Copy

 

                   

Monthly Export Report  07June 2015 

Το  ερευνητικό «Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών» (ΙΕΕΣ) ιδρύθηκε το 1990 από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος – ΣΕΒΕ.
Ο ΣΕΒΕ που φέτος κλείνει τα 40 χρόνια από την ίδρυση του (1975), αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο σύνδεσμο επιχειρήσεων με διεθνή δραστηριότητα και το σημαντικότερο εκφραστή της εξωστρέφειας στην Ελλάδα. Αριθμεί πάνω από 600 μέλη από όλη την ελληνική επικράτεια και από όλους τους κλάδους δραστηριότητας.

 
 Σχόλιο Προέδρου ΣΕΒΕ, Δρ Κυριάκου Λουφάκη για την τρέχουσα πολιτική συγκυρία και το δημοψήφισμα
 
Ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών για το α' τετράμηνο 2015


Έρευνα McKinsey: 3 Μύθοι για την ανάπτυξη του κλάδου
των συσκευασμένων καταναλωτικών αγαθών

 
Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές: Highlights
 

Αύξηση της δυναμικής της ελιάς Χαλκιδικής στις Διεθνείς Αγορές

Αρνητική κατά 2,4% η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα τον Απρίλιο 2015, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΤτΕ

Κοινό Δελτίο Τύπου: Έκκληση για άμεση επιστροφή της Κυβέρνησης στο  τραπέζι των διαπραγματεύσεων
 

Σχόλιο Προέδρου ΣΕΒΕ, Δρ Κυριάκου Λουφάκη για την τρέχουσα πολιτική συγκυρία και το δημοψήφισμα*

" Ο ρόλος που παίζει η χώρα μας στην περιοχή και ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια προσδιορίζεται από την γεωγραφική μας θέση, από την ιστορική μας διαδρομή και κυρίως από τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Ευρωπαϊκή κοινότητα ιστορικά εδραίωσε την ειρήνη στην ταλαιπωρημένη μας ήπειρο, βοήθησε την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία των χωρών-μελών της παρόλα τα επιμέρους προβλήματα  που και σήμερα βλέπουμε. Ο συνολικός της ρόλος αποτιμάται θετικά. Η Ελλάδα χάρη στη συμμετοχή της στην Ευρώπη κατάφερε ακόμη και σήμερα, μέσα στην κρίση, να βρίσκεται στις 30 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη.
 
Για τα προφανή οφέλη που έχει η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στρατηγικός στόχος όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι η συμμετοχή τους σε αυτήν. Η Ελλάδα, ένα από τα παλαιότερα μέλη, κατ’ αρχήν της ΕΟΚ, από το 1978, είναι ο φυσικός τους σύμμαχος και ηγέτης, στην προσπάθειά τους σε αυτή. Είναι λυπηρό που σήμερα οι ίδιοι μας θέτουμε εν αμφιβόλω τη στρατηγική μας επιλογή.

Ο λαός έχει την ευθύνη να αποφασίσει για τη γενική κατεύθυνση της χώρας, στην προκειμένη περίπτωση, φιλοευρωπαϊκή ή απομόνωση. Και τέτοιες αποφάσεις πρέπει να παίρνονται με οδηγό την λογική και όχι το συναίσθημα, ούτε εν βρασμώ ψυχής. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αποφύγουμε συνθήκες εθνικού διχασμού, που επιχειρείται να υπάρξουν.
Να αναγνωρίσουμε σε όλους μας, ότι οι απόψεις μας πηγάζουν από την αγάπη για την πατρίδα μας και με παρρησία και σύνεση, χωρίς φόβο και πάθος, να κάνουμε τη σωστότερη επιλογή, που εγώ ελπίζω να είναι η διασφάλιση των κεκτημένων μας και η παραμονή στην ευρωπαϊκή οικογένεια."

