προϊόντων, που χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία, είναι εισαγόμενα.
 
Αναμφίβολα, αναγνωρίζουμε τη σημαντική καθημερινή προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με το εξωτερικό, ωστόσο γεγονός είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα, οι εισαγωγείς συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα, το οποίο τελικά μεταφέρεται και στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
 
Παρά την έντονη μείωση των ελληνικών εισαγωγών τα τελευταία χρόνια, οι μέσες μηνιαίες ανάγκες της χώρας μας από εισαγόμενα προϊόντα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ανέρχονται σε 3,9 δις ευρώ. Μάλιστα, παραδοσιακά οι μήνες: Ιούλιος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, είναι από τους μήνες με τη μεγαλύτερη αξία εισαγωγών, προσεγγίζοντας τα 4,5 δις ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα το ημερήσιο όριο το οποίο έχουν στη διάθεση τους οι συστημικές τράπεζες για εμβάσματα εξωτερικού υπολογίζεται συνολικά στα 17 εκ. ευρώ. Αν το ποσό αυτό είναι αληθές, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αυτό αδυνατεί να καλύψει έστω και το 10% των συνολικών εισαγόμενων αγαθών. Ακόμα και μεγαλύτερο να είναι τελικά το ποσό αυτό ή να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, πάλι το έλλειμμα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων είναι τρομακτικά μεγάλο. Θα πρέπει επομένως να βρεθεί μία λύση έτσι ώστε η κατάσταση αυτή να εξομαλυνθεί το συντομότερο δυνατό.

 
Θα πρέπει άμεσα να ληφθεί μέριμνα για την κατά το δυνατό άμεση αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας, έτσι ώστε οι εισαγωγές πρώτων υλών να γίνονται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις και να αποκατασταθεί και η εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, περιορίζοντας τις αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση."
 
   
 

Ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών για το α' πεντάμηνο 2015
 
Το α’ πεντάμηνο 2015 οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών, συμπ. πετρελαιοειδών παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα συγκριτικά με το α΄ πεντάμηνο 2014, ενώ σε αξία ανήλθαν σε €10,7 δις. Λαμβάνοντας υπόψη την πτωτική πορεία των εισαγωγών, κατά 5,2% το ίδιο διάστημα, το εμπορικό έλλειμμα βελτιώθηκε κατά 12,3% ή κατά €1 δις. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εμπορευματικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,8% και σε αξία υπολογίζονται σε €7,5 δις.


 
 
 
Κλαδικά, πλην καυσίμων, σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους καταγράφηκε άνοδος κατά το διάστημα Ιαν-Μαΐου 2015, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα, από τα αγροτικά προϊόντα, οι εξαγωγές λιπών & ελαίων ενισχύθηκαν θεαματικά κατά 216%, των καπνών κατά 30% και από τα τρόφιμα, αξιόλογη άνοδο κατά 18% κατέγραψαν οι εξαγωγές γαλακτοκομικών και κατά 6% οι εξαγωγές παρασκευασμένων λαχανικών & φρούτων.  Συνολικά τα αγροτικά προϊόντα συμμετέχουν με 18,3% στις εθνικές εξαγωγές. Οι εξαγωγές πρώτων υλών ενισχύθηκαν οριακά κατά 3%, ενώ από τα βιομηχανικά προϊόντα, οι εξαγωγές μηχανών & συσκευών παρουσίασαν μεγάλη αύξηση κατά 31%, καθώς και οι εξαγωγές τεχνουργημάτων χυτοσιδήρου, σιδήρου και χάλυβα κατά 69%.


 
 

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές ανά χώρα, το 53,3% των ελληνικών εξαγωγών απορροφάται από κοινοτικές αγορές και το 46,7% από τρίτες χώρες το α’ πεντάμηνο 2015. Πρώτος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών, με μερίδιο 11,7% είναι η Ιταλία. Οι εξαγωγές προς τη γειτονική αγορά το α’ πεντάμηνο 2015 σημείωσαν αύξηση κατά 30,1% σε ετήσια βάση. Ποσοστό 21,1% των ελληνικών εξαγωγών στην Ιταλία είναι ορυκτά καύσιμα, 19,2% είναι λάδια (αύξηση κατά 556,5%), 11,1% αλουμίνιο & τεχν/τα (αύξηση κατά 30,7%) και 7,4% μηχανές-συσκευές (αύξηση κατά 91,3%).