 
*Το παραπάνω κείμενο του Προέδρου του ΣΕΒΕ αποτελεί απόσπασμα από την ομιλία του στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε στις 29.6.2015 ο Σύνδεσμος με το ΕΛΙΑΜΕΠ στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο "Η Ελλάδα και η Βαλκάνιοι γείτονές της - Ενισχύοντας την οικονομική διάσταση της διασυνοριακής συνεργασίας".
 
 
 

Ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών για το α' τετράμηνο 2015
 
Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα το διάστημα Ιαν-Απρίλιος 2015, συγκριτικά το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ενώ σε αξία ανήλθαν σε €8,4 δις. Οι εισαγωγές αγαθών αντίστοιχα κατέγραψαν μείωση κατά 4%, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να βελτιωθεί κατά 9% ή κατά €628 εκατ. Σημειώνεται ότι εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές αγαθών της χώρας μας κατέγραψαν αύξηση κατά 14,8%, ενώ σε αξία ανήλθαν σε €6 δις.
 

 
 

Το α’ τετράμηνο 2015, 55% των εξαγωγών μας (με καύσιμα) απευθύνεται στις χώρες εντός ΕΕ-28 και 45% στις τρίτες χώρες. Σε όλους τους κλάδους, πλην καυσίμων, σημειώθηκε αύξηση το εξεταζόμενο διάστημα, σε ετήσια βάση, με μεγαλύτερη αυτή στα λίπη & έλαια (+234%). Σημειώνεται ωστόσο ότι στους βασικούς εξαγωγικούς κλάδους των βιομηχανικών, των τροφίμων και των χημικών προϊόντων, που μαζί συνεισφέρουν σχεδόν στο 50% των εξαγωγών μας, σε βάθος πενταετίας καταγράφεται στασιμότητα, δηλαδή το α’ τετράμηνο 2015 βρίσκονται περίπου στα επίπεδα του 2011.
 

 
 

Έρευνα McKinsey: 3 Μύθοι για την ανάπτυξη του κλάδου
των συσκευασμένων καταναλωτικών αγαθώνΣύμφωνα με την έρευνα της McKinsey, o κλάδος των συσκευασμένων καταναλωτικών αγαθών  (PCG) αναμένεται να καταγράψει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.  Οι αναλυτές της McKinsey εκτιμούν, ότι την επόμενη δεκαετία παγκοσμίως θα δημιουργηθούν 81 νέες επιχειρήσεις αντίστοιχες της Procter & Gamble ή 458 αντίστοιχες της Kellogg. Αυτό είναι το μέγεθος της αύξησης που θα προκύψει στην παγκόσμια αγορά συσκευασμένων καταναλωτικών αγαθών και η οποία εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 σχεδόν θα διπλασιαστεί με την αξία της να ανέρχεται σε 14 τρις $, από 8 τρις $ το 2014.

Οι 3 Μύθοι

Οι αναλυτές, χρησιμοποιώντας το εργαλείο "Cityscope Navigator" της McKinsey διερεύνησαν τις τάσεις σε περίπου 2.600  από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου. Από την ανάλυση αυτή προέκυψαν μερικές σημαντικές αλήθειες και ανέδειξαν 3 μεγάλους μύθους για την ανάπτυξη του κλάδου.

Μύθος 1: Οι ΗΠΑ δεν είναι αναπτυσσόμενη αγορά

Οι περισσότερες εταιρίες του κλάδου έχουν πολύ χαμηλές προσδοκίες για την ανάπτυξη της Αμερικάνικης αγοράς. Ωστόσο, αυτή η μη-αύξηση (ή καλύτερα η χαμηλή αύξηση) της αγοράς δεν είναι απόλυτα ακριβής. Ένας μεγάλος αριθμός πόλεων σε ανεπτυγμένες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης, αναπτύσσονται το ίδιο δυναμικά με πόλεις αναπτυσσόμενων χωρών. Οι επιχειρήσεις που αγνοούν τις πόλεις αυτές, ενδεχομένως να χάνουν σημαντικές ευκαιρίες ακόμα και σε πολύ κοντινές αγορές.