 
Η Τουρκία κατατάσσεται στην 2η θέση, με μερίδιο 7,4% και πτώση εισαγωγών από την Ελλάδα κατά 36,7%. Η μεγάλη αυτή μείωση αποδίδεται κατ’ αποκλειστικότητα τα πετρελαιοειδή (μείωση κατά 54,4% ή κατά €523 εκατ.) που αποτελούν το 55,1% των ελληνικών προϊόντων στην αγορά. Μερίδιο 7,1% των ελληνικών εξαγωγών αποσπά η Γερμανία το α’ πεντάμηνο 2015, ενώ σε αξία οι εξαγωγές αγαθών παρέμειναν στα ίδια επίπεδα το α’ πεντάμηνο 2014 και 2015. Κυριότερα ελληνικά προϊόντα στην Γερμανία είναι τα φάρμακα (μερίδιο 10,5%), το αλουμίνιο & τεχν/τα (μερίδιο 9,4%), τα παρ/τα λαχανικών & φρούτων (μερίδιο 9,1%), τα γαλακτοκομικά (μερίδιο 7,3%), τα πλεκτά ενδύματα (μερίδιο 7,1%) και οι μηχανές-συσκευές (μερίδιο 6,4%). Στην 4η θέση των ελληνικών εξαγωγικών προορισμών κατατάσσεται η Κύπρος, με μερίδιο 5,7%. Το α’ πεντάμηνο 2015 οι εξαγωγές μας στην Κύπρο ενισχύθηκαν κατά 16,8% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των πετρελαιοειδών (αύξηση εξαγωγών κατά 30,1%, μερίδιο 28,7%) και των μηχανών – συσκευών (αύξηση εξαγωγών κατά 29,9%, μερίδιο 11,8%). Κλείνοντας τους 5 πρώτους εξαγωγικούς προορισμούς αγαθών, στην 5η θέση βρίσκεται η Βουλγαρία, με μερίδιο 5%.

 
 
Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές: Highlights

 
  • Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών υποχώρησε η ανεργία στην Ισπανία το β' τρίμηνο του 2015, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη μεταφράζεται σε ταχύτερη δημιουργία θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 22,4% από το 23,8% το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε το Στατιστικό Ινστιτούτο της Ισπανίας. Το ποσοστό αυτό είναι οριακά χαμηλότερο ακόμα και από τις εκτιμήσεις του Bloomberg (22,5%).
  • Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της PwC, η Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να είναι για ο 2015 στην κορυφή του δείκτη ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της G-7. Αν και είναι σχετικά νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις, αναμένεται η Μεγάλη Βρετανία να επιτύχει στο τέλος του έτους ανάπτυξη 2.6% του ΑΕΠ, σε σχέση με τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της, τις ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να καταγράψουν ανάπτυξη περίπου στο 2.3%.
  • Κατάρρευση καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα, με αποκορύφωμα πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου για το χρηματιστήριο του Πεκίνου. Εκτιμάται ότι από την έναρξη της πτώσης στις 12 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου έχουν απολεσθεί 3 τρις δολάρια από το σύνολο της αξίας των κινεζικών αγορών. Η κατάρρευση αυτή οφείλεται στον ανεξέλεγκτο δανεισμό που έχει προηγηθεί στην αγορά με σκοπό την κερδοσκοπία, έχοντας οδηγήσει τις κινεζικές μετοχές σε άνοδο έως και 150% το πρώτο εξάμηνο του έτους.
  • Η νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (FED), αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά αρκετές αναδυόμενες αγορές. Ιδιαίτερο πρόβλημα εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ η γειτονική Τουρκία, η οποία είναι πολύ ευάλωτη από μία ενδεχόμενη περαιτέρω ισχυροποίηση του δολαρίου, ενώ αντίστοιχα πιθανόν να επηρεαστούν και αγορές, όπως η Βραζιλία και η Ινδονησία.
  • Όσον αφορά στα περιστατικά αφερεγγυότητας, το περιβάλλον παραμένει δύσκολο, παρά τη μείωση του συνολικού αριθμού τέτοιων περιστατικών σε πολλές αγορές. Σε γενικές γραμμές,  προβλέπεται ελαφρά βελτίωση των συνθηκών στο συγκεκριμένο κομμάτι στις προηγμένες αγορές μέχρι το τέλος του 2015.
 