Η Δυτική Ευρώπη έχει επίσης δυνατότητες σημαντικής αύξησης, με κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών μάλιστα να καταγράφουν αύξηση σε συγκεκριμένες περιοχές-πόλεις, με ρυθμό 2 και 3 φορές πιο γρήγορα από τον μέσο όρο ολόκληρων χωρών. Για παράδειγμα, η κατανάλωση μπύρας στο Μπέλφαστ αυξάνεται 2 με 3 φορές γρηγορότερα από ότι σε ολόκληρη τη Γερμανία.


Μύθος 2: Είναι πολύ αργά για να διεισδύσει μία εταιρία στην αγορά της Κίνας και της Ινδίας

Αρκετές επιχειρήσεις έχουν καταγράψει την Κίνα και την Ινδία ως μία μη ρεαλιστική ευκαιρία επέκτασης, θεωρώντας ότι η κεφαλαιακή τους επάρκεια, ή η παραγωγική τους βάση δεν επαρκούν, ή ακόμα ότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ ισχυρός για να καταφέρουν να «μπουν» στην αγορά.  Ωστόσο, οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να τα παρατήσουν τόσο εύκολα με τις συγκεκριμένες αγορές. Αντίθετα, θα μπορούσαν να εστιάσουν στην παρουσία τους σε κάποιες πολύ συγκεκριμένες περιοχές/πόλεις μέσα στις χώρες αυτές.
Για κατηγορίες προϊόντων με χαμηλές απαιτήσεις, ακόμα και ένα μικρό μερίδιο αγοράς στην Κίνα ή την Ινδία, μπορεί να αποδώσει έσοδα ισοδύναμα με αυτά άλλων αναδυόμενων χωρών, ακόμα και υψηλότερα.


Μύθος 3: Οι καταναλωτές των αναδυόμενων χωρών δεν αγοράζουν
αγαθά πολυτελείας (
premium Products)


Οι εταιρίες που εμπορεύονται προϊόντα στον αναδυόμενο κόσμο, επιλέγουν κατά κύριο λόγο να πωλούν μόνο αγαθά τα οποία προορίζονται για την κάλυψη των α’ αναγκών. Ωστόσο, μερικές μεγάλες πόλεις σε αναδυόμενες αγορές έχουν καταναλωτές με κατά κεφαλή εισοδήματα τα οποία κυμαίνονται στα επίπεδα των μεγάλων πόλεων της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Έτσι, συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα Premium καλλυντικά, οι πάνες μίας χρήσης, η διατροφή και περιποίηση κατοικίδιών ζώων έχουν σημαντικά περιθώρια διείσδυσης.Το διαβάσαμε εδώ
 
 
Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές: Highlights
 
  • Σύμφωνα με την έρευνα της Atradius, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σε μέτρια επίπεδα, μόλις στο 2,7% το 2015. Ενδέχεται δε να σημειώσει πολύ μικρή άνοδο στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2016.
 
  • Οι εξαγωγές της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 3,8% το 2014 και αναμένεται να ανέλθουν στο 4,8% το τρέχον έτος. Η ισχυρότερη αύξηση καταγράφηκε στην Ιρλανδία (+ 12,6%) και την Ελλάδα (+ 8,8%).
 
  • Οι οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης παρουσιάζουν δυναμική άνοδο το 2015 με τις προβλέψεις ανάπτυξης να έχουν διαμορφωθεί στο 1,5%.
 
  • Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής θα σημειώσει άνοδο κατά 2,9%.
 
  • Τόσο η Ανατολική Ευρώπη όσο και η Λατινική Αμερική αντιμετωπίζουν μια δύσκολη χρονιά, με την ανάπτυξη να διαμορφώνεταιι στο -0,4% και 0,5% αντίστοιχα. - αν και αναμένεται ανάκαμψη, ελαφρώς, το επόμενο έτος.
 
  • Η οικονομία της Ασίας, μη συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, προβλέπεται να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς κατά 6,1%.
 
  • Όσον αφορά στα περιστατικά αφερεγγυότητας, το περιβάλλον παραμένει δύσκολο, παρά τη μείωση του συνολικού αριθμού τέτοιων περιστατικών σε πολλές αγορές. Σε γενικές γραμμές,  προβλέπεται ελαφρά βελτίωση των συνθηκών στο συγκεκριμένο κομμάτι σε όλες τις προηγμένες αγορές το 2015.

 
 
Αύξηση της δυναμικής της ελιάς Χαλκιδικής στις Διεθνείς Αγορές

Αυξάνεται το μερίδιο και οι αγορές της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής στο σύνολο του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς τα τελευταία χρόνια, καθώς αποτελεί σχεδόν το 55% της ελληνικής παραγωγής και το 43% του συνόλου των εξαγωγών του κλάδου.

Η επιτραπέζια πράσινη ελιά Χαλκιδικής σηµείωσε εξαγωγές που το 2014 έφθασαν τα 450 εκατ. δολάρια, από τα οποία τα 150 εκατ. δολάρια πραγµατοποιήθηκαν στην Αµερική. Αναφορικά µε τις εξαγωγές, το 80% της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού, εκ των οποίων σχεδόν 20.000 τόνοι είναι οι πράσινες ελιές που εξάγονται σε 45 χώρες µόνο από το νοµό Χαλκιδικής.

Η δυναµική του κλάδου, που οφείλεται στην εξαιρετική ποιότητα, στην προσεκτική µεταποίηση, αλλά και στο επιτυχηµένο marketing, αποδεικνύεται από το ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε αξία πωλήσεων επιτραπέζιας ελιάς στη διεθνή αγορά, µετά την Ισπανία η οποία όµως εξάγει πολύ µεγαλύτερες ποσότητες.

Στο σύνολο της χώρας µας, η ελιά Χαλκιδικής καλύπτει πάνω από το 50% της εγχώριας παραγωγής. Το 30% ανήκει στην ποικιλία Κονσερβολιά και µόλις το 20% στην ελιά Καλαµών (µαζί µε µικρές ποσότητες Θρούµπας Θάσου και Γαϊδουρελιάς Άστρους).


Πηγή: AgroNews
 

Αρνητική κατά 2,4% η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα τον Απρίλιο 2015, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΤτΕ

Σχεδόν αμετάβλητος παρέμεινε τον Απρίλιο του 2015 o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα στο -2,4%, από -2,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 542 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2014: αρνητική καθαρή ροή 674 εκατ. ευρώ).


Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Απρίλιο του 2015, ήταν αρνητική κατά 261 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2014: αρνητική καθαρή ροή 487 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής  διαμορφώθηκε στο -2,0%, από -2,2% το Μάρτιο του 2015. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -2,2%, από -2,6% το Μάρτιο του 2015, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 120 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2014: αρνητική καθαρή ροή 483 εκατ. ευρώ). Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 1,6% τον Απρίλιο του 2015, από 3,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 140 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2014: αρνητική καθαρή ροή 4 εκατ. ευρώ).
 

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Τον Απρίλιο του 2015, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν οριακά θετική κατά 1 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2014: αρνητική καθαρή ροή 5 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της παρέμεινε στο -0,6%, αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο μήνα.

 
   
 
Κοινό Δελτίο Τύπου: Έκκληση για άμεση επιστροφή της Κυβέρνησης στο  τραπέζι των διαπραγματεύσεων
 

Ο ΣΕΒΕ σε συνεργασία μαζί με άλλους 5 τοπικούς επιχειρηματικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, απέστειλαν στις 29/6 κοινό Δελτίο Τύπου με θέμα την εκκληση για άμεση επιστροφή της Κυβέρνησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το σχετικό Δελτίο Τύπου μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 
Τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, σχόλια, ή προτάσεις βελτίωσης του "ΙΕΕΣ Monthly Export Report" μπορείτε να αποστείλετε με e-mail στο info@seve.gr
ΣΕΒΕ – Πλατεία Μοριχόβου 1, 546 25 Θεσσαλονίκη Τ.Θ. 10709, 541 10 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 535 333, F: 2310 543 232 e-mail: info@seve.gr, Internet: www.seve.gr