 
 
 
Δημιουργούνται οι συνθήκες για τα επιτραπέζια σταφύλια, τα δαμάσκηνα, τα κεράσια και τα πορτοκάλια για την αγορά της Κίνας
 
Μετά τα ελληνικά ακτινίδια για τα οποία ο ΣΕΒΕ είχε καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να καταφέρουν να "ανοίξουν" την αγορά της Κίνας, προσπάθειες οι οποίες μάλιστα καρποφόρησαν το 2012, ανοίγει ο δρόμος και για άλλα τέσσερα ελληνικά φρούτα στη συγκεκριμένη αγορά και συγκεκριμένα για τα επιτραπέζια σταφύλια, τα δαμάσκηνα, τα κεράσια και τα πορτοκάλια.

Με στόχο το άνοιγμα νέων αγορών για εξαγωγές ελληνικών φρούτων σε αγορές Τρίτων Χωρών, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από συντονισμένες προσπάθειες των αρμόδιων Υπηρεσιών του, απέστειλε μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών και συγκεκριμένα μέσω του Γραφείου  Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων στο Πεκίνο στην Αρμόδια Κινεζική Αρχή AQSIQ τους τεχνικούς φακέλους που αφορούν στην έναρξη διαδικασίας για την εξασφάλιση δυνατότητας εξαγωγής τεσσάρων ειδών ελληνικών φρούτων στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Το σχετικό ενδιαφέρον από την πλευρά των εξαγωγέων και τα αιτήματα εξαγωγής εκκρεμούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τα τεχνικά προβλήματα ξεπεράστηκαν και τα επίσημα αιτήματα κατατέθηκαν στην Κινεζική Αρχή.

Ανάλογα αιτήματα και ενδιαφέρον για εξαγωγές νωπών φρούτων υπάρχουν και για άλλες Τρίτες Χώρες, όπως η Ινδία και η Ν.Κορέα. Ο ΣΕΒΕ σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές θα συνεχίσει την προσπάθεια προς όφελος των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και των Ελλήνων παραγωγών, μία στρατηγική επιλογή την οποία έντονα την έχει αναδείξει και υπερασπιστεί ιδιαίτερα μετά και την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο πριν ακριβώς ένα χρόνο.

 
 

Αρνητική κατά 1,7% η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα τον Ιούνιο 2015, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΤτΕ

Στο -1,7%, από -2,1% τον προηγούμενο μήνα, διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον Ιούνιο του 2015, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 430 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 253 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. 

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
 
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούνιο του 2015, ήταν θετική κατά 417 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 35 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ  ο  ετήσιος ρυθμός  μεταβολής  διαμορφώθηκε στο -0,5%, από   -1,1% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,7% τον Ιούνιο του 2015, από -1,4% το Μάιο του 2015, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 379 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 38 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 2,5% τον Ιούνιο του 2015, από 2,8% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 38 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 72 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
 
Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων
 
Τον Ιούνιο του 2015, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 29 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 3 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -1,5% από -1,2%, τον προηγούμενο μήνα.
 
   
Τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, σχόλια, ή προτάσεις βελτίωσης του "ΙΕΕΣ Monthly Export Report" μπορείτε να αποστείλετε με e-mail στο info@seve.gr
ΣΕΒΕ – Πλατεία Μοριχόβου 1, 546 25 Θεσσαλονίκη Τ.Θ. 10709, 541 10 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 535 333, F: 2310 543 232 e-mail: info@seve.gr, Internet: www.seve.gr